A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Falusi gyerekként adott tanácsot Orbán Vonának - Parlament percről percre

Események

Vágólapra másolva!
A miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődött a parlamenti nagyüzem, ugyanis az országgyűlés a következő nyolc munkanap mindegyikén ülésezik. A kérdések során Orbán Viktor Vona Gábort is kioktatta, amiért a Jobbik vezetője arról beszélt, "lemegy" vidékre.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül71 bejegyzés
14:10
október 24, 2011
Vágólapra másolva!

Orbán beszéde nyitja a maratoni ülést

Hétfőtől nyolc munkanapon keresztül folyamatosan ülésezik az országgyűlés, amely több sarkalatos törvény tárgyalása mellett megkezdi a jövő évi költségvetés és az adótörvények vitáját. Hétfőn napirend előtt Orbán Viktor miniszterelnök szólal fel és számol be az Európai Tanács vasárnapi, brüsszeli üléséről. Orbán részleteket az ülés után már mondott a Magyar Televíziónak, erről itt olvashat.

14:15
október 24, 2011
Vágólapra másolva!

Államosítják a megyék vagyonát

Hétfőn tartják annak a kormányzati javaslatnak a részletes vitáját, amely állami tulajdonba adná a megyei önkormányzatok vagyonát és intézményeit. Erről a témáról már az interpellációk során szó lesz: Ibkovich György szocialista képviselő azt kérdezi a nemzeti erőforrás minisztertől: "Mi lesz az államosított közgyujtemények sorsa?"

Megtárgyalják a képviselők azokat a módosítói indítványokat is, amelyek az utcán élők megbüntetését lehetővé tévő fideszes javaslathoz érkeztek. Több fővárosi önkormányzati vezető azt kezdeményezte, hogy szabálysértés miatt elzárással vagy 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújthassák azokat a hajléktalanokat, akiket fél éven belül másodszor vonnak felelősségre azért, mert az utcán laknak.

14:20
október 24, 2011
Vágólapra másolva!

Kedden kezdik az adótörvények tárgyalását

Kedden a képviselők hatórás időkeretben megkezdik az adótörvények tárgyalását, szerdán pedig 30 órás időkeretben a 2012-es költségvetés vitája veszi kezdetét. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter expozéját követően felszólal Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke is. A költségvetés általános vitája csütörtökön és pénteken is folytatódik.

14:25
október 24, 2011
Vágólapra másolva!

Mindenszentek után sarkalatos törvények

A mindenszenteket követő szabad és ünnepnapok után a parlament november 2-ától ülésezik újra és megkezdi a népszavazási kezdeményezésről szóló sarkalatos törvényjavaslat tárgyalását. November 3-án az igazságügyi szervezet átalakításával összefüggő, szintén sarkalatos törvényjavaslatok megvitatása veszi kezdetét, november 4-én pedig a jövő évi költségvetést megalapozó, egyes törvények módosítását célzó javaslat lesz napirenden, amelynek expozéja egyébként a költségvetési törvényjavaslat expozéjával együtt hangzik el a parlamentben.

14:30
október 24, 2011
Vágólapra másolva!

Már hétfőn megszólalási lehetőséget remél a DK

Molnár Csaba - a Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnökkel együtt az MSZP-ből távozó képviselők egyike - vasárnap levélben arról tájékoztatta Kövér László házelnököt, hogy vezetésével szombaton megalakult a Demokratikus Koalíció (DK) tíztagú parlamenti frakciója. A politikus arra számít, hogy hétfőn napirend előtt már fel is szólalhatnak. Kövér László azonban úgy nyilatkozott, hogy Brazíliából hazatérése (október 29.) után tájékozódik az ügyben.

15:01
október 24, 2011
Vágólapra másolva!

Az MSZP-sek kivárnak

Gyülekeznek a képviselők az üléseteremben, de a szocialista párt padsorai még majdnem üresek. Megérkezett Orbán Viktor miniszterelnök is. Az elnöki pulpitus egyelőre üres, úgyhogy az egy órára kiírt ülés késéssel kezdődik.

15:06
október 24, 2011
Vágólapra másolva!

Csak novemberben lehet új frakciója Gyurcsánynak

Kövér László házelnök csak azt követően foglalkozik az MSZP-ből kilépett képviselők frakcióalakítási ügyével, hogy hazaért latin-amerikai hivatalos útjáról - tájékoztatta az MTI-t az Országgyűlés sajtófőnöke hétfőn. A Kövér Lászlót helyettesítő Lezsák Sándor megbeszélést folytatott a szocialisták frakcióalakítással kapcsolatos leveléről Kövérrel, aki az egyeztetés szerint a döntéseket az október 30-i hazaérkezését követően kezdeményezi majd.

15:09
október 24, 2011
Vágólapra másolva!

