Vágólapra másolva!
Egy lépésben állítottak elő bioüzemanyagot növényi hulladékokból származó cukrokból. A kísérletben génmódosított E. coli baktériumokat használtak az amerikai kutatók. Magyarországon hatszorosára nő 2011-ben a bioetanol-gyártó kapacitás, de a három üzem még a hagyományos technológiát használja majd.
Vágólapra másolva!

Újraprogramozott E. coli baktériummal egy lépésben állítható elő üzemanyag növényi hulladékból, derül ki a Nature tudományos folyóiratban csütörtökön megjelent tanulmányból. Az E. coli az egyik leggyakoribb baktérium a világon. A szakemberek úgy módosították a baktérium genetikai állományát, hogy tartalmazza azokat a géneket, amelyek a cukor átalakításának kémiai folyamatát elősegítik.


Olcsó a baktériumos módszer

Stephen del Cardayre kutatásvezető, az LS9 elnevezésű biotechnológiai cég munkatársa elmondta, hogy a technológia olcsó, alacsony széntartalmú, megújuló üzemanyag előállítását teszi lehetővé. A fejlesztést a berkeley-i Kaliforniai Egyetem kutatóival együtt végezték a magánvállalat munkatársai.

Támogatói szerint a bioüzemanyag tiszta, alternatív energiaforrás - kritikusai szerint viszont csak abban az esetben, ha az élelmiszerként hasznosítható termények felvásárlásával a bioetanolcégek nem hajtják fel az árakat. Del Cardayre elmondta, hogy cége a tervek szerint a következő két évben megkezdi a kereskedelmi termelést Brazíliában, ahol nagy mennyiségben, olcsón áll rendelkezésre az alapanyagként szolgáló cukornádlé.

Magyarországon egyébként évente mintegy 2,0-2,5 millió tonna kukoricából lehet majd előállítani bioetanolt, ha az ország ki tud építeni legalább 600 ezer tonna új gyártókapacitást. Ez a mennyiség nem veszélyezteti a magyar belső takarmányellátást, mivel ennyi felesleg mindig rendelkezésre fog állni az országban - ezek Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) államtitkárának információi az itthoni bioüzemanyag-ipar lehetőségeiről.


Három új bioetanol-üzem épül Magyarországon

"Magyarországon 2011-ben várhatóan három új bioetanol-üzem kezdi meg működését, ami jelentősen növeli az ország bioetanol-gyártó kapacitását" - foglalja össze a jelenlegi helyzetet Gőgös. A három új üzem összesen mintegy 1,2-1,3 millió tonna kukoricát tudna hasznosítani évente, a 2011-es terméssel kezdve. Ez Gőgös szerint valamelyest enyhítheti a kínálati felesleg okozta piaci feszültséget.

Forrás: [origo]

Úgy lehet tankolni a bioetanolt, mint a hagyományos üzemanyagot


Az új üzemek a hagyományos technológiával állítják majd elő az üzemanyagot. A magas cukortartalmú alapanyagot ledarálják, majd hidrolízissel a hosszú szénhidrát-láncokat glükózzá darabolják fel. Ezután az erjesztés következik, majd a cefrét desztillálják és töményítik, így keletkezik a tiszta alkohol. A 99,9%-os töménységű szeszt vagy benzinhez adagolják, vagy denaturálják.

Az államtitkár az MTI kérdésére elmondta: a magyar kormány még 2006-ban határozta el, hogy bioetanol-programot indít, úgy számoltak, hogy évente mintegy 700-800 ezer tonna bioetanol előállítására nyílik lehetőség az országban mezőgazdasági alapanyag, elsősorban kukorica felhasználásával. Korábban számos új bioetanol-gyártó üzemet terveztek, de a takarmányárak szárnyalása miatt megtorpantak ezek a beruházások. Emellett esett a világpiacon az olaj ára, így több olyan beruházást is felfüggesztettek, illetve visszamondtak a potenciális befektetők, amelyet korábban meg akartak valósítani.


Már a a 2011-es termésre számítanak

Jelenleg az egyetlen nagyobb bioetanol-üzem a Szabadegyházán levő finomító, évi 150 ezer tonnás kapacitással. Most azonban három jelentősebb befektető is bioetanol előállítására alkalmas üzemet kíván létesíteni Magyarországon. Emellett további 30 kiskapacitású bioetanol-üzem létesítési kérelme is napirendre került, utóbbiak mintegy 150 ezer tonnával járulhatnának hozzá a bioetanol-gyártó kapacitáshoz.

Három új üzem van előkészületi szakaszban, ezek az új üzemek Dunaföldváron, Kabán és Dunaalmáson épülnének, jelenleg az engedélyek megszerzésénél tartanak. 2011-ben kezdhetik meg működésüket, 500 ezer tonnával növelve a magyarországi bioetanol-gyártó kapacitást.

Egy múlt hónapban kibocsátott kormányrendelet-tervezet a dunaföldvári beruházást teszi meg az első számú projektnek, felgyorsítva a szükséges dokumentációk megszerzését. A gyárat az írországi székhelyű Ethanol Europe tervezi megépíteni.

A kabai és a dunaalmási beruházások is majdnem túl vannak az engedélyezési eljáráson, és a következő egy-két hétben ugyanezt az elsőbbségi elbánást kapják majd meg. "Azt várom, hogy az építkezés késő tavaszi megkezdésével ezek az üzemek már biztosan vásárlói lehetnek a 2011-es termésnek" - idézte ez ügyben a Reuters az államtitkárt, aki szerint a bioetanol-export az új üzemekből még ugyanabban az évben megkezdődhet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről