Nem lesz északi front

Vágólapra másolva!
Észak felől várhatóan nem indul szárazföldi támadás Irak ellen, mert a török parlament valószínűleg nem fog hozzájárulni, hogy az amerikai szárazföldi erők átvonuljanak az országon. Washington eközben megtiltotta, hogy a török hadsereg átlépje az iraki határt.
Vágólapra másolva!
Szomszédok: érdekek Irak körül/nagyvilag/20030319szomszedok.html

Várhatóan nem sikerül északi frontot is nyitni az Irak elleni háborúban. Az amerikaiak szerették volna, ha Kuvaiton kívül másik országból is támadhatnák Irakot. Az ország megszálláshoz nagy segítséget jelentett volna, ha sikerül harapófogóba szorítani Szaddám Huszein hadseregét, és északról és délről egyszerre támadhattak volna. Ez azért is megkönnyítette volna az inváziót, mert Irak északi része a kurdok kezében van, akik viszonylagos autonómiát élveznek, és támogatják az amerikai hadsereget.

A török parlament egyszer már visszautasította márciusban, hogy területéről az amerikaiak szárazföldi erővel támadjanak. Annak ellenére döntöttek így a török képviselők, hogy a kormány már megegyezett az amerikaiakkal, hogy 16 milliárd dollár rendkívüli segélyért átengedik az amerikai haderőt. Most az amerikaiak újra kérték, hogy 62 000 katonát vezényelhessenek a török-iraki határra. A török parlament csütörtökön vagy pénteken tárgyal a kérésről, de előzetes nyilatkozatok alapján kizártnak tűnik, hogy megadják az engedélyt. A török képviselők arra hivatkoznak, hogy a lakosság 90 százaléka ellenzi a háborút. Még az sem biztos, hogy a török légi bázisokat használhatják az amerikaiak.

Az [origo] Irak-oldalahttp://www.origo.hu/irak/index

Ari Fleischer Bush elnök szóvivője kijelentette, hogy az USA nem fogja megengedni, hogy a török hadsereg átlépje az iraki határt. Valószínűleg ez a tény is az amerikai kérés ellen fogja hangolni a török politikusokat. A törökök ugyanis félnek az iraki kurdok megerősödésétől: egyrészt szinte polgárháborúban állnak saját kurd kisebbségükkel, melyet Irakból segítenek, másrészt egy önálló Kurdisztán kiharcolását sem tudnák elfogadni. A török hadsereg 1992-ben és 1995-ben is nagyszabású hadjáratot vezetett Irakba, a kurdok ellen. Az amerikaiak viszont arra számítanak, hogy a kurdok őket segítik Szaddám Huszein ellen. Ezt a két legnagyobb kurd szervezet egyaránt vállalta, de azt is kijelentették, ha jönnek a törökök, akkor inkább ellenük harcolnak majd.

Valószínűleg az USA Törökország féken tartásával lemondott az északi frontról, de megnyerte a kurdokat, hogy északról vezessenek hadműveleteket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről