Ők az igazi gyerekmentők

Vágólapra másolva!
„Március 2-án, reggel ¾ 7- kor a rendőrség kíséretében érkezett meg, egy szál pelenkában. Mivel rajtaütésszerűen emelték ki a családjából, eléggé sokkos állapotban volt, egy koszos cumisüveg, ennyi volt az összes tulajdona. Elza 2 évesen alig 7 kiló volt” – meséli Kata. Évente 7 ezer gyereket emelnek ki a családjukból. A nevelőszülő jelenti az egyetlen esélyt, hogy otthonuk legyen.
Vágólapra másolva!

Elza súlyosan alultáplált állapotban került Katához az SOS Gyermekfalvakba. A szülők teljes mértékben elhanyagolták a kicsit, szegények voltak, nem tudták megfelelően gondozni. Az alultápláltság az ízületeit és az izmait is megtámadta, szinte járni sem tudott. Váratlanul emelték ki a családból rendőrök segítségével, mivel a szülők korábban ellenálltak, ragaszkodtak gyermekükhöz. 

„A kislány annyira zaklatott idegállapotban volt, hogy nem tudta felfogni, mi történik vele. Egy kétéves gyerekkel megértetni azt, hogy ne az anyját keresse, ne azért sírjon, hogy visszakerüljön oda, ahonnan jött, nagy feladat. Egy gyereknek az anya mégiscsak anya, ezek után kellett engem elfogadnia”- meséli Kata, aki 7 éve dolgozik nevelőszülőként.

Kata családjában Elza az első gyerek, akit befogadtak férjével. Saját gyerekeik már kirepültek, de szerettek volna még gyerekzsivajt a házban. Kata bölcsődében dolgozik gondozóként, van tapasztalata gyerekekkel.

 „Hiába láttam már rengeteg gyereket, Elza nagyon más volt, tele félelmekkel, traumákkal. Alig beszélt, amikor hozzánk került. Az egyetlen mondata annyi volt, hogy Béla, Béla, jönnek a rendőrök. Egy nagyon küzdelmes félév telt el, mire megnyugodott ” - meséli Kata. A család rendszeres segítséget kapott az SOS Gyermekfalvaktól, pszichológus, tanácsadó támogatta Elzát és a nevelőszülőket, hogy hogyan tudják a kicsit beilleszteni a családjukba, kezelni a traumatizált kislányt.

www.sos.hu
www.sos.hu

Az éhezés után a kislányt gyakorlatilag meg kellett tanítani enni. Elza eleinte minden ételt, amit csak talált, bárhol, betömött a szájába. Az első karéj kenyeret nem rágta, hanem nyelte, egészben. „Teljesen ki volt éhezve. Anyjának teje már nem volt, de hogy megnyugodjon, sokszor mellre rakta. Folyton azt kereste, alig lehetett megnyugtatni” – emlékszik vissza nevelőanyukája. 

Elza megérkezése óta eltelt 3 év, ma már 5 éves és behozta súlyban a lemaradást, kedvenc étele a spagetti, amit szerinte Kata készít „a világon a legjobban”. 

„A nevelőszülőség az egyik legfelelősségteljesebb hivatás. Nem lehet pusztán munkának nevezni, hiszen nem 8-tól 5-ig gondoskodunk csak a gyerekről. – mondja Kata – A gyermek kötődik hozzád és te is hozzá. Közben úgy kell szeretned, hogy bármikor el tudd engedni a kezet, amit évek óta fogsz, mert lehet, hogy szülei lemondanak róla és örökbe adható lesz, vagy épp visszakerülhet a családjába.”

 Az SOS Gyermekfalvak 75 éve ad otthont a szülők nélkül élő gyerekeknek. Elzának Kata családja jelenti az esélyt arra, hogy visszakapja a gyerekkorát és később egészséges felnőtté váljon.

Míg a kislány kezdetben állandó remegéssel válaszolt minden feléje irányuló mozdulatra, ma már ő maga keresi az érintést, folyton nevelőanyukája nyakán csüng. 

„El kellett telnie félévnek, hogy mindketten úgy érezzük, egymáséi lettünk. – mondja Kata, aki annak is nagyon örül, hogy az éjszakai felriadások, sikítások, rémálmok ritkulnak. -  Amikor kilépünk a lakásból, Elza első mozdulata, hogy a kezembe csúsztatja a kezét, és el sem engedi egészen addig, amíg újra haza nem érünk. Mi jelentjük számára a biztonságot, a családot.”

Magyarországon 23 ezer gyermek nem élhet a vér szerinti szüleivel. Többségüket elhanyagolás, bántalmazás, a szülők szenvedélybetegsége miatt emelték ki családjukból. 

Az SOS Gyermekfalvak várja nők, férfiak, párok és egyedülállók jelentkezését, akik szívesen fogadnának be akár egy gyereket is családjukba.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!