A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Tarlós metródrámája és az LMP-s zuhanyzók - tudósítás a közgyűlésről

Események

a Fővárosi Közgyűlés ülése
Vágólapra másolva!
Már első rendes ülésén nekiállt az új fővárosi közgyűlés, hogy Tarlós István főpolgármester ígérete szerint lecserélje a fővárosi közszolgáltató cégek szinte összes vezetőjét. Kocsis István BKV-vezérigazgató az egyetlen, aki a helyén marad. Két új mamutcéget, a Budapesti Városüzemeltetési Központot és a Budapesti Közlekedési Központot is létrehozták az új közgyűlés első igazi ülésén, amelyen Tarlós a metró drámájáról beszélt, egy LMP-s képviselő pedig a városházai zuhanyzókat hiányolta. Tudósítás a közgyűlésről.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül42 bejegyzés
11:05
október 27, 2010
Vágólapra másolva!

Kirúgásokkal kezdi Tarlós

Az új összetételű, Fidesz-KDNP többségű fővárosi közgyűlés szerda délelőtt tartja meg első rendes ülését. Várhatóan megalakítják a fővárosi cégeket felügyelő két nagyvállalatot, a Budapesti Közlekedési Központ Zrt.-t (BKK) és a Budapesti Városüzemeltetési Központ Zrt.-t (BVK). Tarlós István főpolgármester ígérete szerint szerdán leváltják a BKV kivételével a fővárosi közszolgáltató cégek vezetőit. (Beharangozó cikkünket itt találja)

11:15
október 27, 2010
Vágólapra másolva!

Az ülésrendet ellenőrzi Tarlós

Majdnem egy órával az ülés kezdete előtt csak az őrség, néhány hivatali dolgozó és Tarlós István tartózkodott az Új Városháza dísztermében. Tarlós egy papírral a kezében az ülésrendet ellenőrizte, és azon bosszankodott, hogy fölöslegesen sűrűn ültették a 33 képviselőt a jóval nagyobb létszámra méretezett teremben. Az [origo]-nak a főpolgármester azt mondta, a novemberi közgyűlés még a Váci utcai épületben lesz, de utána elkészül az új ülésterem a Városház utcában, így nem kell a hivatal jelentős részét minden közgyűlésre átköltöztetni. A jövőben Tarlós tervei szerint csak az ünnepi közgyűlések lesznek a reprezentatív teremben.

11:25
október 27, 2010
Vágólapra másolva!

Megérkezett Vitézy Dávid

Lassan kezd megtelni a terem, a hivatal munkatársai papírdobozokból előterjesztéseket osztanak szét a képviselők helyeire. Megérkezett Vitézy Dávid is, aki várhatóan az újonnan felálló Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezetője lesz. A BKK lesz a budapesti közlekedés (nem csak a tömegközlekedés, hanem például a parokolásszervezés és a közútfenntartás is hozzá tartozik majd) szervezésének legfőbb szerve. Vitézy előbb Tarlóssal, majd helyettesével, György Istvánnal egyeztetett. A 25 éves fiatalember láthatóan izgult, Tarlós igyekezett nyugtatni.

11:35
október 27, 2010
Vágólapra másolva!

Megpezsdült az ülésterem

Lassan megtelik az ülésterem képviselőkkel, meghívottakkal és újságírókkal. A fideszes képviselők folyamatosan a főpolgármesteri pulpitushoz járnak, papírokkal a kezükben egyeztetnek György Istvánnal. A képviselők a helyüket keresik, a kiosztott előterjesztéseket tanulmányozzák, az újak bemutatkoznak egymásnak. Tarlós többször is körbejárta a termet, mindenkivel kezet fog, a nőknek puszit adott.

11:55
október 27, 2010
Vágólapra másolva!

Tarlós a fotósok gyűrűjében

Tarlós István alig tudta elfoglalni a helyét a pulpituson, mert át kellett magát verekedni a fotósok és operatőrök gyűrűjén. Még azután is folyamatosan fényképezik, hogy elfoglalta a helyét, és a papírjait kezdte tanulmányozni.

12:03
október 27, 2010
Vágólapra másolva!

Becsengettek

Megszólalt a csengő, ami arra figyelmeztet, hogy hamarosan kezdődik a fővárosi közgyűlés első rendes ülése. A fotósokat és operatőrüket elküldték a pulpitus elől, de a képviselők közül még nem mindenki foglalta el a helyét.

12:07
október 27, 2010
Vágólapra másolva!

Eskütétellel kezdődött az ülés

Kezdődik a közgyűlés, Tarlós figyelmezteti a képviselőket, hogy kapcsolják be szavazógépeiket. Egyelőre három képviselő hiányzik. Az ülés elején esküt tett Hanzély Ákos LMP-s képviselő, aki Jávor Benedek helyét foglalja el a közgyűlésben. Esküt tettek a bizottságok külső, nem képviselő tagjai is. 
Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

12:13
október 27, 2010
Vágólapra másolva!

Az SZMSZ-re figyelmeztet az LMP

Kaltenbach Jenő, az LMP frakcióvezetője a napirend tárgyalása előtt arra figyelmeztetett, hogy az előterjesztések egyikét sem tárgyalták meg a bizottságok, ami ellenkezik az SZMSZ-szel. Tarlós szerint a bizottságok nem ülésezhettek, amíg a külsős tagok le nem tették az esküt, illetve az SZMSZ módosítása hamarosan megoldja ezt a kérdést. 

12:15
október 27, 2010
Vágólapra másolva!

A helyszínen kiosztott előterjesztéseket kifogásolja az MSZP

Horváth Csaba szocialista képviselő azt kifogásolta, hogy túl sok előterjesztést osztottak ki a helyszínen, a képviselőknek nem volt lehetősége átolvasni azokat. Tarlós azt ígérte, a jövőben ilyen eszközzel a lehető legritkábban fognak élni, hiszen korábban ők is kifogásolták az előző városvezetés hasonló gyakorlatát. Most azonban az idő szorított, így nem volt más megoldás - mondta a főpolgármester.

12:20
október 27, 2010
Vágólapra másolva!

Horváth Csaba ötletét támadja a Fidesz

Németh Zoltán fideszes képviselő arra szólította fel Horváth Csabát, hogy vonja vissza azt az előterjesztését, amely fővárosi támogatást nyújtana a budapesti lakáshiteleseknek. Németh szerint a hétfőn a parlamentben elfogadott törvény kezeli a problémát, Horváth szerint viszont az nem valódi megoldás. Tarlós azt mondta, nem fogja most felidézni, milyen állapotban hagyták a szocialisták a fővárost, de csak azért, mert ki szeretné mutatni a barátságát. A főpolgármester szerint a közgyűlés szavazni fog Horváth javaslatáról.

12:29
október 27, 2010
Vágólapra másolva!

Közlekedési táblát kapott Horváth Csaba

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Az utolsó "traktorral behajtani tilos" táblát adta át Horváth Csabának a fideszes Ughy Attila, aki szerint ezek a táblák - amelyeket keddig eltávolítottak a közterekről - az előző városvezetés működésének emlékei voltak. Horváth átvette az ajándékot.

12:32
október 27, 2010
Vágólapra másolva!

Levették a napirendről Horváth előterjesztését

20 igen szavazattal, 10 ellenében, 3 tartózkodás mellett a közgyűlés úgy döntött, szerdán nem tárgyalja meg Horváth Csaba előterjesztését a lakáshitelesek fővárosi támogatásáról.

12:40
október 27, 2010
Vágólapra másolva!

Tarlós lesz a fővárosi cégek ura

Első napirendi pontként a Szervezeti és Működési Szabályzatot (SZMSZ) módosítja a közgyűlés. Ennek értelmében a főváros egyszemélyes tulajdonában álló cégek vezetőinek kinevezését a főpolgármesterre ruházzák. Horváth Csaba azt kérdezte a főjegyzőtől, hogy törvényes-e ez az eljárás. Tiba Zsolt szerint nem merült fel törvényességi aggály. Horváth azt mondta: ők nem kívánják akadályozni, hogy Tarlós megválaszthassa a vezetőket, de ez az eljárás ellentétes azza, amit korábban a Fidesz képviselt, hogy a vezetőket a közgyűlés válassza meg.

Horváth arra kért ígéretet, hogy a jövőben pályázattal, szakmai alapon választják ki a cégvezetőket, nem pedig politikai kinevezetteket helyez az élükre. Tarlós azt mondta: könnyű szívvel tud ígéretet tenni erre, mert nem kívánják követni az előző városvezetés gyakorlatát. A közgyűlés az SZMSZ-módosítást 30 igen szavazattal, 2 tartózkodás mellett elfogadta.

12:43
október 27, 2010
Vágólapra másolva!

A közterület-felügyelet felett is Tarlós a főnök

A fővárosi közgyűlés módosította a Fővárosi Közterület-felügyelet alapító okiratát, így annak vezetőjét is a főpolgármester nevezheti ki.

12:45
október 27, 2010
Vágólapra másolva!

Zárt ülést tart a közgyűlés

Három személyi kérdéseket tartalmazó napirendi pontot tárgyal a közgyűlés, ezért Tarlós zárt ülést rendelt el. Az első a közterület-felügyeletet érinti, valószínűleg leváltjják a vezetőjét. A másodikban fegyelmit adnak egy szociális intézmény vezetőjének, a harmadikban a közgyűlés véleményezi az új budapesti rendőrfőkapitány kinevezését.

12:55
október 27, 2010
Vágólapra másolva!

Megtelt a büfé és a dohányzó

A zárt ülés miatt a teremből kiküldött vendégek, hivatali dolgozók és újságírók megtöltötték az Új Városháza büféjét, illetve a dohányzásra kijelölt lépcsőházat. Egy szendvics a büfében 130, egy pár virsli 340 forint.

13:25
október 27, 2010
Vágólapra másolva!

Kiírták a pályázatot a főjegyzői állásra

Folytatódik a nyilványos ülés. A képviselők kiírták a pályázatot a Tiba Zsolt lemondása miatt megüresedő főjegyzői poszt betöltésére.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Tarlós Tiba Zsolttal beszélget

13:30
október 27, 2010
Vágólapra másolva!

Egységes bérezési rendszer lesz a fővárosi cégeknél

Egységes bérpolitikai irányelveket javasol a fővárosi cégek vezetőire Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes, aki szerint erre azért van szükség, hogy megelőzhetőek legyenek a korábban tapasztalt visszaélések, és mégis meg lehessen tartani a jól képzett szakembereket. Horváth Csaba szocialista frakcióvezető is egyetértett azzal, hogy a korábbi gyakorlat nem volt jó, de ő még azt is rögzítené, hogy prémiumot csak többletfeladatok meghatározása esetén fizessenek. A közgyűlés az irányelveket egyetlen tartózkodással elfogadta.

13:35
október 27, 2010
Vágólapra másolva!

Leváltották a közterület-felügyelet igazgatóját

Kiosztották a zárt ülésen született határozatokat. Ebből kiderül, hogy leváltották Szabó Mihályt, a Fővárosi Közterület-felügyelet igazgatóját. Szabót nem küldik el a felügyelettől, a vészhelyzet információs központ vezetőjének posztját ajánlják fel neki. Az új igazgató Pető György lesz.

13:43
október 27, 2010
Vágólapra másolva!

Egy cégbe szervezik a közszolgáltatókat

Egyetlen cég kezébe, a Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK) irányítása alá rendeli a főváros a közműszolgáltató cégeket. Horváth Csaba szerint a szocialisták nem akadályozzák az új városvezetés elképzeléseit, csupán rendszeres tájékoztatást kérnek. Tarlós ígéretet tett arra, hogy félévente, illetve szükség szerint beszámolót nyújtanak be.

Hanzély Ákos, az LMP képviselőja azt mondta: pártja egyetért a koncepció alapjaival, de ez egy olyan súlyú döntés, amit nem kellene rohamtempóban elfogadni, mert nem világos, hogyan fogja ellenőrizni a kögyűlés a közszolgáltatókat. Hanzély azt kérte, halasszák későbbre a döntést, most csak arról döntsenek, hogy ki kell dolgozni a részletes koncepciót. Tarlós erre úgy reagált: Hanzély nem tudhatja, hogy egy tucat ember  két éve dolgozik a koncepción.

13:54
október 27, 2010
Vágólapra másolva!

Létrejött az egységes városüzemeltető

30 igen szavazással, 3 tartózkodás mellett elfogadta a közgyűlés a Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK) létrehozását.

13:59
október 27, 2010
Vágólapra másolva!

Átszervezik a budapesti közlekedést.

31 igen szavazattal, egy tartózkodás mellett elfogadta a közgyűlés a budapesti közlekedési inzézményrendszer átszervezéséről szóló javaslatot.

14:02
október 27, 2010
Vágólapra másolva!

Tapasztalatlannak tartja Vitézyt az MSZP

"Egy olyan jelöltet javasolnak ennek a vállalatnak az élére, aki egy perc vezetői gyakorlattal sem rendelkezik" - mondta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) megalakításáról szóló előterjesztés vitájában Horváth Csaba, utalva arra, hogy a BKK élére a 25 éves Vitézy Dávidot szánja Tarlós. Horváth ismét azt kérte, hogy rendszeresen tájékoztassák a közgyűlést, mire Tarlós úgy válaszolt: utoljára, de megígéri, hogy tájékoztatni fogják a képviselőket. "Nem lesznek titokszobák" - jelentette ki a főpolgármester.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Vitézy Dávid Wintermantel Zsolt fideszes képviselővel beszélget a közgyűlésen

14:09
október 27, 2010
Vágólapra másolva!

"A metró-ügy maga a dráma"

"Amit metró-ügyben itthagyott az előző városvezetés, az maga a dráma" - bírálta elődeit Tarlós István, külön kiemelve az Alstom metrókocsik szerződését. A főpolgármester azt mondta: már tárgyalt Fellegi Tamás fejlesztési miniszterrel, és biztos, hogy a kormány "nagyságrenddel nagyobb" támogatást ad a budapesti közlekedésnek, mint az előző kabinet.

14:13
október 27, 2010
Vágólapra másolva!

Létrejött a közlekedési mamutcég

Egyhangú szavazással létrehozta a közgyűlés a Budapesti Közlekedési Központot (BKK).

14:15
október 27, 2010
Vágólapra másolva!

Biztonsági céget alapít a főváros

A közgyűlés döntött a Fővárosi Biztonsági Iroda Nonprofit Kft. létrehozásáról. az előterjesztés szerint ez a cég felügyeli és koordinálja a jövőben a fővárosi cégek vagyonvédelmét.

14:19
október 27, 2010
Vágólapra másolva!

Zárt ülésen döntenek a személyi kérdésekről

Ismét zárt ülést tart a fővárosi közgyűlés. A napirend szerint BVK és a BKK létrehozása miatt szükségessé váló személyi kérdésekről döntenek a képviselők, vagyis lecserélik a fővárosi cégek vezetőit, igazgatóságait és felügyelőbizottságait.

15:00
október 27, 2010
Vágólapra másolva!

Folytatódik a nyilvános ülés

Végetért a zárt ülés. Kiderült ugyanakkor, hogy az egyik, a felügyelőbizottságok megbízásáról elfelejtettek szavazni, ezért ezt pótolni kell. Némi egyeztetés után egyhangúlag megválasztották az fb-tagokat.

15:07
október 27, 2010
Vágólapra másolva!

Tarlós a főrendőrökkel - fotó

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Tarlós István Hatala József (Tarlós mellett) országos és Tóth Tamás (ő György István főpolgármester-helyettes mögött áll) budapesti rendőrfőkapitánnyal

15:15
október 27, 2010
Vágólapra másolva!

Ebédelni megy a fővárosi közgyűlés

Tarlós István egy óra ebédszünetet rendelt el, az ülés negyed háromkor folytatódik.

15:20
október 27, 2010
Vágólapra másolva!

Majd' minden cégvezetőt felállítottak

A zárt ülésen a közgyűlés úgy dön tött, hogy felmenti Gyarmati Zoltánt, a Parking Kft. ügyvezetőjét, és visszahívja a cég felügyelőbizottságát. Felmentették a Fővárosi Taxiállomásokat Üzemeltető Kft. ügyvezetőjét, Héray Lászlót, illetve visszahívták a felügyelőbizottságot. A közgyűlés visszahívta a BKV Zrt. igazgatóságát és a felügyelőbizottság nem szakszervezeti delegált tagjait is. Kocsis István BKV-vezérigazgató ugyanakkor a helyén marad.

Ugyancsak felmentették a Budapesti Vidámpark Zrt., a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt., a Fővárosi Ingatlankezelő Zrt., a Budapest Film Zrt., az ENVIRODUNA Kft. és a Budapesti Városfejlesztési és Városrehabilitációs Zrt. vezetőit, illetve visszahívták valamennyi cég felügyelőbizottságát.

15:55
október 27, 2010
Vágólapra másolva!

Az új cégvezetők listája:

Budapesti Közlekedési Központ Zrt. - Vitézy Dávid

Budapesti Városüzemeltetési Központ Zrt. - László György

Fővárosi Biztonsági Iroda Nonprofit Kft. - Pető György

Parking Kft. - Devecz Miklós

FKF Zrt. - Tölgyesi Balázs

Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. - Szőke László

FŐTÁV Zrt. - Fekete Csaba

Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. - Horváth József

Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft. - Wohner Zsolt

Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. - Nagyunyomi-Sényi Gábor Antal

16:00
október 27, 2010
Vágólapra másolva!

Tarlós: Levontuk a konzekvenciákat

"A teljes városüzemeltetési struktúrát átalakítottuk" - mondta az ebédszünetben újságíróknak Tarlós István, aki kiemelte, hogy az igazgatóságban helyt adtak az ellenzéknek is, a felügyelőbizottságokban pedig az ellenzéknek van többsége. "Közismert, hogy mi történt a közszolgáltató cégeknél. Aki fájlalja a gyors vezetői változásokat, az ezeket pártolja" - jelentette ki Tarlós.

A főpolgármester szerint tarthatatlan állapot, hogy évek hosszú során át bűncselekmények történtek, vagy legalábbis a városnak kárt okozó folyamatok voltak, amelyekért a cégvezetéseknek felelősséget kell vállani, a városvezetésnek pedig le kell vonni a konzekvenciát. Kérdésre válaszolva tarlós védelmébe vette Vitézy Dávidot, akit rendkívül tehetségesnek nevezett.

Kocsis István BKV-vezérigazgatóról (aki egyedüliként maradt a posztján) Tarlós azt mondta: a gyanús ügyek nem az ő hivatali idejében történtek. Az Alstom metrókocsikról Tarlós azt mondta. Kocsis a korábbi közgyűlés döntését hajtotta végre, amikor felmondta a szerződést. A főpolgármester "nagyon komoly vizsgálatot" ígért a metrókocsik ügyében.

16:15
október 27, 2010
Vágólapra másolva!

Bevonná az államot a BKK-ba Tarlós

Négy alternatíva merült fel a BKV átalakítására - mondta Tarlós arra a kérdésre, hogy milyen eredménye van a Fellegi Tamás fejlesztési miniszterrel folytatott tárgyalásainak. A főpolgármester azt szeretné, ha az állam tulajdonosként szállna be a BKK-ba, illetve a BKV-t egy buszos és egy kötöttpályás cégre választották szét.

16:21
október 27, 2010
Vágólapra másolva!

Folytatódik a nyilvános ülés

Az ebédszünet és Tarlós István sajtótájékoztatója után ismét nyílt üléssel folytatódik a közgyűlés.

16:31
október 27, 2010
Vágólapra másolva!

Gyors a tempó a szocialistáknak

Gyorsan egymás után több fővárosi cég alapító okiratát is módosította a közgyűlés, hogy azok illeszkedjenek az új struktúrához. Tüttő Kata szocialista képviselő sérelmezte, hogy a helyszínen kiosztott előterjesztések terjedelme miatt nem tudják végigolvasni azokat, mire Tarlós három perc olvasási szünetet rendelt el.

16:44
október 27, 2010
Vágólapra másolva!

Ismét zárt ülést tart a közgyűlés

Harmadszor is zárt ülést rendelt el Tarlós István, mivel ismét személyi kérdésekről dönt a közgyűlés.

16:53
október 27, 2010
Vágólapra másolva!

A BVK igazgatósága és felügyelőbizottsága

A BVK Zrt. igazgatósága:

Bienerth Gusztáv
Pap Géza
Fodor István (elnök)
László György (vezérigazgató)
Váczi Árpád

A BVK Zrt. felügyelőbizottsága:

Kovács Árpád (elnök)
Alexa György
Kéri András

 

 

16:56
október 27, 2010
Vágólapra másolva!

A BKK igazgatósága és felügyelőbizottsága

A BKK Zrt. igazgatóságának tagjai:

Csanády Csaba
Kocsis István
Pongrácz Gergely
Vitézy Dávid
+1 fő, akinek a neve nem szerepel az előterjesztésben

A BKK Zrt. felügyelőbizottsága:

Kovács Árpád
Bródy Péter
+1 fő, akinek a neve nem szerepel az előterjesztésben

17:03
október 27, 2010
Vágólapra másolva!

A BKV új igazgatósága és felügyelőbizottsága

A BKV Zrt. új igazgatósága:

Várszegi Gyula (elnök)
Mihálszky Gábor
Vitézy Dávid
Czinkos Pál
Kocsis István (vezérigazgató)
Pleischinger Gyula
Boros Péter

A BKV Zrt. új felügyelőbizottsága:

Horváth Gábor (elnök)
Csuka Mária
Kardos Péter
Gyurcsánszky János
Szabó István
Schumacher Ferenc

17:25
október 27, 2010
Vágólapra másolva!

Folytatódik a nyilvános ülés

Ismét nyílt üléssel folytatódik a közgyűlés, a napirenden már jobbára technikai jellegű döntések szerepelnek: intézményeknek szánt támogatások, ösztöndíjprogram támogatása.

17:45
október 27, 2010
Vágólapra másolva!

A biciklisek zuhanyzóját hiányolja az LMP

Támogatja a 2013-as Velo-City konferencia budapesti megrendezését a főváros. Az előterjesztés tárgyalása során Hanzély Ákos LMP-s képviselő azt kérte számon a városvezetéstől, hogy a városházán nincs zuhanyzó a kerékpárosok számára, illetve a parkolóban 2-300 kocsi áll, és csak egy kerékpár. Tiba Zsolt főjegyző emlékeztette a képviselőt, hogy van tornaterem a városházán, ahhoz tartozik zuhanyzó.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!