A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Fideszes beszólás Schiffernek, jobbikos támogatás Pintérnek - parlament percről percre

Események

Vágólapra másolva!
Kedden először faggathatták interpellációkban és azonnali kérdésekben az Orbán-kormány tagjait az országgyűlési képviselők. A családi adózásról, az árvízi védekezésről, a multiknak nyújtott adókedvezményekről, a Malévról és a gyerekek helyzetéről is érdeklődtek a miniszterektől, a legfőbb ügyészt pedig a Kubatov-videókról faggatta Schiffer András. A Jobbik többször elfogadta a Fidesz válaszát, de az ülésen paprikás volt a hangulat. Az elnöknek folyton rendre kellett intenie a képviselőket, mert a Fidesz a szocialistáknak, az MSZP a fideszeseknek és a Jobbiknak, a Jobbik pedig a legfőbb ügyésznek tett hangos megjegyzéseket.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül27 bejegyzés
16:43
június 01, 2010
Vágólapra másolva!

Az első interpellációkra készül az országgyűlés

A napirend szerint háromnegy háromtól interpellálják először a képviselők az Orbán-kormányt a parlamentben, de percekkel a kiírt kezdés előtt még a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatokról szavaznak a képviselők.

16:48
június 01, 2010
Vágólapra másolva!

Csak öt miniszter várja a kérdéseket

Huszonkét miniszteri vörös bársonyszék van az ülésteremben, az Orbán-kormány nyolc minisztere, egy tárca nélküli minisztere és a miniszterelnök így patkó felében is elférne. Jelenleg csak öt miniszter van az ülésteremben: Fellegi Tamás, Pintér Sándor, Navracsics Tibor, Hende Csaba és Réthelyi Miklós várja a kérdéseket.

16:53
június 01, 2010
Vágólapra másolva!

Szétszélednek a képviselők az interpellációk előtt

Az elnök bejelentette, hogy kezdődnek az interpellációk, mire a képviselők szedelőzködni kezdtek, többen elhagyják az üléstermet.

17:03
június 01, 2010
Vágólapra másolva!

Az árvízkárok enyhítéséről beszélhet Pintér Sándor

A Fideszes Ódor Ferenc azt kérdezi a belügyminisztertől, mit tud tenni a kormány az árvízkárok enyhítésére. Pintér Sándor válaszában először azoknak mond köszönetet, aki a gátakon dolgoztak, erre nagy tapsot kap a Fidesz frakciótól. Amikor az önkénteseknek is köszöntet mond, Vona Gábor bekiabálja: Éljen a Gárda! A Jobbik frakció tapsol, a többi képviselő morgolódik. Pintér soron kívüli állami támogatást ígér az elmosott óvodáknak, iskoláknak.

17:09
június 01, 2010
Vágólapra másolva!

Gúrt megnyugtatta Pintér válasza

A Fideszes képviselő válaszában külön kiemeli, milyen fontos az árvíz utáni szúnyogirtás, amelyet Pintér említett.

17:11
június 01, 2010
Vágólapra másolva!

MSZP-snek nevezte Schiffert az elnök

Az elnök véletlenül az MSZP képviselőjének nevezte Schiffer Andrást, az LMP frakcióvezetőjét. Hibáját rögtön javította, de a Fideszes képviselők azt kiabálják: hagyjad, nem nagy különbség, az ugyanaz!

17:13
június 01, 2010
Vágólapra másolva!

Schiffer a Kubatov-videóról kérdezi a legfőbb ügyészt

Schiffer András a legfőbb ügyészt interpellálja, azt szeretné tudni, hogy miért nem indítottak vizsgálatot a Kubatov-videó ügyében, és azt kéri, hivatalból indítsanak vizsgálatot.

17:15
június 01, 2010
Vágólapra másolva!

Novák Előd államügyésznek nevezte a legfőbb ügyészt

Dr. Kovács Tamás legfőbb ügyész szerint az ügyészség foglalkozott a Kubatov-üggyel, mert több feljelentés is érkezett az ügyben, de ezeket bűncselekmény hiányában elutasították. Az ügyészség nem foglalkozhat az ügy politikai megítélésével - mondja. Az ügyész válasza végén felbolydul az országgyűlés, miután Novák Előd bekiabálja: Államügyész! Az országgyűlés elnöke a ház méltóságának megőrzésére kéri a képviselőket. Schiffer András nem, a parlament elfogadta Kovács Tamás válaszát.

