A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Az őszödi beszéd szólt egy terézvárosi urnából - választás percről percre

Események

Vágólapra másolva!
Vasárnap reggel 6-kor nyitottak az urnák a 2010-es önkormányzati választáson, a részvétel eddig alacsonyabb, mint a 2006-os választásokon volt. A szavazás végéig, 19 óráig kampánycsend van érvényben, melynek értelmében a választás kimenetelét esetleg befolyásoló friss híreket nem közlünk, részvételi adatokat azonban kétóránként közzéteszünk. Kövesse a választást az [origo] percről percre tudósításával!
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül32 bejegyzés
09:45
október 03, 2010
Vágólapra másolva!

Kevesebben szavaztak kora reggel, mint négy éve

A választásra jogosultak kevesebb, mint egy százaléka (0,99 százalék) szavazott reggel 7 óráig az önkormányzati választásokon. Ez valamivel kisebb részvételi arány, mint a 2006-os választásokon volt ebben az időben (1,12 százalék). A legtöbben (1,29 százalék) Somogy és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében szavaztak, a legkevesebben (0,64 százalék) pedig Budapesten (a részletekről itt olvashat).

10:15
október 03, 2010
Vágólapra másolva!

Kézzel húzzák le a visszalépett jelölteket a szavazólapról

Az úgynevezett kiesett (azaz visszalépett, vagy elhunyt esetleg választójogát elvesztő) jelölteket a szavazás napján lehúzzák a szavazólapról a szavazatszámláló bizottságok. Minden választáson előfordul, hogy a jelöltek a szavazólapok kinyomtatása után lépnek vissza, a mostani önkormányzati választáson is több tucatnyi jelölt lépett már vissza.

Amennyiben a jelöltek az után léptek vissza, hogy a szavazólapokat kinyomtatták és már ki is szállították a településekre, új szavazólapok nyomtatására már nincs mód. Ezért a visszalépett jelölteket a szavazatszámláló bizottság húzza le a szavazólapról. A kiesés tényéről a szavazóhelyiségben hirdetményt kell elhelyezni, a szavazatszámláló bizottság pedig szükség szerint szóban is tájékoztatja a választópolgárokat a változásról. (MTI)

10:30
október 03, 2010
Vágólapra másolva!

Szerencsen népszavazást is rendeznek a szalmaerőműről

Az önkormányzati választással egy időben véleménynyilvánító népszavazást tartanak a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szerencsen. A referendumot a Szerencs és Környéke Fejlődéséért Egyesület kezdeményezte. A szavazólapon egy kérdés szerepel: "Fontosabbnak tartja-e a Szerencs hagyományaira épülő iparfejlesztést és az ehhez kapcsolódó munkahelyteremtést, mint a világörökség védőzónájába történő tartozást?"

A kezdeményezés előzménye, hogy egy befektetői csoport szalmatüzelésű erőművet kíván építeni Szerencsen, ezt többek között a tokaj-hegyaljai szőlészek, borászok, civil szervezetek ellenzik. Érveik szerint a világörökség részeként nyilvántartott történelmi borvidéken egy ilyen ipari létesítményt nem szabad felépíteni, a szerencsi önkormányzat azonban azzal is érvelt, hogy a városban a legutóbbi évekig cukorgyár működött, amelyet több mint száz évvel ezelőtt építettek. (MTI)

10:55
október 03, 2010
Vágólapra másolva!

Háromszoros túljelentkezés az önkormányzati posztokra

A budapesti főpolgármesteri posztért négyen indultak, míg az összesen 3176  polgármesteri posztra 8773-an pályáznak, vagyis átlagosan 2,7 jelölt van minden posztra. A 16914 önkormányzati képviselői helyért összesen 57323 jelölt indult el, vagyis 3,3 jelölt van minden betölthető helyre.

11:31
október 03, 2010
Vágólapra másolva!

Hatvanban a kórházról is szavaznak

Az önkormányzati választással egy időben népszavazás kezdődött vasárnap Hatvanban arról, hogy az önkormányzat kibocsásson-e a kétmilliárd forint értékű kötvényt a helyi kórház felújításának fedezetére. "Egyetért-e ön azzal, hogy 2011 évben Hatvan Város Önkormányzata 2 milliárd forint összeghatárig kötvényt bocsásson ki a hatvani kórházi épületegyüttes felújítására?" - erre a kérdésre válaszolhat a város 17781 választópolgára. A referendum akkor érvényes, ha a jogosultak legalább 50 százaléka plusz egy szavazó leadja voksát, és akkor eredményes, ha több mint 50 százalékuk azonosan nyilatkozik.

11:37
október 03, 2010
Vágólapra másolva!

7500-an szavaznak a lakóhelyüktől távol

Az áprilisi parlamenti választásokkal ellentétben a vasárnapi önkormányzati választáson nem várható hosszabb sorok kialakulása. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy csak jóval kevesebben, körülbelül 7500-an szavaznak igazolással, vagyis a lakóhelyüktől távol. Az önkormányzati választáson ugyanis csak azok kérhetnek igazolást, akik az állandó lakcímük helyett a bejelentett - legalább június 16. óta meglévő - tartózkodási helyükön kívánnak szavazni.

11:39
október 03, 2010
Vágólapra másolva!

Hevesben szavaztak a legtöbben, Budapest még alszik

Az Országos Választási Iroda összesítése szerint a szavazásra jogosultak 6,6 százaléka voksolt reggel 9-ig az önkormányzati választásokon. Ez elmarad a négy évvel ezelőtti részvételi adatoktól, akkor 7,7 százalék szavazott reggel 9-ig. A legtöbben (8,45 százalék) Heves megyében voksoltak, a legkevesebben (4,56 százalék) pedig Budapesten.

11:55
október 03, 2010
Vágólapra másolva!

Forgalomkorlátozások Budapesten a választások miatt

Az önkormányzati választás és a voksoláshoz kapcsolódó pártrendezvények miatt forgalomkorlátozásokra kell számítani Budapest egyes részein - közölte a BRFK. Már szombattól tilos megállni kedd reggel 8 óráig az V. kerület Zrínyi utca mindkét oldalán, a Nádor utca és a Roosevelt tér között, valamint a Nádor utca páros oldalán a Zrínyi utca és a Mérleg utca között. Vasárnap hajnali 4 órától kedd reggel hat óráig lezárják a belvárosi Zrínyi utca Roosevelt tér és Nádor utca közötti szakaszát.

Tilos megállni kedden 8 óráig a IX. kerületi Balázs Béla utca mindkét oldalán, a Márton utca és a Sobieski János utca között, a Márton utca mindkét oldalán, a Gát utca és a Balázs Béla utca között, a Sobieski János utca mindkét oldalán, a Balázs Béla utca és a Gát utca között. A Balázs Béla utcában van a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala, ahol a szavazóköri adatokat összesítő szerverek találhatók.

A BRFK tájékoztatása szerint választási rendezvény miatt tilos lesz megállni szombat este nyolc órától vasárnap este nyolc óráig a VI. kerületi Jókai utca mindkét oldalán az Aradi utca és a Zichy Jenő utca között, az Ó utca mindkét oldalán a Jókai utcától 50 méter hosszan, valamint lezárják vasárnap reggel nyolc órától éjfélig az Ó utca Nagymező utca és Jókai utca közötti szakaszát.

12:07
október 03, 2010
Vágólapra másolva!

Két szavazókörbe kellett mentőt hívni

A Békés megyei Orosháza egyik szavazókörében egy választópolgár elesett, és a többször műtött karját megütötte. A szavazatszámláló bizottság mentőt hívott hozzá. A Baranya megyei Almamelléken egy választó rosszul lett a szavazóhelyiségben, hozzá is mentőt hívtak. Budapest XX. kerületének egyik szavazókörében a jegyzőkönyvvezető lett rosszul, helyette a helyi választási iroda küldött mást.

12:55
október 03, 2010
Vágólapra másolva!

Már csak írásban lehet mozgóurnát kérni

Az a választópolgár, aki beteg vagy mozgásában korlátozott, mozgó urnát kérhet a szavazatszámláló bizottságtól. Ezt a szavazás napján már csak írásban lehet kérni. Azokat a választókat, akik mozgóurnát igényeltek, a szavazatszámláló bizottság két tagja keresi fel. A mozgóurna helyszínre vitelét úgy kell megszervezni, hogy eközben a szavazókörben dolgozó szavazatszámláló bizottság határozatképes maradjon.

Fontos előírás, hogy a szavazatszámláló bizottság mozgóurnás szavazást lebonyolító tagjai csak azoknak biztosíthatják a mozgóurnás szavazást, akiket a bizottság a mozgóurnát kérők nyilvántartásába felvett. Így például, ha egy szociális otthonban tízen jelezték előzetesen, hogy mozgóurnát kérnek, a kiérkező bizottsági tagok nem fogadhatnak el szavazatokat a többi lakótól. (MTI)

13:12
október 03, 2010
Vágólapra másolva!

Egy fél órával rövidebb a szavazás Alsópetényben

Fél órával kevesebb ideje marad a alsópetényieknek a polgármester és képviselő-testület megválasztására, mert a nyitás előtt feltörték a szavazóhelyiség plombáját - mondta a Független Hírügynökségnek Barta László, Nógrád megye főjegyzője, a területi választási iroda vezetője. Alsópetényben csak az újabb rendőri átvizsgálás után indulhatott el a szavazás. Jogszabály azonban nem teszi lehetővé, hogy a fél órával meghosszabbítsák a választást. A főjegyző szerint azonban ez nem befolyásolja az eredményt, a kistelepülésen általában a kora délutáni órákra mindenki elmegy szavazni, aki ezt tervezte.

13:37
október 03, 2010
Vágólapra másolva!

Délelőtt 11-kor is alacsonyabb a részvételi arány, mint 4 éve

Az Országos Választási Iroda összesítése szerint délelőtt 11 óráig 1 millió 335 ezer ember, a választásra jogosultak 16,31 százaléka szavazott az önkormányzati választásokon. Ez kevesebb, mint 2006-ban volt ebben az időpontban, négy éve 11-ig a jogosultak 18,53 százaléka szavazott. A legtöbben (18,83 százalék) Heves megyében szavaztak, a legkevesebben (13,97 százalék) Budapesten.

13:53
október 03, 2010
Vágólapra másolva!

Szolnokon is mentőt kellett hívni egy szavazókörbe

Rosszol lett a zavazatszámláló bizottság egyik tagja egy szolnoki szavazókörben, a bizottság elnöke mentőt hívott hozzá. A bizottság határozatképes maradt, így a szavazás folytatódik.

14:08
október 03, 2010
Vágólapra másolva!

Lökdösődéssé fajult egy vita Szabolcs megyében

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ópályiban, a szavazóhelyiség előterében az egyik jelölt és férje vitába keveredett a bizottság egyik delegált tagjával. A szóváltás tettlegességig fajult, de személyi sérülés nem történt - közölte honlapján az Országos Választási Iroda. A bizottság elnöke felszólította a vitatkozó feleket a helyiség elhagyására. Az elnök döntését a vitatkozók tudomásul vették.

14:22
október 03, 2010
Vágólapra másolva!

Bödeházán volt a legmagasabb a részvételi arány

Az országban a legtöbben a Zala megyei Bödeházán szavaztak 11 óráig: a 47 választópolgár 70,21 százaléka, vagyis 33 ember szavazott. A legkevesebben a szintén Zala megyei Zalaszentmihályon járultak az urnákhoz: a 894 szavazóból mindössze 43-an voksoltak, azaz 4,81 százalékos volt a részvételi arány.

60 százalék feletti volt délelőtt 11 óráig a részvétel Váradon (Baranya), Dinnyeberkiben (Baranya), Abaújalpáron (Győr-Moson-Sopron) és Becskeházán (Borsod-Abaúj-Zemplén). Mind a négy településen 100 alatt van a választópolgárok száma.

7 százaléknál kisebb részvételt Zalaszentmihályon kívül hat településen regisztráltak 11 óráig. Rábacsanakon (Győr-Moson-Sopron) a választópolgárok 5,41, Barbacson (Győr-Moson-Sopron) 6, Nemeskoltán (Vas) 6,15, Felsőrajkon (Zala) 6,36, Büttösön (Borsod-Abaúj-Zemplén) 6,42, Enesén (Győr-Moson-Sopron) pedig 6,61 százaléka járult az urnákhoz. (Független Hírügynökség)

15:24
október 03, 2010
Vágólapra másolva!

Tarlós István szavaz - kép

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Tarlós István, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje az Óbudai Waldorf Iskolában szavazott

15:25
október 03, 2010
Vágólapra másolva!

Horváth Csaba szavaz - kép

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltje a Pesthidegkúti Waldorf Iskolában szavazott

15:35
október 03, 2010
Vágólapra másolva!

Nógrádban szavaztak a legtöbben, Bács-Kiskunban a legkevesebben

Az Országos Választási Iroda összesítése szerint 13 óráig 1 millió 937 ezer ember, a választásra jogosultak 23,68 százaléka szavazott az önkormányzati választásokon. Ez kevesebb, mint 2006-ban volt ebben az időpontban, négy éve 11-ig a jogosultak 26,98 százaléka szavazott. A legtöbben Nógrád (28,35 százalék) és Heves (27,71 százalék) megyében szavaztak, a legkevesebben (21,27 százalék) Bács-Kiskun megyében. Budapesten a részvételi arány 22,7 százalékos volt 13 órakor.

16:24
október 03, 2010
Vágólapra másolva!

A szavazóurnába esett egy kisgyerek Tiszabőn

A szavazóurnába esett egy kisgyerek a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszabőn - közölte a rendkívüli események közt az Országos Választási Iroda honlapja. Egy édesanya gyermekével ment a szavazóhelyiségbe, de a gyereket véletlenül az urnára ejtette. Az urna beszakadt, ezért a szavazatszámláló bizottság elnöke ragasztószalaggal átkötötte, és aláírásával hitelesítette. Az urnát ez után visszahelyezték, a választás rendje helyreállt.

16:45
október 03, 2010
Vágólapra másolva!

Összetépte a szavazólapot egy választó Heresznyén

A Somogy megyei Heresznyén egy választópolgár a szavazóhelyiségbe lépve kiabált, szidta a polgármestert,amiért az utcán álló gyümölcsfáját az áramszolgáltató cég megcsonkította. A szavazatszámláló bizottság kérésére kérésére nem igazolta magát, a névjegyzéket nem írta alá. Egy polgármesteri szavazólapot azonban elvett, és azt a bizottság előtt darabokra tépte, majd az asztalra dobta. Ez után felszólítás nélkül távozott.

17:39
október 03, 2010
Vágólapra másolva!

Vona Gábor szavaz - kép

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Vona Gábor, a Jobbik elnöke szavaz - a képre kattintva galéria nyílik

17:51
október 03, 2010
Vágólapra másolva!

Szabolcsban szavaztak a legtöbben 15 óráig

Az Országos Választási Iroda összesítése szerint 15 óráig 2 millió 575 ezer ember, a választásra jogosultak 31,47 százaléka szavazott az önkormányzati választásokon. Ez kevesebb, mint 2006-ban volt ebben az időpontban: négy éve a jogosultak 34,77 százaléka szavazott 15 óráig. A legtöbben (37,58 százalék) Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében szavaztak, a legkevesebben (28,28 százalék) Bács-Kiskun megyében. Budapesten a részvételi arány 29,25 százalékos.

17:59
október 03, 2010
Vágólapra másolva!

Elájult egy választó Szendrőládon

Eszméletét vesztette szavazás közben egy választópolgár a Borsod megyei Szendrőládon - közölte honlapján az Országos Választási Iroda. A választási bizottság tagjai a választópolgárt kivitték a levegőre, ahol elsősegélyben részesítették és hívták a mentőt. A szavazást nem kellett felfüggeszteni.

18:15
október 03, 2010
Vágólapra másolva!

Mentő vitte el egy miskolci szavazatszámláló bizottság elnökét

Rosszul lett és mentő vitte el Miskolc 25-ös szavazóköréből a szavazatszámláló bizottság elnökét - közölte az Országos Választási Iroda honlapja. Az eset után az elnöki teendőket a bizottság egyik tagja látja el.

18:35
október 03, 2010
Vágólapra másolva!

Részegen akart szavazni egy férfi Tornanádaskán

Ittasan jelent meg a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tornanádaska 1-es számú szavazókörében egy férfi. A tornanádaskai szavazatszámláló bizottság tájékoztatása szerint a férfi délután fél három előtt a feleségével együtt ment be a szavazófülkébe. A helyi választási bizottság elnökének felszólítására az ittas ember elhagyta a szavazóhelyiséget, felesége pedig beismerte, hogy férje helyett ő töltötte ki a szavazólapokat. A helyi választási bizottság a szavazólapokat érvénytelennek minősítette.

