Csekkek és csillagok - parlament percről percre

Események

Vágólapra másolva!
A parlamentben szinte mindenki Gyöngyösi Márton zsidózó felszólalásával foglalkozott. A Fidesz az MSZP-t, az MSZP a Fideszt hibáztatta a szélsőséges nézetek terjedéséért. A Jobbik a sárga csekkekre hívta fel a figyelmet a sárga csillagok helyett, Rogán Antal viszont ezt aljasságnak nevezte. Orbán Viktor mindenkit biztosított, hogy amíg a Fidesz van kormányon, addig ő személyesen mindenkit megvéd, még Steiner Pált is. A miniszterelnök nemzeti konzultációt kezdeményez a hajléktalanság kérdésében, mert szerinte életszerűtlen az AB döntése.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül55 bejegyzés
11:30
december 03, 2012
Vágólapra másolva!

Harmadszorra módosítják az alkotmányt

Sok szó lesz hétfőn történelmi kérdésekről a parlamentben, ugyanis előkerül a magyarországi németek elhurcolásának emléknapjáról szóló törvény, és határoznak a Felvidékről kitelepítettek emléknapjáról is. A képviselőknek szavazniuk kell a vízgazdálkodási törvényről, és várhatóan elfogadják a képviselők a befektetői letelepedés intézményét megteremtő törvényt is (az erről szóló cikkünket itt olvashatják).

Hétfőn a képviselők elfogadhatják a trafiktörvény módosítását is, amely meghatározza, hogyan nézzen ki januártól a nemzeti dohánybolt. Hétfőn szavaznak a többi között a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013-as költségvetéséről, illetve a 2012-es költségvetés módosításáról szóló javaslatról is, amely például a Kossuth tér rekonstrukciójának költségvetési forrásait is módosítja. A határozathozatalokat követően még hétfőn 4 óra 20 perces időkeretben folytatja le a parlament az új polgári törvénykönyv részletes vitáját, de vitatkoznak a Magyar Művészeti Akadémia új szerepéről szóló törvényről is.

11:40
december 03, 2012
Vágólapra másolva!

Jó tanács Orbánnak

Orbán Viktornak több ellenzéki képviselő kérdésére is kell válaszolnia hétfőn, bár egyelőre nem világos, mikre, mert az MSZP-s Lukács Zoltán a rejtélyes "Jó tanács" címmel tesz fel neki kérdést. A jobbikos Volner János a gazdaságról akar szócsatát vívni Orbánnal, ezt kérdezi: "Nem gondolja, Miniszterelnök Úr, hogy megszorítások helyett növekednie kellene a magyar gazdaságnak?" Vágó Gábor pedig azt szeretné megtudni a miniszterelnöktől, hogy "Ki irányít a háttérből?". Orbánt a dohányzással és a miskolci távfűtéssel kapcsolatban is interpellálják majd a képviselők.

A parlament hétfői üléséről szóló előzetesünket itt olvashatja.

11:45
december 03, 2012
Vágólapra másolva!

Közös ügyeinkről szól Rogán

A napirend előtt felszólaló képviselők várhatóan szinte kivétel nélkül Gyöngyösi Márton múlt heti felszólalásával foglalkoznak majd. Vona Gábor valószínűleg a Fidesz és az MSZP közös antirasszista kiállását kritizálja majd "Sárgacsekkes nagykoalíció" című felszólalásában, a Jobbikot pedig az MSZP-s Harangozó Tamás és az LMP-s Szabó Tímea fogja ekézni. Rogán Antal közös ügyeinkről fog napirend előtt beszélni, a KDNP-s Varga Tamás "Kinek használ?" című felszólalásáról pedig sejtelmünk sincs miről fog szólni.
13:07
december 03, 2012
Vágólapra másolva!

Megbüntetnék a zsidózó képviselőt

Az ülés előtt érkezett módosító indítvány értelmében kizárással vagy pénzbírsággal büntetné Rogán Antal és Gulyás Gergely a sértő módon beszélő képviselőket. A javaslat szerint, ha egy képviselő a felszólalása során kirívóan sértő kifejezést használ, vagy a sértő kifejezés súlyos rendzavaráshoz vezet, akkor az ülést vezető elnök rendreutasítás és figyelmeztetés nélkül javasolhatja a képviselő kizárását az ülésnap hátralévő részéből, vagy kezdeményezheti a pénzbírság kiszabását. A kezdeményezést az MSZP-s képviselők is támogatták, a Jobbik szerint a javaslat korlátozza a szólásszabadságot.

14:10
december 03, 2012
Vágólapra másolva!

Az MSZP-s képviselők nem jelentek meg a teremben

Tízperces csúszással kezdődik a parlament mai ülése. A levezető elnök Kövér László lesz. Egyetlen MSZP-s képviselő sincsen az ülésteremben.

14:15
december 03, 2012
Vágólapra másolva!

Nagykoalícióban áll az MSZP és a Fidesz Vona szerint

Vona Gábor, a Jobbik frakcióvezetője kezdi a napirend előtti felszólalásokat. Vona az Fidesz-MSZP antirasszista kiállását ostorozza. A frakcióvezető szerint Gyöngyösi félreérthetően fogalmazott, de később pontosított: "hivatalos rettegők" duzzasztották fel a botrányt, amit le kellett volna már zárni. A Jobbik frakcióvezetője elmondta, hogy nem titkos ügy a többes állampolgárság kérdése,  és felemlegette a Jobbik szokásos Izraellel kapcsolatos paneljeit. Vona szerint a Fidesz és az MSZP számos nemzetstratégiai kérdésben ugyanazt az álláspontot képviseli, az elmúlt hét csak nyilvánvalóvá tette a két párt nagykoalícióját. A valódi probléma pedig nem a sárga csillag, hanem a sárga csekk, amitől tízmillióan szenvednek. "Sem magyarnak, sem cigánynak nem kell félnie, ha a Jobbik kerül hatalomra" - zárta felszólalását Vona.

14:16
december 03, 2012
Vágólapra másolva!

Fónagy: Apám, anyám zsidó volt

Fónagy János reagál a Jobbik-frakcióvezetőjének felszólalására. Az NFM államtitkára a kormány rezsiköltségeket alacsony szinten tartó politikáját védi, majd Gyöngyösire térve Fónagy azt mondja, hogy nem elég csak bocsánatot kérni egy ilyen elszólásért, mert ez a történet már 1920-ban elkezdődött, és több millió áldozata lett. Fónagy János vastapsot kap a Fidesz-frakciótól.

14:19
december 03, 2012
Vágólapra másolva!

Tegnap a remény napja volt

"A tegnapi nap a remény napja volt" - mondta Szabó Tímea LMP-s képviselő az emberi jogok világnapja alkalmából, majd hozzátette, hogy gazdasági, szociális és alapjogi intézkedésekkel kellett volna elejét venni az ilyen kijelentéseknek. A világnap apropóján megemlíti a kormány munkaügyi perekkel kapcsolatos EU-s elmarasztálást, a hajléktalanok vegzálását, a választójogi törvény visszásságait és más szokásos LMP-s kritikákat. Szabó Tímea szerint azonnal lépni kell az alapjogok helyreállítása érdekében, akkor szűnik csak meg az ilyen gyalázatos beszéd, mint amit Gyöngyösi mondott a múlt héten.

14:27
december 03, 2012
Vágólapra másolva!

Magyarország jól halad

Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára válaszolt az LMP-nek. "Magyarország jól halad az emberi jogok tekintetében" - foglalja össze a kormány intézkedéseit, majd elmondja, hogy szerinte az új alkotmány alapjogi chartája európai szintű, az emberi jogi munkacsoport tevékenysége pedig különösen fontos, amit most indított a kormány. Rétvári szerint mindenkinek egyenlő választójoga van, és az USA-ban is működik a regisztráció rendszere, tehát itt nem sérül az egyenlőség elve. Az államtitkár megvédte az egyházügyi rendelkezéseket is, majd kifutott az időből.

