A romok alatt keresik Szaddámot

Vágólapra másolva!
Amerikai különleges egységek elkezdték átkutatni a napokban lebombázott bagdadi épületek romjait. A katonák bizonyítékokat keresnek arra, hogy Szaddám Huszein és fiai meghaltak az ellenük irányuló keddi bombázásban. A szövetségesek azonban csak találgatják, hol lehet az iraki elnök. Egyelőre úgy tűnik, hogy bin Ladenhez hasonlóan Szaddám Huszein is eltűnik az amerikaiak szeme elől.
Vágólapra másolva!
Irak-oldalhttp://www.origo.hu/irakFriss hírek az iraki válságról SMS-ben/o-mobil/hirek/20030319friss.htmlBagdad-térképjavascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep_bagdad/terkep.html', 530, 510)

Amerikai különleges egységek Szaddám Huszeint keresik a Bagdadban lebombázott épületek romjai között - jelentette a BBC. A szövetséges légierő legutóbb kedden intézett légitámadást Szaddám vélt tartózkodási helye ellen. Az akció - melyben egy 900 kilogrammos bombát dobtak egy épületre - sikeréről azonban ellentmondásos hírek érkeztek eddig. Az amerikai hírszerzés szerint Szaddám életét vesztette a támadásban, a brit külső hírszerzés ugyanakkor úgy értesült: az iraki elnök pár perccel a támadás előtt távozott az épületből.

A szövetséges légierő több célzott bombázást is intézett az iraki elnök ellen a háború kezdete óta. Egyértelmű információk eddig azonban nincsenek arról, hogy él-e az iraki elnök. Erre utal, hogy a szövetségesek a Szaddám halálát bejelentő nyilatkozatok ellenére újabb akciókat intéznek olyan területek ellen, ahol az iraki elnököt sejtik. Csütörtök hajnalban például egy bagdadi mecsetet kutattak át az amerikai csapatok, mert olyan információkat kaptak, hogy ott tartózkodik Szaddám több más iraki vezető társaságában.

Forrás: EPA
Hol lehet Szaddám?

Több találgatás is napvilágot látott az utóbbi napokban Szaddám sorsát illetően. A legnagyobb iraki ellenzéki szervezet, az Iraki Nemzeti Kongresszus (INC) is több feltételezést tett már közzé Szaddám tartózkodási helyét illetően. Az INC szóvivője szerdán azt mondta, hogy Szaddám és az iraki vezetés már rég Tirkítbe, az iraki elnök szülővárosába menekült. A szervezet vezetője, Ahmed Csalabi azonban csütörtökön már azt nyilatkozta, hogy Szaddám és vezetőtársai máshová menekültek az amerikai csapatok elől.

A libanoni parlament egyik képviselője a hét elején azt mondta egy helyi lapnak, hogy Szaddám Oroszországban bujkál. Ezt a feltételezést azonban az orosz kormány határozottan tagadta. Alekszander Jakovenko orosz külügyi szóvivő kijelentette: ez a feltételezés egyáltalán nem felel meg a valóságnak.

Az eddigi szövetséges nyilatkozatok visszafogottak voltak atekintetben, hogy megtalálhatják-e Szaddámot. Minden esetre komoly kudarc lenne az Egyesült Államoknak, ha Oszama bin Ladenhez hasonlóan Szaddám is eltűnne a szemük elől, akár meghalt, akár él még az iraki elnök.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!