A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
HUNFucsovics Márton | Marozsán Fábián
19:45TeniszTallon Griekspoor/Wesley Koolhof-Marton Fucsovics/Fabian Marozsan
HUNAndrásfi Tibor
20:00VívásTibor Andrasfi-Koki Kano
NyílNyíl

Helyére tették a Kossuth teret - parlament percről percre

Események

Vágólapra másolva!
Hoffmann Rózsa napirend előtti felszólalásval kezdődött hétfőn a parlament kétnapos ülése, de az oktatási államtitkár nem sokat árult el a felvételikről. Az MSZP arra kíváncsi, milyen baráti cégek kapják a Kossuth tér felújítását, Lázár János pedig azt szeretné tudni, kinek az érdekében döntött Magyarország ellen az Európai Bizottság. A Jobbik szabad internetet és kötelező Wass Albertet kért az engedékeny kormánytól. A hétfői ülés percről percre.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül69 bejegyzés
12:45
február 27, 2012
Vágólapra másolva!

Hoffmann Rózsa a felvételikkel melegít

Kétnapos ülést kezd délután egy órakor a parlament. A hétfői ülésnap Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár napirend előtti felszólalásával kezdődik majd, az államtitkár várhatóan a felsőokatási felvételik rendjéről fog beszélni. A parlament hétfőn ismét nekivághat a Malév-bizottság felállításának, majd kedden értékelheti például a vörösiszap-katasztrófa felelősségét vizsgáló bizottság eredményeit is. További vallási közösségeket ismerhet el vallási közösségként kétharmados többséggel a parlament. Semjén Zsolt előterjesztésére az vadászoknak kedvezően módosíthatják a fegyvertartási törvényt, és megvitatják a devizakölcsönök árfolyamrögzítésének módosítását is. A kétnapos ülésen tervezett témákról ebben a cikkünkben olvashat részletesen.

13:02
február 27, 2012
Vágólapra másolva!

Titokzatos interpellációk

Hétfőn a napirend megszavazása után szokás szerint a kormánytagokhoz interpellációkkal, kérdésekkel és azonnali kérdésekkel folytatódik majd az ülés. A tervek szerint hét interpelláció lesz, de csak egy-kettőnek a címe árulja el, hogy pontosan mire is kíváncsiak a képviselők: az LMP-s Jávor Benedek például arra, hogy alkalmas-e a vízügyi szervezet az árvízi védekezésre, a fideszes Nagy Gábor Tamás pedig arra, hogy hogy halad a Wallenberg Év célkitűzéseinek megvalósulása. Ezen túl fideszes ispánokról, Kossuth téri játékokról, nemzetközi uzsorásokról és bankokról is lesz szó.

13:13
február 27, 2012
Vágólapra másolva!

Fideszes haverok és Wass Albert

A múlt heti slágertéma, a havi 47 ezer forint még mindig tartja magát, Gúr Nándor MSZP-s képviselő erről szeretné kérdezni a miniszterelnököt. A legtöbb képviselő Matolcsy Györgyöt célozza, a BKV-ról és az ingázó munkavállalók helyzetéről is be kell számolni, a Jobbik pedig azt kérdezi tőle, hogy mikor lépünk ki az ACTA megállapodásból. Szóba kerülnek még a fideszes haverok, Wass Albert és Faludy György is.

14:00
február 27, 2012
Vágólapra másolva!

Fehéregyensúlyt állítanak a fotósok - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

14:04
február 27, 2012
Vágólapra másolva!

240 pont kell a felsőoktatási felvételihez

Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár napirend előtti felszólalásával kezdődik a parlament ülése. Az államtitkár a felsőoktatási felvételikről tájékoztatja a parlamentet. 240 pontot el kell érnie annak a jelentkezőnek, aki be akar jutni a felsőoktatásbal, ettől a minőség javulását várjuk - mondta Hoffmann.

14:07
február 27, 2012
Vágólapra másolva!

Hetvenezeren jelentkeztek elektronikusan

Hoffmann Rózsa azt mondta, 70 ezer diák juthat be a felsőoktatásba, szerinte körülbelül ennyien jelentkeztek eddig elektronikus úton. Tavaly 83 ezren érettségizetek.

14:07
február 27, 2012
Vágólapra másolva!

Rendben lezajlottak a jelentkezések

Hoffmann Rózsa szerint rendben lezajlottak a felvételik, az elektronikai rendszer jól vizsgázott, nem omlott össze.

14:09
február 27, 2012
Vágólapra másolva!

A síbalesetben elhunyt kislányra emlékeznek

Hoffmann Rózsa felszólalása végén arra a kislányra emlékezett, aki a hétvégén hunyt el síbalesetben Ausztriában. Utána az ülést vezető Lezsák Sándor is megemlékezett a diáklányról.

14:12
február 27, 2012
Vágólapra másolva!

Külföldre mehetnek a diákok

A napirend utáni felszólalásra a frakciók reagálhatnak. Az MSZP részéről Hiller István volt oktatási miniszter szólalt fel, aki azt mondta, a külföldi egyetemek olcsóbbak lesznek, mint a magyarok, és el fogják hódítani a magyar diákokat.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

14:14
február 27, 2012
Vágólapra másolva!

Játék a szavakkal

Balczó Zoltán szerint a kormány csak játszik a szavakkal, amikor azt mondja, hogy nem lesz tandíj.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

14:16
február 27, 2012
Vágólapra másolva!

Elvették a cigány gyerekektől a lehetőséget

Az LMP-s Osztojkán Ágnes szerint csak a tervgazdálkodáshoz lehet hasonlítani a felsőokatási rendszert. Szerinte egy falusi, hátrányos helyzetű, esetleg cigány származású gyerekből az életben soha nem lesz olyan ember, akinek az állam segítséget nyújtana, hogy egyetemista lehessen, és egyszer esetleg a parlamentben üljön majd.

14:17
február 27, 2012
Vágólapra másolva!

A KDNP szerint képben vannak a diákok

A KDNP szóvivője szerint a felsőoktatási jelentkézések azt mutatják, hogy a hallgatók bizalma megmaradt. Köszönetet mond az államtitkárságnak az elvégzett munkáért, és azért, hogy még fórumot is tartottak a felvételi határidők előtt. Szerinte az, hogy nem minden fórum volt telházas, jelzi, hogy a diákok képben vannak.

14:19
február 27, 2012
Vágólapra másolva!

Pokorni aggódva várt

Pokorni Zoltán, a Fidesz volt oktatási minisztere azt mondja, hogy az országban mindenki aggodalommal várta a felsőokatási jelentkezések eredményét. Arról beszél, hogy az államnak nincs elég pénze ahhoz, hogy ingyenes legyen a felsőoktatás, de bevonták a finanszírozás segítésére a diákhitelt. "Jól döntöttünk" - mondta Pokorni, aki szerint ezt mutatják a felvételi számok. Bár volt visszaesés, de annyian jelentkeztek elektronikusan, mint 2010-ben. "Ez azt jelenti, hogy a gyerekek tanulni akarnak" - mondta.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

14:22
február 27, 2012
Vágólapra másolva!

Csak felszántják

Csak felszántják címmel napirend előtti felszólalásra jelentkezett az MSZP-s Lukács Sándor. Arról beszél, hogy a megyei közgyűlések költségvetése jelentősen csökkent, és például Komárom megyében annyi jut a területfejlesztésre, amennyit az elnök és az alelnök fizetésére szánnak, ennyiből pedig biztosan nem lehet semmit fejleszteni.

14:23
február 27, 2012
Vágólapra másolva!

Kipárnázza ülését egy jobbikos - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Bödecs Barna jobbikos képviselő hosszú ülésre készülhet

14:24
február 27, 2012
Vágólapra másolva!

Esztergomban van a fideszesek jövője

Lukács szerint Esztergomban a város működőképességét veszélyezteti, hogy az állam inkasszót rakott a város számláira. Szerinte "arra készülnek", hogy a települések intézményeit államosítsák, ezért a pénzeket is elveszik, a települések pedig nehéz helyzetbe fognak kerülni. "Jó lesz, a fideszes polgármester urak a szemüket Esztergomra vetik, mert ott látszik az ő jövőjük, ez vár rájuk" - mondta.

14:27
február 27, 2012
Vágólapra másolva!

Levették az inkasszót Esztergom számlájáról

Rétvári Bence államtitkár szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium pénteken szerzett tudomást arról a hetven milliós inkasszóról, ami rákerült Esztergom számlájára, de már le is vették. Az államtitkár a kormányzat önkormányzati reformját dicséri, és a szocialisták kormányzását ostorozza.

14:29
február 27, 2012
Vágólapra másolva!

Navracsics Tibor integet - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

14:33
február 27, 2012
Vágólapra másolva!

A balettba küldi ugrálni Matolcsyt az LMP

Jávor Benedek, az LMP frakcióvezetője a kormány gazdaságpolitikáját kritizálja napirend előtt. Szóba hozza például az adórendszer átalakítását - amivel szerinte a szegények jártak rosszul -, de szerinte még egyetlen intézkedés sem vitte előrébb az országot. Szerinte a politikai és gazdaságpolitikai "ámokfutás" az uniós forrásokat is veszélybe sodorta, ezért sürgősen fordulatra van szükség. "Matolcsy Györgynek mennie kell, menjen a balettba ugrálni", mondta Jávor Benedek, aki szerint a hatásköröket már úgyis elvonták a gazdasági minisztertől, csak formálisan is ki kellene mondani a leváltását.

14:37
február 27, 2012
Vágólapra másolva!

Németh Zsolt sajnálja

Németh Zsolt államtitkár azt mondja, sajnálja, hogy Jávor Benedek nem hagyta érvényesülni a lelkiismeretét. Szerinte ha hagyta volna, hogy az ösztönei irányítsák, nem használta volna ki napi politikai célokra az Unió intézkedéseit. Szerinte még Jávor sem tudta cáfolni, hogy az ország tartotta a 3%-os hiánycélt, ami a nyolcadik legalacsonyabb hiány az Unióban.

14:42
február 27, 2012
Vágólapra másolva!

A kormány harcolni fog

Az államtitkár szerint a méltánytalanság mellett egy jogellenes intézkedést akar az Európai Unió elfogadtatni Magyarországgal, szerinte a törekvés ellenetétes az Unió alapszabályával, mert egy jövőbeli lehetséges esemény miatt akarja büntetni az országot. A kormány harcolni fog az igazáért - mondta, és hozzátette, hogy szerinte tárgytalan lesz a javaslat, ezért nem is fogják befagyasztani a pénzeket.

14:43
február 27, 2012
Vágólapra másolva!

Hunvald a szégyenfolt az elszámoltatáson

Fogadalmi elszámoltatás, a tolvejnak jár kártalanítás címmel jelentkezett napirend előtti felszólalásra Mirkóczki Ádám jobbikos képviselő. Mirkóczki szerint a társadalom egészséges része felháborodott, amikor a múlt héten meghallották a Hunvald-ügy ítéletét: Hunvald Györgyöt az erzsébetvárosi ingatlanmaffia ügyében hozott ítéletben több vádpont alól felmentették. Mirkóczki szerint nagyon beszédes, hogy a strómanokon kívül csak két ember kapott kártérítést. Mirkóczki felháborodott, hogy Hunvald visszakaphatta nagyértékű gépkocsiparkját és repülőgépét. "Hol élünk?" - kérdezte, és azt is, hogy miből telik ilyenekre egy polgármesternek Magyarországon.

14:46
február 27, 2012
Vágólapra másolva!

Börtönfrakciónak nevezi az MSZP-t a Jobbikos

A jobbikos képviselő felidézte, hogy az ítélet után a fideszes Deutsch Tamás azt írta, hogy az ügy elsőrendű vádlottja, Gál György rossz lóra tett, amikor az SZDSZ-t választotta az MSZP helyett, mert ő is megúszhatta volna enyhébb büntetéssel. A felszólaló szerint ez is világosan mutatja, hogy miért nem lép a kormány az MSZP-s börtönfrakció ellen.

Rétvári Bence államtitkár annyit válaszolt, hogy a kormánynak nincs ráhatása az igazságszolgáltatás ítéleteire, de arra kérte Mirkóczkit, hogy figyelje a másodfokú ítéletet, ki fog derülni, hogy enyhébb vagy szigorúbb lesz. Végül megdicsérte a kormány azért, hogy elindították az elszámoltatást.

14:55
február 27, 2012
Vágólapra másolva!

Apor Vilmost ünneplik

Hosszú méltatást mondott napirend előtt Apor Vilmos püspökről Lanczendorfer Erzsébet KDNP-s képviselő, a méltatást Rétvári Bence válaszban folytatja. Apor Vilmos nagyszerű ember volt, aki hazájának ajánotta fel szenvedéseit.

14:57
február 27, 2012
Vágólapra másolva!

A Fidesz maximálisan támogatja a kormányt

Lázár János is napirend előtt fog beszélni "aktuális kérdésekről". Lázár bejelentette, hogy a Fidesz frakció maximálisan támogatja a kormányt abban, hogy az ország érdekeit képviseljék az Unióban. Szerinte az Unió rendkívül méltánytalan, igazságtalan, sportszerűtlen döntést hozott, ami nyomásgyakorlás és csoportérdekeket szolgál. Szerinte a Bizottságnak a magyarok érdekeit is szolgálni kell. Lázár az MSZP-frakciónak címezve azt mondta, szerinte az MSZP-kormány bűne, hogy ide jutottunk, és most minden állampolgár bűnhődik.

15:04
február 27, 2012
Vágólapra másolva!

Lázár keresi a felelőst

Lázár indulatos felszólalásában arról is beszélt, hogy szerinte meg kellene nézni, kinek az érdeke volt, hogy ilyen döntést hozzon a Bizottság Magyarország ellen.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

A kormányból senki nem kívánt reagálni a felszólalásra. Amikor az ülést vezető Lezsák Sándor ezt bejelentette, hangos nevetéssel fogadták az ellenzéki képviselők.

15:04
február 27, 2012
Vágólapra másolva!

Hoffmann Rózsa beszámolt - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

15:06
február 27, 2012
Vágólapra másolva!

Nem szavaznak a kommunista nyugdíjakról

A napirendről szavaz a parlament. A Jobbik szeretné lezárni a volt kommunista funkcionáriusok nyugdíjáról és egyéb privilégiumairól szóló vitát, de a kormánypárti többség leszavazta ezt a javaslatot.

Leszavazták azt a jobbikos javaslatot is, hogy egy későbbi ülésen kerüljön szóba az ORTT és a Médiatanács 2010-es beszámolója.

15:09
február 27, 2012
Vágólapra másolva!

Jönnek a Kossuth téri játékok

Következnek az interpellációk, a kérdések és az azonnali kérdések. Elsőként az MSZP-s Steiner Pál interpellálja a nemzeti fejlesztési minisztert Kossuth téri játékok Fidesz-módra? címmel. Steiner azt a kormánydöntést nehezményei, amely arról döntött, hogy a Kossuth tér felújításánál nem alkalmazzák a közbeszerzési szabályokat, mert különleges információkat kellene átadni hozzá. "Jogalkotási hiba, esetleg egy tudatos fideszes játék?" - kérdezte Steiner, aki szerint már 300 milliót elköltöttek az előkészítésre, de az építési engedélyt nem kapták meg Rogán tesületétől. Steiner arra kíváncsi, ki fogja megfizetni a Parking Kft-nek a 300 millió forint közpénzt, és hogy azért dugták-e el a kivitelezést a nyilvánosság elől, mert már tudható, hogy melyik Fidesz-közeli cég fogja megnyerni a munkát.

15:15
február 27, 2012
Vágólapra másolva!

Csak helyére tették a Kossuth teret

Fónagy János államtitkár szerint Steiner nem azt az interpellációt olvasta fel, amit benyújott. Szerinte a módosítás csak a Kossuth térre vonatkozik, amely kiemelt emlékhely, és az országban elfoglalt helye akár külön szabályozást is indokolna. Szerinte nem a versenyeztetésből emelték ki a teret.

Steiner Pál szerint Fónagy egyetlen kérdésére sem válaszolt, de azt elismerte, hogy a mélygarázst versenyeztetés nélkül fogják építeni. Vizsgálóbizottságot szeretne felállítani ebben a kérdésben. Az államtitkár válaszát nem fogadta el, de az országgyűlés többsége igen.

15:18
február 27, 2012
Vágólapra másolva!

Új típusú honfoglalás Szentendrén

A jobbikos Z. Kárpát Dániel a szentendrei alpolgármester-cseréről beszél, azt mondja, szerint új típusú honfoglalás vette kezdetét a városban, amikor egy olyan alpolgármestert jelöltek ki, aki egyben az egyik bank alkalmazottja is. Szerinte ez azért történt, hogy az új alpolgármester konszolidálja a bank felé jelentősen eladósodott várost - vagyis a bank vigye, ami még mozdítható. Szerinte a pénzintézetek mint egy vigalmi negyedet, fel fogják osztani az országot.

15:25
február 27, 2012
Vágólapra másolva!

Államtitkár úr, ön gyáva ember

Tállai András államtitkár szerint a Jobbik törvénytelenül járt el, amikor a szentendrei alpolgármester kinevezése miatt visszahívták képviselőjüket. Szerinte az új alpolgármesternek szavazati joga nincs, csak javaslatokat fog tenni. Kormánypárti oldalról taps, a jobbikos padsorokból hangos bekiabálások kísérik.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

"Államtitkár úr, ön egy gyáva ember" - válaszolta Z. Kárpát Dániel, aki szerint akkor lenne valami alapja magyarázkodni, ha visszahívnák az összes képviselőjüket.

15:29
február 27, 2012
Vágólapra másolva!

A Wallenberg-évről beszélget a kormánnyal a Fidesz

Egy fideszes képviselő interpellálja a külügyminisztert, hogy megtudja, hogy halad a Wallenberg-év célkitűzéseinek megvalósulása. Még a kérdést részletezi, de gyaníthatóan az lesz az államtitkár válasza, hogy jól haladnak.

15:31
február 27, 2012
Vágólapra másolva!

Semjén Zsolt figyelmesen hallgat - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

15:37
február 27, 2012
Vágólapra másolva!

Mi lesz, ha jön az árvíz?

Az LMP-frakcióvezető Jávor Benedek az árvízvédelmi védekezés miatt aggódik, szerinte már tavaly sem volt elég pénzük a vízügyi hatóságoknak, idén pedig még 4,3 milliárddal kevesebb jutott nekik a költségvetésben. Tavaly aszályos év volt, ezért nem történt katasztrófa - mondta Jávor, aki szerint a kormány közmunkásokkal akarja megoldani a munkákat. Szerinte vannak olyan munkák, amiket a közmunkások nem tudnak elvégezni. Ráadásul szerinte annyiból, amit az árvízre fordítottak néhány éve, az egész rendszert korszerűsíteni lehetne.

15:40
február 27, 2012
Vágólapra másolva!

A kormány szerint nem lesz árvíz

Tállai András szerint egyelőre nincs szükség árvízvédelmi készültségi fokozatra, nem nagyon lesz az előrejelzések szerint árvíz, ezért Jávor Benedek aggódása túlzott.

Szerinte azért volt indokolt a vízügy átszervezése, az, hogy a belügyminisztériumhoz kerültek, mert ez nagyon hatékonnyá tudja tenni a feljúításokat és más munkákat. Példaként azt hozta fel, hogy tavaly kétszer annyi közmunkás dolgozott a vízvédelemben, mint korábban.

15:42
február 27, 2012
Vágólapra másolva!

Szavaz a többség - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

15:49
február 27, 2012
Vágólapra másolva!

Főispánok a fideszes ispánok

Az MSZP-s Lukács Zoltán azt panaszolja, hogy a megyei kormányhivatalok élére állított fideszes országgyűlési képviselők többszázezres fizetésükkel a zsebükben arra hivatkozva rúgják ki a köztisztviselőket, hogy spórolni kell. A képviselő szerint ez visszás, a kormánynak vissza kellene hívnia az országgyűlési képviselőket a megyei kormányhivatalok éléről.

Rétvári Bence államtitkár válaszában azt nehezményezte, hogy Lukács ispánoknak nevezte interpellációja címében a megyei kormányhivatalok vezetőit, szerinte történelmileg ők inkább a volt főispánoknak felelnek meg. Ezen túl azt sorolja, hogy a Fidesz milyen intézkedéseket tett eddig, például hogy 2014-től kevesebb lesz az országgyűlési képviselő.

15:52
február 27, 2012
Vágólapra másolva!

Schiffer András jól szórakozik - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

15:56
február 27, 2012
Vágólapra másolva!

A nemzetközi uzsorásnak mindent szabad?

Apáti István jobbikos képviselő fekete bocskaiban az IMF-et szidja, szerinte a Világbank újabb és újabb hitelek felvételére kényszeríti az országot. Egy jogszabályra hivatkozva azt szeretné tudni, milyen alapon illetik meg diplomáciai világban megszokott kedvezmények ezt a pénzügyi szervezetet. "A nemzetközi uzsorásnak mindent szabad?" - kérdezte.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

15:58
február 27, 2012
Vágólapra másolva!

A baloldali kocsmák színvonala

Cséfalvay Zoltán államtitkár a jobbikos képviselő figyelmébe ajánlotta, hogy két évtizede vita folyik a világban az IMF szerepéről, majd azt mondta, az euróválság miatt kényszerült újra arra az ország, hogy a segítségüket kérjük.

Cséfalvay szerint az, hogy az IMF nemzetközi uzsorás, méltatlan badarság a parlamenthez és az ülést követőkhöz is, azon túl pedig "szőröstül-bőröstül baloldali gondolat", és a parlamentben "nem kellene lemenni a baloldali kocsmák színvonalára".

Apáti szerint Cséfalvay válasza még ezt a színvonalat sem érte el. Az országgyűlés elfogadta Cséfalvay válaszát.

16:03
február 27, 2012
Vágólapra másolva!

Munka a parlamentben - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

16:11
február 27, 2012
Vágólapra másolva!

Némethné nem tudja megmondani, hol volt, mert nincs itt

Az azonnali kérdések következnek. Elsőként egy MSZP-s képviselő kérdezné Németh Lászlónét arról, hogy hol volt (nem derül ki a kérdés címéből, hogy mikor), de nincs bent az ülésteremben, ezért nem tud válaszolni. A következő azonnali kérdés - egy másik képviselőtől - ugyanez lett volna, de Némethné továbbra sincs a teremben, és mind a két kérdező ragaszkodott hozzá, hogy ő válaszoljon. Némethnének legkésőbb a harmadik soron következő ülésen személyen kell válaszolnia a kérdésre.

16:12
február 27, 2012
Vágólapra másolva!

Balczó kiparancsolta a lobbizókat a teremből

Jelenleg Balczó Zoltán alelnök vezeti a parlament ülését. Emelt hangon felszólította a képviselőket, hogy amennyiben államtitkároknál akarnak lobbizni, akkor azt a folyosón tegyék meg, ne zavarják az ülést.

16:16
február 27, 2012
Vágólapra másolva!

Férjgyilkosságról olvas Lendvai Ildikó - kép

Forrás: [origo]

16:19
február 27, 2012
Vágólapra másolva!

Albániába látogat az alelnök

Parlamenti delegációval hivatalos látogatást tesz Albániában Latorczai János, az Országgyűlés alelnöke kedden és szerdán - közölte az Országgyűlés sajtószolgálata. A

16:21
február 27, 2012
Vágólapra másolva!

Orbánnak halaszthatatlan feladata van

Több képviselő is Orbán Viktor miniszterelnöknek szeretett volna feltenni, de Orbán Viktor halaszthatatlan feladata miatt nincs bent az ülésen. Az egyik kérdésre a jövő héten, a másikra legkésőbb két ülés múlva kell válaszolnia.

16:25
február 27, 2012
Vágólapra másolva!

Se halunk, se olajunk

A Jobbik szerint hecckampányt folytat az ország ellen az Európai Unió, és azt sürgetik azonnali kérdésben, hogy tartsunk népszavazást az Uniós tagságról.

Navracsics Tibor válaszol a kormányfő helyett, azt mondja, nem osztja a Jobbik Unió-ellenes nézeteit, de annak helye van a parlamentben. Navracsics szerint akik az Unió ellen érvelnek, általában Norvégia példáját hozzák, de nekünk "se halunk, se olajunk", ezért nem Norvégia, hanem inkább Albánia és Macedónia sorsa jutna nekünk.

16:31
február 27, 2012
Vágólapra másolva!

Nincs pénz a fogyatékosok segítőire

Szabó Tímea LMP-s képviselő - aki a mai ülésre két copfba fogta a haját - azt panaszolja, hogy elvonták a forrásokat a fogyatékosokat támogató szervezetektől, több szolgálatnál krízishelyzet van, a keveset sem fizették ki időben, így több helyen fizetést sem kaptak a szociális szolgálatatóknál dolgozók.

Soltész Miklós államtitkár szerint tavaly év végén még át is csoportosítottak pénzt erre a célra, az Új Széchenyi-tervből pedig 3 milliárd forintra pályázhatnak az ezen a területen szolgáltatók.

16:37
február 27, 2012
Vágólapra másolva!

Kérdés jelnyelven a jelnyelvről

A fideszes Tapolczai Gergely jelnyelven tesz fel kérdést siket sorstárai nevében is arról, milyen intézkedéseket hozott a kormány a jelnyelvi tolmácsolás ügyében.

16:41
február 27, 2012
Vágólapra másolva!

Mesterházy forgolódik - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

16:45
február 27, 2012
Vágólapra másolva!

Az MSZP-nek zavaros a kötelező kamarai tagság

Göndör István MSZP-s képviselő a kötelező kamarai tagság bevezetéséről kérdez, pontosabban a kötelező tagság díjáról. Szerinte átverés, hogy a kamarai tagság továbbra is önkéntes, viszont kötelező fizetni, és a regisztráltak nem válnak kamarai taggá. Azt szeretné tudni, miért kell minden évben megfizetni a hozzájárulást, és mire költik a kamarák a befizetett pénzt.

Cséfalvay Zoltán államtitkár arról beszél, milyen feladatokat végeznek a kamarák. Szerinte a regisztráció célja az, hogy a kamarák jobban el tudják látni gazdaságélénkítő szolgáltatásukat, például hogy hatékonyabban tudjanak partnert keresni a cégeknek.

Göndör szerint nem kapott választ, még mindig nem érti, miért van szükség kettős regisztrációra. Szerinte a kamara többmilliárdos jutalmat kapott.

16:51
február 27, 2012
Vágólapra másolva!

Csúcsforgalom a fideszes padsorokban - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

16:53
február 27, 2012
Vágólapra másolva!

Szócska nem húsvágó bárddal darabol

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkárt a komáromi kórház átalakításáról kérdezte egy jobbikos képviselő. Azt szeretné tudni, hogy melyik osztályokat fogják bezárni a kórházban. Szócska szerint nem húsvágó bárddal darabolták fel az egészségügyet, hanem tudtatos megfontolások után alakítják át a kórházak profilját. A jobbikos képviselő elégedetlen, mert szerint Szócska nem válaszolt a kérdésére.

16:57
február 27, 2012
Vágólapra másolva!

Ki felelős a szétfagyott vízórákért?

Spaller Endre KDNP-s képviselő szerint az elmúlt hónapokban csak a fővárosban többezer fogyasztó panaszkodott szétfagyott vízórákra. Szerinte visszás, hogy a vízóra a vízszolgáltató tulajdona, de annak épségéért a fogyasztó a felelős, akkor is, ha azért fagy el, ha a szolgálató rosszul szerelte fel.

17:00
február 27, 2012
Vágólapra másolva!

Illés apukája kabátba csavarta a vízórát

Illés Zoltán államtitkárnak a kérdésről eszébe jutott egy gyerekkori élménye, és most el is meséli: annak idején Szabadka környékén a nagy hidegekben édesapja régi kabátokba, takarókba bugyolálta be a vízórát. Szerinte a csonktól a csapig a fogyasztónak kell épségben megőrizni. Illés visszakérdezett: ki más lehetne felelős? Szerinte képtelenség, hogy minden háztartásnál a fogyasztó végezze el a védekezési munkát.

Spaller Endre szerint ez a kormány arról híres, hogy nem a szolgálatók, hanem a fogyasztók pártjára áll, ezért azt kéri az államtitkártól, hogy tekintsék át a szabályozást a szolgálatatók védelme érdekében.

17:04
február 27, 2012
Vágólapra másolva!

Visszasírják a háromhavi gyógyszeradagot

Szilágyi László LMP-s képviselő szerint a kormány megnehezíti a betegek, az orvosok és a gyógyszergyártók dolgát is azzal, hogy márciustól csak egyhavi gyógyszert írhatnak fel az orvosok. A betegeknek többet kell a gyógyszer után menni, a vények többe fognak kerülni, a kisebb adag drágább, a gyógyszergyártók pedig nem tudják eladni a háromhavi adagban kicsomagolt gyógyszereket.

Szócska Miklós szerint ezt az intézkedést sokan bírálják, de szerinte csak az volt a célja, hogy a lakosság olcsóbban jusson a gyógyszerekhez.

17:13
február 27, 2012
Vágólapra másolva!

Mutyiszagú földosztás

Most következnek az írásban előre benyújtott kérdések. Elsőként a jobbikos Staudt Gábor arról kérdezi a vidékfejlesztési minisztert, hogy miért átláthatatlan, "mutyiszagú" az állami földek kiosztása, és miért csak "fideszes haveroknak" van esélyük? Szerinte sok gazda már előre kérkedett azzal, hogy a kiírás csak formalitás. Szeretné, ha átlátható lenne a pályázatatási rendszer, és nem az döntene, hogy ki kinek a szomszédja, jó ismerőse.

17:15
február 27, 2012
Vágólapra másolva!

Az állattartókat támogatná a kormány

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerint aszerint írják ki a pályázatokat, hogy kiket akarnak támogatni: az állatartásban jeleskedő gazdákat. Jelenleg 33450 hektárra írtak ki pályázatot, több mint kétezer pályázat van, az átlagos pályázat 16 hektáros. Nagy az érdeklődés az állattatók részéről - mondta, a kormánynak pedig az a célja, hogy az állattartó családi gazdaságok kapják meg a földeket.

17:18
február 27, 2012
Vágólapra másolva!

Tervutasításos közoktatást lát Hiller

Hiller István volt MSZP-s államtitkár ma másodszor szólal fel oktatási témában. Most a közoktatási koncepcióról kérdez. Szerinte a most közzétett koncepció az 1978 előtti szisztémát határozza meg: 90 százalék benne a központi rész, és 10 százalékot adnak a helyi szabadságra.

Halász János szerint Hiller vagy nem ismeri az új tervet, vagy nem mond igazat.

17:25
február 27, 2012
Vágólapra másolva!

Nyugtatja a kormány a kormánypárti képviselőket

Az előbb egy KDNP-s képviselő a mezdőgazdasági felnőttképzés finanszírozásáról kérdezte a kormányt, most a fideszes Vígh László kérdezi a belügyminisztert arról, hogyan fognak működni Zala-megyében a közös önkormányzati hivatalok, megmaradhatnak-e a jól működő hivatalok.

A kormány válaszadói mindkét képviselőt megnyugtatták, hogy minden a legnagyobb rendben lesz.

17:31
február 27, 2012
Vágólapra másolva!

Bérletet vetetne a cégekkel az ingázóknak az LMP

Az LMP új képviselője, Szél Bernadett azt szeretné, ha az ingázó munkavállalóknak a cég megvehetné a bérletet, és nem kellene utána adót fizetniük.

Cséfalvay szerint a képviselő nyitott kapukat dönget, mert van arra lehetőség, hogy a munkáltató megvegye a helyi bérletet a munkáltatóknak. Szerinte ingázók esetén is van erre lehetőség, ha a helyi közlekedést átutazás céljából veszik igénybe, egyébként béren kívüli jutattásként adhatják.

17:35
február 27, 2012
Vágólapra másolva!

Kötelezővé tenné Wass Albertet a Jobbik

Farkas Gergely jobbikos képviselő szerint a Fidesz száműzte a Nemzeti Alaptantervből a nemzeti írókat, többek között Wass Alberet, pedig szerinte meg kellene ismeretni a fiatalokat ezekkel a nagyszerű írókkal.

Halász János szerint az alaptanterv egyelőre csak vitaanyag, amit jobbá, nemesebbé lehet még tenni. Halász János megígérte, hogy mindent megtesz azért, hogy minden magyar diák pontosan ismerje a magyarság sorsát, ő pedig intézkedik, hogy a határon túli írók, többek között Wass Albert is méltó helyre kerüljön.

17:39
február 27, 2012
Vágólapra másolva!

Az internet cenzúrázásán háborog a Jobbik

A Jobbikos Németh Zsolt sürgeti a kormányt, hogy Magyarország lépjen ki az ACTA megállapodástól, ami szerint "egy olyan nagyszerű találmány, mint az internet" cenzúrázást, a szólásszabadság korlátozását jelenti.

17:40
február 27, 2012
Vágólapra másolva!

Wittner Mária parlamentes táskával - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

17:42
február 27, 2012
Vágólapra másolva!

A kormány szerint be sem léptünk az ACTA-ba

Rétvári Bence államtitkár szerint nem tudunk kilépni az ACTA megállapodásból, mert be sem léptünk.

17:44
február 27, 2012
Vágólapra másolva!

Jövő hétre marad a BKV

Az ülést vezető Balczó Zoltán alelnök öt óráig szünetet rendelt el, ezek után a parlament határozathozatallal folytatja majd a munkáját. Két MSZP-s kérdésre - az egyik a BKV-val, a másik a havi 47 ezer forintos jövedelemmel kapcsolatos - már nem jutott idő, ezeket a jövő héten tárgyalja majd a parlament. Élő közvetítésünk befejeződik, a parlament döntéseiről később beszámolunk.

18:02
február 27, 2012
Vágólapra másolva!

Videóösszefoglaló

19:02
február 27, 2012
Vágólapra másolva!

A kérdések végére Orbán is megérkezett - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!