Máris támadják az új adókat a parlamentben - percről percre

Események

Vágólapra másolva!
Már a kora délutáni interpellációk szövegébe bele tudták szőni az ellenzéki képviselők, hogy nem értenek egyet a Széll Kálmán-terv második részében beharangozott új adókkal. A Jobbik továbbra is aggódik a magyar földért, de Budai Gyula államtitkárral sok mindenben egyetértenek. A rendészeti bizottság fideszes elnöke szerint a rendőrség kiválóan vizsgázott az elmúlt hetek brutális gyilkossági ügyeiben. Ez történt hétfőn a parlamentben.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül46 bejegyzés
14:40
április 23, 2012
Vágólapra másolva!

Premier a parlamentben

Hétfőn először tanácskoznak a képviselők az után, hogy pénteken hatályba lépett az országgyűlési törvény és a házszabály módosításáról szóló határozat. Így például már hétfőtől változik az interpellációs időszak menetrendje. Az interpellációkat és kérdéseket az első körben az ellenzéki képviselőcsoportok a létszámuk sorrendjében tehetik fel, míg az ezt követő körökben valamennyi frakció ugyanilyen sorrendben szólalhat fel.

14:45
április 23, 2012
Vágólapra másolva!

Bérletekről vitáznak, kórházakról szavaznak

A napirend előtti felszólalások és az interpellációk után szavaznak a képviselők a kórházak államosításáról. Várhatóan május 1-jétől az állam összesen 53 intézménynek válik tulajdonosává, fenntartójává, míg további 14 intézmény esetében magát a szolgáltatót nem venné át az állam, csak az intézmények által az átvett feladat ellátásához bármilyen jogcímen használt önkormányzati ingó- és ingatlanvagyon kerülne az államhoz.

A képviselők döntenek a kormány személyszállítási szolgáltatásokról szóló javaslatáról is, amelyben egyebek mellett egységes menetrend, valamint jegy- és bérletrendszer bevezetését kezdeményezik.

14:50
április 23, 2012
Vágólapra másolva!

Gyöngyöspatára négy órát szánnak

A szavazások után az egyenruhás-bűnözés folyamatát feltáró eseti bizottság jelentéséről kezdődhet általános vita, erre 4 óra 20 perces időkerete lesz a képviselőknek. A kormányoldal és az ellenzék így 130-130 percben fejtheti ki véleményét a testület állásfoglalásáról, amelyek összegzése szerint a Jobbik és a Jobbikhoz köthető szervezetek tudatosan állítottak elő közbiztonságilag instabil helyzetet Gyöngyöspatán.

A bizottság szerint az LMP és a hozzá köthető jogvédő szervezetek politikai hisztériakeltésre használták a Jobbik által mesterségesen előidézett társadalmi feszültséget az ország uniós soros elnöki tisztsége alatt.

Az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának ülésén heves vita alakult ki Kocsis Máté, a bizottság fideszes elnöke és Zagyva György Gyula jobbikos képviselő között.

Amikor Kocsis azt mondta, hogy a beérkezett iratokba egyetlen ellenzéki képviselő sem kért betekintést, Zagyva a falhoz vágta a jelentést. A jobbikos politikus "kutyakomédiának" nevezte az iratot, Kocsis Mátét pedig őt hazugnak. Lukács Tamás, a bizottság KDNP-s elnöke nyugalomra intette Zagyvát, aki ekkor már Wittner Máriával, a bizottság fideszes tagjával is szóváltásba keveredett.

A bizottság a heves vita ellenére általános vitára alkalmasnak találta a jelentést.

14:55
április 23, 2012
Vágólapra másolva!

Gyurcsányéknak nem lesz frakciója

Hiába jelentette be Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció (DK) megválasztott frakcióvezetője, hogy tíz független képviselő országgyűlési képviselőcsoportot alakított, Lezsák Sándor, az Országgyűlés elnökének feladatait ellátó alelnök a bejelentést nem veette tudomásul. Lezsák közleménye szerint az új - pénteken hatályba lépett - házszabály szerint csak az általános választásokon elindult párt legalább 12 képviselője alakíthat frakciót. "E két rendelkezés mindegyike külön-külön is akadályát jelenti a frakcióalakításnak" - írta Lezsák.

15:01
április 23, 2012
Vágólapra másolva!

Fél házzal kezdődik az ülés

Lezsák Sándor már a helyén van, a folyosón szól a csengő, de a képviselőknek még kevesebb, mint a fele van bent a teremben. A kormányt egyelőre Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára képviseli.

15:04
április 23, 2012
Vágólapra másolva!

Lezsák bejelenti az új házszabályt

Az elnök bejelentette, hogy péntektől hatályos az Országgyűlésről szóló törvény és a módosított házszabály is. A képviselők a helyükön megtalálják a törvényt és a házszabályt. A korábbi házszabály-értelmező állásfoglalásokat azok felülvizsgálatáig "értelemszerűen" alkalmazni kell.

15:07
április 23, 2012
Vágólapra másolva!

Kitűzték az államfőválasztást

A köztársasági elnök választását Lezsák hivatalosan is május 2-án délelőtt 10 órára tűzte ki. Jelöltet állítani péntekig lehet, de ezt a Fidesz és a KDNP már hétfőn megteszi.

15:09
április 23, 2012
Vágólapra másolva!

Veres János: Komolyan gondolják?

Sajnos a beteg nem kiszámítható - idézi a szocialista Veres János az Európai Bizottság egyik tisztségviselőjét. A volt pénzügyminiszter szerint a kormány szabadságharcának eredményeként kétszer annyi kamatot kell fizetni az állampapírok után, mint fizetne, ha lenne hitelmegállapodás az EU-val és az IMF-fel. A jelenlegi, kilencszázalékos kamatterhet a magyar gazdaság nem tudja kitermelni - mondta Veres, aki szerint törvénymódosításokra lenne szükség, figyelemmel az Európai Unió követelményeire. Ehelyett azonban a kormány úgy nyújtotta be a jegybanktörvény módosítását, hogy az több ponton ellentétes az unió elvárásaival - mondta Veres, aki időnként lassan, tagolva olvasta fel beszédét.

Fotó: Mudra László [origo]

15:14
április 23, 2012
Vágólapra másolva!

Cséfalvay: Az önök hitelét fizetjük vissza

Miért nem aggódik amiatt, hogy az önök által felvett hitelt ki és milyen körülmények közt fizeti vissza? - reagált Cséfalvay Zoltán, aki szerint olyan feltételekkel vették fel a korábbi IMF-hitelt, hogy a törlesztés zöme a mostani kormány hivatali idejére essen. "Önök ezért bocsánatkéréssel tartoznak a magyar népnek, minden nap" - mondta az államtitkár. A jegybank függetlenségével kapcsolatban Cséfalvay azt mondta: a hat kifogásolt pontból négyben már megállapodtak, és úgy helyes, hogy ezeken a pontokon változtassanak is a jogszabályon, ezzel is jelezve, hogy Magyarország kész a kompromisszumra. Az Európai Bizottság kifogásain kívül az Európai Központi Bank is felvetett kifogásokat, de éppen ezekről szólnak a frankfurti tárgyalások.

15:18
április 23, 2012
Vágólapra másolva!

Mile: A kormány hazárdjátékot játszik

A második Orbán-kormány eddigi tevékenysége nem nélkülözi a hazardírozás elemeit - mondta az LMP-s Mile Lajos, aki szerint ilyen fogadás volt az is, hogy az egykulcsos adó majd felpörgeti a fogyasztást, és behozza a kieső bevételt. A Fidesz akkor is szerencsejátékot játszott, amikor azt remélte, a nemzetközi szervezeteknek nem lesz egy szavuk sem az intézkedései ellen. Mile szerint azonban a kormány akkor kezdett a legnagyobb hazárdjátékba, amikor elkezdett játszani a tűzzel, az államcsőd lehetőségével. "Az Orbán-kormány nem akar igazán megegyezni az IMF-fel és az Unióval" - jelentette ki a képviselő, aki szerint jelenleg csődkormányzás zajlik, aminek az árát újabb és újabb adók formájában kell megfizetnie az embereknek.

15:23
április 23, 2012
Vágólapra másolva!

Cséfalvay: Fordulatot hajtottunk végre

"Arra kérném, hogy a tényekhez kicsit közelítsünk!" - reagált Cséfalvay, aki szerint csak hat EU-s országnak sikerült csökkenteni az államadósságot, ezek közül az egyik Magyarország. Az államtitkár ismét kijelentette, hogy az államháztartás hiánya idén a GDP 2,5 százaléka, jövőre pedig 2,2 százaléka lesz, erre pedig pedig 2004 óta nem volt példa. Egy nagyon jelentős fordulatot hajtott végre a magyar kormány- mondta Cséfalvay - és azok a reformok, amelyeket véghez vitt, csökkentik a jövedelmet terhelő adókat, és inkább a fogyasztásra terheli.

15:28
április 23, 2012
Vágólapra másolva!

Balczó: Adóztassák meg az oxigént is!

A jegybanktörvény módosításából világossá vált, hogy a kormány letatta rról, hogy a monetáris politikát a gazdaságpolitika szolgálatába lehessen állítani - jelnetette ki a jobbikos Balczó Zoltán, utalva arra, hogy a kormány képviselője a jövőben jelen sem lehet majd a monetáris tanács ülésén. Az alelnök szerint a kormány arról is letett, hogy leváltsa a jegybank elnökét, "a globális pénzügyi hatalom helytartóját", de feladta a költségvetési politika önállóságát is. Utóbbi következtetést Valczó abból vonta le, hogy a konvergenciaprogramot anélkül küldték ki Brüsszelbe, hogy azt a parlament vagy annak bizottságai láthatták volna. Ebben a kormány vállalja a 2,5 százalékos hiányt, ami Balczó szerint negatív spirált eredményez majd, csökkent a gazdasági növekedés, csak az emberek tervei nőnek. A különféle új adók ötletére utalva Balczó azt javasolta: adóztassák meg az oxigénfogyasztást, mert az mindenkit egyformán terhelne.

Fotó: Mudra László [origo]

15:33
április 23, 2012
Vágólapra másolva!

Cséfalvay nem tart a spiráltól

Az NGM államtitkára az EU-s kötelezettségszegési eljárás aggodalmaihoz kanyarodott vissza, szerinte annak a törvényi beiktatása zajlik, amiben már megegyezett a kormány a Bizottsággal. A hiány tekintetében a Cséfalvay szerint jó alapot ad a vállalásoknak a Széll Kálmán-terv, és a már elindított reformok. Nem azért zajlik az államigazgatásban átszervezés, mert ez a kormány fixa ideálja - mondta az államtitkár -, hanem mert ettől megtakarítást vár. Szerinte is van olyan veszély, hogy a hiánycsökkentés visszafogja a keresletet, de csak akkor, ha nagyon hirtelen hajtják végre, mint például Görögországban. Magyarországon viszont csak a várnál alacsonyabb növekedés következmáényeit kell kezelni.

Fotó: Mudra László [origo]

15:39
április 23, 2012
Vágólapra másolva!

A rendőrséget dicséri Kocsis Máté

Az elmúlt két hetet sajnálatos események árnyékolták be - mondta a fideszes Kocsis Máté, a rendészeti és honvédelmi bizottság elnöke, utalva a győri, balatonakarattyai, soproni és kulcsi gyilkosságokra, amelyek összesen 11 áldozatot követeltek. Kocsis szerint a bűncselekmények közt nincs oksági kapcsolat. Bár ezek az ügyek mind alkalmasak a lakosság szubjektív biztonságérzetének rontására, ezekben az esetekben a rendőrség kiválóan vizsgázott, az elkövetőket rövid elfogták, nem úgy mint a korábbi években.

Fotó: Mudra László [origo]

15:42
április 23, 2012
Vágólapra másolva!

Nem rendőrségi, társadalmi probléma

Felmerül a kérdés, hogy rendőrségi gondról van-e szó, vgy pedig társadalmi problémáról - mondta Pintér Sándor belügminiszter, aki a felsoralt még néhány megoldott gyilkossági ügyet. Társadalmi problémáról van szó - jelntette ki a miniszter, aki szerint húsz év alatt jelentősen csökkent a gyilkosságok száma, de sokan még mindig nem mindenkiben tudatosult, hogy ölni bűn. Ez szerinte az öngilkosságok számában is látszik. A megoldáshoz kérjük a képviselők, a társadalom, az iskolák és a pedagógusok segítségét - mondta Pintér.

Fotó: Mudra László [origo]

15:47
április 23, 2012
Vágólapra másolva!

Harrach szerint a baloldal manipulál

Az egész nemzetközi baloldalt támadta Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője, aki szerint a baloldal és holdudvara gyakran alkalmazza a manipuláció eszközét. Ennek bebizonyítására az 1970-es évek Amerikájából idéz egy történetet, amely szerint az abortuszpártiak telekürtölték a médiát egy kitalált közvéleménykutatásról, amely szerint az amerikaiak támogatják a terhességmegszakítást, és folyamatosan támadták a katolikus egyházat. Ez világosan mutatja az eszközt, amivel az emberek manipulálását végzik - mondta a frakciüvezető, aki szerint a katolikus egyházat ért pedofilvádak is ezt a célt szolgálják, és a magyar politikai kultúrára is a manipuláció jelenti a legnagyobb veszélyt.

15:52
április 23, 2012
Vágólapra másolva!

A kormány nem manipulál, hanem kommunikál

A hazugságot terjesztő manipolációval szemben a politkikai kommunikáció a valós eredmények megismertetéséről szól - reagált Rétvári Bence államtitkár, aki szerint a kormány ennek megfelelően jár el. Szerinte a politikai kultúra fejlesztését szolgálta az, hogy a választási program lett a kormányprogra, illetve a nemzeti konzultáció kérdőíveit. is. A politikai kultúrának jót fog tenni az Országgyűlésről szóló törvény is - mondta Rétváry, aki szerint a kormány mellett kiálló Békement is ebbe az irányba mutatott, mert valami mellett álltak ki az emberek, nem pedig valami ellen.

16:02
április 23, 2012
Vágólapra másolva!

Leszavazták az ellenzéki kéréseket

A parlamenti többség nem vette napirendre az MSZP javaslatát "a szélsőségesség, a rasszizmus és az idegengyűlölet egyes formái elleni határozott fellépésről". Hasonló módon leszavazták a Jobbik javaslatát a szocialista nyugdíjak felülvizsgálatáról és az LMP javaslatát a kampányfinanszírozási törvény napirendre vételéről. A Fidesz javaslatára ezen az ülésen nem kerül sor a szakképzési törvén vitájára sem.

16:07
április 23, 2012
Vágólapra másolva!

Feltétel-e az igazságügyi reform?

A Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval folytatandó tárgyalások feltételeiről kérdezné a külügyminisztert a szocialista Bárándy Gergely, de a honvédelmi minisztertől fog választ kapni. Bárándy brüsszeli forrásokra hivatkozva azt mondta: kétséges, hogy a kormány ne tudná, mik a hiteltárgyalások megkezdésének feltételei, és hogy azok közt az igazságügyi reform egy részének visszavonása is szükséges. Ez nem politikai feltétel - mondta Bárándy -, hiszen a jogbiztonság a gazdaság számára is kiemelten fontos. Miért nem hajlandók nyilvánoságra hozni az erről szóló levelet - kérdezte a képviselő.

Fotó: Mudra László [origo]

16:13
április 23, 2012
Vágólapra másolva!

Titkos lett a Bárándy által hiányolt levél

Ön egy minősített anyagba kér betekintést, azt az információt kapta, hogy erre a Külügyminisztérium munkatársai időben válaszolni fognak - mondta Hende Csaba, majd ezután áttért a szocialisták és a korábbi kormány kritikájára. Végül a miniszter azt mondta: a tárgyalások jól haladnak, a fejlemények az MSZP számára is ismertek. Bárándy szerint a miniszter nem válaszolt neki, és egyébként is köztudott, hogy Fellegi Tamás csak kávézni jár Washingtonba. A képviselő nem fogadta el a választ, de a parlamenti többség igen.

16:18
április 23, 2012
Vágólapra másolva!

SZDSZ-es mutyit lát a Külügyben a Jobbik

Meddig folynak még fideszes közreműködéssel az SZDSZ-es mutyik - kérdezte volna a jobbikos Volner János a miniszterelnöktől, de neki is Hende csaba válaszával kell beérnie. Volner a Külügyminisztérium egyik meghívásos telekommunikációs beszerzését kifogásolja, amelyet egy "származása alapján egyértelműen SZDSZ-közeli" cég nyert meg. A cégnek a képviselő szerint nincs telekommunikációs tapasztalata, viszont ott dolgozik a Fidesz egyik korábbi főtanácsadója.

16:20
április 23, 2012
Vágólapra másolva!

Hende: Még nem lefutott a pályázat

Hende Csaba szerint a Külügyminisztérium arra következtet, hogy a kérdés a külképviseletek telefonhálózatainak karbantartására vonatkozhat. A Volner által emlegetett cég 2004-től 2011-ig végezte ezt a feladatot, majd a technológia fejlődése miatt új pályázatot írtak ki a modernizációra. A terület érzékenysége miatt a parlament külügyi bizottsága engedélyezte, hogy közbeszerzés helyett különleges eljárást folytassanak le. A szerződés értéke öt év alatt sem haladja meg az egymilliárd forintot, de a pályázat még nem zárult le, eredmény nincs.

Volner szerint a cég sikere garantált, mert csak a saját leányvállalatával versenyez, ezért nem fogadta el a választ. A parlament többsége viszont igennel szavazott.

16:26
április 23, 2012
Vágólapra másolva!

Mi lesz a Malév-dolgozók pénzével?

A február 3-án csődöt jelentett Malév dolgozói miatt aggódik az LMP-s Scheiring Gábor, aki szerint a 2600 dolgozó kétharmada elveszíti állását, és csak töredékét kapták meg annak a pénznek, amivel a cég tartozik nekik. A képviselő saját információi szerint a Malév megpróbálta őket rábeszélni a közös megegyezéses felmondásra is, amivel jóval kevesebb végkielégítést kellett volna fizetni. Scheiring arról érdeklődött, hogy ha már a Malév kiemelt jelentőségű cég lett, akkor miért nem kezeli így a kormány a dolgozókat is.

Remélem, soha nem kényszerül arra, hogy nem kétezer, de még csak húsz ember sorsáról kelljen gondolkoznia! - reagált Fónagy János államtitkár, aki szerint erre a csoportos létszámleépítést szabályai szerint került sor. Ez ellen a szakszervezet kifogást emelt, de ezt  bíróság elutasította. Az elbocsátott dolgozók teljes követelése bruttó 6,6 milliárd forint, ennek egy részét a bérgarancia-alap megelőlegezi, ezt a felszámoló már kérelmezte is. A munkaügyi központ elkezdte a munkanélkülivé vált dolgozók segítését - mondta az államtitkár, aki szerint ennyit lehet tenni.

Scheiring Gábor nem fogadta el a választ, de a parlamenti többség igen.

16:33
április 23, 2012
Vágólapra másolva!

Áder hivatalosan is jelölt

Benyújtotta a Fidesz és a KDNP frakcióvezetője hétfőn a parlamentnek az Áder János államfővé választásához szükséges ajánlási íveket. Lázár János a Fidesz, és Harrach Péter a KDNP frakcióvezetője újságíróknak azt mondta: a külföldön tartózkodó Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszteren kívül minden kormánypárti képviselő aláírta a fideszes európai parlamenti képviselő köztársasági elnökké jelölését. Lázár szerint a házbizottság péntek reggel dönt majd az államfőválasztás lebonyolításáról. A korábbi tervekkel szemben a képviselőcsoport nem hallgatja majd meg Áder Jánost. (MTI)

16:38
április 23, 2012
Vágólapra másolva!

Színesfém-monopóliumot szeretne egy fideszes képviselő

"Mikor várható a színesfém kereskedelem szabályozása?" - kérdezte a fideszes Pócs János, aki hosszan sorolta, hogy az ereszcsatornát, vízórát, csatornafedelet és szobrokat is lopják. Hiába születtek szigorítások, de az illegális felvásárlók és a tolvajok egy lépéssel a hatóságok előtt járnak. A megoldás a képviselő szerint az lenne, ha állami monopólium lenne a színesfém-kereskedelem, minden egyes beszállított tételt le kellene fotózni, csak eredeti formában - tehát nem beolvasztva - lehetne beszállítani, és azt is csak korlátozott mennyiségben.

16:41
április 23, 2012
Vágólapra másolva!

Új fémtörvény lesz még tavasszal

Cséfalvay Zoltán szerint már 2011 második felében megalakult egy munkacsoport, amely elkészítette a fémtörvény módosítását, amelyet jelenleg a tárcák köröztetnek, és még tavasszal benyújtják a palamentnek. Pócs képviselő - állítása szerint az emberekkel együtt - elfogadta a választ.

16:44
április 23, 2012
Vágólapra másolva!

Széles adóaalap, alacsony kulccsal

Nem lett több munkahely, nem lkesz gazdasági növekedés, és adócsökkentés helyett adóemelésekkel próbálja betömni a költségvetés lyukait - mondta az MSZP-s Szekeres Imre. Szerinte az ötkulcsos áfa ötlete valójában a forgalmi adó 30 százalékra emelését készíti elő, a sárgacsekk-adó pedig a már adózott jövedelmeket, sőt, az adófizetést adóztatná újra. Szekeres szerint amikor megírta az interpellációt, még nem volt ismert a Széll Kálmán-terv 2.0, amiben újabb adók ötlete került napvilágra, de ez csak megerősítette aggodalmait.

Fotó: Mudra László [origo]

A kormány világosan látja az adórendszer átalakításának irányát, másfél éve egy nagyon világos adóreform látszik - reagált Cséfalvay Zoltán, aki szerint a munkajövedelmek helyett a fogyasztás felé mozdul el az adózás, mert ez veti vissza legkevésbé a növekedést. Az államtitkár szerint egyébként a kormány jó úton jár: nőtt a foglalkoiztatottság, emelkedtek a bérek. Ehhez csatlakozik egy "eredményjavítás" is, de ebben van kiadáscsökkentés és bevételnövelés is. A kormány ragaszkodik ahhoz, hogy széles adóalapot terheljen, rendkívül alacsony kulccsal - mondta Cséfalvay.

Szekeres szerint az elvek helytállóak, de ebből semmi nem vlósult meg, a személyi jövedeleadó csökkentése nem növelte a fogyasztást, a társasági adóé sem a beruházásokat. A képviselő nem fogadta el a választ, de a parlamenti többség igen.

16:52
április 23, 2012
Vágólapra másolva!

Magyarok vagy cigányok csicskáztatnak Kanadában?

A magyarság nemzetközi megítélését félti a "magyar állampolgárságú cigányok" által Kanadában elkövetett bűncselekmények miatt a jobbikos Kiss Sándor, aki ezért interpellációval fordult a külügyminiszterhez. A képviselő többek közt az [origo] cikkeire hivatkozva azt mondta: a sajtóban vannak ugyan halvány utalások az elkövetők származására, de általában csak magyarként emlegetik őket. Kiss azt kérdezte: hogyan tudatosítják a hazai és a nemzetközi közvéleményben, hogy az elkövetők nem magyarok, hanem cigány származásúak.

Fotó: Magócsi Márton [origo]

A külügyminiszter helyett válaszoló Hende Csaba egy egy kanadai napilap cikkére hivatkozó MTI-hírt idézett, amelyben következetesen "romákat" és "magyar állampolgárokat" említenek. A cikk idézi a kanadai bevándorlási minisztert, aki elmondta, hogy a menedékkérők nem jelennek meg a meghallgatásokon, csak a szociális juttatásokért jelentkeznek. Hende szerint ez alapján is látszik, hogy a kanadai hatóságok tudják, miről van szó, és a bűncselekményeket olyanok követik el, akiknek "viszonylag kevés közük van a magyar néphez".

Kiss Sándor a kanadai miniszter válaszát elfogadta, de Hende Csabáét nem, mert szerinte a hatóságok hiába tudják, miről van szó, az újságolvasókban nem tudatosul, hogy cigányok az elkövetők, nem pedig magyarok.

17:05
április 23, 2012
Vágólapra másolva!

Az MSZP tovább vár Németh Lászlónéra

Véget értek az interpellációk, az azonnali kérdések következnek. Elsőként a szocialista Nemény András, majd párttársa, Nyakó István szeretné megkérdezni Németh Lászlónét, de ő nincs jelen. A képviselők nem fogadták el az államtitkárt, mint válaszadót, inkább megvárják a fejlesztési minisztert.

17:11
április 23, 2012
Vágólapra másolva!

Jár-e költségtérítés a közmunkásoknak?

Az egyik vízügyi szakaszmérnökségnél dolgozó közmunkások pénzéért aggódik a szocialista Tóbiás József, aki szerint 62 emberrel olyan papírt akartak aláíratni, amelyben a közmunkások lemondtak volna az utazási költségtérítésükről. Kontrát Károly államtitkár azt kifogásolta, hogy a képviselő nem jelölte meg a kérdése címében, melyik szerződésre gondolt, és nem is válaszolt a kérdésre, csak arról beszélt, hogy idén 209 ezer ember dolgozik, a költségvetésben pedig 132 milliárd forint van erre elkülönítve.

