Tornádóval kísért heves viharok Ausztráliában

Vágólapra másolva!
Csütörtökön heves viharok okoztak kiadós csapadékot Ausztrália déli államaiban. A Cummins nevű kisvárosban tornádót észleltek.
Vágólapra másolva!

Az ország déli részén erős széllel kísért heves záporok, zivatarok alakultak ki csütörtökön. A Victoria államban található Warrnamboolban egy felhőszakadás során 10 perc leforgása alatt közel 10 fokot csökkent a hőmérséklet, és a 10 perc alatt lehullott csapadék mennyisége elérte a 10 millimétert. A térségben mért széllökések meghaladták a 80 km/órát.

Egy másik kisvárosban, Cumminsban tornádót észleltek. A várost heves záporok, zivatarok érték el a délutáni órákban, amelyek egyetlen óra leforgása alatt 40 millimétert meghaladó esőt eredményeztek. A térségben viszonylag ritkán lehet tornádót látni, ám a viharos időjárás alkalmával csütörtökön egy felhőtölcsér elérte a földfelszínt. A tornádó, amelyet egy helyi lakos mobiltelefonjával vett fel, szerencsére lakott területen kívül alakult ki, így kárt sehol sem okozott.

Tornádóról akkor beszélünk, ha a zivatarfelhőből lenyúló felhőtölcsér eléri a földfelszínt, vagy a földfelszínen felkavarodó por vagy törmelék látszik. Tornádók leggyakrabban az Egyesült Államok középső vidékén, a Misissippi völgyének környékén alakulnak ki.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!