Újabb árhullám érkezik az ünnepekre

Vágólapra másolva!
Gyors áradásnak indulnak a Duna és Tisza mellékfolyói az enyhülés hatására a hét második felében. A felső szakaszokon az ünnepek alatt már jelentősebb áradás várható, az árhullám levonulása pedig újévig eltarthat. Közben egyre nagyobb területet önt el a belvíz.
Vágólapra másolva!

Megismétlődik az december eleji időjárási helyzet az előttünk álló napokban, aminek egy újabb, az előzőnél jelentősebb árhullám lehet a következménye. A Duna és a Tisza vízgyűjtőjén nagy mennyiségű víz halmozódott fel hó formájában, a hótakaró alatt pedig teljesen telített a talaj, további víz elnyelésére nem képes. Az előző tiszai árhullám kedden Szolnoknál tetőzött, miközben a Felvidéken és Kárpátalján már megkezdődött az olvadás.

Két hete a Duna vízgyűjtőjének legfelső szakaszán csak minimális volt az olvadás, jelenleg azonban igen enyhe légtömegek érik el Németország déli vidékét. A térségben szerencsére nem lesz sok eső, a száraz és meleg főn szél hatására azonban a vastag hótakaró gyors olvadásnak indul, így a dunai árhullám jóval nagyobbnak ígérkezik az előzőeknél.

A Tisza mellékfolyóin még rosszabb a helyzet: az enyhülés mellett időnként esőre lehet készülni, a folyók vízszintje pedig már eleve magas. A Bódván és a Zagyván pénteken, a Bodrogon, Hernádon és a Sajón viszont éppen az ünnepek alatt várható az árhullám levonulása. A Tiszán az árhullám várhatóan karácsony után lép be az országba, és újévig vonul le.

A telített talaj okozza az árvizeket és a belvizet

A december eleji belvíz sokfelé megmaradt, a jég és a hó tárolja a vízkészletet. Az olvadással még további területek kerülhetnek víz alá. A Balatont is jég borítja, így a mostani olvadásban maga a jég is okozhat károkat.

Az enyhülésnek karácsony első napján érkező markáns hidegfront vet véget. A ismét fagyosra forduló idő megakadályozza az olvadás további gyorsulását. A vízgyűjtőkön az újabb havazás valamint a belvíz fagyott állapotban való tárolása a következő olvadáskor ismét gondokhoz vezethet. Más teleken is gyakori szokott lenni , hogy a hideg és enyhébb periódusok váltakoznak, és mégsem volt ilyen gyakori az árvíz kialakulása és nem borított el ilyen nagy területet a belvíz sem. A mostani helyzet annyiban más és szokatlan, hogy a rekordmennyiségű éves csapadék miatt a talaj szinte mindenütt teljesen telített, és olvadás idején a vízgyűjtőkön az összes hólé és eső lefolyik. Síkvidéken ugyanezen ok miatt a belvíz könnyen kialakul, és nehezen húzódik vissza.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!