18:57
október 03, 2010
Vágólapra másolva!

A bizottság nyakába hullott a plafon Somogyhatvanban

Leszakadt és a szavazatszámláló bizottságra hullott a mennyezet vakolata az önkormányzati választás alatt a baranyai Somogyhatvan egyik kisebbségi szavazókörében vasárnap. "Az eset a helyi polgármesteri hivatalban berendezett szavazókörben történt, senki sem sérült meg" - közölte Lászlóné Kovács Ilona, a területi választási iroda vezetője az MTI-vel. A szavazás folytatására a hivatal egy másik helyiségét jelölték ki.

19:40
október 03, 2010
Vágólapra másolva!

Az őszödi beszéd szólt egy urnába dobott telefonból

Egy kihangosított mobiltelefont dobtak Terézváros 23. szavazókörében az egyik urnába. A telefonból Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde szólt. A szavazatszámláló bizottság elnöke a szavazást felfüggesztette, értesítette a rendőrséget. Az urnát felbontották, a telefont pedig eltávolították. A szavazás biztosítása érdekében új urnát hitelesítettek, majd a szavazás folytatódott.

20:03
október 03, 2010
Vágólapra másolva!

Budapesten a legalacsonyabb a részvételi arány kor

Az Országos Választási Iroda összesítése szerint 17.30-ig 3 millió 419 ezer ember, a választásra jogosultak 41,77 százaléka szavazott az önkormányzati választásokon. Ez kevesebb, mint 2006-ban volt ebben az időpontban: négy éve a jogosultak 46,53 százaléka szavazott 17.30-ig. A legtöbben (50,56 százalék) Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében szavaztak, a legkevesebben (37,91 százalék) Budapesten szavaztak.

20:31
október 03, 2010
Vágólapra másolva!

OVI: Semmi nem veszélyezteti a 19 órai urnazárást

Semmi nem veszélyezteti a 19 órai urnazárást - jelentette be Jackli Tamás, az Országos Választási Iroda szóvivője az Országos Választási Bizottság vasárnapi ülésén. A választási iroda eddig nem kapott olyan jelzést, hogy bárhol megkérdőjelezhető lenne a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a települési kisebbségi képviselők választása.  Jackli szerint csak a "szokásos" rendkívüli eseményekről érkeztek jelentések a szavazatszámláló bizottságoktól, azaz rosszullétekről, érvénytelen igazolványokról. Jelezte: a főváros VI. kerületében egy mobiltelefont dobott valaki az urnába, de a szavazatszámláló bizottság intézkedett az ügyben. (MTI)

20:40
október 03, 2010
Vágólapra másolva!

Becskeházán 100 százalékos a részvétel

Száz százalékos a részvétel a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Becskeházán - derül ki az Országos Választási Iroda honlapjáról. A borsodi faluban 42 választásra jogosult lakik, valamennyien éltek választójogukkal. Több más, apró Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen is a részvételi arány 75-78 százalékos volt este fél hatig, a valamivel kevesebb mint kétszáz választópolgár által lakott Bereten pedig meghaladta a 88 százalékot.

20:53
október 03, 2010
Vágólapra másolva!

Navracsics és Pintér látogatása a választási központban

Navracsics Tibor közigazgatási- és Pintér Sándor belügyminiszter látogatást tett az Országos Választási Központban (OVK) vasárnap este fél hétkor, nem sokkal a szavazás lezárása előtt. A választási ügyekért is felelős közigazgatási tárca vezetőjét és a belügyminisztert Sári Miklós, az Országos Választási Iroda vezetője vezette körbe az OVK-nak helyet adó Duna Palotában. A szakember tájékoztatta a két minisztert a választás lebonyolításáról és a szavazás eddigi tapasztalatairól. A két politikus megjelent az Országos Választási Bizottság ülésének helyet adó teremben is, de a sajtó képviselőinek nem nyilatkoztak.

21:00
október 03, 2010
Vágólapra másolva!

Véget ért a szavazás, lezárták az urnákat

Este hétkor véget ért a szavazás, bezárták a szavazóhelyiséget. A bizottságok ez után nekiállnak összeszámolni a szavazatokat. Az első, véglegesnek tekinthető eredményeket várhatóan 22 óra körül kezdik közölni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!