Vágólapra másolva!
A fideszes nyilatkozatok miatt megzuhant forintárfolyamról és az árvízi helyzetről is vitáztak hétfőn az országgyűlésben. Egy LMP-s képviselő böszmeséget emlegetett, Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője pedig a PSZÁF elnökéhez fordult levélben. Az ülésén szólalt meg először nyilvánosan Kósa Lajos fideszes politikus vitatott gazdaságpolitikai nyilatkozata után, és azt mondta: nem az a baj okozója, aki elmondja az igazságot, hanem az, aki előidézte. Később újságíróknak azt mondta: meglepték a következmények, ma már lehet, hogy nem használná az államcsőd kifejezést, de nem adott egyértelmű választ arra, megbánta-e, amit mondott.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül15 bejegyzés
14:30
június 07, 2010
Vágólapra másolva!

Bocsánatkérésről is kérdezik majd Matolcsyt

Hétfő délután egy órakor kezdődik az országgyűlés ülése. A parlameni honlapon közzétett üléstervezet szerint várhatóan az ülés napirendjének elfogadása után, kettő és három óra között interpellációk hangzanak majd el, három óra és fél öt között pedig azonnali kérdéseket és kérdéseket tehetnek fel a képviselők.

Valószínűleg téma lesz az árvízi védekezés és az ország gazdasági helyzete. Kósa Lajos fideszes politikus múlt csütörtöki nyilatkozata után ugyanis zuhanásnak indult a forint árfolyama. A Fidesz ügyvezető alelnöke egy debreceni gazdasági konferencián azt mondta hogy a kormányzati átadás-átvétel alapján jelenleg a közvetlen államcsőd elkerülése a cél, és azt mondta, hogy szűk esély van arra, hogy Magyarország elkerülje súlyos válságban lévő Görögország helyzetét. Másnap Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő Kósához hasonló tartalmú nyilatkozatot tett, szombaton azonban Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkár már elhatárolódott ezektől a nyilatkozatoktól, és szerencsétlennek nevezte azokat. A jelek szerint a pánikot kioltották Varga szavai, mert a forint ha nem is robbanásszerűen, de erősödéssel kezdett hétfő reggel. (Erről bővebben itt olvashat.)

A parlamenti honlapon már olvasható néhány benyújtott azonnali kérdésnek a címe. Tukacs István szocialista képviselő például "Kér-e valaki bocsánatot" címmel fogja kérdezni Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert, a jobbikos Nyikos László pedig azt fogja kérdezni tőle, hogy ismeri-e a választási évben kötelezően elkészített jelentést az államháztartás helyzetéről, és amennyiben igen, akkor ez mennyiben tér el attól a jelentéstől, amelyet a Varga-féle bizottság készített.

Orbán Viktor miniszterelnököt fogja interpellálni az MSZP-s Káli Sándor "Hogyan kívánja segíteni Magyarország Kormánya az árvíz elleni védekezést és a helyreállítást?" címmel.

A kérdések és interpellációk után tárgyalja majd az országgyűlés a fideszes határozati javaslatot az alkotmányelőkészítő eseti bizottság létrehozásáról. Hétfő délután lesz részletes vita arról a fideszes közoktatási törvénymódosítás-tervezetről, amely az önkormányzatok intézményszervezési feladataival foglalkozik. Részletes vita várható továbbá a választási eljárási törvény módosításáról: ez a fideszes javaslat egyelőre még nem a tervezett nagy reform, csak azokat a változtatásokat tartalmazza, amelyek az indoklás szerint "a soron következő önkormányzati választások zavartalan lebonyolítása érdekében feltétlenül szükségesek", és lerövidítené a kampányidőszakot. Részletes vita lesz a polgármesteri tisztségről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló, szintén Fidesz-képviselők által benyújtott javaslatról is.

Hétfőn szavaz a parlament a keddi ülés napirendjéről is, így eldől, pontosan mikor fogja Orbán Viktor miniszterelnök bemutatni a kormány gazdasági akciótervét. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter hétfőn a Tv2 Mokka című műsorában mondta azt, hogy a gazdasági akciótervről hétfőn dönt a kormány, és ennek részleteit Orbán kedden ismerteti a parlamentben.

14:40
június 07, 2010
Vágólapra másolva!

Kósa négy percig bizonygatta, hogy nem ér rá

Az önkormányzati bizottság ülése után Kósa Lajos ismét azt mondta, hogy nincs ideje nyilatkozni. Négy percen át beszélt az [origo] és az MTI tudósítójával, akik múlt csütörtöki vitatott gazdasági nyilatkozatáról szerették volna kérdezni, de csak azt ismételgette, hogy sietnie kell az ülésre, és kérte, hogy ne zaklassák. Kósa azt mondta: öt óra után talán tud majd nyilatkozni.

15:01
június 07, 2010
Vágólapra másolva!

Elkezdődött az ülés

Elkezdődött a parlament hétfői ülése. Ismertetik Sólyom László tájékoztatását az államtitkárok múlt heti kinevezéséről.

15:08
június 07, 2010
Vágólapra másolva!

Június 29-én akar a Fidesz dönteni az államfőről

A házbizottság szerdai ülésén a Fidesz azt kezdeményezi, hogy a köztársasági elnök személyéről június 29-én, kedden hozzon döntést az Országgyűlés - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője, Lázár János. Lázár közölte azt is: szeretnék, ha még júniusban megválasztanák az Állami Számvevőszék vezetőit, és lehetőség szerint június végén, július elején legalább két alkotmánybíró személyéről is döntsenek a képviselők. Az Alkotmánybíróság csaknem két éve működik 11 helyett 9 taggal. Javasolta azt is - folytatta a frakcióvezető -, hogy a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságáról még a nyári parlamenti ülésezés időszaka alatt érdemi döntés szülessen.

15:13
június 07, 2010
Vágólapra másolva!

Simicskó szerint mindent megtett az árvíz ellen a kormány

Felszólalt az árvízi helyzetről Simicskó István honvédelmi minisztériumi államtitkár. "Az új kormány azonnal meghozta a szükséges és lehetséges intézkedéseket" - jelentette ki. Közölte, hogy 12 megyében, összesen 265 településn folynak jelenleg munkálatok, továbbra is Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legsúlyosabb a helyzet. Simicskó elmondta azt is: a honvédelmi minisztérium utasítása alapján a kirendelt honvédségi erők létszáma 4490 fő jelenleg, és a védekezést 345 honvédségi technikai eszköz segíti. Simicskó bírálta az előző kormányt, szerinte nem tettek eleget az árvizek elleni védekezés érdekében. Szerinte folytatni kell az első Orbán-kormány idején indított Vásárhelyi-tervet.

15:32
június 07, 2010
Vágólapra másolva!

Böszmeségről beszélt az LMP-s Scheiring Gábor

A kormány gazdaságpolitikai kommunikációjáról beszélt napirendi előtti felszólalásában Scheiring Gábor, az LMP frakcióvezető-helyettese. "Ez a felelőtlenség kimeríti a böszmeség fogalmát" - mondta.

15:39
június 07, 2010
Vágólapra másolva!

A stratégiai államtitkár szerint a szocialisták hibája az ingatag bizalom

A kormány nevében Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkára válaszolt az LMP-s felszólalásra. Azt mondta: a szocialisták nyolc éves kormányzásának eredménye, hogy ingatag a bizalom az ország gazdasági helyzetében. Erre felzúdulás hallatszott a padsorokban.

15:44
június 07, 2010
Vágólapra másolva!

Mesterházy a PSZÁF-hez fordult

Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője bírálta a fideszes gazdaságpolitikai kommunikációt. Bejelentette, hogy kezdeményezték a költségvetési bizottság összehívását, és kezdeményezni fogják azt is, hogy üljön össze a nemzetbiztonsági bizottság is, derítsék ki, hogy történt-e forint elleni spekuláció. Mesterházy közölte, hogy levelet írt a PSZÁF elnökének, amelyben kérte, vizsgálják meg, történtek-e olyan tranzakciók, amelyek a tudatos károkozást bizonyítják.

15:50
június 07, 2010
Vágólapra másolva!

Kósa: "Lehet, hogy bekövetkeznek bakik"

"Nem az a baj okozója, aki elmondja az igazságot, hanem az, aki előidézte" - jelentette ki napirend előtti felszólalásában Kósa Lajos, mire nagy tapsot kapott a Fidesz padsoraiban. Azt mondta: a szocialisták az elmúlt nyolc évben tönkretették az országot, a Fidesz pedig ezt próbálja orvosolni. "Lehet, hogy ebben bekövetkeznek bakik, nem aratunk tetszést feltétlenül a szocialisták előtt" - mondta, de szerinte egy biztos: a kormánypárt, a kormányfrakció mindent megtesz azért, hogy ezt a helyzetet orvosolja és Magyarország visszanyerje azt a hitelességét, amelyet semmilyen politikusi nyilatkozat nem tud lerombolni.

16:06
június 07, 2010
Vágólapra másolva!

Napirend előtt beszél kedden Orbán

A keddi ülésre napirend előtti felszólalásra jelentkezett Orbán Viktor miniszterelnök, aki várhatóan ekkor mutatja majd be a kormány gazdasági akciótervét.

16:19
június 07, 2010
Vágólapra másolva!

Piros-fehér csíkos pólóval reklámozta interpellációját Gaudi-Nagy

Piros-fehér csíkos pólóban jelent meg a parlamenti ülésen Gaudi-Nagy Tamás jobbikos képviselő. Az [origo] kérdésére azt mondta: azért vette fel ezt a pólót, hogy felhívja a figyelmet az interpellációjára, amelyben a legfőbb ügyészt fogja kérdezni. Az interpellációja rövid címe: "Mikor veszi észre az ügyészség, hogy forradalom volt?". Az interpellációban azt is kérdezni fogja, mikor állítják le azokat az eljárásokat (például a Budaházy György ellen folyót), amelyeket Gaudi-Nagy koncepciós eljárásoknak nevez. Gaudi-Nagy interpellációja még nem hangzott el, de nyilatkozata után átöltözött, öltönyt vett fel.

16:24
június 07, 2010
Vágólapra másolva!

Orbán helyett Kontrát válaszolt az árvizes interpellációra

Orbán Viktor miniszterelnököt akarta interpellálni az MSZP-s Káli Sándor "Hogyan kívánja segíteni Magyarország Kormánya az árvíz elleni védekezést és a helyreállítást?" címmel. Az interpellációra Orbán megbízásából Pintér Sándor belügyminiszter válaszolt volna, ő pedig Kontrát Károlyt belügyminisztériumi államtitkárt bízta meg a válaszadással. Az intézkedéseket felsoroló választ Káli elfogadta.

17:30
június 07, 2010
Vágólapra másolva!

Kósát meglepték a következmények

Kósa Lajos hétfőn az [origo]-nak arra a kérdésére, hogy használná-e újra az államcsőd kifejezést, ha ma lenne a csütörtökön lezajlott konferencia, azt válaszolta: olyan hisztérikus a nemzetközi pénzpiaci légkör, hogy már a görögdinnye szóra is összerezzennek, ezért lehet, hogy helytelen volt használni, és ma már nem használná. Szerinte lehet, hogy inkább úgy kellett volna fogalmaznia, hogy nehéz helyzetben van a költségvetés, de megjegyezte: nem biztos, hogy ezt a választók jól értenék.

Hozzátette ugyanakkor, hogy az államcsőd kifejezést ő nem a vállalati értelemben használta, hanem inkább a köznapi értelemben, mert azt látja, hogy az állam és az önkormányzatok sok helyen nem képesek ellátni a feladataikat pénzhiány miatt. Azt mondta: nehéz a helyzet, ha nem avatkozik be a kormány, akkor a költségvetés bizonyos részei az év végét sem érik meg. Szerinte jónéhány problematikus tétel van a költségvetésben, ugyanakkor Magyarország fizetési kötelezettségének mindenképpen eleget tesz, csak bizonyos területek ellehetlenültek, az állam nem tudja ezeket teljesíteni.

Azt is mondta Kósa, hogy eddig nem jöttek tartalmi észrevételek ahhoz, amit mondott, legfeljebb csak annyi, hogy nem most, nem ezekkel a szavakkal kellett volna jellemezni a helyzetet. Szerinte ha nem lenne nehéz helyzetben Magyarország, akkor a megnyilatkozása nem okozott volna ekkora felfordulást.

Kitérő választ adott viszont arra az újságírói kérdésre, hogy megbánta-e csütörtöki szavait. Igen vagy nem válasz helyett azt mondta: ő azt szereti, ha a betegnek megmondják, mi a baj, szerinte a szocialisták módszere helyett először Magyarországon kell az emberekkel megbeszélni a problémát, és megfelelő gyógymódot találni. Újságírók azt is megkérdezték Kósától, lehetett-e személyes érdekeltség, shortolás abban, ami történt. Kósa visszautasította ezeket a vádakat, szerinte a szocialisták magukból indulnak ki, mikor ilyesmiről beszélnek.

Kósa azt mondta: reméli, hogy kijelentése csak átmeneti nehézséget okozott, és majd a holnap bejelentendő akcióterv helyrebillenti a helyzetet. Szerinte pontatlanul idézték az első tudósítások a szavait, a pontos szöveg a Napi Gazdaság másnapi számában jelent meg. Kósa kérdésre válaszolva azt mondta: meglepték a reakciók, mert nem számított arra, hogy a kisvállalkozóknak tartott debreceni vidéki konferencián elhangzott pár perces bevezető előadást New Yorkban is idézni fogják.

Kitérő választ adott az [origo]-nak arra a kérdésére, hogy mit látott az átadás-átvételben, amelyre hivatkozva azt mondta, hogy a közvetlen államcsőd elkerülése a cél jelenleg. Csak annyit mondott: vannak problémák a költségvetéssel, például a munkaerőpiaci alappal van gond, tudomása szerint 48 milliárd forint hiányzik belőle, és félő, hogy elfogy a pénz, nem tudnak kifizetni minden járandóságot, és az Út a munkához programban dolgozók visszakerülhetnek a szociális rendszerbe, ha nem tudnak nekik munkát adni. Szerinte azzal a csütörtöki mondatával, hogy "van olyan igazgatási ágazat, ahol júniusra már nem tudunk bért fizetni, mert elfogyott az erre elkülönített keret", arra utalt, hogy átcsoportosításokra lehet szükség. Hozzátette: nem lenne jó, ha esetleg tartalékokhoz kellene nyúlni.

17:40
június 07, 2010
Vágólapra másolva!

Kósa szerint nincs ideális út a gazdaságpolitikában

Nincs olyan út, ami kellemes, az emberek vágynak rá, hasznos, olcsó és rövid egyben - mondta Kósa Lajos a kormány várható gazdaságpolitikai intézkedéseiről.

18:48
június 07, 2010
Vágólapra másolva!

A kérdések, interpellációk végére értek

Befejeződött a kérdések és interpellációk időszaka, hozzáláttak a képviselők az alkotmányelőkészítő eseti bizottság létrehozásáról szóló fideszes határozati javaslat megvitatásához.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről