Irak: új olajminisztert keresnek

Vágólapra másolva!
Az észak-iraki kurd helyi parlament vasárnap úgy határozott, hogy megszünteti a március 19. óta érvényben lévő rendkívüli állapotot. Az iraki olajipar vezetői új olajipari miniszter választásáról kezdtek egyeztetést.
Vágólapra másolva!
Irak-oldal/irak/index.html

A kurd helyi parlament tagjai vasárnap üléseztek először a háború kezdete óta. A rendkívüli állapot feloldása mellett a képviselők meghallgatták Bruce Moore nyugalmazott amerikai tábornokot is, akit ideiglenesen a térség ügyeinek intézésével bíztak meg. Bruce Moore elmondta: ő és munkatársai arra helyezik a hangsúlyt, hogy megoldják a humanitárius problémákat és nem akar sem katonai, sem polgári kormányként működni.

Közben az iraki olajipar minisztérium vezető tisztségviselői amerikai katonai vezetőkkel tanácskoztak arról, hogyan indíthatnák újra az ország egy hónapja szünetelő olajkitermelését. Egy névtelenséget kérő tisztségviselő hangoztatta, hogy a legfontosabb dolog a termelés újraindítása annak érdekében, hogy az áramszolgáltatást is zavartalanná tegyék. A tanácskozáson elhangzott: az olajkitermelést már a kormány megalakulása előtt meg akarják kezdeni. A legfontosabb feladatok közé sorolták a Bagdad külvárosában lévő Doura finomító beindítását, amely naponta 100 ezer hordó olaj feldolgozására képes. Az iraki tisztségviselők a Reuters szerint arra számítanak, hogy a jövő hét elején megkezdődhet a termelés.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről