A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Aki kimerészkedik a szabadba, örülhet a viszonylagos melegnek. Marad a köd, a pára és a felhők jövő szerdáig. Csak néhol szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet, fronthatás nem lesz. 
Vágólapra másolva!

Markáns front továbbra sem lesz Magyarország felett. Jelentős csapadék tehát nem valószínű, de nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég. Helyenként napközben is tartósan ködös időre van kilátás. Csak kevés helyen, főleg a nyugati megyékben lehet némi napsütés, ott lesznek kellemesebb egy-egy késő őszi túra.

Az ilyenkor megszokottnál enyhébb idő lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet 4, 12 Celsius-fok között alakul. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 0, +6 fok között valószínű. Nem valószínű, hogy bármelyik hőmérsékleti rekord megdőlne (lásd részletes táblázatunkat).

Részletes előrejelzés

Pénteken erősen felhős vagy borult lesz az ég. Elszórtan - nagyobb eséllyel a középső területeken - lehet eső, zápor, de jelentős mennyiségű csapadék sehol sem várható. Keleten és északnyugaton itt-ott tartósabban megmaradhat a köd. Gyenge marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és +6 fok között alakul. Az ország nagy részén 8 és 11 fok közé melegszik a levegő kora délután, az Északi-középhegységben lehet néhol hidegebb idő.

Szombaton is nagyrészt borult lesz az ég, párás idő várható, helyenként szitálással. Gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 2, 7, a legmagasabb nappali hőmérséklet 4, 9 fok között alakul.

Vasárnap sem várható lényeges változás. Erősen felhős vagy borult marad az ég, párás idő várható, helyenként szitálás is kialakulhat. A Dunántúlon néhol megélénkül a déli, délkeleti szél. A hőmérséklet hajnalban 2, 7 fok között alakul, legmagasabb értéke 4 és 10 fok között valószínű. Lényegében nem is változik az időjárás jövő szerdáig - részletek itt.

Ezek voltak az országos hideg- és melegrekordok
November 23.-17,2 fok Tatabánya-Bánhíd 198822,0 fok Szombathely 1947
November 24.-23,0 fok Baja-Csávoly 198821,2 fok Somogyszob 1984
November 25.-21,0 fok Kalocsa 198820,0 fok Máza 2003


Korábbi hideg- és melegrekordok Budapesten
November 23.11,0 fok XII. kerület, Krisztinaváros 1988-18,1 fok II. kerület, belterület 1926
November 24.-16,4 fok Pestszentlőrinc 198818,5 fok XII. kerület, Krisztinaváros 1984
November 25.-13,0 fok XVIII. kerület, Ferihegy 1988 17,5 fok II. kerület, belterület 2009


Nem jó a párás levegő a légutaknak

A következő napokban sem éri el markáns légköri front Közép-Európát, így a környező országokban sem várható kiadós csapadék, legfeljebb kisebb eső, szitálás fordulhat elő itt-ott. Egyre kevesebb helyen süt ki a nap, tartósan napos területek főleg a hegyekben lesznek.

Erős fronthatás nem terheli szervezetünket továbbra sem. Ugyanakkor a többfelé erősen párás, helyenként ködös, nyirkos levegő fokozottan megterheli a légúti megbetegedésben szenvedőket. A reumatikus fájdalmak is fokozódhatnak. A borús, szürke, egyhangú idő, a fényhiány erősítheti a depressziós tüneteket is.

Mégsem a légpárna miatt ködös az idő

Az elmúlt tíz napban rendszeresen megjelent az előrejelzésekben a tartósan ködös idő. Az OMSZ a jelenséget az úgynevezett hideg légpárnával magyarázta, amikor a talaj közelében megreked a hideg levegő, és ilyenkor a hegycsúcsokon van melegebb, nem a síkvidéken.

Tény, hogy az időjárási alaphelyzet nagy hasonlóságot mutatott az ilyen helyzetekkel. A különbség csak az idő előrehaladtával mutatkozott meg. Egyrészt nem következett be hirtelen melegedés a magasban, másfelől a talaj közeli levegő meglehetősen száraz volt ahhoz, hogy köd kialakuljon. A nem teljesen sikeres előrejelzés oka abban keresendő, hogy a talajközeli légréteg leheletfinom mikrofizikai folyamatait a meteorológusok nem ismerik teljes mértékben, így modellezésük is pontatlan lehet.

Ilyen volt az idő a héten
A múlt hét végén a Dunántúl nagy részén erősen felhős vagy borult, párás, helyenként tartósabban ködös idő volt, ugyanakkor keleten a köd feloszlása után több órára kisütött a nap. Főként a Dunántúlon és északon fordult elő eső, záporeső. A hét első napjaiban is többnyire erősen felhős, párás, néhol tartósan ködös idő volt, de keleten, délkeleten napos helyek, és időszakok is előfordultak.

A hőmérséklet csúcsértéke általában 6 és 14 fok között alakult, de a tartósan ködös tájakon csak 3, 4 fok volt. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet az ország nagy részén 0, +7 fok között alakult, de a tartósabban derült vidékeken, főként északkeleten -1, -4 fok is előfordult.



Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!