Tíz óriásbombát vittek a Perzsa-öbölbe

Vágólapra másolva!
Irakban is bevetheti az amerikai hadsereg azt a nemrég tökéletesített óriási hatású szuperbombát, amelynek az elődjét Afganisztánban használták, amikor a tálib harcosokat füstölték ki barlangrendszerükből. A védelmi minisztériumból kiszivárgott hírek szerint a térségbe szállítottak tíz darab tíztonnás bombát, melyek rombolóereje egy kisebb nukleáris töltetével egyenlő.
Vágólapra másolva!
Hamarosan bevethető az új szuperbomba/nagyvilag/20030311floridaban.html

Az amerikai légierő több darab csaknem tíztonnás, MOAB-óriásbombát szállíttatott a Perzsa-öböl térségébe - fedte fel az amerikai védelmi minisztérium egy tisztségviselője. Egyelőre még nem világos, hogy milyen szerephez juthat az Egyesült Államok fegyverarzenáljának legnagyobb hagyományos bombája, amelynek rombolóereje egy kisebb nukleáris töltetével egyenértékű.

- Annyit mondtak nekünk, hogy úton vannak - közölte a Pentagon egy magát megnevezni nem kívánó tisztségviselője, akit az AFP francia hírügynökség idézett. A MOAB (Massive Ordnance Air Blast) nevű bombát a "bombák anyjának" becézik (Mother of All Bombs), és lényegében a Vietnamban bevetett 6,75 tonnás "daisy cutter" (százszorszép-nyeső) bomba még rombolóbb változata. Ez a kisebb változat az első Öböl-háborúban, de később Afganisztánban is szerepet kapott azok ellen a barlangrendszerek ellen, ahol a tálib fegyveresek és al-Kaida terroristái bujkáltak.

A MOAB épp csak kikerült az amerikai légierő fejlesztőlaboratóriumából és a múlt hónapban kísérleti robbantást is végrehajtottak vele. A műholdvezérlésű óriásbombát Floridában az Eglin légibázis közelében próbálták ki. A környék lakosságát előre figyelmeztették a bomba óriási hatóereje miatt. A "bombák anyja" 3000 méter magas, gomba alakú porfelhőt kavart. Az amerikai légierő videofelvételt tett közzé az első éles kísérletről, hogy fokozza az iraki hadseregre nehezedő lélektani nyomást.

A bomba kifejlesztésén tavaly óta dolgoztak. Úgy tervezték meg, hogy nagyobb csapategységek vagy betonbunkerek ellen is hatékonyan vethessék be. A lélektani hatása sem akármilyen. Hatalmas hangereje bénítóan hathat az ellenséges erőkre, egyes amerikai katonatisztek szerint az irakiak akár össze is téveszthetik egy nukleáris robbanással. A bombát nagy súlya miatt egy módosított C-130-as repülőgépről dobják le, s műholdvezérléssel juttatják célba.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről