A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Ügyészségen érezte magát Orbán - parlament percről percre

Események

Vágólapra másolva!
Mindenki feltehette régóta esedékes kérdéseit Orbán Viktornak, aki az azonnali kérdések órájában szinte baráti hangulatban válaszolt is mindenre. Egyedül az MSZP-s Harangozó Gábor tudta felhúzni: Orbán kikérte magának, hogy a demokráciáról kioktassák. Vona Gábor a testvérének nevezte a tisztességes cigány embereket, Kövér László ismét a képviselők kivezettetésével fenyegetőzött, Vágó Gábor pedig elérte, hogy a miniszterelnök ügyészségi kihallgatáson érezze magát. Az [origo] tudósítása.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül60 bejegyzés
11:43
november 05, 2012
Vágólapra másolva!

Tévézés állami segítséggel

Háromnapos ülésbe kezd hétfőn a parlament. A képviselők döntenek a digitális átállásról szóló törvénymódosításról, amely szerint a szociálisan rászorulók állami segítséget kaphatnak a digitális televízióadás vételére alkalmas készülék beszerzéséhez. Ezután következik annak a kormányjavaslatnak a megtárgyalása, amely létrehozná a pénzügyi jogok biztosának intézményét. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter előterjesztése szerint a fogyasztóvédelmi feladatokat ellátó ombudsmanhoz a pénzügyi szervezetek eljárásaival kapcsolatban fordulhatnak majd az emberek.

12:02
november 05, 2012
Vágólapra másolva!

Átírják a házszabályt

Szintén hétfőn kivételes sürgős eljárással tárgyalhatják az államháztartási törvény módosítását, és erről így már kedden zárószavazás lehet. A javaslat célja, hogy a kormány a büdzsé sarokszámait tartalmazó módosító indítványt terjeszthessen elő. A 2013-as költségvetés fő számainak átírása érdekében hétfőn módosíthatják a házszabályt is.

12:12
november 05, 2012
Vágólapra másolva!

Bajnai megkésett vallomása

A családok védelmét szolgáló intézkedésekről beszél napirend előtti felszólalásában a KDNP-s Bagdy Gábor. Az LMP-s Osztolykán Ágnes azt kérdezi, hogy vállalja-e a kormány a közoktatási és szociális intézményrendszer csődbevitelét, míg a fideszes Révész Máriusz Bajnai Gordon megkésett vallomásáról értekezik.

12:35
november 05, 2012
Vágólapra másolva!

Nem ezt ígérték

Már a karácsonyról beszél a nemzeti fejlesztési miniszterhez intézett interpellációjában az MSZP-s Simon Gábor. A jobbikos Novák Előd Orbán Viktortól szeretne választ kapni rá, hogy miért kell megvárni az ügynöklisták feltárásával a Jobbik kormányra kerülését. Tóth Csaba MSZP-s politikus arra kíváncsi, hogy kinek fontos a dohánypiac felosztása, frakciótársa, Tukacs István pedig nemes egyszerűséggel csak ennyit mond Balog Zoltán miniszternek: "Növekvő várólisták - nem ezt ígérték."

12:46
november 05, 2012
Vágólapra másolva!

Mentősök téli gumija

A jobbikos Egyed Zsolt újra megpróbálkozik feltenni az állatkínzásokról szóló kérdését a vidékfejlesztési miniszternek. "Miért sújtják újabb költségvetési zárolással a már így is súlyos helyzetben lévő Nemzeti Kulturális Alapot, valamint lehetetlenítenek el fontos kulturális szervezeteket és célokat?" - ezzel a maratoni hosszúságú című kérdéssel sokkolja a szintén jobbikos Farkas Gergely az emberi erőforrások miniszterét. Ennél egy sokkal prózaibb probléma miatt kért szót az MSZP-s Kovács Tibor, aki arra kíváncsi, hogy mégis miből lesz pénze az Országos Mentőszolgálatnak téli gumira.

13:24
november 05, 2012
Vágólapra másolva!

Nagyon várják Orbánt

Több ellenzéki képviselő is hetek óta izgatottan várja ezt a hétfőt, amikor a szabályok szerint a miniszterelnöknek be kell mennie a parlamentbe, hogy személyesen válaszoljon az azonnal kérdésekre. A legjobban két szócsatára vagyunk kíváncsiak. A szocialista Tóbiás József hetek óta "A jelekről" kérdezné Orbán Viktort, és tippelni sem merünk, miről lesz szó. Az LMP-s Schiffer András pedig "Szokott-e keverni történelmi fogalmakat?" címmel tesz fel kérdést, és nyilván Orbán egyik tévedésére akarja majd felhívni a figyelmet. Ezek mellett hétfőn kiderülhet, Orbán mit gondol a szabadságról, mert erről kérdezi az MSZP-s Harangozó Tamás, a jobbikos Szávay István pedig a kérdés címe alapján a magyar multik barátjának akarja beállítani Orbánt ("Magyar olajtársaság? Magyar üzletlánc? Magyar bank?").

14:04
november 05, 2012
Vágólapra másolva!

Már kezdik is

A házelnök nem cicózik: még el sem foglalták helyüket a képviselők, már meg is nyitja az ülést. Elsőként a KDNP-s Bagdy Gábor olvassa fel papírjából a család szentségét méltató szavait. A család a nemzet fennmaradásának biztosítéka - többek között ezt mondja a képviselő.

14:08
november 05, 2012
Vágólapra másolva!

Családi eszköztár

A kereszténydemokrata politikus a családok csődvédelmének bevezetését szorgalmazza. Bagdy családi eszköztárról beszél, ami nemzeti eszközkezelő néven jött végül létre. Száz szónak is egy a vége: segíteni kell a családokat, mert rajtuk múlik az ország jövője.

14:13
november 05, 2012
Vágólapra másolva!

Inkább beszélgetnek

A szintén KDNP-s Rétvári Bence reagál az elhangzottakra: az államtitkár arról beszél, hogy a hála végtörlesztésnek hány család mentesült a deviza csapdától. De ne feledkezzünk meg az árfolyamgátról vagy a pozitív adóslistáról sem. Rétvári ezután felsorolja, hogy melyik európai országban hogyan oldják meg a családi csődvédelem intézményét. Szerintünk senkit nem hoz lázba a téma, mert a képviselők bőszen beszélgetnek.

14:17
november 05, 2012
Vágólapra másolva!

Fortélyos félelem

A magyar történelemben példátlan módon nincs a magyar kormányban oktatási miniszter, így nem csoda, hogy reformszörnyek születnek - mondja napirend előtt Osztolykán Ágnes. Az LMP-s politikus az oktatási intézmények államosítása ellen érvel, szerinte a fortélyos félelem igazgat továbbra is, végső soron pedig megbukhat az oktatási rendszer.

14:20
november 05, 2012
Vágólapra másolva!

Még nem késő a választás

A kormány az intézményekben élő idősekbe, a szenvedélybetegekbe rúg bele - csak a spórolás a cél. Az egész szociális ellátórendszert le akarják zülleszteni - mondja Osztolykán. "Még nem késő, hogy válasszanak" - mondja a képviselő, közben Kövér már a csengőt kongatja.

14:22
november 05, 2012
Vágólapra másolva!

Csúnya szavak

Hoffmann Rózsa válaszol, aki szerint egy választási kampánybeszéd hagyta el az elmúlt percekben Osztolykán száját. Az oktatási államtitkár nem érti, hogyan kerülhet szóba egyáltalán államosítás, meg lenyúlás, meg hasonló csúnya szavak. Az állam nem csődbe viszi a közoktatási rendszert, hanem éppen, hogy megmenti egy csődközeli helyzetből. Hoffmann jól kiosztja Osztolykánt, szerinte senki nem adott neki felhatalmazást, hogy több millió szülő nevében beszéljen.

14:30
november 05, 2012
Vágólapra másolva!

Révész emlékezik

Révész Máriusz elképesztő nyakkendőben és narancsszínű ingben emlékszik vissza a hat évvel ezelőtti október 23-ai fővárosi eseményekre. Szerinte csoda, hogy nem halt meg senki. A fideszes képviselő az azonosító nélkül ezrével az utcára vezényelt rendőrökre emlékezik, majd egy éles váltással már Bajnai Gordonról beszél és a szocialista kormányok alatt megduzzadt államadósságról. Révész élvezettel olvassa fel papírjából, hogy bizony a mostani ellenzék szabadította el a svájci frank árfolyamát.

14:32
november 05, 2012
Vágólapra másolva!

A legsötétebb napok

Kontrát Károly mélységesen egyet ért Révész szavaival. Az államtitkár szerint a magyar történelem legsötétebb napjai voltak a hat évvel ezelőtti őszi események. Példátlan és megfélemlítő rendőri intézkedéseket emleget. Gyurcsány ösztönözte a törvénytelen rendőri fellépést, Bajnainak pedig miniszterelnökként sem jutott eszébe a felelősségre vonása. "A hatalom után sóvárog Bajnai Gordon" - mondja Kontrát.

14:36
november 05, 2012
Vágólapra másolva!

Százezrek a fagyhalál szélén

Egy fagyhalál is sok - cselekednünk kell - mondja napirend előtt az MSZP-s Lukács Zoltán. A képviselő szerint közeledik a tél, sokan nem az utcán, hanem a saját lakásukban fagynak halálra. Több száz ember teszi kockára az életét, mert anyagi okok miatt nem tudják fűteni a lakásukat. Lukács Lengyelországot hozza fel példaként: ott fele annyian nem esnek áldozatául a hidegnek, pedig a lakosság is jóval nagyobb. A lakások felújítása sehol nem tart, a kormány ígéreteiből nem lett semmi.

14:42
november 05, 2012
Vágólapra másolva!

Maga hazudott

Soltész Miklós államtitkár válaszol. Ha emberi életekről van szó, ne dobálózzon számokkal - kéri Soltész, aki nemes egyszerűséggel azt mondja: "maga hazudott". "Minden egyes emberélet számít, de ön olyanokkal jön, ami egyszerűen hazugság" - mondja felindultan az államtitkár. Soltész azt javasolja: tekintsenek vissza egy kicsit a múltba, és majd rájönnek, hogy ők mennyire rosszat tettek az emberekkel. Többek között belehajszolták az embereket a devizahitelekbe, emelték a gáz árát, megszüntették a gáz- és távhőtámogatást - Soltész csak sorolja az előző kormányok bűneit.

14:49
november 05, 2012
Vágólapra másolva!

Vona és a tisztességes cigányok

A Jeszenszky-ügy margójára címmel kért szót Vona Gábor, aki megragadja az alkalmat, hogy a magyarok és cigányok együttélésének nehézségeit vázolja. A Jobbik frakcióvezetője szerint a szőnyeg alól ők ráncigálták ki a kérdést, ha ezt nem tették volna meg, akkor a mai napig nem vettek volna tudomást a problémáról. Vona elmondja, hogy a testvérének tekint minden cigányt, aki tisztességes. Szavait hurrogással jutalmazzák a teremben ülők.

14:52
november 05, 2012
Vágólapra másolva!

Kikéri magának

Győri Enikő államtitkár Jeszenszky Géza volt tanítványaként kikéri magának a hangnemet, amiben Vona beszélt az oslói nagykövetről. A Külügyminisztérium semmikor nem fogja a Jobbik véleményét kikérni, úgyhogy ennyi. Kövér most a jobbikos kollégákat kéri meg arra, hogy viselkedjenek kicsit higgadtabban.

15:04
november 05, 2012
Vágólapra másolva!

Csúsztatnak

Az ellenzéki frakciók most ötperces időkeretben mondhatják el véleményüket az új választási törvényjavaslat bizottsági módosító javaslatáról. Dúró Dóra jobbikos képviselőre rá is szól Kövér, hogy a témáról beszéljen. Bárándy Gergely szerint hatalmas csúsztatás történt, nem akarnak lehetőséget adni az ellenzéki képviselőknek, hogy idejük legyen áttekinteni a módosítókat.

15:23
november 05, 2012
Vágólapra másolva!

Felháborító az egy perc

Az államadósság kérdésének tárgyalására képviselőként egyperces időkeret jut csak - ezt felháborítónak tartja a jobbikos Volner János. A képviselő kíváncsi lenne rá, hogy két és fél év alatt hogyan lehetett ekkora államadósságot felhalmozni, mint amekkorát az Orbán-kormánynak sikerült.

15:26
november 05, 2012
Vágólapra másolva!

Fura a hangja

Balla György fideszes képviselőnek valaki szólhatna, hogy gond van a mikrofonjával, mert irtózatos hangot ad ki, akárhányszor csak megszólal.

15:36
november 05, 2012
Vágólapra másolva!

Vegye magát takarékra

Kövér László jól ledorongolja az MSZP-s képviselőket, arra kéri Lukácsot, hogy vegye takarékra a hangerejét. Kövér már sokadszorra lengeti be, hogy ha eljön az ideje, jól kivezetteti Lukácsot a teremből.

15:36
november 05, 2012
Vágólapra másolva!

Boldog karácsonyt

Jönnek az interpellációk. Simon Gábor az ócsai lakóparkról beszél, csúszik az átadás, a hitelezők még csak határidőt sem tudnak ajánlani. Optimista számítások szerint is csak jövő tavasszal költözhetnek be az első lakók. A program Simon szerint valójában nem nyújt megoldást, azt kérdezi, hogy mi lesz azokkal, akik még karácsony előtt szerettek volna fedelet biztosítani gyerekeik feje fölé.

15:38
november 05, 2012
Vágólapra másolva!

A Jobbikra vár a feladat

A kormányzat antikommunista intézkedései kimerülnek a preambulumok és félmegoldások szintjén - mondta Novák Előd interpellációjában. Szerinte a Jobbikra vár az állambiztonsági múlt feltárása, a kommunista vezetők közéletből kizárása és a luxusnyugdíjak megvonása. A jobbikos képviselő hangsúlyozta: az ügynöklistákkal kapcsolatban maszatolást folytat a Fidesz, pedig egy egyszerű döntéssel átadhatnák a Levéltárnak az erre vonatkozó dokumentumot. A képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy Orbán Viktor korábban megígérte a kommunista múlt feltárásárát és a felelősségre vonást is.

15:40
november 05, 2012
Vágólapra másolva!

Erről is az MSZP tehet

Tállai András az előző kormány miatt megnövekedett államadósságról beszél: szavaiból arra következtetünk, hogy szerinte arról is az MSZP tehet, hogy késik az ócsai lakópark átadása. A belügyi államtitkár végtörlesztésről, árfolyamgátról, otthonteremtési kamattámogatásról beszél - mintha ezeket ma már hallottuk volna valamelyik kormánypárti politikus szájából. Ami Ócsát illeti: a lakások el fognak készülni. Simon nem fogadja el Tállai válaszát, a Ház azonban nem meglepő módon igen.

15:46
november 05, 2012
Vágólapra másolva!

Tátott szájjal figyelik - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

15:53
november 05, 2012
Vágólapra másolva!

Mi lesz a bérekkel?

Az LMP-s Széll Bernadett azt kérdezi Matolcsytól, hogy mi lesz a keresetekkel 2013-ban. Jövőre nem lesz forrás béremelésre a versenyszférában, ahol meg lesz emelés, ott nem éri el az infláció mértékét. A béren kívüli juttatások megszüntetésével a nettó bérek fognak tíz százalékkal csökkeni - riogat Széll.

15:59
november 05, 2012
Vágólapra másolva!

Idő kell, mire beérik

Igen. Lesz bérkompenzáció - mondja Czomba Sándor. Az államtitkár szerint egy év alatt nőtt a foglalkoztatottak száma, több lett a részmunkaidős állás is. Czomba azt javasolja Széllnek, hogy ne egy-egy évet ragadjon ki, idő kell, mire beérnek a dolgok. Széll fintorog, nem nagyon hiszi, amit az államtitkár mond. A bérkompenzáció nyomon követése teljesen lehetetlen ebben az országban - mondja viszontválaszában a zöldpárti képviselő, aki a választ nem fogadja el.

16:10
november 05, 2012
Vágólapra másolva!

Négyéves várólista

Tukacs István következik: az MSZP-s képviselő a növekvő várólistákról interpellálja Balog Zoltánt. Az ellenzéki politikus szerint a mai állapotok romlottak 2008-hoz képest: van olyan kórház, ahol három évet kell várni egy térdprotézis beépítésére. Van kórház, ahol egy gerincstabilizáló műtétet 2016-ra ígértek. Tukacs azt mondja: látszik, hogy óriásiak a különbségek az egyes intézmények között. "65 ezer emberről van szó" - mondja Tukacs.

16:15
november 05, 2012
Vágólapra másolva!

Állandóan hazudnak

Hazudtak nappal és hazudtak éjjel, mármint a szocialisták - kezdi válaszát Halász János államtitkár. Rosszul teszi, ha baloldali újságok cikkeiből készül fel Tukacs az interpellációira, mert nem valós tényeket közölnek - mondja Halász, de előtte még megemlíti, hogy mekkora államadósságot halmoztak fel a szocialisták.

16:17
november 05, 2012
Vágólapra másolva!

Berángatja a betegeket

Tukacs nem hagyja magát: szerinte Halásznak orvoshoz kéne fordulnia, mert monomániája van. Ahelyett, hogy a kérdésekre válaszolna, állandóan az államadósságot szajkózza. "Ide fogom hozni azokat az embereket, akik szenvednek tőle, hogy hosszúak a várólisták" - ígéri Tukacs, a választ pedig nem fogadja el.

16:19
november 05, 2012
Vágólapra másolva!

Jobb a kemoterápiánál

Magyaroroszágon évente 35 ezer ember hal bele daganatos betegségbe, a kemoterápia hatékonysága a legtöbb rákbetegségnél relatív - mondja a jobbikos Gyenes Géza. A politkus a nagydózisú C-vitaminos komplex kezelésben látja a megoldást, amivel a betegek életminősége jelentősen javítható. Ez az eljárás ráadásul olcsóbb is Gyenes szerint, azt kérdezi Halásztól, hogy van-e esély az eljárás tb-támogatására.

16:22
november 05, 2012
Vágólapra másolva!

A megelőzésen van a hangsúly

Időről időre röppenek fel hírek a médiában arról, hogy megvan a rák ellenszere - mondja Halász, aki szerint az ellenzéki képviselő által említett C-vitaminos eljárás eredményei nem olyan kedvezőek, ahogy Gyenes állítja. Az államtitkár szerint a legnagyobb hangsúlyt a megelőzésre kell fektetni, nagy lépéseket tettek a nemdohányzók védelmének érdekében. Kibővítették a tételes elszámolású gyógyszerek körét, a betegeknek nem kell megfizetniük a dobozdíjat.

16:29
november 05, 2012
Vágólapra másolva!

Rejtélyes üzlet

Kinek fontos a dohánypiac újrafelosztása - kérdezi Matolcsy Györgytől az MSZP-s Tóth Csaba. A politikus azt mondja: részletesen meg van határozva, hogy milyen pályázókat kell előnyben részesíteni, a koncessziós díjat arányosan határozzák meg. Mi is lesz a feladata a nemzeti dohánykezelőnek, és mire fogják felhasználni a befizetett koncessziós díjakat - kérdezi Tóth.

16:33
november 05, 2012
Vágólapra másolva!

Munkát adnak a trafikok

Fónagy János elmondja, hogy a kormány kiemelt célja a közegészségügy javítása, valamint, hogy egyre kevesebb fiatal dohányozzon. Azok a felnőttek, akik szeretnének hozzájutni a cigarettájukhoz, ezt megtehetik majd, lesznek trafikok - mondja az államtitkár. A dohánypiac újraszabályozása mind a kormány, mind a társadalom számára kiemelten fontos: 7000 családnak adnak majd munkát a trafikokban. Előnyben lesznek a megváltozott munkaképességűek és a legalább három hónapja munkanélküliek.

16:37
november 05, 2012
Vágólapra másolva!

Beteges hatalomvágy

Jönnek az azonnali kérdések: a sort Harangozó Tamás kezdi, aki a kormányfőt kérdezi. Az MSZP-s politikus szerint Orbán régi haverjaiból közjogi méltóságok vagy milliárdosok lettek. "Lassan nincs olyan diktatúra a világban, ahol nem járt volna az utóbbi időben kapcsolatot építeni" - mondja Harangozó. Végül kiderül, hogy miről is akar valójában beszélni: ez pedig a választási regisztráció. "Önnek a szabadság már nem érték, egyetlen dolog fontos: a hatalom beteges megtartása" - mondja az ellenzéki politikus.

16:39
november 05, 2012
Vágólapra másolva!

Orbán kikéri magának

Orbán szerint szokatlan, hogy egy azonnali kérdést sértegetésre használjanak fel. Márpedig az utóbbi percekben ez történt. A diktatúra nem az égből ereszkedett alá, hanem emberek csinálták, mégpedig azok, akikkel Harangozó most is egy pártban ül - mondja a kormányfő. "Kikérem magamnak, hogy egykori volt kommunista párt utódszervezetének tagjai oktassanak minket demokráciáról" - mondja Orbán, szavait vastaps követi, ő pedig teátrálisan leül.

16:42
november 05, 2012
Vágólapra másolva!

A választókat sértette meg

A miniszterelnök viszontválaszában azt kéri, hogy maradjanak a tényeknél. Amikor Harangozó a kormánypártot sértegeti, akkor nem őket sérti meg, hanem a választókat, akik a bizalmukat a mostani kormányba helyezték. "A választópolgárainkat ért sértést ismételten vissza kell utasítanom" - mondja Orbán.

16:44
november 05, 2012
Vágólapra másolva!

Nem jutnak földhöz

Az új földtörvényről kérdezi Orbánt a jobbikos Z. Kárpát Dániel. Arra kíváncsi, hogy vásárolhat-e külföldi állampolgár földet. A kormányfő azt mondja: a földtörvény célja, hogy meghonosítsa azokat a szabályokat, amik a valóságban lehetetlenné teszi, hogy külföldiek Magyarországon termőföldet vásároljanak.

16:47
november 05, 2012
Vágólapra másolva!

Keveri a fogalmakat

Tanulmányozza át még egyszer a törvényjavaslatot Z. Kárpát, mert keveri a szezont a fazonnal - tanácsolja Orbán az ellenzéki képviselőnek, akit nem nyugtatott meg a kormányfő válasza. Továbbra is biztos benne, hogy a kiskapuk segítségével bizony földhöz tudnak jutni a külföldiek, ha akarnak.

16:50
november 05, 2012
Vágólapra másolva!

Ki itt a labanc?

A Közgép tendereiről kérdezi a miniszterelnököt Schiffer András, az LMP frakcióvezetője. A politikus szerint rendre alul maradnak a közbeszerzési pályázatokon a magyar vállalkozások, gyakorlatilag megszüntették a jogorvoslati eljárásokat. "Ki itt a labanc, miniszterelnök úr" - kérdezi Schiffer.

16:52
november 05, 2012
Vágólapra másolva!

Bezzeg majd ők

Meglepő fordulat: Orbán egyetért, szerinte is több magyar vállalkozásnak kéne nyernie. Schiffer szerint kurucul beszélnek és labancul cselekednek, a saját udvari beszállítóik érdekeit nézik, feltőkésítik a saját oligarchiáikat. Ezzel szemben, ha kormányra kerül az LMP, ők a kisembereket fogják védeni. Semmi más nem történt, csak annyi, hogy Schiffer felolvasott egy 2014-es kampánybeszédet - reagál Orbán.

17:04
november 05, 2012
Vágólapra másolva!

Modernség és tradíció

Tóbiás József is Orbántól akar kérdezni. Az MSZP-s képviselő a kormányfő és a turul jelkép viszonyáról beszél, szerinte Orbán 1992-ben még teljesen másképpen nyilatkozott az ominózus jelképről. Orbán sajnálja, hogy csak két perc áll rendelkezésére ahhoz, hogy megmagyarázza, amit meg kell. A modernség és a tradíció viszonyát Bajorország tükrözi a legjobban. Orbán ezután újra felolvassa, amit az idén szeptemberben mondott Ópusztaszeren a nemzeti jelképekről.

17:07
november 05, 2012
Vágólapra másolva!

Orbán nem érti

Orbán sajnálja, hogy ezt az érdekes témát miért kell megint arra felhasználni, hogy gyalázzák a miniszterelnököt. Orbán nem érti, hogy miért sérelmezi Tóbiás, hogy ő turulról beszél, miközben azzal nem bánt senkit.

17:12
november 05, 2012
Vágólapra másolva!

Nem lesz halálbüntetés

Még mindig Orbánt faggatják: most Mirkóczki Ádám jön. A jobbikos politikus a halálbüntetés visszaállítása mellett érvel, nem érti, hogy hány embernek kell még meghalnia, hogy kezdjenek valamit a kérdéssel. Orbán azt mondja: mindenkit felkavarnak azok a szörnyű hírek, amik a brutális emberölésekről érkeznek. Azt azonban nem tudja elképzelni, hogy akármilyen kemény büntetés is lenne hatályban, az megszüntetné az ilyen cselekményeket. A vita szerinte nem időszerű most Magyarországon. Amikor csatlakoztunk az Európai Unióhoz, akkor csatlakoztunk a hatályos joghoz, ami nem teszi lehetővé a halálbüntetést.

17:18
november 05, 2012
Vágólapra másolva!

Ügyészségen érzi magát Orbán

Vágó Gábor LMP-s képviselő is Orbánt kérdezi. Vágó a tranzakciós adóról beszél, ami szerinte a spekulációt adóztatja meg. Vagy valami ilyesmi, nem igazán értjük pontosan, hogy miről is van szó. Annyi biztos, hogy Vágó attól tart, hogy megint az emberekre fogják továbbhárítani a költségeket. Orbán visszaidézi Vágó első két mondatát, azt mondja, kicsit egy ügyészségi kihallgatáson érzi magát. A miniszterelnök megint egyetért: amit Vágó kér, az meg fog valósulni Magyarországon.

17:20
november 05, 2012
Vágólapra másolva!

Matolcsy figyel

Matolcsy György közben megérkezett a terembe, és feszült figyelemmel hallgatja Orbánt, miközben a tranzakciós adókról válaszol Vágónak.

17:26
november 05, 2012
Vágólapra másolva!

Megint Gyurcsány

Gazdára találó sporttámogatásokról kérdezi az emberi erőforrások miniszterét az MSZP-s Varga László. A képviselő megemlékezik arról, hogy négymillió ember él a létminimum alatt. Simicskó István államtitkár emlékezteti Vargát, hogy ő is támogatta azokat a kormányzati terveket, hogy a piaci szereplőket is bevonják a sporttámogatásokba. "Példátlan mértékű pénz áll rendelkezésre" - mondja Simicskó, aki szerint az a legfontosabb, hogy lehetőséget biztosítanak a gyerekeknek a sportolásra. Az államtitkár a saját kislánya példáját hozza elő, akinek a szokott kajak-kenu edzésének a helyén lakóparkot építettetett Gyurcsány Ferenc.

17:35
november 05, 2012
Vágólapra másolva!

Nincs ráhatásuk

Orbán Viktor szerint vannak olyan magyar tulajdonban álló cégek, amik a magyar határokon kívül is üzleti sikereket érnek el. Szávay István jobbikos képviselő örül neki, hogy az elviekben egyet értenek Orbánnal, de szeretne rá választ kapni, hogy mikor lesz a például a CBA felvidéki üzletében magyar felirat. A kormányfő azt mondja: nincsenek olyan tulajdonrészei a magyar államnak az említett cégekben, hogy ráhatásuk legyen ezekre a dolgokra.

17:38
november 05, 2012
Vágólapra másolva!

Mondják már meg végre

"Mikor kezdi meg végre működését az Országos Betegjogi és Dokumentációs Központ" - kérdezi saját bevallása szerint is sokadszorra az LMP-s Szilágyi László. Szerinte az ÁNTSZ-hez nem lehet fordulni betegjogi panaszokkal. Mondják meg végre, hogy még mindig nem kezdte meg tényleges működését a központ - szólítja fel Halász Jánost az ellenzéki politikus.

17:44
november 05, 2012
Vágólapra másolva!

Bödecs darálja

A kérdések órájához érkeztünk. Bödecs Barna az elektronikus útdíjfizetési rendszer kiépítésére kiírt tenderről kérdezi Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési minisztert. A jobbikos képviselő a Ro-La szállításokról beszél, nincs állami támogatás, a kombinált árufuvarozás teljesen ellehetetlenült. Bödecset szinte lehetetlen követni, mert olyan gyorsasággal olvassa fel papírjából mondandóját, hogy attól félünk, levegőt is elfelejt venni.

17:46
november 05, 2012
Vágólapra másolva!

Újraéled a Ro-La

Fónagy János is olvas, de szerencsére lassabban. Megtudjuk, hogy támogatva voltak a kombinált áruszállítási módok, az Európai Unió azonban nem tette lehetővé, hogy ez még ma is így legyen - mondja az államtitkár, aki bízik benne, hogy ismét fellendül majd a Ro-La, bármi legyen is az.

17:50
november 05, 2012
Vágólapra másolva!

Ez aztán a jó hír!

A kormány rendezte a kérdést, napokon belül megkezdi működését a központ - mondja Halász János államtitkár. Egyébként meg a betegek eddig sem voltak magukra hagyva, a jogvédelmi képviselők feladatairól a kormány rendeletben döntött. Október 31-én a Magyar Államkincstár november elsejei dátummal bejegyezte a központot.

17:57
november 05, 2012
Vágólapra másolva!

Társasházak a pácban

Pál Tibor a nemzetgazdasági minisztert kérdezi a társasházi közgyűlések szabályozásáról. A tulajdonosok által adott meghatalmazásokkal sokszor visszaélnek. Egy-egy megbízás gyakorlatilag örök érvényű az MSZP-s képviselő szerint. Milyen megoldást lát a minisztérium arra, hogy a felvetett problémákat valamilyen módon megoldják?

17:59
november 05, 2012
Vágólapra másolva!

Marad minden a régi

Czomba Sándor válaszol: korlátok előírása alkotmányossági aggályokat vetne fel, ezért erre nem is kerítenek sort. Az államtitkár szerint minden tulajdonosnak saját joga eldönteni, hogy kit bíz meg a képviseletével a közgyűléseken. A meghatalmazásnak azonban szabályosnak kell lennie - mondja Czomba.

18:02
november 05, 2012
Vágólapra másolva!

Kivéreztetik

A Nemzeti Kulturális Alap miatt aggódik a jobbikos Farkas Gergely. Nem érti, hogy miért vérezteti ki a kormány kultúrát, nem ezen a területen kellene spórolni szerinte.

18:04
november 05, 2012
Vágólapra másolva!

Zöldségeket beszél

Halász János sorolja, hogy mi mindenre adott pénzt a kormány. "Ne beszéljen zöldségeket" - mondja intően Farkasnak. Nincsen semmi gond az NKA-val.

18:07
november 05, 2012
Vágólapra másolva!

Egyértelmű válasz kell

"Maradhatnak-e az önkormányzatoknál a járóbeteg-szakellátó intézmények" - kérdezi az MSZP-s Tóth József. Jó lenne egyértelmű igen vagy nem választ kapni - kéri Tóth. Halász János államtitkár azt mondja: idén két lépésben kerültek állami fenntartásba a fekvőbeteg intézmények. Jelenleg dolgoznak azon, hogy pontosítják a járóbeteg-ellátás állami kézbe vételének lehetőségeit.

18:12
november 05, 2012
Vágólapra másolva!

Egy darab hús

Az állatkínzásokról beszél a jobbikos Egyed Zsolt. Az antiszociális lakosú helyeken gyakoriak az olyan szörnyűségek, mint például a kutyaviadalok. Míg a bűnözőknek a kutya vagy a macska csak egy darab hús, addig a nyugdíjasnak hűséges társa. Kardeván Endre államtitkár azt mondja: ugrásszerű fejlődésen ment keresztül az elmúlt két évben az állatvédelem. Közös fellépéssel egyre több ügyet sikerült felgöngyölíteni.

18:13
november 05, 2012
Vágólapra másolva!

Mára ennyi

Vége a kérdéseknek, szünet következik, majd a határozathozatal. Percről percre tudósításunk véget ért.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!