14:33
december 03, 2012
Vágólapra másolva!

Harangozó Adyval küzd a fasizmus ellen

Harangozó Tamás, MSZP-s képviselő a Nagyváradi Naplóból vett Ady-idézettel indította felszólalását. Szerinte tettekre van szükség a kormánypártok részéről a fasizmus ellen, majd hosszan sorolja a Jobbik és a Fidesz különböző helyi politikai együttműködéseit. "Itt nincs helye mellébeszélésnek" - mondta Harangozó, majd felszólította a Fideszt és Orbán Viktort, hogy határolódjon el minden szinten a Jobbiktól.

14:40
december 03, 2012
Vágólapra másolva!

Gyurcsány a hibás

Ismét Rétvári Bence válaszol a kormány részéről, aki a Gyurcsány-Bajnai kormányokat hibáztatja a Jobbik és a szélsőséges nézetek előretöréséért. "Bajnai Gordonban és Gyurcsány Ferencben keressék a hibát" - mondja Rétvári, aki szerint, ha nem lett volna gumilövedék a nemzeti ünnepen, és nem lett volna az őszödi beszéd, akkor ma nem lenne Jobbik. Az államtitkár ezután a kormány jogi lépéseit méltatja: betiltották a Magyar Gárdát, szigorúbb a Btk., és legújabban a házszabály módosítását is kezdeményezték. Szerinte a kormány eredményeket ért el a kirekesztés elleni küzdelemben, míg az ellenzék a gyűlölet szításában jeleskedik.

14:43
december 03, 2012
Vágólapra másolva!

Kereszténységgel a rasszizmus ellen

Varga László, a KDNP egyik nem sűrűn szereplő idősebb képviselője szerint Gyöngyösi felszólalása a Jobbik belső konfliktusainak elfedésére és a politikai baloldalnak volt jó. Szerinte Gyöngyösi szavai a határon túli magyarságnak ártottak a leginkább, mert az ottani szélsőségesek ugyanilyen érvekkel támadják a magyarokat. A képviselő a kereszténységet ajánlja a rasszizmus ellen.

14:49
december 03, 2012
Vágólapra másolva!

A magyaroknak ártott a Jobbik

Úgy látszik, Rétvári Bence a kormány ügyeletes antifasisztája, ugyanis ismét ő válaszol a KDNP-s napirend előtti felszólalására is. Az államtitkár egyetért a KDNP-s Varga Lászlóval abban, hogy ez a kijelentés a határon túl élő magyaroknak árt a legjobban. Rétvári szerint nem összeegyeztethető a kettőskereszt-állítás és a listázás - utal a Jobbik ellentmondásos politikájára.

14:51
december 03, 2012
Vágólapra másolva!

Magyarország megvédi a kisebbségeket

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője az E.ON gázüzletágának államosításáról beszél. Szerinte erre azért van szükség, mert elszabadultak a rezsiköltségek, és így jobban kordában lehet tartani az árakat. Gyöngyösi felszólalására utalva Rogán elmondta, hogy "tisztességtelen és aljas dolog összemosni a sárga csekket a sárga csillaggal". A frakcióvezető szerint nem az a baj, hogy kétértelműen fogalmazott Gyöngyösi és Jobbik, hanem az, hogy túl egyértelműen. Rogán a baloldalt is kritizálja az ügyben, majd felmutatja a Jobbik és az MSZP közös ellenzéki indítványait. "A kormány megvédi a cigányokat, zsidókat és minden más kisebbséget" - zárta a felszólalást a Fidesz frakcióvezetője.

14:54
december 03, 2012
Vágólapra másolva!

Rogán Antal a fasizmus ellen

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

14:56
december 03, 2012
Vágólapra másolva!

A napirend kiegészítéséről döntenek

A képviselők minden ellenzéki kezdeményezést leszavaztak. Nem tárgyalják az MSZP Fagyhalál Elleni Alapról szóló törvénymódosítását, sem Karácsony Gergely LMP-s képviselő kampányfinanszírozásról szóló törvényjavaslatát. Az indítványok felolvasása közben Kövér László értelmetlen mondatokat olvasott, ezért a házelnök elnézést kért, majd a parlament elfogadta a módosított napirendet.

15:04
december 03, 2012
Vágólapra másolva!

Keveslik a Ptk.-ra szánt vita idejét

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője a polgári törvénykönyvről szóló törvény részletes vitájának időkeretét kevesli. Szerinte annyira komplex ez a jogszabály, hogy lehetetlen ilyen kevés idő alatt ennyi és ekkora horderejű indítványt megtárgyalni. A Jobbik részéről Gaudi-Nagy Tamás kritizálja a Ptk.-ra szánt időt, és egyetért Schiffer Andrással abban, hogy ezzel a Fidesz nevetségessé teszi az egész törvényt. Gaudi-Nagy szerint a kormánypártok nem is akarnak vitatkozni a törvényről.

15:07
december 03, 2012
Vágólapra másolva!

Fidesz: Elég idő volt a Ptk.-ra

Balla György, a Fidesz képviselője szerint elég idő volt az általános vita keretében arra, hogy tárgyalják a polgári törvénykönyvről szóló törvényt. Az MSZP-s Bárándy Gergely viszont a többi ellenzéki képviselőkhöz hasonlóan több időt szeretne a "legjelentősebb kódex" megvitatására. A parlament végül elfogadja a 4 óra 20 perces időkeretet.

15:12
december 03, 2012
Vágólapra másolva!

Orbán pávatáncot járt a szélsőjobbal

Ujhelyi István, az MSZP képviselője Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest szeretné kérdezni az erdélyi magyarságról, de helyette csak az államtitkár fog válaszolni. A képviselő a Fidesz megosztó erdélyi, vajdasági és felvidéki stratégiáját ostorozza, majd elmondja, hogy álságos a kormány Nyirő Józsefet kánonba emelő kultúrpolitikája, mert ezzel Orbán pávatáncot járt a szélsőjobbal. Ujhelyi nem tudta befejezni a felszólalást, mert Kövér László megvonta tőle a szót. "Nem kellett volna ennyi improvizáció a leírt szöveghez képest" - mondta Kövér.

15:20
december 03, 2012
Vágólapra másolva!

Hatékony érdekképviselet kell

Rétvári Bence a nap sztárja, ismét ő válaszol az ellenzéki felszólalásokra. Az államtitkár szerint az erdélyi politikát nem Budapestről kell irányítani, hanem az ottani embereknek kell meghatározni saját életük, politikájuk irányát. 

Kövér László Rétvári Bencének megkongatja figyelmeztetésül a harangot, amire az ellenzék hőbörgéssel válaszol, mert Ujhelyitől a házelnök rögtön megvonta a szót.

15:22
december 03, 2012
Vágólapra másolva!

Választási csalás lehet a határon túl

Ujhelyi szerint a fideszes határon túli politika és a leveles szavazás lehetősége nem más, mint egy választási csalás előkészítése. Ujhelyi nem, a parlament viszont elfogadta az államtitkár válaszát.

15:26
december 03, 2012
Vágólapra másolva!

Hagyják abba a handabandázást!

A Jobbikos Magyar Zoltán a kajászói földosztások körüli törvénytelenségekről kérdezi a vidékfejlesztési minisztert. Budai Gyula vidékfejlesztési államtitkár a bíróságokhoz irányítja a képviselőt és az elégedetlenkedő gazdákat, majd beszól a jobbikos képviselőnek, aki szerinte semmilyen szakmai fórumon nem vett részt. Magyar Zoltán viszontválaszában elmondja, hogy számtalan feljelentést tettek az ügyben, Budai Gyulát pedig a kajászói gazdákhoz hívja. A jobbikos képviselő nem fogadja el az államtitkár válaszát, a parlament viszont igen.

15:32
december 03, 2012
Vágólapra másolva!

A vidék a liberálisoktól fél

Osztolykán Ágnes LMP-s képviselő a vidéki főiskolákról szól. Szerinte a felsőoktatási intézményeknek óriási jelentőségük van egy város életében, most viszont megszorítás várható, amely elsősorban a vidéki intézményeket sújtja. Osztolykán reméli, hogy a kormány nem fogja támogatni a vidéki főiskolák ellehetetlenítését. Halász János, az Emmi államtitkára nem válaszol az LMP-s képviselő kérdésére, ellenben a Gyurcsány- és a Bajnai-kormányok liberális intézkedéseire fogja a csökkenő hallgatószámot, majd az LMP elképzeléseivel riogatja a vidéki főiskolákat. Halász szerint a minőségre kell helyezni a hangsúlyt, és azt mondja, hogy nem akarnak adminisztratív eszközökkel főiskolákat megszüntetni. A képviselő asszony nem, a parlament viszont elfogadja az államtitkár válaszát.

15:45
december 03, 2012
Vágólapra másolva!

Jakab István bizonytalan

Jakab István vette át az elnöklést, de kicsit bizonytalankodik, hogy ki következik.

15:46
december 03, 2012
Vágólapra másolva!

Mi van a miskolci távfűtéssel?

Simon Gábor MSZP-s képviselő a magas miskolci távhődíjak csökkentéséről interpellálja Orbánt, de mivel még nincs bent, ezért az NGM államtitkára, Fónagy János válaszol. Az államtitkár a díjak kormányzati befagyasztásáról beszél, és biztosítja a képviselőt arról, hogy ha befejeződik az ott épülő, zöldenergiát használó erőmű, akkor csökkenteni fogják az árat. A képviselő nem fogadta el az államtitkár válaszát, a parlament viszont igen.

15:55
december 03, 2012
Vágólapra másolva!

A Jobbik az akadálymentesítésért

A kackiás bajszú, jobbikos Vágó Sebestyén a fogyatékos emberekről kérdezi az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkárát arról, hogy mi a helyzet az akadálymentesítéssel. Halász János államtitkár szerint már eddig is nagyon sok pénzt fordított a kormány az akadálymentesítésre, az Új Széchenyi-terv keretében pedig még több pénzt fognak kapni az intézmények erre a célra. Az érintett szervezetekkel felülvizsgálják a gyógyászati segédeszközök rendszerét is - mondta az államtitkár. A képviselő nem fogadta el az államtitkár válaszát, a parlament viszont igen.

16:05
december 03, 2012
Vágólapra másolva!

Füstöl a dohány!

Az MSZP-s Tóth Csaba "Füstöl a dohány!" címmel a trafiktörvényről kérdezi a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkárát. A képviselő szerint még mindig nem világos, milyen feltételekkel lehet pályázni az állami koncessziókra. Azt kérdezi a minisztériumtól, hogy hány pályázat érkezett be, és miért a Széchenyi-programiroda koordinálja a projektet a 450 millióból létrehozott állami cég helyett. Fónagy János NFM-államtitkár a pályázati kiírások dátumait pontosítja, a pályázati kiírás pedig már készül - mondja. Az államtitkár szerint a képviselő rosszul tudja, hogy a programiroda jelöli ki az állami trafikokat, mert annak csak nagyon kis feladata van a pályázati eljárások során. A képviselő nem fogadta el az államtitkár válaszát, a parlament viszont igen.

16:13
december 03, 2012
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor megérkezett az ülésterembe

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Mátrai Márta rögtön leült mellé az ülésterembe

16:19
december 03, 2012
Vágólapra másolva!

Jó tanács Orbánnak

Lukács Zoltán "Jó tanács" című felszólalással vág bele az azonnali kérdések órájába. A képviselő szerint visszaélések vannak Orbán környezetében. Lukács szerint a kormány titokban tartja a Századvég által írt tanulmányokat. Szerinte Orbánnak saját magának kellene nyilvánosságra hozni a tanulmányokat, ha az átláthatóság élharcosa.

16:24
december 03, 2012
Vágólapra másolva!

Kell a kormány

Orbán szerint kell a kormányzaton kívüli tanács. A miniszterelnök elmondta, hogy az MSZP 18 milliárdot, míg a Fidesz csak 3 milliárdot költött külső tanácsadókra. Mindent nyilvánosságra fognak hozni, amit megfogadtak, de a belső viták árán végül nem elfogadott tanácsadói anyagokat nem.

16:24
december 03, 2012
Vágólapra másolva!

Demagógia a köbön

Lukács Zoltán vegytiszta demagógiával összeveti a századvéges 3 milliárd forintot, és felsorolja, hány mentőautót vagy tűzoltó bérét lehet ennyiből kifizetni.

16:28
december 03, 2012
Vágólapra másolva!

Volner a megszorítások miatt aggódik

A jobbikos Volner János aggódik a megszorítások miatt, mert miközben nőtt az államadósság, a kormány felélte a magánnyugdíj-pénztárakból befolyó pénzeket. Volner sorolja a rossz gazdasági adatokat: magas infláció, rossz állapotban levő építőipar. A képviselő elismeri a költségvetési hiány alacsony szintjét, de szerinte ezt csak megszorítások árán tudta elérni a kormány.

16:30
december 03, 2012
Vágólapra másolva!

Orbán: Nincs megszorítás

"Nem vagyunk hajlandóak megszorítani" - kezdte felszólalását Orbán Viktor, majd elmondta, hogy jó lenne, ha méltányolnák az ellenzéki képviselők a kormány erőfeszítéseit az ilyen súlyos európai gazdasági környezetben. A miniszterelnök szerint ömlött a külföldi tőke az országba, különösen a német.

16:31
december 03, 2012
Vágólapra másolva!

Orbán nem válaszolt a kérdésre

Volner szerint Orbán nem válaszolt a kérdésre, mert semmilyen beruházást élénkítő intézkedést nem tudott felsorolni. A miniszterelnök viszontválaszában elmondta, az adósságból kell kiszabadítani az ország minden szereplőjét: az önkormányzatokat, az államot, a sportszervezeteket és a lakosságot.

16:34
december 03, 2012
Vágólapra másolva!

Az LMP megvárja Matolcsyt

Vágó Gábor és Dorosz Dávid is megvárja Matolcsyt, akinek halaszthatatlan közfeladata van.

16:37
december 03, 2012
Vágólapra másolva!

Az LMP az alkotmányosságért aggódik

Szabó Tímea LMP-s képviselő a hajléktalanokról beszél, és Orbán ezzel kapcsolatos pénteki nyilatkozatát kritizálja. Ott a miniszterelnök azt, mondta, hogy életszerűtlen az AB határozata, amelyik kimondta: lehet az utcán élni. Szabó reméli, hogy a miniszterelnök nem veszi semmibe az Alkotmánybíróságot és Szabó Máté ombudsman véleményét.

16:40
december 03, 2012
Vágólapra másolva!

Zsibbasztó nemzeti konzultáció

"Ne zsibbasszák nemzeti konzultációval az embereket" - mondta az LMP-s Szabó Tímea, aki szerint a szegényekkel kell foglalkozni, annak érdekében, hogy ne váljanak hajléktalanná.

16:42
december 03, 2012
Vágólapra másolva!

Nemzeti konzultáció a hajléktalanságról

"Az ország felkészült a télre" - kezdte felszólalását a miniszterelnök, aki elmondta, hogy meghozták a szükséges intézkedéseket ahhoz, hogy ne fagyjon meg senki. Orbán nemzeti konzultációt szeretne indítani a hajléktalanság problémájáról, és megismétli, hogy szerinte életszerűtlen az AB-döntés, amely kimondta, hogy lehet az utcán élni. "Ha kell, módosítjuk az alkotmányt" - tette hozzá Orbán.

16:43
december 03, 2012
Vágólapra másolva!

Ma van a Fogyatékkal Élők Világnapja

Hirt Ferenc, kerekesszékes fideszes képviselő az emberi erőforrások államtitkárától a Fogyatékkal Élők Világnapja alkalmából kérdez az akadálymentesítésről. Soltész Miklós Emmi-államtitkár válaszában biztosítja a képviselőt arról, hogy sok milliárdért lesz hagyományos és infokommunikációs akadálymentesítés.

16:47
december 03, 2012
Vágólapra másolva!

Kubatov Gábor diákokat kalauzol

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

16:50
december 03, 2012
Vágólapra másolva!

Steiner Németh Zsolt fejét követeli

Steiner Pál MSZP-s képviselő a tegnapi tüntetéssel és Gyöngyösi zsidózásával kapcsolatban kérdezi a miniszterelnököt. A képviselő kifogásolja Németh Zsolt múlt hétfői passzivitását, és azt kéri Orbántól, hogy menessze a külügyi államtitkárt.

16:53
december 03, 2012
Vágólapra másolva!

Orbán megvédi Németh Zsoltot

Orbán visszautasítja Steiner vádjait, mert Németh Zsolt mindig kiállt a kisebbségekért, és régóta ismeri. A miniszterelnök megköszöni Rogánnak a tegnapi rendezvényen való felszólalást, és biztosít mindenkit arról, hogy amíg ő a miniszterelnök, addig a kormány megvédi a zsidó polgárokat. A miniszterelnök többször is nagy tapsot kapott.

16:54
december 03, 2012
Vágólapra másolva!

Steiner számíthat Orbánra

"Bármi is történik, rám számíthat" - utalt Orbán Viktor a korábbi esetre, amikor Steiner Pált korábbi a származása miatt bántalmazták.

16:55
december 03, 2012
Vágólapra másolva!

Orbán: Alkotmányba írtuk a forintot

Z. Kárpát Dániel Orbánt kérdezi az Európai Unió túlterjeszkedésétől kezdve a bevándorlásig szinte minden EU-s kérdésről. A miniszterelnök válaszában elismeri az ügy jelentőségét, de szerinte ezek megvitatására sokkal több időre volna szükség. Orbán szerint az unió folyamatos alakulásban van, és nyitottságot ígér a frakciók számára minden Magyarországot érintő kérdésben. "Alkotmányba írtuk a forintot, ezért alkotmánymódosítás kell ahhoz, hogy csatlakozzunk az eurózónához " - zárta felszólalását a miniszterelnök.

17:04
december 03, 2012
Vágólapra másolva!

Kajászó másodszor

Az LMP-s Szabó Rebeka a kajászói gazdákról kérdezi a vidékfejlesztési államtitkárt, a képviselő felsorolja a földpályázatok körüli összes visszásságot. "Ami összetartozik, az összenő" - utal válaszában Budai Gyula arra, hogy az LMP és a Jobbik együtt szerepel egy kajászói fórumon. Az államtitkár megdöbbent azon, hogy a két párt törvénytelen földfoglalásra buzdítja az elégedetlenkedő gazdákat.

17:11
december 03, 2012
Vágólapra másolva!

Orbán belefáradt az ócsárolásba

"Élni vagy visszaélni?" - kérdezi az MSZP-s Harangozó Gábor a miniszterelnöktől. A képviselő szerint Orbán miatt van kevesebb EU-s pénzünk, de a felszólalásban szerepel kicsit összefüggéstelenül a Közgép is. A miniszterelnök válaszában elmondta, hogy belefáradt a fiatal képviselők ócsárolásába, akik nem tudják, "mi fán terem az Európai Unió". Harangozó Gábor lakásfelújítási programot szeretne a beragadt EU-s pénzekből, amire Orbán nem akar reagálni. Orbán lazaságát tapssal köszöni meg a Fidesz-frakció.

17:19
december 03, 2012
Vágólapra másolva!

Orbán és Varga István beszélgetnek

Az LMP-s Mile Lajos és Cséfalvay Zoltán külföldi befektetésekről szóló szópárbaja közben Orbán Viktor a női szerepek felülvizsgálatáért küzdő Varga Istvánnal beszélget. Varga István szeptemberben azt mondta, hogy "az anyáknak vissza kéne térniük a gyereknevelés mellé, szülni két-három vagy inkább négy-öt gyereket, és akkor lenne értelme annak, hogy jobban megbecsülnék egymást, és fel sem merülhetne a családon belüli erőszak". A képviselő a kijelentést követően bocsánatot kért.

17:20
december 03, 2012
Vágólapra másolva!

Gyöngyösi csak képeket nézeget

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

17:22
december 03, 2012
Vágólapra másolva!

Orbán: Töredékes a vitanapok kultúrája

A jobbikos Mirkóczki Ádám a cigányságról kérdezi a miniszterelnököt. A képviselő arra kíváncsi, hogy elegendő volt-e egy vitanap a probléma megoldására. Orbán Viktor elmondta, hogy "töredékes" a parlamenti vitanapok kultúrája, ezért azokat meg kell újítani. Például szerinte a parlament csinálhatna a vitanapok végén egy összefoglaló munkaanyagot, ami alapján folytathatnák a tervezést.

17:28
december 03, 2012
Vágólapra másolva!

Drága a vonat Szombathelyre

Az MSZP-s Ipkovich György az NFM államtitkárát a szombathelyi vonatjegyekről kérdezi. A képviselő szerint aránytalanul sokat kell fizetni a Budapest-Szombathely vonalon utazóknak, mert a MÁV és a GySEV közösen üzemelteti a vonalat. Fónagy János meg fogja vizsgálni a problémát.

17:33
december 03, 2012
Vágólapra másolva!

A Jobbik a családokért aggódik

Sneider Tamás, a Jobbik képviselője a gyereket vállalók jövedelméért aggódik, szerinte a családok hónapról hónapra élnek. Az NGM államtitkára, Cséfalvay Zoltán elmondta, hogy a kormány családbarát adórendszert vezetett be, ami különböző kedvezményekkel segíti a családokat.

17:36
december 03, 2012
Vágólapra másolva!

Majd a piac megoldja

Az újonc LMP-s képviselőnek, Lengyel Szilviának nem sikerül elkezdeni a felszólalást, mikrofonja nem szól, a teremszolga talpas mikrofonnal segít neki. A képviselő az idegenvezetéssel kapcsolatos visszaélésekről kérdezi Cséfalvay Zoltán államtitkárt. Az államtitkár válaszában elmondta, hogy az idegenvezetés piacát rendben tartja az állam, szerinte minden rendben van, ez nem szabályozási kérdés.

17:47
december 03, 2012
Vágólapra másolva!

Halász János kioktatja Sós Tamást

Sós Tamás, a Heves megyei közgyűlés volt MSZP-s elnöke az alternatív iskolák helyzetének bizonytalanságáról kérdezi a szaktárcát. A képviselő szerint nem világos, hogyan tudnak részt venni az átalakuló oktatási rendszer vitájában. Halász János, az Emmi államtitkára szerint az MSZP-s képviselő nem olvasta el a köznevelési törvényt, mert abban benne van, hogy az alternatív iskolákat a központi költségvetésből finanszírozzák.

17:49
december 03, 2012
Vágólapra másolva!

A tiszaeszlározó most cigányozik

A tiszaeszlározó Baráth Zsolt a cigánysággal kapcsolatban a bentlakásos iskolákat ajánlja a szaktárca figyelmébe. Szerinte ez megoldást jelentene a cigány gyerekek felemelkedésére. Halász János Emmi-államtitkár felsorolja a szokásos kormányzati szövegpaneleket a komplex felzárkóztatási programokról, és elutasítja a bentlakásos iskolák alkalmazását.

17:54
december 03, 2012
Vágólapra másolva!

Szünet van a parlamentben

Az Országgyűlés 17 óra 10 perckor folytatja a munkát a határozathozatalokkal. Percről percre közvetítésünket ezzel befejezzük.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!