A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Lakások és családi házak Pest mellett

Vágólapra másolva!
Az utóbbi időszakban egyre népszerűbbé vált Dunakeszi, egyebek mellett a jó közlekedés, a fővároshoz való közelség, s nem mellesleg a kedvező árak miatt. Gödöllőn főként azok az ingatlanok a keresettek, amelyektől tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető Budapest - írta a Napi Online.
Vágólapra másolva!

A divatos agglomerációs településeken az árak magasra emelkedtek, míg a kevésbé népszerű helyeken korrekt családi házhoz lehet jutni egy fővárosi, 3 szobás lakás árából. A visszaköltözések oka elsősorban a budapestihez képest kevésbé fejlett infrastruktúra, valamint a közlekedési nehézségek - a tömegközlekedés ritkább, több időt vesz igénybe, a bevezető utakon pedig szinte állandósultak a dugók.

Általánosságban jellemző, hogy az agglomerációban inkább a családi házas területeket részesítik előnyben a vásárlók, ezek között is a többség a néhány éve épült, de szolidabb árfekvésű ingatlanok közül próbál válogatni, bár mutatkozik némi igény kis társasházi lakásokra is - jellemzi a helyzetet Murányi Ákos, a Duna House elemzési vezetője.

Dunakeszi egyik legnagyobb előnye, hogy a régi 2-es úton az első város Budapest után, emiatt magasabbak is az árak, mint a távolabbi településeken. Szinén e település mellett szól, hogy jó a közlekedés és a infrastruktúra. Fontos továbbá megjegyezni, hogy az uralkodó szélirány távol tartja a szmogot, ezáltal tisztább a város levegője.

Sok az újépítésű lakás. A beruházói kedvet mutatja, hogy nemrég indult egy három ütemben megvalósuló, összesen 200 lakás megépítését célzó fejlesztés. Az új lakások ára nagyjából 240-300 ezer forint négyzetméterenként, ami általában tartalmazza a garázst és a tárolót is, így a legközelebb eső fővárosi területen, Újpesten található áraknál kedvezőbben lehet Dunakeszin új lakáshoz jutni - tájékoztatott az ottani helyzetről Wagner Tamás, az Otthon Centrum helyi irodjának vezetője.

Wagner felhívta rá a figyelmet, hogy Dunakeszin épül az ország egyik első olyan lakóegyüttese, amely geotermikus energiát használ fel. Ez a technológia a lakókat függetleníti az esetleges gázáremeléstől, nem beszélve arról, hogy a rezsiköltség eleve 20-40 százalékkal alacsonyabb, mint a hagyományos fűtés esetén. Wagner hozzátette: Gödön a fővároshoz közel eső területeken fekvő ingatlanokra van kereslet, a távolabbiak iránt már kevesebben érdeklődnek, következésképp azok olcsóbbak is.

A szakember kiemelte, hogy a Dunakeszin a lakóingatlanokkal szemben a telkeket "horroráron" kínálják, ami vélhetően a város egyre növekvő népszerűségével magyarázható. Mint mondta, egy 1000 négyzetméteres telektől 18-20 millió forintért válna meg tulajdonosa, miközben a reális ár valahol 16 millió körül lenne. Wagner javaslata szerint, aki családi házon töri a fejét, az jobban jár, ha keres egy leromlott állapotú házat, és azt újítja fel, vagy a helyén épít egy másikat.

Dunakeszin a kínált lakások ára jellemzően 10 és 60 millió forint közé tehető, előbbi összegért a 60-as évek végén épült téglaházban lehet 50 négyzetméteres társasházi lakáshoz jutni. Egy tavaly átadott, újépítésű házban található tetőtéri, 46 négyzetméteres lakásért 13 millió forintot kér a tulajdonosa, míg egy felújítandó, régebbi kivitelezésű, 100 négyzetméteres családi háztól 17 millió forintért válnának meg.

A városközponthoz közel lévő, hasonló alapterületű, de jobb állapotú ingatlanért 22 millió forintot kellene a leendő vevőnek kifizetnie. Újépítésú - igényes kivitelezésű - ikerház feléért (180 négyzetméter alapterülettel) közel 40 millió forintot kérnek. Panorámás telken található, 2005-ben épített családi házért, amely számos kényelmi szolgáltatást tartalmaz, 60 millió forintot kell fizetni. A fent említett ársáv alján tartózkodnak a panelek, a 70 négyzetméter körüli panellakások 10,5 millió forintos áron kelnek el.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!