A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Nemzetközi sajtótájékoztatón értékelte válságkezelő kormányának egyéves tevékenységét Bajnai Gordon miniszterelnök. A kormányfő csütörtöki beszédében a korrupciós botrányokat nevezte kormánya legnagyobb kihívásának, és azt mondta, hiányérzete maradt az el nem fogadott pártfinanszírozási törvény miatt. A kormány eredményeinek felsorolása után azonban közölte: talán többet is elért, mint amennyit kinevezésekor elvállalt, az ország pedig megingott ugyan, de a válságkezelésnek köszönhetően nem bukott el.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül25 bejegyzés
12:30
április 01, 2010
Vágólapra másolva!

A Fidesz már készül a válaszra

Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője már Bajnai kormányértékelő beszéde előtt fél órával bejelentette, hogy délután 1-kor sajtótájékoztatóban reagál a miniszterelnök által elmondottakra.

13:00
április 01, 2010
Vágólapra másolva!

Bajnai beszélni kezd

Kezdődik a kormányértékelő, Bajnai megkezdi beszédét.

13:02
április 01, 2010
Vágólapra másolva!

"Túl vagyunk a nehezén"

Bajnai arra emlékeztetett, hogy kinevezésekor megígérte, fájdalmas lesz a kormányzása. Mára - mint fogalmazott - a legnehezebb szakaszon már túl van az ország, és ő máig úgy gondolja, hogy az egyetlen helyes úton indult el.

13:05
április 01, 2010
Vágólapra másolva!

Bölcs belátás és fenyegető kényszer

Harag és részrehajlás nélkül kellett ezt végigcsinálni - mondta Bajnai. A pártérdekek fölé emelkedés ritkán adatik meg - mondta, de szerinte ebben az évben nem azt kellett tenni, amit az emberek hallani akartak, hanem amit a szívük mélyén tudtak, hogy meg kell tenni. "Ez egy politikai vetésforgóba kényszerített politikusnak szerinte sokszor nem adatik meg" - mondta, de ő a "bölcs belátás" és "fenyegető kényszer" miatt megtehette mindezt.

13:10
április 01, 2010
Vágólapra másolva!

Meginogtunk, de nem buktunk el

A válságkezelés sikeres, vagy szerényebben szólva eredményes volt - jelentette ki Bajnai, aki szerint az IMF és az EU mentőövét kellett kérnünk, de "végül kiúsztunk a partra a magunk erejéből". Bajnai szerint meginogtunk, de nem buktunk el.

13:11
április 01, 2010
Vágólapra másolva!

Magyarország példa lett

Magyarország példáját figyelik most más hasonló cipőben járó országok. Ha másra nem, erre van okunk büszkének lenni - állította a miniszterelnök.

13:15
április 01, 2010
Vágólapra másolva!

Tíz év hibás kormányzása

A magyar gazdaság egy olyan ördögi körben van, amelybe az elmúlt 10 év hibás politizálása juttatta - állította Bajnai, aki egy prezentációban fogja bemutatni a kormány eredményeit. Először arról beszélt, hogy mi lett volna, ha a kormány nem teszi meg a válságkezelő lépéseket. Szerinte megrendült volna a bankrendszer, fenntarthatatlanná vált volna a nyugdíjrendszer, és az ország lemaradt volna a régió többi gazdaságához képest. A kormányfő szerint az egyik legérezhetőbb tényező a forint árfolyama volt.

13:17
április 01, 2010
Vágólapra másolva!

Bajnai szerint a kormány diktált, nem az IMF

Bajnai szerint kettős feladata volt, egyszerre kellett kiigazításokat és hosszú távú szerkezeti reformokat végrehajtania. A gazdasági program szerinte az IMF-felegyeztetett, de a kormány által diktált irány volt.

13:20
április 01, 2010
Vágólapra másolva!

Pénzügyi stabilitás és munkahelyek

Bajnai legfontosabb intézkedései között felsorolta a "Magyarországot lényegében külföldről finanszírozó" IMF-fel való új megállapodás és a pénzügyi rendszer stabilitását. A második helyen a munkahelyek megőrzését említette, a vállalkozások támogatását, a 4 napos munkahét meghirdetését célzó programokat sorolva.

13:22
április 01, 2010
Vágólapra másolva!

"Nem állt rendelkezésre a magyar költségvetés"

Magyarországnak nem állt rendelkezésre a saját költségvetése, ezért az uniós forrásokat használtuk a gazdaság fellendítésére - mondta. Bajnai szerint felgyorsították a pályázatokat, gyorsabbá tették az EU-s pénzek lehívását.

13:25
április 01, 2010
Vágólapra másolva!

Megnyugtató euróárfolyam

Bajnai grafikonokat mutatott a forint-euró árfolyam változásáról: a drága euró mára visszaállt egy normális szintre, amely Bajnai szerint nem csak a családoknak, de a vállalkozóknak is megnyugtató.

Forrás: MTI/Kovács Attila

13:27
április 01, 2010
Vágólapra másolva!

"Mindenki érezte", hogy szükségesek a megszorítások

Bajnai az egyensúlyteremtő intézkedéseket sorolva a 13. havi fizetések megszüntetését, a közigazgatási létszámstopot említette, majd a közösségi közlekedés és a közszolgálati médiumok támogatásának csökkentéséről beszélt. Szerinte nem okoz gondot a vasúti szárnyvonalak bezárása. "Bár ezek a kiigazítások fájdalmasak voltak, azt hiszem, minden magyar polgár érezte, hogy szükség van rájuk" - mondta, méltatva, hogy ezekkel a lépésekkel az európai országok közül az egyik legbiztonságosabb költségvetést és a legkisebb költségvetési hiányt tudhatja magáénak az ország.

13:30
április 01, 2010
Vágólapra másolva!

"Soha ennyi forrás"

Az egyensúlyteremtés után konkrét gazdaságélénkítő intézkedésekre is szükség volt - mondta Bajnai. Szerinte az államnak akkor kell támogatnia a vállalkozásokat, amikor baj van. Vállalkozások soha ennyi forráshoz nem jutottak, mint 2009-ben - mondta, hozzátéve, hogy ez jól van így. Méltatta az adócsökkentést, amivel több pénz marad a vállalkozásoknál. Az adószabályok átrendezésével a legálisan dolgozó munkavállalók is többet tarthatnak meg a munkabérükből - mondta.

13:33
április 01, 2010
Vágólapra másolva!

Nem mindenki érezte az adócsökkentést

Bajnai szerint sokan nem érzékelték, hogy valóban több pénz marad náluk az adócsökkentés miatt. Ez azért van szerinte, mert sokan éves elszámolást választanak a fizetésükhöz, ezért csak jövőre, visszamenőleg kapják vissza az adóváltozások miatt nekik járó pénzt. Aki átjelentkezik havi elszámolásra, az már most is érezheti a kormány intézkedéseiből származó előnyöket -mondta.

13:37
április 01, 2010
Vágólapra másolva!

Új bölcsődéket "indítottak el"

Ugyan rövidebb lett a gyes és a gyed maximális időtartama, de 15 ezer új óvodai és bölcsődei férőhely kialakítását indítottuk el 2012-ig, amikorra ezeknek az intézkedéseknek a hatása életbe lép - mondta. Kitért a nyugdíjrendszer átalakítására is, és azt ígérte, hogy jövőre már ismét emelkedhetnek a nyugdíjak. Azt állította, hogy a nyugdíjrendszert a következő évekre is fenntarthatóvá tették, 2040-ig.

13:39
április 01, 2010
Vágólapra másolva!

Külgazdasági offenzíva

Külgazdasági offenzívát indított a kormány új exportpiacok felé - mondta Bajnai, majd arról beszélt, hogy a szén-dioxid kvótaértékesítéséből befolyó pénz is a gazdaságot élénkíti a panelfelújításokon keresztül.

13:42
április 01, 2010
Vágólapra másolva!

Új rendőrök, támogatott polgárőrök

A válságkezelés mellett a belső bizalom, az emberek biztonságérzetének helyreállítása is fontos - mondta Bajnai, aki szerint a közrend érdekében azt kérték a rendőröktől, hogy határozottabban lépjenek fel az állampolgárok védelmében. Mától Miskolcon új készenléti rendőri központ állt fel, és ma lépmunkába sok "munkára éhes új rendőr is" - emlékeztetett, hozzátéve, hogy a kormány a polgárőrség támogatását is háromszorosára emelte.

13:45
április 01, 2010
Vágólapra másolva!

A korrupció volt a legnagyobb kihívás

Az egyik legnehezebb feladata a kormánynak az volt, hogy megbirkózzon a korrupciós ügyekkel, amelyek korábban történtek, de mostanában derültek ki, és mérgezik a közbizalmat. Ezek ellen néhány rendszerszintű lépést tettek - ma már interneten nyilvánosságra kell hozni az állami cégvezetők fizetését - emlékeztetett. A 200 millió feletti közbeszerzésekhez jövőre már átláthatósági biztost, civil szakértőt kell bevonni - mondta.

13:49
április 01, 2010
Vágólapra másolva!

Csökkentésre váró államadósság és belátható euró

A makrogazdasági mutatók jelentősen javulnak, Magyarország Európában szinte egyedüliként pozitív tartományban tartja a költségvetési egyenlegét - mutatta be grafikonokon Bajnai. Szerinte az ország államadóssága az idei év közepén tetőzik, és az év végén már visszafordul, gyorsan csökkenni fog. Ha van a mindenkori kormányban kitartás, ezzel most már belátható időn belül be lehet vezetni az eurót - mondta. (Bajnai a jelenlegi politika folytatása esetén 2014-re jósolta az euró bevezetését).

13:52
április 01, 2010
Vágólapra másolva!

H1N1-vakcina és gáztározó

Az érdemek közé sorolta, hogy Magyarország jól védekezett a H1N1 ellen, itt az egyik legmagasabb a beoltottsági arány. Arról is beszélt, hogy tavaly befejezték Közép-Európa legnagyobb gáztározójának építését, megteremtették az energiabiztonságot.

13:55
április 01, 2010
Vágólapra másolva!

Terroristák, szélsőségesek és tyúktolvajok

A kormány Bajnai szerint ma határozottabban lép fel a szélsőségesek ellen: "elriasztottuk a Budapestre tervezett neonáci tüntetést, határozottabban lépünk fel a betiltott társadalmi szervezetek ellen" - mondta. Arról is beszélt, hogy felszámolták a "hosszú idő óta első magyar politikai terrorszervezetet", a Magyarok Nyilait, és kézre kerítették a romagyilkosságok állítólagos elkövetőit is. A rendőrök ma már ismét foglakoznak a tyúklopásokkal is - mondta.

13:56
április 01, 2010
Vágólapra másolva!

Romaintegráció és telepfelszámolás

A romakérdéssel kapcsolatban Bajnai arról beszélt, hogy ezekben a hónapokban indul egy telepfelszámolási program, és már elkezdődött egy másik program a roma diplomások közigazgatásba való felvételére.

13:58
április 01, 2010
Vágólapra másolva!

"Többet tettünk, mint amit vállaltunk"

"Amire vállalkoztunk, azt megtettük, sőt, talán többet is" - mondta Bajnai. Hozzátette ugyanakkor, hogy még sok tennivaló van, a válságból tanulni kell, mint egy betegségből, ami után új életformát kell választani. Bajnai szerint a szigorú költségvetést meg kell tartani, mert ez az egyetlen út, ami Magyarországot tartós gyarapodás felé viszi.

Forrás: MTI/Kovács Attila

14:03
április 01, 2010
Vágólapra másolva!

Közmondásokkal példálózik Bajnai

Az elmúlt egy év legfontosabb tanulságnak Bajnai azt tartja, hogy "sosem szabad tovább nyujtózkodni, mint ameddig a takarónk ér". A kormányfő arról is beszélt, hogy régen lehetett politikai populizmusból felelőtlen politikát folytatni, de ma, amikor 1,7 millió devizahiteles van Magyarországon, a politikusok felelőssége sokkal nagyobb. "Nem szabad ezzel játszani, nem szabad a Magyarország iránti bizalmat politikai érdekek miatt kockáztatni" - mondta. Egy másik tanulság, amit a nagyapjától idézett, szintén egy közmondás volt: "ki mint vet, úgy arat". A miniszterelnök szerint Magyarországnak a következő években kell elvetnie azokat a magokat, amelyek a sikeres jövőjét megteremtik.

14:09
április 01, 2010
Vágólapra másolva!

Csak a pártfinanszírozás miatt maradt hiányérzete

Kérdésre válaszolva Bajnai azt mondta, hogy egy dologgal kapcsolatban van hiányérzete az elmúlt egy évből: szerette volna, hogy a politikai pártok magukon kezdjék a rendrakást, ennek ellenére nem sikerült elfogadni a párt- és kampányfinanszírozásról szóló törvényt. "Szerettem volna, ambicionáltam is, de nem lett meg a kétharmad, az ellenzék elutasította" - mondta a civilek által készített, a politikai korrupció ellen írt törvényjavaslatról. "Bízom benne, hogy a következő parlamentben több bölcsesség lesz, mert a politikának magán kell kezdenie a rendrakást" - mondta.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!