Gyurcsányékkal kezdődik az ülés

Lezsák Sándor megnyitotta az ülést, amit azzal kezdett, hogy Mesterházy Attila levélben bejelentette neki, hogy tíz ember kilépett a frakcióból. Most felolvassák Mesterházy levelét, a kilépett képviselők nevét és a szocialista frakció névsorát. Gyurcsány Ferenc nincs bent az ülésteremben, a szocialisták padsoraiból sokan hiányoznak.

15:12
október 24, 2011
Vágólapra másolva!

Leváltaná Vadait a nemzetbiztonsági bizottság éléről Mesterházy

Mesterházy levelében azt is megírta, hogy kezdeményezi: a nemzetbiztonsági bizottság elnöki posztját a jövőben Vadai Ágnes helyett Molnár Zsolt töltse be.

15:13
október 24, 2011
Vágólapra másolva!

Esküt tesz az új képviselő

Az országgyűlés igazolja a püspökladányi időközi választáson nyertes képviselő, Bodó Sándor nyilatkozatát, aki ezek után esküt fog tenni a parlament előtt.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

15:14
október 24, 2011
Vágólapra másolva!

Ugrásra készek Gyurcsányék

Egy új frakció megalakulása csak technikai feladatokat állít az Országgyűlés vezetése elé, jogi-politikai teendője nincs a házvezetésnek - közölte hétfőn Molnár Csaba. A politikus - aki vasárnap arról tájékoztatta Kövér Lászlót, hogy vezetésével az MSZP-ből távozó politikusok megalakították a Demokrata Párt parlamenti frakcióját - közölte: ha ennek ellenére nem működhetnek képviselőcsoportként, azt "gazemberségnek," a jogállam elleni támadásnak tekintik, és nemzetközi szervezetekhez fordulnak.

Molnár közölte, a déli határidőig jelentkeztek napirend előtti felszólalásra és azonnali kérdéseket nyújtottak be, a házvezetéstől csak azt várják, hogy tudomásul vegye a frakcióalakítást és biztosítson számukra helyet a parlamenti patkóban. Kérdésre válaszolva ugyanakkor elmondta, az Országgyűlés főtitkársága dél előtt arról tájékoztatta őket, hogy egyelőre nem kaptak feladatot a terem ülésrendjének megváltoztatására, vagyis nem született meg az ehhez szükséges döntés.

15:16
október 24, 2011
Vágólapra másolva!

Vitázhatnak a korhatár előtti nyugdíj megszűnéséről

Általános vitára alkalmasnak találta hétfői ülésén az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottsága a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló törvényjavaslatot. A bizottság a kormánypárti képviselők 12 igen, és az ellenzékiek 6 nem szavazata ellenében döntött az általános vitára való alkalmasságról.

Asztalosné Zupcsán Erika, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) főosztályvezetője az ülésen közölte: 2012. január elsejétől megszűnik az előrehozott öregségi nyugdíj, a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj, a korkedvezményes nyugdíj, a bányásznyugdíj, a művésznyugdíj, a polgármesterek, országgyűlési-, illetve európai parlamenti képviselők korhatár előtti öregségi nyugdíja, és a korengedményes nyugdíj (összefoglalóan civil korai nyugdíjak). Megszűnik a fegyveres szervek és a Magyar Honvédség hivatásos állományának szolgálati nyugdíja is.

A már megállapított ellátásokat korhatár előtti ellátásként, föld alatt végzett bányászati tevékenység esetén átmeneti bányászjáradékként, illetve fegyveresek esetében szolgálati járandóságként kell továbbfolyósítani, és 2012-től ugyanilyen ellátást kell megállapítani azoknak is, akik az ellátásra a jogot már megszerezték. Asztalosné szerint az alapelv az volt, hogy a nyugdíjbiztosítási alap egyensúlyának megteremtése érdekében nyugellátást csak a nyugdíjkorhatár betöltésétől lehessen megállapítani és folyósítani. (MTI)

15:22
október 24, 2011
Vágólapra másolva!

A brüsszeli csúcsról beszél Orbán Viktor

Napirend előtti felszólalásra jelentkezett Orbán Viktor, hogy beszámoljon a hétvégi brüsszeli csúcson történtekről. Orbán szerint a tárgyalások szerdán folytatódnak.

15:24
október 24, 2011
Vágólapra másolva!

Az Unió lassú és körülményes

Orbán Viktor szerint az Unió körülményesen működik és lassú, ráadásul a növekedés idején alkották meg. "Úgy tűnik, ogy ami működött a jó időkben, nem biztos, hogy működik a rossz időkben" - mondta Orbán, aki szerint nekünk nincs időnk, nem várhatunk arra, hogy megoldják a problémát.

15:25
október 24, 2011
Vágólapra másolva!

Orbán szerint az euró szerint gyenge a forint

Orbán szerint Magyarországnak el kell rugaszkodnia az eurózónától, ha sikeresek akarunk lenni. Orbán szerint a forint az euró válsága miatt gyenge, és "ez most még egy darabig így is lesz".

15:27
október 24, 2011
Vágólapra másolva!

Új receptet akar kiokoskodni Orbán

Orbán szerint ahhoz, hogy Görögország sorsát elkerüljük, csökkenteni kell az államadósságot, és ki kell menteni a magyar családokat a devizahitelekből. Orbán szerint nekünk a magunk útját kell járni, nincs kit másolnunk, a magunk észjárását kell köveni, mert sehol nincsenek használható megoldások. "Az új receptek nekünk kell kiokoskodunk, kiizzadnunk" - mondta Orbán, aki szerint nem kell azzal foglalkozni, hogy mit szólnak ehhez mások.

15:29
október 24, 2011
Vágólapra másolva!

"Feljebb kell vinni a kereseteket"

Orbán újra megismételte, hogy egymillió munkahelyet szeretnének teremteni. Szerinte Magyarországon rosszul keresnek az emberek, ezért feljebb kell vinni a kereseteket, ezt pedig csak a minimálbér emelésével lehet elérni.

15:30
október 24, 2011
Vágólapra másolva!

"Nem tudjuk kifizetni a bankok veszteségeit"

Orbán szerint jó bankokra szüksége van az országnak, de "a bankok veszteségeit nem tudjuk kifizetni". Orbán azt mondja, az európai vezetőknek is azt javasolta, "ne hagyjuk, hogy a bankok pótolhatatlannak" állítsák be magukat. "Az emberek pénzének biztonsága érdekében a kereskedelmi bankokat el kell választani a befeketetési bankoktól" - mondta Orbán, aki szerint ezeknek a bankoknak "az összenövése" az elmúlt évtizedek legproblematikusabb jelensége.

15:32
október 24, 2011
Vágólapra másolva!

"A piac szabályok nélkül tiszta lutri"

Meg kell barátkoznunk azzal a gondolattal, hogy a szabályozás nem szitokszó - mondta Orbán. "A piac szabályok nélkül tiszta lutri" - mondta a miniszterelnök, aki szerint Magyarországnak nem szabad hagynia, hogy Európa lassúsága visszatartson minket. A miniszterelnök szerint "nekünk jövőre el kell rugaszkodnunk".

 

15:35
október 24, 2011
Vágólapra másolva!

Orbán szerint csak magunkra számíthatunk

Ott kell lenni a nagy európai döntéseknél, de tudnunk kell, hogy senkire nem számíthatunk, csak magunkra - mondta Orbán, aki azt kérte a képviselőktől, hogy érezzék át ennek a súlyát.

15:37
október 24, 2011
Vágólapra másolva!

Az uniós offshore hálózatot számolná fel Schiffer

Elsőként Schiffer András, az LMP frakcióvezetője reagál a miniszterelnök beszédére. Schiffer szerint az eurózóna válságának az az oka, hogy a létrejövetele a gazdag országokat hízlalta. Schiffer szerint az Európai Unió mögött egy offshore hálózat épült fel, és mindent meg kell tenni ennek felszámolásáért. Schiffer szeretné, ha ebben Magyarország is tevékenyen részt venne. Az LMP frakcióvezetője is azt kérte, hogy Magyarország lépjen fel a kereskedelmi és befeketetési bankok szétválasztásáért.

15:42
október 24, 2011
Vágólapra másolva!

"Süllyedő hajón szaladgálnak le-föl"

Vona szerint Orbán is részese az elhibázott uniós politikának, mert egy "süllyedő hajón rohangálnak le-föl", ahelyett, hogy Magyarország érdekeiért dolgozna. Orbán Viktor Vona beszéde alatt a fejét támasztva, unottan jegyzetel.

15:42
október 24, 2011
Vágólapra másolva!

Vona megrótta Orbánt

Vona Gábor, a Jobbik frakcióvezetője beszéde elején megjegyezte: szerinte megengedhetetlen, hogy a magyar miniszterelnök Brüsszelt válassza a nemzeti ünnepen Budapest helyett. Vona szerint az Unió és Görögország is menthetetlen.

15:47
október 24, 2011
Vágólapra másolva!

Orbán a parlamentben - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

15:47
október 24, 2011
Vágólapra másolva!

Vona népszavazást szeretne az Unióról

Vona Gábor szerint itt lenne az ideje, hogy egy féléves vita után népszavazáson kérdezzék meg az embereket az Unióról, arról, hogy "akarnak-e ennek a süllyedő hajónak az utasai lenni".

15:50
október 24, 2011
Vágólapra másolva!

Harrach szerint nem érdemes beszélni a tüntetésről

Harrach Péter szerint "volt egy tüntetés, amire nem érdemes sok szót vesztegetni", mert szerinte azok voltak ott, akik érdekeltek "az elmúlt nyolc év zavaros viszonyainak" fenntartásában.

15:55
október 24, 2011
Vágólapra másolva!

Gyurcsányék nem vesznek részt az ülésen

Nem vesz részt a parlament hétfői ülésén az MSZP-ből távozott tíz képviselő. Egyikük, Varju László a parlamentben újságíróknak azt mondta: véleményük szerint tíztagú frakciójuk szombaton a házszabálynak megfelelően alakult meg, de mivel a képviselőcsoport működési feltételei nem adottak, nem vesznek részt a hétfői ülésen. Hozzátette: kedden reggel ismét megpróbálják elfoglalni helyüket az országgyűlésben.

Molnár Csaba - aki vasárnap arról tájékoztatta Kövér Lászlót, hogy vezetésével az MSZP-ből távozó politikusok megalakították a Demokrata Párt parlamenti frakcióját - hétfőn azt közölte: ha kedden sem működhetnek képviselőcsoportként, tiltakozásul nemzetközi szervezetekhez fordulnak. (MTI)

15:57
október 24, 2011
Vágólapra másolva!

Lázár: Spekuláns károgások az újságokban

Lázár János Magyarország nem tud érdemben hozzátenni az euró és a svájci frank árfolyamához annak ellenére sem, hogy szerinte "a baloldali és gazdasági sajtóban" nap mint nap "spekuláns károgásokat" lehet ezzel kapcsolatban olvasni.

16:01
október 24, 2011
Vágólapra másolva!

"Érdekből és nem szerelemből politizálunk"

A Fidesz frakció azt javasolja a miniszterelnöknek, hogy az európai bankkonszolidáció ne legyen feltétel nélküli. Szerinte Magyarországnak reálisan kell viselkednie Európában, mert az az érdekünk, hogy a tagjai maradjunk. "Érdekből, és nem szerelemből politizálunk az Európai Unióban" - mondta Lázár.

16:02
október 24, 2011
Vágólapra másolva!

Orbán: Ezermilliárdot fizetünk hiteltörlesztésre

Orbán Viktor viszontválaszt ad a képviselőknek. Akárhogy is forgatjuk, a végén mindig ugyanoda lyukadunk ki: az államadóssághoz - mondta Orbán a gazdasággal kapcsolatos hozzászólásokról. "Amíg az addóságot nem csökkentjük, nincs lehetőségünk arra, hogy a válságot magunk mögött hagyjuk"- mondta. "Én lennék a legboldogabb, ha azt mondhatnám, hogy találtam ezer milliárd forintot a költségvetésben" - mondta Orbán, aki szerint ennyit fizetünk az államadósság törlesztésére a következő években. Arra kérte a képviselőket, hogy ezt mindig tartsák szem előtt a munka során.

16:03
október 24, 2011
Vágólapra másolva!

Lázár sok sikert kívánt Gyurcsányéknak

"Hajrá, sok sikert kívánunk!" - ezt mondta a Fidesz frakcióvezetője hétfőn arról, hogy Molnár Csaba - a Gyurcsány Ferenccel együtt az MSZP-ből távozó képviselők egyike - arról tájékoztatta Kövér László házelnököt, hogy vezetésével szombaton megalakult a Demokrata Párt tíztagú parlamenti frakciója. Lázár János a parlamenti ülést megelőző sajtótájékoztatóján azt mondta: a házszabály szerint kell eljárnia a Ház vezetésének az ügyben. Ha a házelnök hazatér Dél-Amerikából, áttekinti a helyzetet, és el fogja dönteni a kérdést, illetve javaslatot tesz a parlament számára - fejtette ki, hozzátéve, hogy Kövér László valószínűleg meghallgatja majd az ügyrendi bizottság álláspontját is. "Ez jogi kérdés, és nem politikai kérdés az én szememben" - hangsúlyozta a Fidesz-frakcióvezető. (MTI)

16:06
október 24, 2011
Vágólapra másolva!

Tárgyalással nem lehet államadósságot csökkenteni

Orbán szerint egyedül a Jobbiknak van ötlete az államadósság csökkentésére, de ahogy már többször mondta, szerinte az járhatatlan út, hogy Magyarország próbáljon meg tárgyalni az államadósság csökkentéséről.

16:10
október 24, 2011
Vágólapra másolva!

A progresszív adórendszer tett minket tönkre

"Uraim ne felejtsék el, hogy az önök adórendszere tönkretette Magyarországot, miért akarják visszaállítani?" - kérdezte Orbán, aki szerint eddig progresszív adórendszer volt Magyarországon, ne kérjék ennek visszaállítását.

16:11
október 24, 2011
Vágólapra másolva!

Orbán mindenkit kimentete a devizahitelből

"Ezen dolgozunk" - válaszolta Orbán Schiffernek arra  a felvetésére, hogy mindenkit ki kellene vezetni a devizahitelekből. Orbán szerint a kormánynak is ez a célja, de egy lépéssel ezt nem lehet megoldani, azt mondja, most a harmadik-negyedik lépésnél tartunk, de továbbiakat is terveznek.

16:13
október 24, 2011
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor beszél - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

16:15
október 24, 2011
Vágólapra másolva!

Visszautasította a kritikákat Orbán

A miniszterelnök szerint a kormánypártok mindig tisztában voltak október 23-a jelentőségével, ezért méltatlanok azok a kritikák, amelyeket az ünnepségek miatt kapott.

16:16
október 24, 2011
Vágólapra másolva!

Orbán: Magyarország elkötelezett az Unió mellett

Magyarország elkötelezett az Európai Unió mellett - válaszolta Orbán Vona Gábornak arra a felvetésére, hogy népszavazással kellene dönteni az ország uniós tagságáról. Orbán emlékeztette Vonát, hogy az uniós tagságról népszavazás döntött Magyarországon.

16:17
október 24, 2011
Vágólapra másolva!

Orbánt hallgatják a szocialisták - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

16:19
október 24, 2011
Vágólapra másolva!

Nem kapott újabb szót Vona

Vona Gábor válaszolni szeretett volna Orbán Viktornak, de nem kapott szót Lezsák Sándortól.

16:21
október 24, 2011
Vágólapra másolva!

Háromkulcsos adót szeretne az LMP

Az LMP-s Scheiring Gábor a kormány gazdaságpolitikáját kritizálja napirend előtti hozzászólásában, szerinte "állandósultak a megszorítások", egyre kevesebb pénz jut közszolgálatatásokra, és a devizahitelesekre kevesebb pénzt szánnak, mint "Kósa Lajos kedvenc stadionjának kifestésére". Szerinte új gazdaságpolitikára, zöld fordulatra van szükség az ország megmentéséhez. Az LMP háromkulcsos adót szeretne, ami "nagyon egyszerű, aki többet keres, annak többet kell betennie a közösbe". Megemelnék a pedagógusok és ápolók fizetését, de megszüntetnék a "pazarló" rendszert.

"Nem igaz, hogy az Orbáni megszorításoknak nincs alternatívája, mi annyit költenénk, amennyit beszedtünk" - mondta Scheiring. A képviselő szerint aláírásgyűjtésbe kezdenek.

16:26
október 24, 2011
Vágólapra másolva!

Matolcsy: Korai még bukásról beszélni

"Korai még bukásról beszélni" - válaszolta Scheiring Gábor hozzászólására reagálva Matolcsy György gazdasági miniszter, aki szerint eddig is már "szép sikereket" ért el a kormány.

"Minden ötlet jó, bármilyen színű, bár szerintem az ötleteknek nincs színűk" - mondta Matolcsy az LMP "zöld fordulatára" utalva, és azt mondta, ha bárhol a világon működő megoldásokat mutatnak neki, azokat megfontolja.

16:31
október 24, 2011
Vágólapra másolva!

Kovács László válaszol Orbánnak - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

16:36
október 24, 2011
Vágólapra másolva!

Liszt Ferencet ünneplik

Hosszasan dicsérte Liszt Ferencet napirend előtti felszólalásában egy kormánypárti képviselő, majd a kormány részéről Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter folytatja a válaszban a zeneszerző és az emlékévhez kapcsolódó programok méltatását.

16:45
október 24, 2011
Vágólapra másolva!

"Szégyelld magad"

Sajnálom, hogy az áldozatokról egy szót sem ejtett - mondta Soltész Miklós államtitkár a jobbikos Murányi Levente napirend előtti hozzászólására, amelyben az egykori szocialista rendszerrel együttműködők nyugdíjairól beszélt. A jobbikos képviselők hangos "szégyelld magad" felkiáltásokkal fogadták az államtitkár megjegyzését. Soltész szerint a Jobbik hangulatkeltésre használja a témát, és "azt akarják elhitetni az országgal, hogy bármiféle jóvátételi adó, amit Wittner Mária fog benyújtani, bárki másra kihatással lenne". Soltész szerint a benyújtandó fideszes törvény csak "Biszku Bélára és társaira" fog vonatkozni.

16:53
október 24, 2011
Vágólapra másolva!

A BKV finanszírozásához kért segítséget Bagdy Gábor

A fideszes Bagdy Gábor, Budapest főpolgármester-helyettese napirend előtti felszólalásban kösznte meg az Állami Számvevőszéknek a budapesttel kapcsolatos vizsgálatát. Bagdy szerint Tarlós István romokban vette át Budapestet, és most a romok eltakarítása folyik. A város saját erejéből csak két dolgot nem tud megtenni: ez az önkormányzati törvény és a BKV finanszírozása - mondta, és ezekhez kérte az országgyűlés támogatását. A kormány részéről senki nem kívánt reagálni a hozzászólására.

16:57
október 24, 2011
Vágólapra másolva!

Méltóságok a páholyban - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

16:59
október 24, 2011
Vágólapra másolva!

Több Európát szeretne a szocialista párt

A szocialista párt szakmai vitát szeretne, és több Európát - mondta Szekeres Imre napirend előtti felszólalásában. Ezen kívül új adórendszert, a kis jövedelműeket kímélő, a jobban keresőktől több adót elvonó rendszert szeretnének.

17:02
október 24, 2011
Vágólapra másolva!

"Figyeljenek Görögországra"

Cséfalvay Zoltán államtitkár azt ajánlotta Szekeres Imrének, hogy figyeljen Görögországra. Szerinte ha el akarjuk kerülni a görögök sorsát, saját eszközeinkkel kell megpróbálni túljutni a válságon - ezek közé tartoznak szerinte a válságadók is.

17:10
október 24, 2011
Vágólapra másolva!

A napirendről szavaznak

A napirendről szavaz az országgyűlés. A költségvetésről harminc órán át fognak tárgyalni a képviselők.

17:14
október 24, 2011
Vágólapra másolva!

Egymást öltöztetik a jobbikosok - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Pörzse Sándor megigazítja Lénhardt Balázs nyakkendőjét

17:22
október 24, 2011
Vágólapra másolva!

Az amerikai nagykövet élőben hallgatta Orbánt - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
A karzatról, élőben hallgatta meg Orbán Viktort Eleni Tsakopoulos-Kounalakis, az Egyesült Államok budapesti nagykövete is

17:27
október 24, 2011
Vágólapra másolva!

A közgyűjteményekről kérdezik a kormányt

Megszavazták a napirendet, most következnek az interpellációk. Először a szocialista Ipkovich György kérdezi a nemzeti erőforrás minisztert arról, hogy mi lesz a közgyűjtemények sorsa. Ipkovich szerint az intézmények átgondolatlan államosítása veszélyezteti a múzeumok működtetését, még az is előfordulhat, hogy az adományozók visszakérik adományukat, mert azt nem az államnak adták. A képviselő arra is kíváncsi, mennyit szánnak a múzeumokra, és mi lesz két szombathelyi intézmény sorsa.

17:31
október 24, 2011
Vágólapra másolva!

Réthelyi hosszan nem mondott semmit

A kormány részéről Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter válaszol az interpellációban hosszan, de papírról olvasott válaszában eddig csak annyit mondott, hogy a megyei intézményeket átveszi az állam, és biztosítottnak látja, hogy ezek az intézmények működni fognak.

A képviselő nem fogadta el a miniszter válaszát, mert szerinte ő a vegyes tulajdonú intézményekről kérdezett. "Miután a magánnyugdíjpénztár elfogyott, új tulajdonra akarja rátenni a kezét a kormány" - mondta Ipkovich, aki szerint félő, hogy a beruházások elvesznek.

Az országgyűlés elfogadta a választ.

17:34
október 24, 2011
Vágólapra másolva!

Zagyva: A kormány a felelős a 400 forintos benzinért.

A jobbikos Zagyva György Gyula szerint már tartósan 400 forint felett van a benzin ára, ezért aki teheti, már külföldön tankol. A képviselő szerint a fideszes képviselők ellenzékben még tudták, mi ennek a helyzetnek a megoldása, de mióta kormányra kerültek, elfelejtették. Zagyva felolvasta a fideszes képviselők korábbi, a jövedéki adó csökkentésére vonatkozó javaslatait. Révész Máriusz például évekkel ezelőtt azt mondta, a 300 forintos benzinárért Gyurcsány Ferenc a hibás. Zagyva azt mondta, mindenkinek, aki tankol, jusson eszébe, hogy a 400 forintos benzint az Orbán-kormány nyilatkozatainak és aintézkedéseinek köszönhetik. 

17:39
október 24, 2011
Vágólapra másolva!

Máshol még több a benzin adója a kormány szerint

Cséfalvay Zoltán államtitkár szerint a benzin árát a kőolaj világpiaci ára és a piaci tendenciák befolyásolják, a magyar ár az európai középhez igazodik. "Jusson eszébe, hogy a benzin jövedéki adóterhelése nem változik, a gázolajé változik" - mondta Cséfalvay, aki szerint Európa több országábán a magyarnál magasabb adó terheli a benzint.

Zagyva György Gyula szerint az átlagembereket ez nem érdekli, őket csak az érdekli, hogy mennyibe kerül a benzin. A képviselő nem fogadta el az államtitkári választ, de az országgyűlés igen.

17:43
október 24, 2011
Vágólapra másolva!

Átviszik az epilepsziásokat a határon

Fideszes interpelláció következik, Molnár Attila a határ menti egészségügyi ellátások problémáiról kérdezi a nemzeti erőforrás minisztert. Szerinte kormányközi megállapodásokra lenne szükség, hogy például Komáromban ne hagyják a híd egyik vagy másik oldalán az epilepsziás betegeket. Réthelyi megígérte, hogy lesz ilyen. A képviselő elfogadta a választ. 

17:52
október 24, 2011
Vágólapra másolva!

Spaller: Kihasználják a tájkozatlanokat az online boltok

Újabb kormánypárti interpelláció következik: a KDNP-s Spaller Endre az online kereskedelemről kérdezi a nemzetgazdasági minisztert. Szerinte egyre többen vásárolnak a neten, de az online boltokban sok helyen félrevezető a tájékoztatás. Cséfalvay államtitkár szerint a magyar uniós elnökség "egyik sikertörténete" volt, hogy elfogadtak egy ezzel kapcsolatos irányelvet. Spaller elfogadta az államtitkár válaszát.

18:00
október 24, 2011
Vágólapra másolva!

Az LMP szerint még nincs letudva a vörösiszap

Nem tett eddig kísérletet a kormány a vöröiszappal sújtott településeken a szociális rehabilitációra - állítja az LMP-s Szilágyi László. Szerinte a lakosok arra panaszkodnak, hogy eső idején még mindig vörös a sár, száraz időben pedig száll a por. A képviselő szerint a kormány kiadványokban arra bíztatja a lakosságot, hogy nyugodtan kezdjék el a gazdálkodást, kertészkedést, de az LMP-sek szerint ezzel még várni kellene. A képviselő szerint nincs átfogó rehabilitáció és jövőkép sem. Azt kérdezi a minisztériumtól, hogy hogyan tovább. "Ugye nem gondolják, hogy ezt a területet magára lehet hagyni?" - kérdezte

18:03
október 24, 2011
Vágólapra másolva!

A legjobban ellenőrzött terület a földgolyón Magyarországon van

"Talán érdemes lenne elmenni oda, és tájékozódni a helyszínen, hogy s mint" - válaszolta a képviselőnek Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, aki szerint már csak nyomokban van vörösiszap a településeken. "Biztos vagyok benne, hogy az egész földgolyón a legjobban kontrollált terület Magyarországon található, és ez Kolontár, Devecser térsége" - mondta Fezakas, aki azt mondta, "ez a tragédia nem ismétlődhet meg". Szerinte a kártalanítás is megtörtént, és "minden munka a lehető legnagyobb nyilvánosság előtt zajlott". A miniszter szerint van még munka bőven, de ez most már a térség fejlesztése. 

18:19
október 24, 2011
Vágólapra másolva!

Bűbájról beszélt az államtitkár

A komplex gazdaságpolitikát hiányolja és az egykulcsos adót bírálta Józsa István MSZP-s képviselő. Józsa többször is arról kérdezte Cséfalvay Zoltán államtitkárt, hogy mitől lesz Magyarországon gazdasági növekedés.

Van abba valami bűbáj, hogy attól félti az országot, hogy visszakerült abba az állapotba, ahová önök taszították - jelentette ki válaszában Cséfalvay Zoltán. Cséfalvay hosszan bírálta az előző kormány alatti gazdasági mutatókat. Az államtitkár a jövőre vonatkozóan többek között azt mondta, befejezik a nyugdíjrendszer átalakítását. Józsa nem, a parlament viszont elfogadta Cséfalvay válaszát.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Cséfalvay Zoltán

18:27
október 24, 2011
Vágólapra másolva!

Thatcher-idézettel nevettetett az államtitkár

A következő interpellációnak is a gazdaságpolitikáról szólt, ezúttal Nemény András szocialista képviselő vitatkozott Cséfalvay Zoltánnal. Nemény "A megszorítás vajon mi?" címmel bírálta a kormány eddigi intézkedéseit.

 

Cséfalvay válaszában a kormány eddigi intézkedései közül sorolt fel néhányat, és újfent az előző kormány intézkedéseit bírálta. "A szocialistákkal az a gond, hogy előbb-utóbb kifogynak más emberek pénzéből" - idézett Margaret Thatcher volt brit miniszterelnöktől Cséfalvay, amellyel nagy tetszést aratott a fideszes képviselők között.

18:38
október 24, 2011
Vágólapra másolva!

Az IMF-delegációról kérdezik a kormányt

Minden megszorító intézkedést az államadósság csökkentésével indokolnak - kezdte felszólalását Kovács Tibor MSZP-s képviselő. Kovács arról kérdezte Cséfalvay Zoltánt, hogy az IMF képviselői miért találkoztak a kormány képviselőivel a múlt héten, és Magyarország kért-e kölcsönt a szervezettől.

18:47
október 24, 2011
Vágólapra másolva!

Rasszista szamárságról beszélt Orbán

Nem esnek egybe a személyes ízlésemmel a kulturális intézmények élén álló vezetők személye - kezdte felszólalását Orbán Viktor kormányfő Pörzse Sándor kérdésére, aki arról kérdezte, hogy miért nem vonták még vissza Kertész Ákos Kossuth-díját.

Orbán azt is mondta, hogy Magyarországon sokszor nemtelen, rasszista, a magyarokat gyalázó kijelentéseket kell eltűrni. "Kétségkívül lehangolja az embert és rossz kedvet okoz", ha egy Kossuth-díjas író butaságokat beszél - folytatta Orbán. A miniszterelnök azt is mondta, hogy hamarosan a parlament elé kerül a törvény, amely lehetőséget ad arra, hogy ilyen esetekben elvehessék a kitűntetéseket.

Orbán Kertész Ákos ominózus kijelentéseit rasszista szamárságnak nevezte.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Orbán válaszol Pörzsének

18:50
október 24, 2011
Vágólapra másolva!

Novák Előd mosolyog LMP-s politikusokkal - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Novák Előd Jávor Benedek, Szabó Tímea és Schiffer András társaságában

18:59
október 24, 2011
Vágólapra másolva!

Technikai malőrrel indított az államtitkár

A termőföldek bérbeadásáról tett fel kérdést Szabó Zsolt szocialista képviselő. Ángyán József államtitkárt egy apróbb technikai malőr hátráltatta a válaszadásban, mert nem volt bedugva a mikrofon. Ángyán azt mondta, örült, hogy megkapta ezeket a kérdéseket, és azt mondta, már elindult a pályáztatás a termőföldek bérbeadásáról.

19:07
október 24, 2011
Vágólapra másolva!

Orbán kioktatta Vonát

Járt-e már Gyöngyöspatán? - ezzel a címmel tett fel kérdést Vona Gábor, a Jobbik elnöke Orbán Viktornak. Vona szerint a jobbikos polgármester győzelme szimbolikus volt Gyöngyöspatán a tavaszi konfliktus óta, és a kormánypártnak át kellene gondolnia az egyenruhás bűnözésről szóló hozzáállását.

Orbán válaszát egy nagy sóhajtással kezdte, majd azt mondta Vonának, hogy "falusi legényként azt tanácsolom neki, hogy ha vidékre megy, akkor nem azt mondja, hogy lemegyek". A mondat miatt kapott nagy taps után Orbán annyit mondott, hogy erkölcsi kérdés számára, hogy az államnak erőszak monopóliuma van.

Vona azt mondta, Orbánnak igaza volt, amikor kiigazította, és arra kérte Orbánt, hogy menjen el Gyöngyöspatára és ismerje meg az ott élőket. Orbán viszontválaszában a gyöngyöspatai közmunkaprogramról beszélt.

19:19
október 24, 2011
Vágólapra másolva!

A fiatal gazdákat félti egy LMP-s képviselő

A fiatal gazdák támogatásáról tett fel azonnali kérdést Szabó Rebeka LMP-s képviselő. Szabó szerint a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) visszaél a hatalmával, és jogtalanul minősít át fiatal gazdálkodókat. V. Németh Zsolt államtitkár válaszában azt mondta, ezeknek a döntéseknek jogszerűeknek kell lennie. Azt mondta, abban egyetért Szabó Rebekával, hogy az MVH-nek gazdabarát módon kell működnie.

19:34
október 24, 2011
Vágólapra másolva!

A 2006-os zavargásokról kérdezett Gaudi-Nagy

A jobbikos Gaudi-Nagy Tamás az legfőbb ügyésztől szerette volt megkérdezni, hogy a 2006-os zavargásoknál jogszerűtlenül viselkedő rendőröknek hogy áll a felelősségrevonása. Polt Péter távollétében helyettese, Varga Zs. András válaszolt, aki az ügyészség által indított eljárásokról mondott részleteket.

19:52
október 24, 2011
Vágólapra másolva!

Az MSZP a bentragadt uniós források miatt aggódik

A nemzeti fejlesztési minisztert kérdezi Harangozó Gábor MSZP-s képviselő az Európai Uniós források nehéz lehívásáról. A képviselő szerint nem állunk jól ezen a téren. Az EU-elleni hangulatkeltés helyett a támogatási rendszer működőképessé tételével kellene foglalkozni. Harangozó úgy véli: bizalmatlan hangulat uralkodik. Több mint ezermilliárd forintnyi támogatás ragadhat a rendszerben, mit tesz ez ellen a kormány? - kérdezi a szocialista képviselő.

Fónagy János államtitkár válaszában azt mondta, kifizetések tekintetében Magyarország hozza az uniós átlagot. Abban igazat adott Harangozónak, hogy gyorsításra szükség van. A bentragadt számlák darabszáma azonban szerinte negyedére csökkent az elmúlt hónapokban.

20:00
október 24, 2011
Vágólapra másolva!

Nem szocialista módon kell rendet rakni az egészségügyben

Halász János államtitkár szerint a magyar egészségügyben rendet kell tenni, de nem szocialista módon. A képviselő így reagált Tóth Csaba MSZP-s képviselő a gyógyszerek támogatott hatóanyagaira vonatkozó kérdésére.

21:10
október 24, 2011
Vágólapra másolva!

Nézze meg Orbán Viktor napirend előtti felszólalását

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!