Az USA szankciókkal fenyegeti Szíriát

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok megszorító intézkedéseket helyezett kilátásba Szíriával szemben az iraki konfliktusban tanúsított hozzáállása miatt. Az amerikai vezetés azzal is vádolja a közel-keleti országot, hogy vegyi fegyverei vannak, menedéket nyújt terroristáknak. A szíriai külügyi szóvivő hétfőn tagadta az amerikai vádakat.
Vágólapra másolva!
Irak-oldalhttp://www.origo.hu/irak

Az Egyesült Államok azt fontolgatja, hogy politikai és gazdasági szankciókat vezet be Szíria ellen az iraki konfliktusban tanúsított hozzáállása miatt. Ezt hétfőn jelentette be Colin Powell amerikai külügyminiszter. George Bush amerikai elnök és Colin Powell külügyminiszter a hétvégén többször vádolták azzal a közel-keleti államot, hogy tömegpusztító és vegyi fegyverek vannak a birtokában. Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter pedig vasárnap arra figyelmeztette Szíriát, hogy ne legyen háborús bűnösök és terroristák mentsvára.

Jack Straw brit külügyminiszter hétfő délelőtt azt nyilatkozta, hogy Szíriával együttműködve kell a szövetségeseknek választ találniuk arra a kérdésre, hogy vannak-e tömegpusztító fegyverek a közel-keleti ország birtokában. Straw ezért kijelentette: Szíria nem a következő célponja a tömegpusztító fegyverek ellen folyó amerikai-brit harcnak.

Szíria hétfőn délután tagadta az amerikai vádakat. A szíriai külügyi szóvivő, Butajna Saban a Reutersnek kijelentette: "Megmondtuk Bush elnöknek, hogy Szíriának nincsenek vegyi fegyverei. Azt is megmondtuk, hogy térségben egyedül Izraelnek vannak kémiai, biológiai és nukleáris fegyverei, amelyekkel Izrael a szomszédait fenyegeti és területeiket elfoglalja."

A szóvivő tagadta azt a vádat is, hogy Szíria a Szaddám-rendszer vezetőit bújtatná. Mi soha nem működtünk együtt Bagdaddal, csak az iraki népen segítettünk - mondta Saban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről