A mobilitás fejleszti az ingatlanpiacot

Vágólapra másolva!
A napokban Magyarországon járt Charles Lemire, a legnagyobb nemzetközi ingatlanközvetítő franchise-hálózat európai ügyvezetője. A Re/Max Europe amerikai születésű, Bécsben dolgozó szakembere szakított néhány percet az [origo]-ra, így egyebek között arról is kérdezhettük, mi a legszembetűnőbb különbség az amerikai és az európai piac között, és kell-e tartanunk egy esetleges régiós ingatlankrachtól.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hónapokban több ízben foglalkozott az európai sajtó a földrész egyes országaiban tetten érhető, aggodalomra okot adó ingatlanpiaci fejleményekkel. Elsősorban a kelet-európai piacok némelyikéről állították a szakértők, hogy a túlzott drágulást előbb-utóbb hirtelen áresés fogja felváltani, vagyis "kipukkad a buborék".

Egyes kelet-európai piacok valóban túlfűtöttek, aminek az az oka, hogy ezekben az országokban az ingatlanbiznisz egy viszonylag új, gyorsan változó ágazat - mondta felvetésünkre Charles Lemire. Sok az olyan ingatlan, amely mostanában kerül államiból magántulajdonba, rengeteg - érzelmi, illetve üzleti indíttatású - magánbefektető jelent meg az elmúlt években.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy klasszikus értelemben vett ingatlanbuborék alakult volna ki. Ilyenről ugyanis ott beszélhetünk, ahol az ingatlanok több mint 20 százaléka spekulatív befektetők kezébe kerül, majd ennek hatására százalékban kifejezve legalább kétszámjegyű, általános áresés következik be - ahogy ez megtörtént, például Las Vegasban, Dél-Floridában és Arizonában.

Amit Lettországban,vagy Bulgáriában látunk, nem ebbe a kategóriába tartozik, Kelet-Európának mostanában nem kell tartania efféle jelenségtől - jelentette ki a Re/Max Europe ügyvezetője. Megjegyezte, az amerikai New Englandben, ahol korábban dolgozott, 2000 óta minden évben az állítólagos buborék küszöbön álló kipukkadásával riogattak egyes orgánumok, de ez a mai napig nem következett be.

Nyugat-Európa: kifelé a városokból

A Nyugat-Európa lakáspiacán uralkodó tendenciákról szólva Lemire leszögezte, folytatódik a kivándorlás a nagyvárosokból. Míg a fiatalok szívesen laknak a központban, a magasabb életkorral általában együtt jár a külvárosba költözés igényének erősödése. Ez természetesen azt jelenti, hogy az alvóvárosok lakásállománya, illetve infrastruktúrája gyorsan fejlődik. Kelet-Európára viszont ebből a szempontból inkább az egyensúly jellemző, a mediterrán országokban pedig megnőtt a második otthont vásárlók száma.

Az európai és az amerikai ingatlanpiac közötti különbségeket firtató kérdésünkre a szakember úgy válaszolt: a legfontosabb eltérés abból - a tengerentúlon az élet más területein is jelen lévő - versenyszellemből adódik, ami Európában nem észlelhető. Ez a legkönnyebben a munkához való viszonnyal írható le: az Egyesült Államokban az emberek azért élnek, hogy dolgozzanak, itt pedig fordítva.

Odaát a verseny, mint érték készteti őket ara, hogy mindig többet és többet birtokoljanak, így nagyobb autót és házat is. Az európaiak inkább stabil körülményeket szeretnének maguknak és a családjuknak. Mindez természetesen változóban van, mivel a fiatalok az internet segítségével megismernek más életfilozófiákat - tette hozzá az ügyvezető.

Ausztria még messze van

Sokakat foglalkoztató kérdés, vajon a közeljövőben megközelítheti-e a magyar ingatlanpiac fejlettsége, mondjuk, a szomszéd Ausztriáét. Nos, Lemire szerint ez nemcsak a gazdaság teljesítőképességétől, illetve ehhez kapcsolódóan az életszínvonaltól függ, hanem a lakosok mobilitásától is: lesznek-e többen, akik rászánják magukat, hogy új helyre, új lakásba költözzenek?

Érdeklődésünkre, hogy a Re/Max miért csak 2006-ban - Bulgária, Csehország, Szlovákia, Horvátország és a balti államok után - jelent meg Magyarországon, a cégvezető úgy felelt: ekkorra találták meg azokat a helyi szakembereket, akikben megbíznak. Albániai, macedóniai és ukrajnai képviseletük azonban azért nincsen még, mert ezekben az országokban várat magára a stabil gazdasági-szociális struktúrák kialakulása.

Elmondása szerint a cég minden új piacon azt a célt tűzi ki, hogy néhány éven belül 30 százalékosra nőjön a piaci részesedése, és stabilizálódjon is ezen a szinten. Ez Európában természetesen még nem sikerült mindenütt, tekintve, hogy a kontinensen csak 11 éve vetette meg a lábát a hálózat.

Kiszorítás vagy új lehetőségek?

Magyarországon ugyan elég látványos a helyi Re/Max térnyerése - másfél év leforgása alatt csaknem 40 irodát nyitott -, de Lemire állítja, sehol sem siettetik a bővülést, és a piac elfoglalását sem támogatják - inkább a minőségre helyezik a hangsúlyt. Megjegyzendő, hogy a kis, helyi irodák ezt is gyakran agresszív terjeszkedésként érzékelik.

Az ügyvezető ugyanakkor felhívta rá a figyelmet, hogy a cég nem kiszorítja a helyi közvetítőket, hanem lehetőséget kínál nekik tevékenységük folytatására, jobb eszközökkel, modernebb háttérrel, hatékonyabb módszerekkel. Az iroda minden esetben az övék marad, és jobb szolgáltatást tudnak nyújtani - emelte ki.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről