Bébiszitter és kisuvickolt narancs is előkerült a nők nyugdíjának vitájában

Események

parlament, országgyűlés, plenáris ülés, ülésterem
Vágólapra másolva!
Közel négy órán át tartott kedden a parlamentben annak a törvényjavaslatnak a vitája, amely szerint a nők 2011-től 40 év munkaviszony után életkortól függetlenül nyugdíjba mehetnek. Az ellenézki pártok szerint a javaslat igazságtalan és becsapás, a kormánypártiak szerint valódi kedvezményről van szó.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül31 bejegyzés
09:57
november 30, 2010
Vágólapra másolva!

A nők nyugdíjazásáról vitatkoznak

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter expozéjával kezdődött meg a parlamentben az egyes nyugdíjbiztosítási tárgyú és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló javaslat vitája. Ha a javaslatot elfogadják, 2011-től negyven év munkaviszony után életkortól függetlenül nyugdíjba mehetnek. A javaslat szerint ezek a nők teljes összegű nyugdíjra lesznek jogosultak. A javaslat pdf formátumban ezen a linken érhető el. Réthelyi Miklós szerint a javaslattal a nők erőfeszítéseit akarja elismerni a kormány.

Forrás: MTI/Soós Lajos

10:04
november 30, 2010
Vágólapra másolva!

24 ezer nőt érinthet első körben

Az Ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottság többségi álláspontja szerint a törvény elfogadásra alkalmas - mondta a bizottság fideszes tagja, Czunyiné Dr. Bertalan Judit. Szerinte a javaslat jövőre 24 ezer nőt érinthet, és azoknak a nőknek kedvez, akik 16-17 éves korukban kezdtek el dolgozoni, és mellette gyereket is neveltek, azaz a javaslat azokon segít, "akik duplán viselték a terheket".

10:05
november 30, 2010
Vágólapra másolva!

Szűcs Erika: A nők be lettek csapva

Az MSZP-s Szűcs Erika szerint a törvényjavaslattal a nők be lettek csapva, mert átértelmezte a szolgálati időt, és sokkal kevesebb nő élhet így vele, mint amennyien számítottak rá. Szűcs Erika, aki az Ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottság kisebbségi véleményét ismertette, azt mondta, tapasztalata szerint azok a nők, akik 16-17 évesen kedztek dolgozni, a rendszerváltás után hamar kiesetek a foglalkoztatási rendszerből, és most 52-54 évesen "papírokkal járkálnak a hivatalokba, hátha valami rokkantsági ellátást tudnak kapni".

10:07
november 30, 2010
Vágólapra másolva!

A férfiak miért nem kapnak kedvezményt?

A férfiak miért nem kaphatnak kedvezményt? - kérdezte Szűcsné, aki szerint azért sem tudják támogatni a törvényjavaslatot, mert nem igazságos, a gyereket nevelő férfiakat hátrányos helyzetbe hozza.

10:15
november 30, 2010
Vágólapra másolva!

Miért nem számít a tanulóidő?

A javaslatot két másik illetékes bizottság, a Számvevőszéki és költségvetési bizottság és a Foglalkoztatási és munkaügyi bizottság is támogatja. A bizottságok ellenzéki tagjai azonban nem álltak mellé. Miért nem számít bele a tanulással eltöltött idő a 40 év munkaviszonyba? - kérdezte például a szocialista Nemény András, aki szerint többek között ezért nem tudják támogatni a javaslatot.

Babák Mihály, a gazdasági bizottság fideszes tagja szerint azért nem számítják be az  iskolaéveket, mert az nem munkával töltött idő.

10:25
november 30, 2010
Vágólapra másolva!

Fidesz: Másnak nem kerül semmibe

A pártok vezérszónokai következnek. A fideszes Talabér Márta elismételte, hogy a törvény a kettős terhet vállaló, gyereket nevelő és dolgozó nőket akarja segíteni úgy, hogy közben nem sarcol meg másik társadalmi csoportokat.

A Fidesz korábban a nők kedvezményes nyugdíjazásával indokolta, hogy miért emelik jövőre fél százalékkal a nyugdíjjárulékot.

10:37
november 30, 2010
Vágólapra másolva!

MSZP: A tehetőseknek kedvez a kormány

Gúr Nándor, az MSZP vezérszónoka előbb azzal kritizálta a kormánypártokat, hogy nem a javaslatról beszélnek, majd a nők kedvezményes nyugdíjazása helyett a nyugdíjpénztárak ügyéről és a jövő évi adószabályokról kezdett beszélni, és azt mondta, a kormány az intézkedésekkel a tehetőseknek kedvez.

10:40
november 30, 2010
Vágólapra másolva!

MSZP: Nem ismerik el a tudást

Gúr Nándor szerint a kormány állításával ellentétben más társadalmi csoportokat sarcol a nők kedvezményes nyugdíjazásáért a bejelentett fél százalékos járulékemeléssel. Az MSZP vezérszónoka szerint a javaslat rossz, mert különbséget tesz a nők és a férfiak között, sőt, a nők és a nők között is: azzal, hogy nem számítják be az iskolaéveket, "nem ismerik el a tudást" és azokat a nőket, akik képezték magukat.

10:45
november 30, 2010
Vágólapra másolva!

Az MSZP nem támogatja a javaslatot

A benne rejlő diszkrimináció és a vele járó "sarcok" miatt nem támogatja az MSZP a javaslatot - mondta Gúr Nándor.

10:48
november 30, 2010
Vágólapra másolva!

Hallgatást és bocsánatkérést ajánl a KDNP az MSZP-nek

Tarnai Richárd, a KDNP vezérszónoka a szerint az MSZP-nek az elmúlt évek nyugdíjpolitikai döntései miatt hallgatnia és bocsánatot kellene kérnie. A KDNP szerint a javaslat tiszta, mert csak ad, nem vesz el senkitől; a munkát és a gyerekvállalást fogja elismerni.

11:00
november 30, 2010
Vágólapra másolva!

Mint a kisuvickolt narancs a kofánál

Sneider Tamás, a Jobbik vezérszónoka szerint ez a javaslat is olyan, mint az elmúlt évben a Fidesz többi javaslata volt. "Mint a kisuvickolt narancs a piacon a kofánál, szépnek tűnik, de amikor hazaviszi az ember, kiderül, hogy csak alig egy-két része ehető".

A képviselő egyelőre nem indokolta, hogy miért nem tetszik neki a nők kedvezményes nyugdíjazása, a Fidesz korábbi javaslatait, például a jövő évi adókedvezményeket és a kilakoltatással kapcsolatos szabályokat kritizálja.

11:06
november 30, 2010
Vágólapra másolva!

Sneider: Hamis illúziókat keltett a Fidesz

A jobbikos képviselő szerint a javaslatnak két fontos eleme van, az egyik az, hogy szolgálati idő helyett munkaviszonyról beszél. Szerinte a Fidesz hamis illúziót keltett, amikor a javaslat benyújtása előtt szolgálati viszonyról beszélt, mert sokezer asszony várta reménykedve a javaslatot, amiben most csalódniuk kellett. Szerinte ugyanolyan igazságtalan ez a rendszer, mint a kormány egykulcsos adórendszere.

Ebben a korábbi cikkünkben elolvashatják, miért változtatta a Fidesz szolgálati időről munkaviszonyra a jogosultság feltételét.

11:10
november 30, 2010
Vágólapra másolva!

Jobbik: Igazságtalan, hogy nem a gyerekek számát veszik figyelembe

Sneider szerint a javaslat másik igazságtalansága, hogy nem a gyermekek számát, hanem a velük otthon töltött időt számítják bele a munkaviszonyba. Így aki három gyerekkel csak három évet töltött otthon, annak 37 évet kell dolgoznia a nyugdíjhoz, míg aki végig otthon volt a három gyerekével, annak csak 32-t - mondta Sneider. Azokat a családokat pedig egyenesen bünteti a javaslat, ahol az apa volt otthon a gyerekekkel.

A Jobbik ezért módosító javaslatot adott be a törvénytervezethez, eszerint az első és második gyerek után egy-egy, a harmadik és az azt követő gyerek esetén két-két év kedvezmény járna.

11:16
november 30, 2010
Vágólapra másolva!

Feltételekkel támogatná a javaslatot a Jobbik

Sneider szerint ha elfogadják a módosító javaslataikat, a Jobbik támogatni szeretné a nők kedvezényes nyugdíjazását.

Forrás: MTI/Soós Lajos

11:21
november 30, 2010
Vágólapra másolva!

LMP: Becsapós nyugdíj

Az LMP-s Ertsey Katalin szerint is becsapta a Fidesz a választóit azzal, hogy korábbi ígéretükkel ellentétben szolgálati idő helyett csak munkaviszony után adna kedvezényt. "Sokan panaszolják, hogy önökre szavaztak, de most nagyot csalódtak" - mondta.

11:26
november 30, 2010
Vágólapra másolva!

A bébiszitter szerep a megérdemelt pihenés?

Az LMP vezérszónoka szerint Réthelyi Miklós miniszter elismerte, azért is jó a nők kedvezményes nyudíjazása, mert így ők vigyázhatnak majd az unokákra, "hiszen nincs elég óvoda, bölcsöde". "Ez lenne a megérdemelt pihenés, a napi nyolc-kilenc óra bébiszitter szerep?" - kérdezte Ertsey, aki szerint a kormány megalázza a nőket a javaslattal, és nem veszi figyelembe a magyar valóságot.

11:42
november 30, 2010
Vágólapra másolva!

"Az a baj, hogy vannak itt vészmadarak"

A vezérszónokok után most sorban kormánypárti képviselők dicsérik a saját javaslatukat, és értetlenkednek, miért nem tetszik az az ellenzéki pártoknak. "Az a baj, hogy vannak itt vészmadarak" - mondta a fideszes Babák Mihály, aki szerint "a balliberális" képviselők meg sem várták, hogy megjelenjen a javaslat, már akkor kritizálták. Szerinte a javaslat kedvezményt nyújt a nőknek, és nem arról kellene beszélni, hogy a férfiaknak miért nem.

11:51
november 30, 2010
Vágólapra másolva!

"Jobb lett volna, ha kivonulnak"

Soltész Miklós államtitkár szerint jobb lett volna, ha a szocialisták ma is kivonultak volna, mert akkor nem hordtak volna össze ennyi zavaros dolgot. (Soltész arra utalt, hogy a szocialisták hétfőn, a nyugdíjpénztárakkal kapcsolatos vitáról kivonultak az ülésteremből.)

Az államtitkár szerint a szolgálati idő bele fog számolni a nyugdíjba, mert az iskolai évek továbbra is beleszámítanak a szolgálati időbe, és akiknek van egy-két ilyen évük, azoknak magasabb lesz a nyugdíjuk.

11:56
november 30, 2010
Vágólapra másolva!

"A nőket jobban szeretjük"

"Miért a nők és nem a férfiak? Mert akárhány évesek is vagyunk, a nőket jobban szeretjük" - válaszolt az ellenzéki képviselőknek Turi Kovács Béla fideszes képviselő. Szerinte az is indokolt, hogy nem az egyetemen éveket töltők, hanem az életüket kemény munkával töltő nőknek kedvez a törvény.

12:05
november 30, 2010
Vágólapra másolva!

Szűcs Erika a nők oktatása miatt aggódik

Szűcs Erika MSZP-s képviselő szerint a javaslat a nőknek nem a munkavállaló, értékteremtő szerepét, hanem a családfenntartó szerepét díjazza a javaslat. Szerinte innen "már csak egy lépés, hogy az oktatásunkra költött pénzt is feleslegesnek ítéljék, hiszen jó nekünk otthon, a család mellett".

12:08
november 30, 2010
Vágólapra másolva!

"Ne gondolják, hogy aki dolgozni szeretett volna, az tudott"

"Nem tudom, mi az igazságos abban, hogy az egyetemet végzett nő nyugdíjba vonulása 62 vagy 63 év?" - kérdezte Szűcs Erika, aki szerint a diplomás nők csalódtak a kormányban.

Szerinte igazságtalan az is, hogy hátrányba kerültek azok a nők, akik olyan helyeken élnek az országban, ahol az elmúlt években, évtizedekben kevés munka volt. "Ne gondolják, hogy aki dolgozni szeretett volna, az tudott" - mondta a szocialista politikus.

12:16
november 30, 2010
Vágólapra másolva!

Fidesz: Ez kedvezmény, nem becsapás

"El nem tudom képzelni, hogyan tudják becsapásnak, büntetésnek és kirekesztésnek értelmezni ezt a javaslatot" - mondta a fideszes Hoppál Péter, aki szerint tudomásul kell venni, hogy a benyújtott javaslat kedvezmény, amivel most nem az egyetemet végzett vagy sok gyerekkel sokáig otthon lévő nőknek akarnak kedvezni, hanem azoknak, akik 18 évesen már dolgoztak, és most örülnek, hogy elmehetnek nyugdíjba.

12:25
november 30, 2010
Vágólapra másolva!

Soltész: Az egyetemet végzett nők is élhetnek a kedvezménnyel

Soltész Miklós államtitkár szerint nem igaz, amit a szocialisták állítanak, hogy az egyetemet végzett nők nem tudnak élni a kedvezménnyel, mert a felemelt nyugdíjkorhatár miatt ha nem is jövőre, a következő években két-három-négy-öt évvel a nyugdíjkorhatár elérése előtt mehetnek majd nyugdíjba.

(Erről bővebben ebben a cikkünkben olvashatnak.)

12:38
november 30, 2010
Vágólapra másolva!

A Jobbik a gyerekekkel fizettetné a szülők nyugdíját

Z. Kárpáti Dániel, a Jobbik képviselője azt mondta, csodálkozik azon, hogy az MSZP kéri számon a korhatárcsökkentést a Fideszen, mikor ők emelték azt fel.

Nagyobb probléma, hogy a Fidesz szolgálati időt ígért, nem munkaviszonyt - mondta. "Nincs ezzel semmi probléma, csak akkor tessenek megmondani, hogy nem tudtuk, vagy nem akartuk azt megvalósítani" - tette hozzá.

Z. Kárpát szerint a Jobbik ettől függetlenül támogatá a javaslatot, ha elfogadnák a módosító javaslatait, például azt, ami szerint a dolgozó gyerekek személyi jövedelemadója gyarapítaná a szülők nyugdíját. A képviselő nem fejtette ki bővebben ezt a javaslatot.

12:54
november 30, 2010
Vágólapra másolva!

Iván László örül, hogy van különbség nő és férfi között

"Hála istennek, Magyarországra még nem szivárgott be annyira a genderizmus, hogy ne lenne különbség nő és férfi között" - válaszolt a fideszes Iván László azoknak az ellenzéki képviselőknek, akik szerint a javaslat nem egyforma mércével méri a nőket és a férfiakat

13:02
november 30, 2010
Vágólapra másolva!

Az LMP visszavonatná a javaslatot a kormánnyal

Az LMP benyújtott egy módosító javaslatot, ami visszavonná a kormány jelenlegi javaslatát - mondta Kaufer Virág. Az LMP-s képviselő szerint azért kérik erre a kormányt, hogy aztán közösen egy olyan javaslatot tudjanak kidolgozni, ami megalapozottabb, mint a mostani, és minél több embernek lehetőséget adna a kedvezmény igénybevételére.

13:15
november 30, 2010
Vágólapra másolva!

MSZP: Csak 6-8 ezer nőt érint a javaslat

Az MSZP-s Varga László szerint mivel a kormány nem szolgálati idő, hanem munkaviszony után biztosítana csak kedvezményes nyugdíjat, a javaslat csak 6-8 ezer embert érint. Szerinte ez az intézkedés körülbelül 8 milliárd forintba kerül, ehhez képest a fél százalékos nyugdíjárulék-emelésből kb. 40 milliárd forintot szed be a kormány.

13:36
november 30, 2010
Vágólapra másolva!

Fidesz: Az ötödik gyerek után egy év kedvezmény

A Fidesz képviselői a mai napon módosítást nyújtottak be a törvénytervezethez, ami szerint az ötödik és minden további gyermek után egy-egy év kedvezményt kapnak a nők az előírt negyven év munkaviszonyból.

14:30
november 30, 2010
Vágólapra másolva!

Bébiszitterek és nagymamák

A végéhez közeledik a vita, a képviselők az elmúlt órában jórészt korábbi felszólalásaikat ismételtél. A vita végén már arról vitatkoznak az LMP-s és a fideszes képviselők, hogy sértő-e, ha bébiszitternek nevezik a nagymamákat.

14:35
november 30, 2010
Vágólapra másolva!

Nem sok képviselő volt kíváncsi a vitára

A vitában felszólaló képviselőkön kívül nem sokan voltak az ülésteremben a nők kedvezményes nyugdíjazásáról szóló törvényjavaslat négyórás vitáján.

Forrás: MTI/Soós Lajos

14:51
november 30, 2010
Vágólapra másolva!

Vége az általános vitának

Soltész Miklós államtitkár a korábban elhangzott kormánypárti érvekkel reagált a vitában elhangzott ellenzéki kifogásokra, majd az ülést vezető elnök lezárta a vitát. Mivel az előterjesztéshez érkeztek módosító javaslatok, csak a következő ülésen terjesztik részletes vitára.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről