A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Ki akarták végezni a brit hadifoglyokat

Vágólapra másolva!
Egyes foglyulejtőik meg akarták ölni azt a két kenyai sofőrt, akik a brit hadsereg polgári alkalmazottjaiként segélyeket szállítottak Irakban. A két elfogott sofőrt az iraki tévé és az al-Dzsazíra is bemutatta mint brit hadifoglyokat. A kenyaiakat végül az-Zubairban találták meg a brit egységek, miután őrzőik elmenekültek a katonák elől.
Vágólapra másolva!
Az [origo] Irak-oldalahttp://www.origo.hu/irakFriss hírek az iraki válságról SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.htmlTérkép a stratégiai pontokrólhttp://javascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep_telepulesek/terkep.html', 500, 620) Térkép a hadműveletekrőlhttp://javascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep/terkep.html', 500, 620)

Iraki foglyulejtőik a fejük felett vitatkoztak arról, hogy kivégezzék-e őket, vagy sem - mondta az a két civil kenyai teherautósofőr, akiket az irakiak a múlt héten fogtak el az ország déli részén, majd utóbb a britek kiszabadítottak.

A két kenyai a brit hadsereg polgári alkalmazottjaként az iraki lakosságnak szánt segélyszállítmányt - rizst és vizet - vitt katonai kísérettel, amikor elszakadtak a konvojtól, és civil ruhás iraki fegyveresek foglyul ejtették őket. Később bemutatta őket az iraki tévé és az al-Dzsazíra műholdas televízió is mint brit hadifoglyokat. A brit hadsereg végül hétfőn, a Bászra melletti az-Zubair városában, egy iskolaépületben talált rájuk, őrizet nélkül, de megkötözve.

A kenyaiak a keddi The Sunnak elmondták: fogvatartóik hevesen, időnként angolul vitatkoztak arról, hogy életben hagyják-e őket. A vita egy pontján a kivégzésüket követelők egyike már egy kézigránát biztosítógyűrűjét piszkálta - mondta az egyik sofőr a legnagyobb példányszámú londoni lapnak.

A sofőröket a 7. brit páncélos dandár - a híres Sivatagi Patkányok - egyik egysége szabadította ki, miután a város elfoglalása után a helyiek egyikétől információt kapott hollétükről. Az iraki milicisták addigra már elmenekültek. A kenyaiak azt mondták, hogy az irakiak megverték, kifosztották és összekötözték őket, szemüket, szájukat beragasztották.

Múlt heti foglyul ejtésük után a londoni védelmi tárca szóvivője azt mondta: a brit hadseregben mindennapos gyakorlat civil szerződésesek alkalmazása. Azt nem árulta el, hogy a hadsereg hány ilyen polgári alkalmazottat küldött Irakba, de közölte, hogy a foglyul ejtett civileknek is kijár a hadifogoly státus.

Keddig nem érkezett hivatalos hír arról, hogy a brit hadseregben tényleges szolgálatot teljesítők közül bárki iraki fogságba került volna.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!