17:21
június 01, 2010
Vágólapra másolva!

"Megélhetési bűnözőkről" kérdezik Pintért

A Jobbikos Volner János azt kérdezte Pintér Sándortól, mikor fog - a bizottsági meghallgatáson tett ígéretének megfelelően - fellépni a megélhetési bűnözők ellen. Volner nyilvánvalóvá tette, hogy a kis értékű lopások elkövetőire gondol.

17:23
június 01, 2010
Vágólapra másolva!

Pintér elzárná a szabálysértőket

Pintér Sándor szerint már elkezdtek dolgozni azon, hogy az eddig a jegyzők által kezelt ügyek újra rendőri eljárás keretében vizsgálják. Pintér szerint nem jó megoldás az sem, hogy a legtöbb esetben pénzbírsággal büntetik a kis értékű lopások elkövetőit, mert jellemzően azok követik el ezeket a bűncselekményeket, akiknek nincs pénzük. A belügyminiszter szerint rendőri nyomozásra, rendőri ítéletre és elzárásra van szükség ezekben az esetekben, szerinte ez jelentősen javítaná a közbiztonságot, és a kis falvak életminőségét.

17:26
június 01, 2010
Vágólapra másolva!

Volner elfogadta Pintér válaszát

A Jobbik képviselője sok sikert kívánt a belügyminiszternek munkájához, és elfogadta a válaszát.

17:27
június 01, 2010
Vágólapra másolva!

Ki hazudik a nyugdíjasoknak?

Az MSZP-s Baracskai József arra kíváncsi, mikor fogja bevezeti a Fidesz a svéd nyugdíjmodellt, és ki hazudik a nyugdíjasoknak. Kérdését a fideszesek végig hangosan kommentálják, fújolnak, az MSZP-t hibáztatják.

17:30
június 01, 2010
Vágólapra másolva!

Réthelyi Miklós papírból olvassa első válaszát

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrásügyi miniszter papírból olvassa első válaszát. Azt mondja, az új kormány felelősen gazdálkodva fogja biztosítani a tisztességes öregkori nyugdíjat, ehhez a szocialisták támogatását is kéri. Az MSZP-s Baracskai József szerint Réthelyi nem válaszolt a kérdésre, ezért nem fogadta el a választ. Az országgyűlés kiállt a miniszter mellett, csak 41 képviselő szavazott nemmel.

17:32
június 01, 2010
Vágólapra másolva!

Rendre intették az MSZP-t

Két interpelláció között az elnöklő Jabab István rendre intette az MSZP frakcióját. A fideszesek hangos bekiabálásokkal helyeseltek az országgyűlés fideszes alelnökének.

17:39
június 01, 2010
Vágólapra másolva!

A devizahiteleseken vitatkozik a Fidesz és az MSZP

Az MSZP-s Tukacs István arról kérdezte a kormányt, hogy mit terveznek a devizaitelesek védelmében. Fellegi Tamás szerint a kormány lehetővé akarja tenni mindenkinek, hogy forinthitelre váltsa a hitelét. Aki ezek után sem tudja fizetni a törlesztéseket, lehetőséget kapna arra, hogy bérletre váltsa tulajdonjogát, és így a lakásában maradhasson. Az MSZP-s képviselő azért nem fogadja el a választ, mert túl sok volt benne szerinte a feltételes mód, és nem adott választ Fellegi arra, hogy mikortól kezdenék el az intézkedéseket. Az országgyűlés 40 ellenszavazattal és 37 tartózkodással elfogadta Fellegi válaszát.

17:43
június 01, 2010
Vágólapra másolva!

Hogy kerül a szinkronúszó szövetség élére Hagyó?

Hagyó Miklós biztos nem szinkronúszó tapasztalata miatt lett a szinkronúszó szövetség elnöke - mondja interpellációjában Szilágyi György, a Jobbik képviselője, aki nehezményezi azt is, hogy most fideszesek kerülnek sportklubok vezetői posztjaira, és azt mondja, meg kellene szüntetni a politikusok álláshalmozását a sportszöveségek élén.

17:45
június 01, 2010
Vágólapra másolva!

Pénzt ígér a sportkluboknak Réthelyi

Réthelyi szerint is rossz helyzetben vannak a sportszövetségek, baj szerinte, hogy csak az olimpiai években kaptak nagyobb állami támogatást a sportszövetségek, ezért az előző kormányokat hibáztatja. Azt ígéri, hogy változtatni fog az elmúlt nyolc év gyakorlatán, kiszámíthatóbb finanszírozást fognak bevezetni. A sportvezetők kinevezése ügyében nem érzi illetékesnek magát, szerinte az országgyűlési képviselők összeférhetetlenési szabályai között nem szerepel, hogy egy képviselő nem lehet sportvezető. "Az én értékítéletem szerint egy sportszövetség elnökének lenni nem pozícióhalmozás, hanem megtiszteltetés és feladat" - mondja Réthelyi, aki szerint a Jobbik frakciójában is van olyan politikus, aki több sportegyesületnek is vezetője.

17:50
június 01, 2010
Vágólapra másolva!

A jobbikos képviselő le fog mondani sporttisztségeiről

Szilágyi nem fogadta el a választ, bár azzal egyetértett, hogy több pénzt kellene adni a sportszövetségeknek. Az országgyűlés 73 ellenszavazattal elfogadta a miniszteri választ. Azt mondta, a Jobbik képviselője most, hogy politikus lett, le fog mondani sporttisztségeiről.

17:55
június 01, 2010
Vágólapra másolva!

Kiürül az ülésterem az azonnali kérdések előtt

Véget értek az interpellációk, az azonnali kérdések előtt két perc technikai szünetet rendelt el az elnök. Az interpellációkkal ellentétben az azonnali kérdéseknél már nem szavaznak a képviselők, többségük el is hagyta az üléstermet.

18:08
június 01, 2010
Vágólapra másolva!

Az MSZP-sek bokájáig ér a Sukoró-ügy

Az MSZP-s Józsa István aggódik amiatt, hogy a nemzeti fejlesztési minisztérium létrehozásával átláthatatlanná, ellenőrizhetetlenné válik a nemzeti vagyongazdálkosát, ezért azt kérdezi Fellegi Tamástól, mi a biztosíték arra, hogy az ellenzéki ellenőrizni tudja majd a kormányt.

"Megértem, hogy aggódik, hiszen Sukoró, a Malév és egyéb ügyek mutatják, hogy eddig milyen jól működött ez a rendszer, mennyire lehetett ellenőrizni ezt" - kezdte válaszát Fellegi. Szerinte a módosítás célja, hogy egyértelmű viszonyokat teremtsen, mert a felelős minisztert mindenhova be lehet hívni a bizottságokba is, kérdést lehet hozzá intézni.

Józsa szerint "a bokáig érő" Sukoró és a többi ügy pont azért derülhetett ki az előző kormány idején, mert átlátható volt a rendszer. A miniszter kérdésére megígéri, hogy minden bizottsági ülésre, ahova meghívást kap, el fog menni, és beszámol az ügyekről.

18:25
június 01, 2010
Vágólapra másolva!

A Fidesz és a Jobbik is sokallja a multiknak adott kedvezményeket

A Jobbikos Z. Kárpát Dániel szerint az Európai Unió felmérései szerint Magyarország biztosítja a legtöbb forrást multinacionális vállaltoknak közvetlen támogatás és adókedvezmény formájában. (Miközben a többi ország példáját sorolja, Romániát "államnak nevezett alakulatnak" nevezi.) Szerinte húsz éve oszthatatlan a felelősség ez ügyben, miközben a multinacionális vállalatok a munkavállalóknak csak hat százalékát foglalkoztatják.

A válaszadó Fellegi Tamás azt mondja, egyetért a felvetéssel, a kis- és középvállalkozások támogatását célzó Orbán-kormány fontosnak tartja ezt a kérdést, nemzeti, patrióta rezsimet szeretnének, és kevesebb támogatást adnának a multiknak. Z. Kárpát Dánielnek tetszik a miniszter válasza, de Fellegi azért világossá teszi: nem céljuk a multik kiűzése, és az sem, hogy indokolatlan hátrányba hozzanak külföldieket.

18:29
június 01, 2010
Vágólapra másolva!

A gyerekek helyzete érdekli a KDNP-t

A KDNP képviselője, Nagy Kálmán azt szeretné tudni, mit tervez a kormány a gyermekek jelenének és jövőjének javítása érdekében, hogyan próbálják javítani a demográfiai helyzetet. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter összetett törvényjavaslatot ígér, amely a gyermekvállalás támogatásától kezdve a munkába állásig könnyítené a gyermekvállalást és -nevelést.

18:34
június 01, 2010
Vágólapra másolva!

A Malév-privatizáció felelőseit keresik a fideszesek

A Malév elhibázott privatizációját bírálja a fideszes Márton Attila, aki szerint katasztrofális helyzetben van a cég. Arra kíváncsi, megnevezi-e a kormány a privatizáció felelőseit, és hogyan akarják rendezni a Malév helyzetét. Fellegi szerint a Malév 2009-ben minden eddiginél nagyobb hiányt termelt, adósságállománya is rekordot ért el. 130 millió euró kell a következő két évben a Malév helyzetének stabilizálásához Fellegi szerint, ehhez további, milliárdos költségek is adódnak majd. A Fidesz az elképzeléseit csak az átadás-átvétel után tudja kialakítani, de a felelősök kiderítésére "határozott lépéseket" fog tenni a kormány - mondta Fellegi.

18:40
június 01, 2010
Vágólapra másolva!

Bizalmat szavazott Gaudi-Nagy a rendőri túlkapások ügyében Pintérnek

Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik képviselője a 2006 októrében történt rendőri túlkapások felelőseit keresi, és azt kérdezi Pintér Sándor belügyminisztertől, hogyan fogja lefolytatni az ezzel kapcsolatos vizsgálatot, és meddig tervezik ezt befejezni.

Pintér szerint ez a munka már megkezdődött azzal, hogy Orbán Viktor kijelölte erre a feladatra Balsai Istvánt. A belügyminisztérium a rendelkezésre álló dokumentumokat át fogja adni Balsainak, és felszólítják a rendőröket arra, hogy minden lehető segítséget adjanak meg a bizottságnak, és vallomásaikkal támogassák a bizottság munkáját. Pintér az áldozatok kártalanításával kapcsolatos törvényjavaslat támogatását kéri minden frakciótól

Gaudi-Nagy bizalmat szavaz Pintér munkájának, de határidőt szeretne hallani. Pintér annyit mond: reméli, minél hamarabb be fog fejeződni a vizsgálat, de Balsai fog erről dönteni.

18:47
június 01, 2010
Vágólapra másolva!

A minimálbéresek családi adózásáról érdeklődik az MSZP

Nem világos a kormányprogramból, hogy mit jelent a családi adókedvezmény, milyen formában fogják ezt bevezetni - panaszolja az MSZP-s Szűcs Erika. Szerinte nem világos, hogy mi lesz azoknak a sorsa, akik minimálbért keresnek vagy fogyatékos gyermeket nevelnek. "Nyolc év volt rá" - kiabálja neki valaki a Fidesz frakciójából.

Réthelyi Miklós szerint a kormány dolgozik a jelenlegi javaslatok továbbfejlesztésén, céljuk a támogatási rendszer megerősítése.

18:52
június 01, 2010
Vágólapra másolva!

"Az ebül szerzett jószág visszajár"

A privatizációs szerződések felülvizsgálatát kéri a Jobbik a kormánytól, Lenhardt Balázs képviselő szerint már csak azért is, mert "az ebül szerzett vagyon visszajár". Fellegi szerint a privatizációs és PPP szerződések felülvizsgálatát egy külön osztály fogja vezetni, munkájukat egy államtitkár irányítja majd. Arra kíváncsiak, hogy milyen nem publikus állami felelősségvállalások történtek, és azt is megvizsgálják, milyen mozgástere maradt a kormánynak ezen szerződések ügyében például a módosításra.

19:01
június 01, 2010
Vágólapra másolva!

A választások szabályairól vitázik tovább a parlament

Lenhardt Balázs kérdése volt az utolsó ezen az ülésnapon, a képviselők a választási eljárásról szóló törvény módosításának vitájával folytatják a munkát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!