Tóbiás szerint a szerződést a Belügyminisztérium utasítására akartak elvenni ötezer forintot a közmunkásoktól, azzal a felkiáltással, hogy "ha nem tetszik, el lehet menni". A képviselő szerint ő csak azt kérdezte, hogy meg lehet-e ezt tenni ma Magyarországon. Kontrát viszont azzal vágott vissza, hogy a szocialisták néhány hónapja még koncentrációs táborként emlegették a közmunkaprogramot, most pedig aggódnak érte.

17:14
április 23, 2012
Vágólapra másolva!

Novák Orbántól várja a választ

A jobbikos Novák Előd a miniszterelnököt kérdezte volna arról, hogy irányíthatja-e a közmédiát egy "III/III-as besúgó", de a kormányfő nincs jelen. Novák nem fogadta el, hogy Navracsics Tibor válaszoljon, megvárja Orbán Viktort.

17:16
április 23, 2012
Vágólapra másolva!

Fellép-e az ügyészség a zsebszerződések ellen?

Bár a törvény tiltja a külföldiek földszerzését, a jobbikos Hegedűs Lórántné szerint már egymillió hektáron vannak berendezkedve külföldiek, illetve magyar bankárok és ügyvédek is kijátszák azt a szabályt, hogy egy kézben legfeljebb 300 hektár lehet. A képviselő a legfőbb ügyészt kérdezi, milyen konkrét intézkedésekkel tesz a külföldiek földszerzésének megakadályozására.

Varga Zs. András, a legfőbb ügyész helyettese szerint az ügyészség megtámadhat szerződéseket, az ügyészségi törvény azonban nem vizsgáélódhat szabadon, csak a hivatalos minőségében tudomására jutott bűncselekmények vagy törvénytelenség ügyében járhat el. Az ügyészség egyébként készen álla arra, hogy fellépjen, semmisségi pereket indtson, de ehhez arra van szükség, hogy tudomásukra jussanak az adatok.

Fotó: Mudra László [origo]

A szintén jobbikos Magyar Zoltán szerint elképesztő a válasz, és állnak az ügyészség rendelkezésére, ha konkrét információkra van szükség. A képviselő szerint a külföldiek mellett a "narancsbárók" ellen is fel kellene lépni. Varga Zs. viszontválaszában is azt mondta: a korlátlan ügyészi vizsgálódás nem fér össze az alaptörvénnyel, csak konkrét ügyben tudnak eljárni.

17:22
április 23, 2012
Vágólapra másolva!

Karácsony is megvárja Orbánt

Vannak-e oligarchák a nemzeti együttműködés rendszerében? - ezt szeretné megkérdezni az LMP-s Karácsony Gergely, de a kormányfő nincs jelen. Karácson nem fogadta el, hogy Navracsics Tibor adjon választ, megvárja Orbán Viktort.

17:25
április 23, 2012
Vágólapra másolva!

Matolcsy Guinness-rekordra készül

Az LMP-s Vágó Gábor szerint Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter Guinness-rekordra készül, abban a kategóriában, hogy ki tudja két év alatt a legtöbb adóváltozást bevezetni. A képviselő szerint a kormány hétről hétre eltöröl és kitalál új adókat. Meddig megy még az adórendszer összevissza rángatása? - kérdezte Vágó, aki kifogásolta a 98 százalékos végkielégítés-adó kivezetését, illetve a telefonadó bevezetését.

Fotó: Mudra László [origo]

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes szerint a kormány 2010 óta arra törekszik, hogy a munkát és tőkét terhelő adózásról az indirekt adók felé tolják a rendszer súlypontját. A miniszter a KSH-ra hivatkozva azt mondta: 6,4 százalékkal nőtt a teljes munkaidőben foglalkoztatottak nettó bére. A változásokra Navracsics szerint azért van szükség, mert a gazdasági viszonyok is változnak.

A sikerpropagandát ismerjük, de a nullaszázalékos gazdasági növekedést nehéz lesz sikerként bemutatni - mondta a képviselő, aki szerint koncepciótlanságra utal, hogy kéthetente változtatnak a rendszeren, ami bizalomvesztéshez vezet, amit százmilliárdokkal kell megfizetni. Navracsics szerint viszont a kivezetett adónál csak egy rosszabb van, a ki nem vezetett adó.

17:38
április 23, 2012
Vágólapra másolva!

Van-e már elektronikus közigazgatás?

Nem készültek el időben a közigazgatási eljárási törvény elektronikus közigazgatásról szóló végrehajtási rendeletei - kérdezte a szocialista Baja Ferenc, aki arról is érdeklődött, mit tesz a kormány azért, hogy az érintett szervezetek fel tudjanak készülni az új módszerek alkalmazására. Navracsics Tibor szerint nincs szó késlekedésről, már megjelentek a Magyar Közlönyben a rendeletek, amivel kényelmesebbé és átláthatóbbá válnak a szolgáltatások. A jövőben az ügyfelek rendelkezhetnek arról, hogy a korábban megadott adataikat az ügyintézők felhasználják, így egy otthon felejtett TAJ-kártya miatt nem kell előlről kezdeni az eljárást.

A 21 nap az 21 nap, nem mondhatjuk, hogy nem történt késés - mondta Baja, aki szerint az igaz baj az, hogy senki nem tudja még, hogyan fog működni az új rendszer. Navracsics szerint a tűájékoztató kampányok és képzések lesznek, hogy mindenki megismerje az új rendszert.

17:48
április 23, 2012
Vágólapra másolva!

Felülvizsgálják a tisztaszoftver-programot

A márciusban lejárt iskolai tisztaszoftver-program jövőjéről kérdezett a KDNP-s Földi László, aki arról érdeklődött, hogy mi lesz az idei évben, illetve várható-e a program megszüntetése. Fónagy János államtitkár szerint ebben az évben is biztosítják a licenszeket, és 250 ezerrel bővítik azok számát, akik hozzáférnek nyílt forráskódú szoftverekhez. Folyamatban van ugyanakkor a program teljes felülvizsgálkata, mert a jövőben nem kívánják állami pénzből finanszírozni a Microsoft-programok oktatási célú használatát. Olyan szoftvereket kívánnak vásárolni - nem bérelni - amelyeket nem csak irodai, hanem oktatási célokra is használni lehet.

Fotó: Mudra László [origo]

17:53
április 23, 2012
Vágólapra másolva!

Ismét a devizahitelesekért aggódik a Jobbik

A kilakoltatás előtt álló devizahitelesekről kérdezett a jobbikos Z. Kárpát Dániel, aki szerint az eszközkezelő talán majd májusban elkezd működni, megmenthet nyolcezer családot a kilakoltatásra ítélt 12 ezerből. Az ócsai "menekültfalu" egyelőre sehol nincs, még csak a közbeszerzésnél járnak - kifogásolta a képviselő, aki szerint a Jobbik szakértői több konkrét ügyben igyekeztek megakadályozni kilakoltatásokat, többesetben sikerrel.

Szathmáry Kristóf államtitkár azt mondta: a kormány épp azért vezetett be kilakoltatási moratóriumot, hogy legyen idő kidolgozni a megoldásokat. Szerinte több ezer helyett csak néhány száz családot lakoltattak ki, de ezek közt vannak jogcím nélküli lakáshasználók is. Természetesen vannak visszaélések, de azokat megpróbálják kivizsgálni - mondta az államtitkár, de szerinte a hitelfelvevőknek is tisztában kell lenni azzal, hogy vannak következményei anank, ha nem tudnak fizetni.

17:57
április 23, 2012
Vágólapra másolva!

Az LMP is benne van a nemzeti együttműködésben

A nők munkavállalása miatt aggódik az LMP-s Ertsey Katalin, aki szerint a tragikus népesedési mutatókon is lehetne javítani, ha nem egymást kizáró fogalmak lennének a munka és a gyermek. A képviselő örül neki, hogy miniszteri biztost neveztek ki, de féléves mandátumát kevésnek tartja, és kifogásolja, hogy csak a probléma felmérése lett a feladata. Czomba Sándor államtitkár szerint fontos kérdésről van szó, és a nemzeti együttműködés létét bizonyítja, hogy az LMP hozta be ezt a parlamentbe. Czomba szerint ugyanakkor nem csak miniszteri biztost neveztek ki, az új munka törvénykönyve támogatni fogja a nők munkavállalását, és terjeszteni kívánja a részmunkaidőt is.

Fotó: Mudra László [origo]

Ertsey szerint a probléma feltárására már igazán nincs szükség, azt már megtették korábban, inkább egy cselekvési tervet kellene lerakni az asztalra. Czomba szerint nyolcmilliárd forintos pályázati keret van családbarát munkahelyek, illetve bölcsődék támogatására

18:06
április 23, 2012
Vágólapra másolva!

Bűncselekmény lesz a zsebszerződés

Mit tesz a kormány a termőföld magyar kézben tartása érdekében? - kérdezte a jobbikos Bana Tibor. A képviselő pártja úgynevezett földvédelmi bizottságainak munkájára hivatkozva azt állította: elterjedt módszer Vas megyében, hogy osztrák személyek vagy cégek jelzálogot alapítanak a földterületre, amely alapján a moratórium lejárta után megszerezhetik a tulajdonjogot is.

Fotó: Mudra László [origo]

Budai Gyula államtitkár emlékeztetett, hogy sekeresen meghosszabbították a moratóriumot 2014-ig, illetve az államot mindenkivel szemben elővásárlási jog illeti meg a termőföldügyletek során. A kormány március végén már felállított egy bizottságot a zsebszerződések kivizsgálására, és új büntető törvénykönyveben is benne lesz a zsebszerződés. A Btk. szerint nem csak az eladót és a vevőt, hanem az ellenjegyző ügyvédet vagy közjegyzőt is büntetni fogják.

Bana szerint a Jobbik támogatja a kormány ilyen szándékait, de szeretné felhívni a figyelmet a konkrét ügyek adataira, és vagyonosodási vizsgálatot szeretne a strómanok ellen. Utóbbit Budai szerint csak az adóhivatal tud indítani, de egyébként várja az iratokat, illetve az új földtörvényhez is az uniós joggal összeegyeztethető javaslatokat is.

18:12
április 23, 2012
Vágólapra másolva!

Mi lesz a babakötvényekkel?

Az azonnali kérdések sora véget ért, a kérdések következnek. Elsőként a szocialista Simon Gábor kérdez az úgynevezett babakötvényekről, amelyeket állítólag az állam venne át a bankoktól. Simon szerint ez egy nagyon jó kezdeményezés volt, de a kormányzat állítólag államosítani akarja a számlákat. A képviselő felemlegette azt is, hogy Esztergomban a bank egyszerűen elvitte a tartozások fejében az erre szánt pénzt.

Czomba Sándor a Magyar Közlönyben megjelent rendeletet idézi, amely szerint ilyen számlákat a jövőben a Magyar Államkincstárnál lehet vezetni. Ezzel a kormánynak az a célja, hogy a Start értékszámlák biztonságos megtakarítást jelentsenek és nőjön a lakossági állampapír-állomány is. Az országban jelenleg 156 ezer ilyen számla van, ebből csak mintegy háromezret vezetnek az Államkincstárnál.

Fotó: Mudra László [origo]

18:17
április 23, 2012
Vágólapra másolva!

Mi lesz a komáromi kórházzal?

A komáromi kórház jövőjéért aggódik a jobikos Vágó Sebestyén, aki szerint az átszervezések hírére máris elkezdték elhagyni az orvosok például a szülészeti osztályt. A képviselő konkrét válaszokat várt a kórház sorsával kapcsolatban, és arról is érdeklődött, az összegyűjtött hatezer aláírás változtat-e a kormány szándékain.

A kérdésre meglepő módon az oktatásért felelős államtitkár, Hoffmann Rózsa válaszolt, aki szerint az átszervezés a Semmelweis-terv alapelvei szerint történik, vagyis a cél az egyenlőtlenségek megszüntetése. Az államtitkár szerint az egyeztetéseken megfelelő kompromisszumok alakultak ki, a kórház működni fog, csak éppen "racionális struktúrával". A végső döntések után a részletek is nyilvánosak lesznek.

18:21
április 23, 2012
Vágólapra másolva!

Baltával a Corvinus ellen

Miért akarják már megint szétszedni a Corvinus Egyetemet? - kérdezte az [origo] korábbi cikkére utalva az LMP-s Karácsony Gergely, aki szerint a kabinet célja csak a spórolás. Miért akarják darabokban látni az ország egyik legrégebbi és legszínvonalabb oktatást nyújtó egyetemét? - kérdezte a képviselő.

Hoffmann Rózsa szerint nem lehet komoly kérdéseket alapozni "azt mondják" jellegű információkra, mendemondákra. Az államtitkár szerint a képviselő valószínűleg nem olvasta azt a munkanyagot, amely egyébként sem szolgál másra, csak együtt gondolkodásra ösztönzi az intézmények vezetőit.

18:27
április 23, 2012
Vágólapra másolva!

Jó hangulatban a KDNP-s képviselők - kép

Fotó: Mudra László [origo]

18:31
április 23, 2012
Vágólapra másolva!

Kaphat-e támogatást a foci mellett az úszás is?

Az adókedvezményeken keresztül támogatható sportágak körének kiterjesztéséről kérdezett az MSZP-s Pál Béla, aki szerint a fociban pénzbőség lépett fel, de más, hagyományosan sikeres magyar sportágak nehéz helyzetbe kerültek. Czene Attila államtitkár szerint a rendszerváltás óta soha nem sikerült ekkora összeget bevonni, 21 milliárd forint áramlott be az öt csapatsportág szervezeteihez. Czene szerint egyet lehet érteni abban, hogy például az úszás bekerüljön ebbe a körbe, de mégis türelmet kért, hogy látni lehessen a tapasztalatokat, illetve a 2013-as költségvetésben biztosított mozgásteret.

18:39
április 23, 2012
Vágólapra másolva!

Mi az ideális vízszint a Balatonon?

Újra kellene gondolni a Balaton vízszintjének szabályozását - mondta a jobbikos Zakó László, aki szerint a magas vízállás csak azokat zavarja, akik engedély nélkül töltöttek fel vízparti telkeket vagy szabálytalnul építkeztek. Tállai András államtitkár szerint 2011 májusa óta nem voltak nyitva a zsilipek, és az üzemeltetési szabályzat kimondja, hogy csak 110 centiméteres vízállás felett lehet kinyitni azt. Tállai szabadkozott, hogy a kormány nem tehet arról, hogy kevés eső esett, és ezért kevés a víz a tóban.

18:41
április 23, 2012
Vágólapra másolva!

Szünetet tart az Országgyűlés

A kérdések végén az elnöklő Jakab István szünetet rendelt el. Közvetítésünk véget ért, de a parlament fontos döntéseiről továbbra is beszámolunk az [origo]-n.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!