A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Magyar találmány az új, vírus szűrő maszk

Vágólapra másolva!
Közel egy éve fejleszti, teszteli a vírusszűrő maszkokat egy magyar cég, és mivel nem találtak a piacon olyat, ami valóban kiszűri a legkisebb méretű baktériumokat és vírusokat is, fejlesztettek egyet. Kállai Miklós hajó és gépészmérnököt, Csősz Botond építőmérnököt és formatervezőt, és Csősz Boglárka befektetőt, külkapcsolati menedzsert, a KC Struktur Kft. tulajdonosait, a KC vírusmaszk szabadalmazóit kérdeztük.
Vágólapra másolva!
Forrás: KC Struktur Kft. Csősz Boglárka befektető

Mi úgy látjuk, és ebben számos kísérlet és teszt megerősített bennünket, hogy a rendelkezésre álló maszkok bár csökkentik a fertőzésveszélyt, de nem nyújtanak lényeges vírusvédelmet. A jelenleg használatos maszkok közül még az FFP2-es és FFP3-as maszkok sem tudják teljesen kiszűrni a levegőben szálló vírus méretű részecskéket. A KC vírusmaszkja ebben forradalmi fejlesztés, ugyanis kifejezetten vírusok és baktériumok szűrésére kifejlesztett, klinikailag tesztelt szűrőkkel láttuk el. A klinikai tesztekben a koronavírusnál is kisebb vírusokkal és baktériumokkal tesztelt vírusszűrőnk 99,98%-os eredményt ért el.

Ez az érték a EN149 (0.6 mikron) alapú teszten szűrt részecskékhez képest az EN14683(phi X 174 bakteriofág vírus - 0.027 mikron) teszten, huszonkétszer jobb eredményt jelent. - mondta Kállai Miklós mérnök.

Forrás: KC Struktur Kft. Mihályi Paris stylist, Csősz Boglárka befektető

A KC vírusmaszk teljes biztonságot nyújt az N95 és más sebészi maszkokhoz képest, sokkal jobban szűri a levegőt, mint a fent említett maszkok, sőt a professzionálisnak mondott maszkok között is a legjobb a vírusvédelemhez, beleértve az influenzát és az atípusos tüdőgyulladást - tette hozzá Csősz Botond, aki a környezetbarát, kényelmes maszkok formáját fejlesztette és tökéletesítette a mindennapi használatra.

Az orvosi maszkok között is van különbség. A műtétekhez használt maszkok nem tapadnak az archoz, magas az alászívásuk, ami azt jelenti, hogy a maszk mellett viszonylag sok szűretlen levegőt szív be a viselője. Ez 5% egy FFP3 -as maszknál, az FFP2-es maszkoknal pedig 11%. A mi maszkunknál 2% alatt van a szűretlen levegő. Ráadásul a sima maszkok csak a baktérium méretéig fogják fel a részecskéket. De egy baktérium akár 30-szor nagyobb lehet, mint egy vírus. A KC Struktur vírusmaszkja félálarcos maszk, az anyaga orvosilag, klinikailag tanúsított bőrbarát és kényelmes, ezért hosszabb ideig hordható anélkül, hogy irritálná a bőrt. Ezért orvosoknak, fogorvosoknak, idősgondozóknak, zárt térben dolgozóknak, utazóknak ajánljuk, illetve mindenkinek, aki vírusos környezetben kénytelen dolgozni. A mi maszkjaink szűrőit független laboratóriumokban (Nelson Laboratories) vizsgálták meg, fogorvosok, aneszteziológusok is kipróbálták, és a legjobb véleménnyel vannak róla.

Forrás: KC Struktur Kft. KC vírusmaszk

Mindannyian sokat utazunk, és nagyon féltünk attól, hogy elkapjuk a vírust és megfertőzzük szeretteinket. Innen indult a folyamat, és most már nemzetközi szinten is keresik a maszkjainkat -mondta Csősz Boglárka, aki testvérével és Miklóssal együtt minden folyamatot maguk menedzselnek. Fontos volt azonban számunkra, hogy a gyártást Magyarországon tartsuk, ez nekünk is büszkeség, és a hazai munkaerőpiacot is szeretnénk támogatni. Közeledik a karácsony, és mi azt szeretnénk, ha nem lennének kétségek afelől, hogy a család együtt tud-e ünnepelni az idős szeretteikkel. A maszkok kényelmesek, akár 24 óráig is hatékony szűrést biztosítanak ugyanazon szűrővel, könnyen fertőtleníthetőek és a szűrő is cserélhető benne.

Sehol a világon nincs olyan maszk, ami hitelesített orvosi, klinikailag tesztelt anyagokból, vírusszűrővel rendelkezik, teljesen zárja az arcot, tehát a szemüveg sem párásodik, és még a színek között is lehet variálni, mert ha már a napjaink része, akkor legyen divatos is! -tette hozzá Csősz Boglárka.

A KC Struktur webshopjában jelenleg három színben, női és férfi méretben is lehet előrendelést leadni a maszkra, a soproni és mosonmagyaróvári gyártóhelyen november végétől indul a sorozatgyártás. Így decemberre megérkeznek a maszkok, és karácsonykor biztonságban tud ünnepelni a család.

Bővebben a teszt metódusról: https://www.nelsonlabs.com/testing/bacterial-viral-filtration-efficiency-bfe-vfe/

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!