Ingyenmunkáért ingyenutazás - árvíz percről percre

Események

Vágólapra másolva!
A körülbelül kétezer fős Győrújfalut teljesen kitelepítik, lezárják a Batthyhány téri metrómegállót is, korlátozzák a forgalmat a Bem rakparton. Nem nyugszanak Európa folyói, a Duna megérkezett Magyarországra, Nagybajcsnál rögtön egy rekorddal. Orbán és Pintér nem mozdul egymás mellől, Áder szerint nem kell tragikus képet festeni. Dömösön, Pilismaróton és Dobogókőn csak forralás után ajánlott inni a csapvizet.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül186 bejegyzés
02:02
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Kitelepítettek Győrújbaráton

Fotó: Tuba Zoltán - Origo

02:13
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Éjféli helyzetjelentés

A védekezés folyamatosan, tervszerűen zajlik, közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság éjféli közleményében. Mint írták, 23 órakor a Nagymaros belterületén az önkormányzat által épített védvonal átszakadt. A kiáramló víz két ház kertjét elöntötte, de "a további elöntést a kettős biztonságot jelentő lokalizációs védvonal megakadályozta".

Biztonsági okokból a vízügyi szakemberek bezárják a győri körtöltést, folytatódik a közlemény. Ez normál helyzetben a keresztező közlekedési utaknál nyitott, nincs lezárva. Lezárásnál a forgalom ezeken az utakon megszűnik és az út fölött is a biztonságos védelemhez szükséges töltésszakaszt alakítanak ki.

A szakemberek felkészültek arra az esetre is, hogy a Mosoni-Duna bal partján töltésszakadás lép fel. A feltételezett helyen történő szakadás esetén 4-5 óra áll rendelkezésre arra, hogy a Győrt védő körtöltés nyitott szakaszai, a kulisszanyílások is bezárásra kerüljenek. A vízügyi szakemberek az ehhez szükséges szállítóeszközök és anyag biztosítását megkezdték.

A Katasztrófavédelmi Koordinációs Tárcaközi Bizottságnak a védekezéshez szükséges minden forrás a rendelkezésére áll. A most következő napokban várhatóan lesznek elzárt, megközelíthetetlen települések. A védekezés irányítói erre is felkészültek, ezeknek az ellátását időben megszervezték - írják.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs eddig 20 helyen hozott létre központi homokzsáktöltő telepeket, amelyek a védekezésben résztvevőknek jelentenek újabb tartalékot. Ezeknek a tartalékhelyeknek a célja az, hogy az állam által finanszírozott homokzsákok a tetőzéskor, hirtelen igény esetén is azonnal eljussanak az állami védvonalakra, az önkormányzatokhoz, illetve a lakossághoz.

02:31
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Nagybajcsnál nem emelkedik

Az elmúlt négy órában nem emelkedett a Duna vízszintje Nagybajcsnál, az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) közleménye szerint pénteken este 11 órakor 905 centiméter mutatott a vízmérce. A Győr-Moson-Sopron megyei településen szombat hajnalra várják a tetőzést 910 centiméteren. Az OMIT közleménye szerint pénteken késő este Komáromnál 830 centiméter, Esztergomnál 776 centiméter, Nagymarosnál 700 centiméter volt a Duna. Budapesten 828 centiméter mértek.

02:40
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Csak a Jóisten tartja a gátat

"Most jövök a gátról. Győrújfalunál voltam önkéntes ott, ahol a legnagyobb a baj! Nem rózsás a helyzet, de délután az önkéntesekkel (kb. 500-600 ember) megerősítettük a legproblémásabb szakaszt, talán kibírja, de sosem lehet tudni! Jó pár méterrel magasabban van a vízszint a folyóban, mint ahogy a település elhelyezkedik, ha átszakad a gát, akkor akár 2 méter magasan is hömpölyögni fog a víz. Ez nem vicc, tényleg vannak olyan részek, ahol a Jóisten tartja csak! Bízzunk benne, hogy ezt a pár napot átvészeli!" - írta Soldy nevű kommentelőnk éjfél után a Győrújfalu kitelepítéséről szóló cikkünk alatt.
02:49
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Cigarettaellátmány érkezik

A Győrújfaluba vezető út továbbra is le van zárva, de a rendőrök épp az imént kivételt tettek: egy robogóst engedtek át, aki cigarettát vitt a gátra.

03:20
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Beengedésre várva

Munkatársaink Győrújfalu határában továbbra is arra várnak, hogy beengedjék őket a kiürített településre, beszámolójukat kora reggel olvashatják majd ugyanitt. Mai élő tudósításunkat ezzel lezárjuk, köszönjük figyelmüket.

08:33
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

879 centi eddig

Nagybajcsnál a Duna vízszintje péntek hajnalban már 4 centiméterrel meghaladta az eddigi legmagasabb, 2002-ben mért szintjét: az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) 3 órakor 879 centiméteres vízállást jelentett.

08:41
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Hétfőre ér Budapestre

Budapesten 773 centiméteres vízállást mértek péntek hajnalban a csütörtök késő esti 761 centiméter után, a tetőzés várható időpontját továbbra is hétfő reggelre teszik a szakemberek, a vízállás akkor várhatóan 885 centiméter lesz. A fővárosban az eddigi legnagyobb vízállást, 860 centimétert, 2006-ban rögzítették.

08:43
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Villámgyorsan emelkedik

Komáromnál pénteken 3 órakor 785 centiméteres vízállást mértek, az elmúlt 4 órában 14 centiméterrel emelkedett, itt 830 centiméteren tetőzhet a folyó az előrejelzések szerint vasárnap hajnalban. Esztergomnál a legfrissebb adatok 728 centiméteres vízállást mutatnak, több mint 20 centiméter emelkedett 4 óra alatt a vízszint. A folyó várhatóan vasárnap napközben éri el legmagasabb szintjét, 795 centiméterrel. 

08:58
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Csúszik a divattervezés

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium háttérintézménye, a magyar kreatívipar fejlesztéséért felelős Design Terminál 2013-ban harmadszorra szervezte meg a fiatal divattervezők piacra lépését segítő Gombold újra! pályázatot, melynek döntőjét nem most szombaton, hanem két hét múlva rendezik meg.

09:05
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Orbán kezében a víz

Most úgy fest, kézben tartjuk az eseményeket - jelentette ki az árvízről szólva a védekezést a helyszínen irányító miniszterelnök a Kisalföldben pénteken megjelent interjúban, közölve azt is: "csak a vízzel együtt megyek vissza Budapestre". "A legrosszabbra is fel kell készülni. Akkora mennyiségű víz érkezik, aminek elhárításával még korábban sosem birkóztunk meg" - fogalmazott Orbán Viktor. A miniszterelnök hangsúlyozta: ha a meglévő összefogás megmarad, esetleg erősödik, "nagy valószínűséggel a mederben tudjuk tartani a vizet".

09:13
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Hétszázan a Dunakanyarban

A Dunakanyar legkritikusabb árvízvédelmi szakaszain segíti a munkát 719 hivatásos tűzoltó, az ország különböző pontjairól érkezett a váci és a szentendrei parancsnokságra.

09:22
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Pozsonynál már apad

Bősnél, Révkomáromnál és Párkányban még árad, Pozsonynál azonban péntek hajnal óta már apad a Duna vízszintje, amely ott csütörtök éjjel érte el a tetőpontját. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) adatai szerint a Duna Pozsonynál 10,32 méteres vízszinten, másodpercenként 10 540 köbméteres átfolyási sebesség mellett tetőzött, és ezzel csaknem fél méterrel meghaladta a 2002-ben ott mért több mint százéves rekordot.

09:26
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Két kritikus pont

Elérte az országot az ár, a leginkább veszélyeztetett kilenc szakaszból kettő rövidesen vizsgázik - mondta Molnár Béla, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) főigazgatója pénteken az M1 Ma reggel című műsorában. Az első ilyen helyszín a Mosoni-Duna bal partjánál van, ahol egy régi töltés javítási munkálatait az érkező árhullám miatt már nem tudták befejezni. Mint mondta: előző este ott történt az úgynevezett suvadás, megcsúszott az odahordott föld. Azóta tömörítették megtámasztották a gátat. A másik a komáromi védvonal, ahol a vízügyi szolgálat szakemberei és a honvédség erői éjjel-nappal dolgoznak, hogy a megfelelő kiépítési magasságot el tudják érni. 

09:35
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Nem csitul az Elba

Németország északnyugati részéhez közelít péntek reggel az Elbán levonuló árhullám, keleten pedig számos térségben gátszakadás fenyeget. A Németországot délkeletről északnyugat felé, 727 kilométer hosszan átszelő folyón már mindenütt árvízvédelmi készültség van. A folyó felső szakaszán már tetőzött az árhullám, de továbbra is a nyár elején megszokottnál három-négyszer magasabb vízoszlop teszi próbára a gátakat, amelyek számos térségben vészesen feláztak. Nem múlt még el a veszély a Duna bajorországi szakaszán sem, a Regensburg és Passau közötti Deggendorf térségében több település víz alatt áll.

09:38
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Orbán laktanyán aludt

és a vacsoráját is egy győri kaszárnyában költötte el. (Összefoglalónk a tegnapi eseményekről.)

09:41
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Kisoroszinál megtoldják a gátat

Kilenc méter körüli vízszintre számítanak vasárnap vagy hétfőn a közúton már megközelíthetetlen Kisorosziban, ezért pénteken újabb 20 centiméterrel, 920-ra emelik a gát magasságát.

09:48
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Győrújfalunál tartják

a vízzel a tempót, reggelre sikerült a védekezéshez szükséges magasságig emelni a Mosoni-Duna töltését, és visszahordani a kora este megcsúszott falrészt.

09:57
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Egy szép kép Győrből

A megáradt Mosoni-Duna Győrben 2013. június 6-án este Forrás: MTI/Illyés Tibor

10:04
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Közeledik az egymillió

Pest megyében eddig 710 600 homokzsákot építettek be a töltések, védvonalak magasítására, megerősítésére. A hétfő-keddi tetőzésig valószínűleg meglesz az egymillió is.

10:11
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

A cseheknek továbbra sem jó

Lassan, de apadnak már a folyók Csehországban. Miután az Elba csütörtök reggel tetőzött Ústí nad Labemnél és Decínnél, az árhullám péntekre átvonult Németországba. Az árvíz azonban továbbra is súlyos gondokat okoz. Péntek reggel Észak-Csehországban továbbra is mintegy 7000 háztartás volt áram nélkül, több mint 1900 gáz nélkül, s rendkívül nehéz a közlekedés a régióban, mert az utak egy része el van öntve, illetve a víz sok helyen megrongálta az utakat. Akadozik a vasúti közlekedés is, késnek a vonatok. Az országos tisztiorvosi szolgálat jelentése szerint komoly probléma, hogy 34 ezer ember ivóvíz nélkül maradt. Az árvíz következtében a folyók mentén mintegy 900 vízkiemelő kút és 80 vízvezeték rongálódott meg. Ezeket ki kell tisztítani és fertőtleníteni kell, ami még napokat vesz igénybe. A hatóságok palackozott vízzel és lajtos kocsikkal segítik ki az ivóvíz nélkül maradt települések lakosait.

10:18
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Egész éjszaka küzdöttek

Ausztriában tovább apadt a Duna péntek reggelre, de főként Bécstől keletre még nem múlt el teljesen az újabb elöntések veszélye. Bécsnél péntekre virradó éjjel öt óra alatt húsz centiméterrel csökkent a vízállás. Hasonló mértékben csökkent a vízszint Ausztria keleti részén, a szlovák határhoz közeli szakaszon. Egész éjszaka folytatódott a küzdelem az árvíz ellen Hainburgnál, a szlovák határtól 15 kilométerre. Ott egy vasúti töltés alámosása és a feltörő buzgárok miatt is védekezni kell. A falu egy részét már elöntötte a víz, az áramot kikapcsolták. Gänserdnorfnál szintén meggyengült egy gát, ezért a közeli Bad Deutsch-Altenburgnál egy szálloda vendégeit felkészítették arra, hogy szükség esetén el kell hagyniuk a szállásukat.

10:25
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Hideg és szomorú érzés volt

Olvassa el a Dunában ácsorgó férfivel készült exkluzív interjúnkat.

10:27
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Orbán a legrosszabbra készül

A miniszterelnök szerint mivel a valaha volt legnagyobb árhullámmal kell szembenézni a Dunán, a legrosszabbra is fel kell készülni."Bekövetkezett az, amit szerettünk volna elkerülni, de sajnos nem sikerült": a határszakaszon már a valaha mért legnagyobb vízállás feletti vízszintet mértek a folyón - mondta Orbán Viktor péntek reggeli győri sajtótájékoztatóján, utalva arra, hogy Nagybajcsnál megdöntötte az eddigi rekordot a Duna vízszintje.

10:35
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Marad a készültség

Bősnél, Révkomáromnál és Párkányban még árad, Pozsonynál azonban péntek hajnal óta már apad a Duna, amelynek vízszintje ott csütörtökön éjjel érte el tetőpontját. Pozsony valószínűleg már fellélegezhet, néhány órája ugyanis a városnál lassú ütemben, de folyamatosan apad a Duna és a Morva is. Mindkét folyó vízszintje csütörtökön a késő esti órákban érte el maximumát Pozsonyban, illetve Dévénynél, majd a kora hajnali órákban apadni kezdett, reggel nyolc óra előtt a vízmérce 10,14 métert mutatott.
    
A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) adatai szerint a Duna Pozsonynál 10,32 méteres vízszinten tetőzött, csaknem fél méterrel meghaladva a 2002-ben ott mért több mint százéves rekordot, és a vízhozama másodpercenként 10 ezer 540 köbméter volt. Az éjszaka folyamán mintegy ezer ember volt készültségben a pozsonyi védőgátakon, rendkívüli esemény azonban nem történt, a mobil védőgátak mindenütt kitartottak. A folyók vízszintjének csökkenése mellett, Pozsonyban továbbra is érvényben marad a kedden meghirdetett rendkívüli helyzet és a harmadfokú árvízvédelmi készültség is.

10:39
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Áder szerint jobban védekezünk

mint négy éve, vagy még korábban. Előbb kezdődött, szervezettebb és a korábbi árvizekénél begyakorlottabb a mostani védekezés - mondta Mecsér határában a töltésnél pénteken újságíróknak.

10:47
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor felébredt

a győri laktanyában, Pintér Sándorral értekezleten ül, és erről persze kép is készült:

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
10:51
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

A mobilgát alját nyaldossa

Harmadfokú árvízvédelmi készültség lépett érvénybe Szentendrén péntek hajnali három órakor. reggel 7 órakor a Duna elérte a mobil árvízvédelmi fal alját. Az akadálymentes anyagmozgatás érdekében a Dunakorzót lezárták az autós forgalom elől.

10:52
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Áder ukáza a médiának

A köztársasági elnök azt mondta, hogy ha a következő napokban nem lesz esőzés, akkor Magyarországról a médiának nem kell olyan tragikus képeket közvetítenie, mint az elmúlt napokban nyugatról.

10:59
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Orbán szerint hallgassunk az államra

A miniszterelnök a jó hírek közé sorolta, hogy eddig nem történt személyi sérülés, a munkálatok fegyelmezetten zajlanak, ütemesen halad a gátak megerősítése, a kitelepítési terveket folyamatosan aktualizálják, és sem Ausztriában, sem Németországban nem esik az eső, csapadék a hétvégéig sem várható, így az árhullám levonulását újabb eső nem befolyásolja. Az egyetlen negatív jelenségnek a rémhírterjesztést nevezte, majd azt kérte, hogy az emberek ne üljenek fel semmilyen rémhírnek, az állam pontos tájékoztatást ad mindenről.

11:05
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Gátszakadással fenyeget

az Elba Németország számos keleti térségében, miközben az árhullám már az ország északnyugati részéhez közelít pénteken. A Németországot délkeletről északnyugat felé, 727 kilométer hosszan átszelő folyón már mindenütt árvízvédelmi készültség van.

11:08
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Szobon a kertekben a víz

Dörnyei Imre olvasónk felvétele

11:17
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

A víz nem kukoricázik

Míg a mentőcsapatok minden erejükkel védik az európai településeket, a termőföldek komoly károkat szenvednek el. A Copa-Cogeca nevű európai mezőgazdasági szervezet szerint az osztrák, cseh, német és magyar földeket súlyosan érinti a víz, főleg így a növekedési szezon közepén.

11:24
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Szereti a kamera

Orbán Viktorról feltűnően sok kép készül a védekezés alatt. Íme még egy:

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

11:28
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Szegény embert az ág is

Nem elég, hogy nyakunkon a víz, Nógrádban éjszaka 4.2-es erősségű földrengés volt, közel száz épület megsérült Szátok és Tereske községben.

11:32
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Viszlát Leányfalu

Folyamatosan hagyják el otthonaikat a Duna leányfalui hullámterében élők, miután a 95 érintett ingatlan tulajdonosa csütörtökön megkapta a kitelepítési határozatot. A polgármester Nyíri Csaba elmondta, hogy az intézkedés 296 embert érint, a házak egy része nyaraló. Sokan a felhívást követően megkezdték a költözést, néhány embert a legveszélyeztetettebb ingatlanokból a lehető leghamarabb kiköltöztettek. A katasztrófavédelem felmérése szerint éjfélkor már csak 94-en voltak a hullámtérben. Négyen nem akarnak távozni, az önkormányzat valószínűleg segítséget kér kilakoltatásukhoz - tette hozzá a polgármester.

11:38
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Panorámakép a Népfürdő utcából

Kattintson, hogy nagyobban is megnézze a digitális technológiával előállított képet Kurucz Dániel ovasónk felvétele

11:42
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Jótett helyébe

Megérkeztek és már munkába is álltak azok a kárpátaljai önkéntes tűzoltók, akik Tahitótfalunál segítik a Duna áradása elleni védekezést. A nyolctagú csapat Dercenből érkezett, hogy viszonozza a korábbi ukrajnai áradások során nyújtott magyar segítséget. A mostani segítséget a Kárpátaljai Református Egyház a szeretetszolgálaton keresztül ajánlotta fel. Az önkéntesek több nagyteljesítményű szivattyút hoztak magukkal, és mindaddig maradnak, amíg szükség van rájuk.

11:48
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Ez már minicunami

Angela Merkel német kancellár csodálatos szolidaritásról beszélt, utalva a kontinenst sújtó árvízhullámot kísérő emberi összefogásra. Meglátogatta Szász-Anhalt környékét, amely után minicunaminak nevezte a természeti csapást és tömeges evakuálást sürgetett.

11:51
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Nem kellenek rendőrök

Folyamatosan költöznek ki a lakók Szentendre veszélyeztetett részeiről - mondta az Origónak a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Rendőri erőszakot sehol nem kellett alkalmazni, a lakók szerinte annak ellenére is önszántukból hagyják el az otthonaikat, hogy többen azt mondták, a korábbi évek árvízi tapasztalatait alapul véve inkább maradnának. Csütörtökön a szentendrei Pap-szigeten konfliktus alakult ki a katasztrófavédelem és a helyiek között.

Egy helyi lakos szerint péntekre elcsendesedett a környék, többen elhagyták az otthonaikat, egyesek azonban, köztük ők még nem, ugyanis féltik az ingóságaikat a "ladikon érkező fosztogatóktól", valami a kertre is szeretnének vigyázni, nehogy valami elvigyen az ár. Ha viszont a hatóságok felszólítják őket arra, hogy menjenek, "akkor mennek".

11:57
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Orbán testközelben

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

12:01
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Késések és korlátozások

A Duna áradása miatt újabb korlátozásokat vezetnek be a Budapest-Győr-Hegyeshalom vasútvonalon - közölte a Mávinform. Almásfüzitő és Komárom között a lezárt vágány melletti másik vágányon óránkénti 20 kilométerre korlátozták a sebességet, emiatt várhatóan 25-30 perces késésre kell számítaniuk a Budapest-Hegyeshalom vonalon utazóknak. A további késések és torlódások elkerülése érdekében a Budapestről induló, Komáromig közlekedő személyvonatok csak Almásfüzitőig járnak, és onnan is indulnak vissza a fővárosba. Almásfüzitő és Komárom között gyorsvonatok viszik az utasokat, amelyek megállnak azokon az állomásokon is, ahol eddig csak a személyvonatok álltak meg.

12:03
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Itt a Nemzeti Összefogás Vonala

Giró-Szász András kormányszóvivő és Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár bejelentette: péntek éjféltől él a 1357-es telefonszámon a Nemzeti Összefogás Vonala.

12:10
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Szúnyoginváziótól tartanak

Az özönvíz után jön a raj - írja a Daily Europe. Szakértők szerint Németországban a történelmi árvízet történelmi szúnyoginvázió fogja követni.

12:13
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Evakuált család Németországban

A németországi Bitterfeld sportcsarnokában Forrás: AFP/Odd Andersen

12:16
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Van gyógyszer

Amennyiben szükséges, a mentésben részt vevő hatóságok segítenek eljuttatni a gyógyszereket a vízzel körbezárt településekre - közölte az ÁNTSZ. A megyei tisztifőgyógyszerészek, illetve a népegészségügyi szakigazgatási szervek arra kérték az árvízzel fenyegetetett településeken működő gyógyszertárakat, hogy a szokásosnál nagyobb készletet rendeljenek láz- és fájdalomcsillapítókból, a szív- és érrendszeri betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerekből, valamint a gyakrabban keresett inzulinkészítményekből is.

12:23
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Komoly károk Ausztriában

Az Euronews másfél perces összefoglalót készített a jelenlegi európai helyzetről, a videó második felében megnézheti, milyen súlyos károkat okozott az áradás Ausztria egyes részein.

12:29
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Heves esőzések jönnek

Németországban továbbra is magas fokú árvízkészültség van, hiába csendesedett az ár, a heves esőzések még problémát okozhatnak.

12:32
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Éjféltől csak a Nemzet

Éjféltől megszűnik a karitatív szervezetek egyéni adománygyűjtő vonala és szombattól közös adományvonalon, a nemzeti összefogás 1357-es vonalán gyűjtik a felajánlásokat az árvízi rászorultak megsegítésére - közölte Soltész Miklós. A humanitárius szervezetek támogatására, valamint a későbbi felújításokra hívásonként és SMS-enként 250 forintot lehet adományozni a 1357-es vonalon. Soltész Miklós ismertette: a munkáját szerdán kezdő Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács első döntései között szerepelt a nemzeti összefogás számlaszámának elindítása, amelyen péntek reggel 18 732 822 forint volt.

12:34
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Kritikus helyzet Bátán

A Duna Tolna megyei szakaszán elsősorban a nyílt ártéri területeken kell védekezni az árvíz ellen, Bátán kritikus helyzetre lehet számítani - mondták vízügyi és katasztrófavédelmi szakemberek Szekszárdon. A község ártéren fekvő részéből nagy valószínűséggel 53 embert kell kitelepíteni a napokban.

12:40
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Ketten meghaltak Romániában

Két ember halálát okozták a zivatarok Romániában. Egy Vaslui megyei asszonyt a megáradt patak sodorta el, egy Prahova megyei juhász pedig villámcsapásnak esett áldozatul. Romániában heves esőzések és viharok sújtották az utóbbi 24 órában az északkeleti országrészt, ahol rövid idő alatt a lehullott csapadék mennyisége elérte a 40-50 litert négyzetméterenként. Hatszáz hektár mezőgazdasági terület került víz alá, miután a folyók kiléptek medrükből. A moldvai folyókon szombat reggelig meghosszabbították az elsőfokú árvízvédelmi készültséget, a vízügyi szakemberek szerint azonban csak a kisebb folyók, hegyi patakok okozhatnak gondot egy-egy kiadós zivatar után.

12:46
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Minden a budapesti közlekedésről

A Budapesti Közlekedési Központ minden árvízzel összefüggő budapesti közlekedési információt összegyűjtött és egy helyen közzétesz.

12:52
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Komáromnál is rekord

Pénteken délelőtt Komáromnál is rekordot döntött a Duna vízállása. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) honlapja szerint pénteken 10 órakor Komáromnál már 805 centiméteres vízszintet mértek. Itt az eddigi legnagyobb vízszint 802 centiméter volt, amelyet 2002-ben mértek. Nagybajcsnál hajnali 3 órakor dőlt meg a dunai vízállás rekordja, amely - szintén 2002-ben - 875 centiméter volt. Itt pénteken délelőtt a folyó 10 órakor már 893 centiméteren volt. Esztergomnál 746 centimétert mértek legutóbb, Budapestnél 792 centiméter volt a vízállás. Esztergomnál mostanáig szintén a 2002-es árvíz idején volt a legmagasabb a vízszint, itt azóta 771 centiméter a rekord. Budapestnél az eddigi legnagyobb vízállást 2006-ban rögzítették, akkor 860 centiméter volt a Duna vízállása.

12:56
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Gombás lesz a szőlő

A csapadékos időjárás és a magas páratartalom miatt nő a gyümölcsfák, illetve a szőlő gombás és baktériumos betegségeinek veszélye - írja a Nébih. A kórokozók szaporodásához kedvezőek az időjárási feltételek. A szőlőperonoszpóra, a feketerothadás, a szőlőlisztharmat, az almafa varasodás és a gyümölcsfákat károsító levéltetvek megjelenése egyaránt jellemző a mostani időszakra. Ilyenkor a növényvédelmi kezelések elmulasztása súlyos következményekkel járhat.

13:01
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Kemény munka Bitterfeldben

Forrás: AFP/Odd Andersen

13:03
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Tarlós: 930 centiig jók vagyunk

Budapesten 895 centiméter körül várják a Duna tetőzését hétfőn, jelenlegi állás szerint 930 centiméteres vízállásig meg tudják védeni a fővárost - mondta Tarlós István. A Római-parton negyven árvízvédelmi kaput már bezártak, pénteken még hármat zárnak be, tízezer köbméter agyagmaggal megtámasztották a töltés talpát, a csillaghegyi kitelepítés valószínűsége minimális, de arra is fel kell készülni. A Margitszigetet 930 centiméteres vízállásig meg tudják védeni, bár belvízre számítani kell a sziget belsejében - mondta Tarlós István, hozzátéve: éjjel-nappal több százan dolgoznak a helyszínen, civilek már nem mehetnek be, eddig 500 ezer homokzsákot építettek be.

13:06
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Az Ipoly is árad

A folyó kiöntése miatt újabb útszakaszt zártak le Pest megyében. A 1201-es út 5-ös kilométer szelvényénél 2013. június 7-én 10 órakor rendeltek el teljes zárást, mivel az Ipolydamásd és Letkés közötti útszakasz víz alá került. Az arra közlekedők kerülni a 2-es számú főúton tudnak - olvasható a police.hu-n.

13:09
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Orbán eljött a gátról

A miniszterelnök napok óta járja az árvízzel veszélyeztetett vidéket, a tegnapi estét egy győri kaszárnyában töltötte, reggel eligazitáson vett részt, a protokoll azonban elszólította a gátakról. A Bridgestone tatabányai gumiabroncs-gyárának bővítése egy új üzem felépítésével ér fel, hiszen a jelenlegi 350 mellé több mint 500 új munkahelyet teremt - mondta délelőtt a bővítés alapkőletételi ünnepségen. Orbán közölte, hogy az összesen 71,5 milliárd forintból megvalósuló beruházást az állam 2,7 milliárd forinttal támogatja. A Japán és Magyarország közötti közös munka alapja a munka becsülete - tette hozzá.

13:14
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Sűrűbb tömegközlekedés

Sűrűbben közlekednek az M2-es és az M3-as metrók (napközben 4 percenként), az 1-es, a 4-es, a 6-os, a 17-es, a 18-as villamosok, valamint a 9-es és a 86-os buszok. Sűrítik az 1-es villamosokat: a reggeli csúcsidőben további 4 szerelvény közlekedik az 1-es villamosok vonalán a Bécsi út végállomás és a Lehel utca között, a legterheltebb Árpád hídi szakaszon biztosítva további férőhelyeket.

13:16
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

55 ezer embert evakuálhatnak Budapesten

Összesen legfeljebb 55 ezer embert érinthet az evakuálást, de valószínűtlen, hogy erre sor kerülne - mondta Tarlós István mai sajtótájékoztatóján. A főpolgármester jelezte, hogy a turistáknak kiadott egy angol nyelvű tájékoztatót a közlekedési információkról, az aktuális árvízi helyzetről, a szállodák és a fesztiválok helyzetét is érintve.

13:20
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Harmadik műszak

Az árvízi felkészülés során a Nyugat-Dunántúli, a Közép-Dunántúli és a Közép-Magyarországi régiók területén 50 mentőautóval és 118 fővel megerősítettük szolgálatunkat, így összességében 292 mentőegység 722 fővel vethető be közvetlenül az ellátásba, valamint további mentőerőket helyeztünk szoros készenlétbe.

13:23
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Áram helyett árhullám

A Dunán levonuló árhullám miatt Baja környékén több helyen szünetelni fog az áramszolgáltatás. A szolgáltató közleménye szerint várhatóan Hartán a Duna-szigeti ingatlanokat, Foktő, Meszes, Sükösd, Ósükösd térségét, Érsekcsanádon a Révcsárda, valamint a Duna menti ingatlanok töltés és a vízpart közötti részét érinti a korlátozás. A Duna várhatóan elönti Baján a Méhész-fok, a Dunafürdő, a Nagy-Pandúr sziget és a Petőfi sziget környékét, a szeremlei vadászházat, Dunafalván a Duna menti zártkerteket, Újmohácson pedig a vízparti ingatlanokat, emiatt az ár levonulásáig azokon a területeken sem lesz áram.

13:30
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Rövidül a HÉV

A Duna emelkedő vízállása miatt péntek déltől a szentendrei HÉV (H5) északi végállomásai és a Margit híd budai hídfője között közlekedik. A közlemény szerint 12 órától a HÉV-szerelvények Békásmegyerről és Szentendréről csak a Margit híd budai hídfőjéig, a felszíni állomásig közlekednek. Ezzel egy időben a Szentlélek tér és a Batthyány tér közötti szakaszon pótlóbuszokat indítanak. A Batthyány tér felé közlekedőknek a pótlóbuszok mellett a sűrített menetrend szerint közlekedő 86-as, 160-as és 260-as autóbuszokat ajánlja a központ.

13:37
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Újraindult a Porsche

Egy rövid leállást követően újra gyártják a Porsche Cayanne-okat Lipcsében. Az árvíz miatt néhány napig szüneteltek, mert nem tudták behozni a gyártáshoz szükséges alkatrészeket Szlovákiából, de már minden rendben van.

13:42
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Egy paraszthajszállal

visszaveti a német növekedési kilátásokat az árvíz. A Német Központi Bank frissített prognózisa szerint idén 0,4 helyett 0,3 százalékkal fog növekedni a gazdaságuk. Hosszútávon szerintük nem hagy nyomot az árhullám, 2014-re 1,5 százalékos gyarapodást remélnek.

13:45
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Egy kis piaci rés

Valószínűleg a véletlen műve, de a Samsung most jelentette be, hogy piacra dobja a vízálló Galaxy S4-et. Olvassák el erről szóló cikkünket.

13:49
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Most nincs fürdés a Dagályon

Olvasónk és önkéntesek a Dagály strandon Kurucz Dániel ovasónk felvétele

13:53
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Nem kell több önkéntes

a Margitszigetre: "Tisztelt Önkéntes! A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság köszönettel vette regisztrációját a Margitsziget árvízvédelmi munkájára. A továbbiakban már az Önkéntesek bevonása nélkül a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatásos állománya folytatja a védekezési munkálatokat. Segítő szándékukat köszönjük."

14:01
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Áder János is megnézte

a legveszélyeztetett településnek tartott Győrújfalut. A terepszemle után azt mondta, heroikus küzdelem folyik a gátakon.

Forrás: MTI/Krizsán Csaba

14:07
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Őszszakáll kapitány jelenti

Kiszabadult a Duna fogságából az a 120 brit turista, akik egyhetes hajókázásra indultak Ausztriában, a magas vízszint miatt azonban tapodtat sem mozdultak, ma pedig végre hazarepültek - olvasható Őszszakáll kapitány blogján.

14:11
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Robotrepülők az égen

A honvédség cégei által kifejlesztett robotrepülők kétóránként ellenőrzik a gátakat, a gépek 60-70 kilométeres sebességgel végeznek felderítést - mondta Molnár Attila, a gépeket fejlesztő Currus Zrt. vezérigazgatója. Ha a több kilométeres védvonalat emberekkel kellene figyelni, ötvenméterenként lenne szükség egy-egy megfigyelőre. A robotrepülőgép viszont végigszemlélheti a területet, és jó minőségű, valós idejű képet közvetít, amelyet HD minőségben rögzít is - mondta Molnár.

14:20
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Itt a Final Cut 2

Az Orbán Viktorról készült legújabb videónak tartalmi íve nincs, ellenben jó néhány bátor és asszociatív vágás van benne. Ajánljuk mindazoknak, akik nem szeretnének információt kapni a miniszterelnöktől, miniszterelnökről, csak egy kis katasztrófahangulatra vágynak a társaságában.

14:23
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Lazán kapcsolódva

Győri Enikő, a Külügyminisztérium uniós ügyekért felelős államtitkára a vízumkönnyítésről tárgyalt Isztambulban.

14:29
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Már három fürdőt zártak be

Tarlós István döntése nyomán a Palatinus Strandfürdő és a Király Gyógyfürdő mellett határozatlan ideig már a Dagály Strandfürdő sem látogatható.

14:33
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

A víz alatti város

Egy hangulatos videó az egyébként is festői szépségű német kisvárosból, Sankt Goarból, amelyet most elöntött a víz. Pánikoló embereket nem lehet hallani, csak madárcsicsergést. Itt lehet megnézni.

 

14:39
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

A vérnek is folynia kell

Az elmúlt napokban elérte az árvíz az országot, amely az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) területi vérellátóinak munkáját is nagymértékben befolyásolja, sajnos az árvíz sújtotta területeken előre tervezett véradások maradnak el, vagy csökken a megjelent véradók száma a helyszíneken. Az OVSZ ezúton kéri a fővárosi és az árvíz által nem érintett területeken élő 18-60 éves egészséges lakosságot, hogy az árvíz lezaljásának ideje alatt, a szervezett véradásokon még nagyobb létszámban vegyenek  részt.

14:42
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Nem áll meg a 2-es metró

a szombat reggeli üzemkezdettől nem áll meg a Batthyány téren, a szerelvények áthaladnak az állomáson. A szentendrei (5-ös) HÉV-ek péntek déltől csak a Margit híd budai hídfőjéig közlekednek, a Batthyány téri végállomásra a Szentlélek térről induló pótlóbuszokkal lehet eljutni.

14:46
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Rémhírek miatt

felháborodtak a gátak védői és a védekezés irányítói: "Az árvízi védekezésben résztvevők és a védekezés irányítói megdöbbenéssel párosuló felháborodással fogadják, hogy megfeszített erőfeszítéseiket minden alapot nélkülöző rémhírek kérdőjelezik meg. A további "értesülések" keletkezésének és terjedésének megakadályozása érdekében az árvízi védekezést felelősen irányítók ismételten leszögezik: védművet, gátat fel nem adnak, védvonalat más település védelme érdekében át nem vágnak. A védekezés jelenlegi szakaszában gátszakadás nem történt" - olvasható az Országos Műszaki Irányító Törzs közleményében.

14:51
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Merkel Orbán szerepében

14:55
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

A BBC is ránk figyel

A brit állami média is beszámol a magyarországi helyzetről, és többek között arról, hogy Orbán Viktor a győri laktanyában töltötte az éjszakát.

15:01
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Sorfal a győrújfalui gáton

Forrás: MTI/Krizsán Csaba

15:02
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Vörösiszapot, azt ne!

"Az elmúlt napokban a sajtóban többször is megnyugtatónak szánt hírek szerint az almásfüzitői vörösiszap-tározó és veszélyeshulladék- lerakó a magas gátak miatt az árvíz ellenére sem jelent veszélyt. A Greenpeace fontosnak tartja emlékeztetni: a Magyar Tudományos Akadémia Földrajztudományi Kutatóintézete által készített tanulmány szerint "Az emberi hanyagság vagy természeti katasztrófa (földrengés, pusztító árvíz) komoly környezeti katasztrófához vezetne. Egy nagyobb baleseti esemény során a folyóba jutó vörösiszappal szennyezett vizek jelentős pusztítást okozhatnak a folyó élővilágában, és nagy távolságra eljutó lebegőanyagok a folyóparti települések ivóvízbázisát is elszennyezhetik"." - olvasható a Greenpeace Hungary közleményében.

15:08
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

A DK nem ül fel az árvízre

Gyurcsányék nem szeretnék, hogy fontos témákat mosson el az árvíz, ezért a párt képviseletében ma sajtótájékoztatót tart a trafik-ügyben Varju László Siklóson, Szűcs Erika Gyöngyös és Kolber István Marcaliban.

15:17
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Öt percük volt összepakolni

Szentendre  bejáratánál a Pap-szigetet teljesen elöntötte a víz, belül is. Többen, helyi lakosok az elárasztott bevezető út szélén állnak a rendőrségi kordon előtt. "Öt perc alatt kellett elkészülnöm és elindulnom tegnap este" - mondta egyikük. Csak arra volt idejük, hogy egy hátizsákba bepakoljanak, és feltegyék a faházuk egy magasabb pontjába az ingóságaikat, hogy azokat ne árassza el a víz. Nagyon félnek a fosztogatóktól, akik szerintük éjszaka csónakokkal lopóznak a házakhoz. Ha tehetnék, a saját kenujukkal már most visszamennének a házaikhoz, de a rendőrség ellentmondást nem tűrően lezárta a területet - jelentette tudósítónk.

15:25
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Csalódásba fordulhat a jó szándék

"Egyeztetés nélkül a jó szándék keserű csalódásba fordulhat át, hiszen ha ott leszünk sokan, ahol a munka már kevés, akkor feleslegesnek fogjuk magunkat érezni, illetve ha nem tudnak a hivatalos szervek a váratlan érkezőkről, akkor az ellátásukról sem tudnak gondoskodni. Ezért így újabb csalódásoknak lesznek kitéve a jó szándékú önkéntesek" - mondta Nagy István, Mosonmagyaróvár fideszes polgármestere.

15:30
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Délután szúnyogirtás

Szúnyogirtással is segíti az árvízi védekezést a győri városüzemeltető társaság a megyeszékhely körzetében fekvő 15 településen, pénteken délután három órakor megkezdik a vegyszeres gyérítést több mint kétezer hektáron. Az áradás miatt, illetve az árvíz levonulását követően ugrásszerűen megnő a térségben a szúnyogok száma, így az árvíz miatt veszélyeztetett települések számára nagy segítséget jelent a szúnyogirtás. A 15 veszélyeztetett település: Győrzámoly, Győrladamér, Győrújfalu, Dunaszeg, Dunaszentpál, Mecsér, Kisbajcs, Szőgye, Nagybajcs, Kunsziget, Vámosszabadi, Vének, Öttevény, Abda, Gönyű.

15:35
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Az avitt gátjainkról írnak

a német Spiegelben. A lap legújabb árvízzel kapcsolatos cikke kiemeli, hogy Magyarországon napok óta többezer katona és önkéntes készül az árhullám fogadására, valamint azt is megjegyzik, hogy a budapesti gátak a 70-es években épültek, ennek ellenére a főváros vezetése ígéretet tette, hogy gond nélkül fognak működni.

15:42
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Magyarország félhet

Európa, sőt a fél világ kis hazánkra helyezte vigyázó tekintetét. A CNN néhány perccel ezelőtt megjelent cikke megjegyzi, hogy Magyarország félhet, mert a Duna áradása minden eddiginél komolyabb, felülmúlja a legmerészebb álmokat, még Németországban sem tudták maradéktalanul megállítani, ott több száz millió eurós károkat okozott - olvasható a cikkben.

15:47
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Kilátás a Parlamentből

Forrás: Gazda Albert

15:50
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Most jó halnak lenni

Általános halfogási tilalmat rendelt el a Duna Pest megyei szakaszán és a hozzá tartozó árterületen csütörtökön este 18 órától visszavonásig a Pest Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága.

15:52
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

A csehek nem szusszanhatnak

Legalább a jövő hét elejéig fenn kell tartani, és nem szabad szétszedni a folyók mentén és a települések körül összerakott mobilgátakat Csehországban - közölte Tomás Chalupa cseh környezetvédelmi miniszter. A hatóságok azt követően szólították fel erre az önkormányzatokat, hogy a meteorológiai előrejelzések szerint a hét végén újabb intenzív esőzésekre lehet számítani az ország számos régiójában. A Moldván lévő víztárolóknak ugyanakkor ki kell engedniük a víz egy részét, hogy fel tudják fogni az esetleges újabb árhullámot. A Moldva, az Elba és a többi fontos cseh folyó csütörtök délután óta lassan apad. Pénteken délben már csak 13 helyen volt harmadfokú, tehát a legmagasabb szintű árvízkészültség.

15:55
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Orbán túlbuzgó

Az Orbán harca a hullám ellen című cikkben a szerző, Stephan Löwenstein kiemelte: "Magyarország miniszterelnöke túlbuzgón mozgósít az árvíz ellen". Kifejtette: míg a német vagy az osztrák kormányfő beéri azzal, hogy megtekinti az árvíz sújtotta térségeket, megdicséri a védekezésben részt vevőket és gyorssegélyt ígér, Orbán Viktor gyakorlatilag magához vonta az ár elleni küzdelem irányítását. Hozzátette:  a kormány "nyilvánvalóan el akarja kerülni a télen elkövetett hibákat, amelyek ártottak hírnevének".

16:03
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Nem maradnak el a koncertek

A budapesti árvíz miatt az A38 állóhajóról más helyszínekre kerül át két koncert: D-Nox & Beckers pénteken este az Akvárium Klubban, az Airbourne június 12-én szerdán a Club 202-ben lép fel.

16:13
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

250 fogvatartott a gátakon

A Duna áradása miatt veszélyeztetett területeken kétszázötven elítélt segít a védekezésben, börtönőrök felügyelete mellett - közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) pénteken. A dunai védvonalakra a Váci Fegyház és Börtönből, a Márianosztrai Fegyház és Börtönből, Tökölről, a Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási Intézetéből, valamint az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézetből. A bv-dolgozók szolgálatban nem lévő tagjai is önkéntesként dolgoznak az ország több pontján. Más intézetek gépjárművekkel, matracokkal, pokrócokkal, élelmiszerekkel segítenek. A Duna partján álló váci fegyház és börtön biztonságát nem veszélyezteti a Duna.

16:24
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Rendőrök a Pap-szigetnél

Rendőrök a Pap-szigetnél Fotó: Szabó Balázs - Origo

16:28
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Kitelepítések Fejér megyében

A Duna áradása miatt a veszélyeztetett területekről összesen 120 embert kellett kitelepíteni Fejér megyében - közölte a Fejér megyei kormánymegbízott. A megye hét, árvízzel érintett településén a védekezési munkálatokban több mint háromszázan vesznek részt, köztük a pálhalmai büntetés-végrehajtási intézet elítéltjei. Eddig 30 ezer homokzsákot helyeztek ki, Kisapostagon péntek délután fejeződik be az ideiglenes gátak építése. A veszélyeztetett területeket a lakók többsége már elhagyta. Kisapostagon a Panoráma úti harminchét üdülőingatlanban összesen kilencvenen élnek. Ők egyelőre házaikban maradtak, megpróbálják homokzsákokkal megvédeni az ingatlanokat.

16:38
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

885 centis lesz a Duna hétfőn

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság legfrissebb előrejelzése szerint 885 centiméteren tetőzik 10-én hétfőn a Duna Budapestnél. 

16:42
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Dunaalmásról jelentkezett be Orbán

Korábban nem látott összefogást tapasztalt az árvízvédelmi munkálatok során Orbán Viktor miniszterelnök, aki a Komárom-Esztergom megyei Dunaalmásról jelentkezett be pénteken élőben a Kossuth Rádió hírműsorában. Orbán szerint Kárpátaljáról, Erdélyből és a Tisza vidékéről is jöttek segíteni. Győr-Moson-Sopron megyében - ahol belépett az országba az árhullám - megfelelő magasságúak a gátak, ott most már a tartalékképzés, őrszolgálat, figyelés az elsődleges feladat. Komárom-Esztergom megyében péntek estére fejezik be a gátak magasítását, melyek legalább 40 centiméterrel meghaladják majd a várható legmagasabb vízállást. Orbán szerint a veszélyt a gátakra gyakorolt víznyomás jelent.

16:57
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Még egy az Intercontinentalból

Fotó: Magócsi Márton - Origo

17:05
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Ezért van árvíz a Dunán

Az elmúlt évtizedek legnagyobb árhulláma vonul végig a Dunán. Kialakulásában kulcsszerepe volt annak a légörvénynek, amely napokon keresztül Közép-Európa felett helyezkedett el. A ciklon több hullámban nedves levegőt szállított többek között a Duna és mellékfolyóinak vízgyűjtőterületére, és pár nap alatt több havi átlagot meghaladó mennyiségű csapadékot okozott.   A május 29 reggeltől június 5 reggelig lehullott csapadék mennyisége  sokfelé meghaladta a 100, sőt az Alpokban a 200 mm-t, néhol 300 mm  feletti értéket mértek.

Az aktuális várható időjárásról itt tájékozódhat.

17:12
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Túlbiztosítanak Győrújfalunál

Védművet, gátat fel nem adnak, védvonalat más település védelme érdekében nem vágnak át, a védekezés jelenlegi szakaszában gátszakadás nem történt - közölte a Győr-Moson-Sopron megyei Kormányhivatal, nem részletezett, minden alapot nélkülöző rémhírekre reagálva. A Győrújfalunál lesuvadt, mostanra újraépített töltésfalrész magassága elegendő, de "tekintettel a felfokozott helyzetre", azt a nap folyamán tovább magasítják. Lassabban épül ugyanakkor a falu felöli oldalon a kavicspaplan, mert a fakadóvizek miatt magasabb vízszintek alakultak ki.  Azokon a szakaszokon, ahol rézsű csúszását észlelik, bordás megtámasztásokat alakítanak ki. A megtámasztás befejeztével a magasítási munkák dupla csatárlánccal tovább folytatódnak. A jelenlegi helyzet a magasítás folytatását nem akadályozza, a töltésen elrendelték a túlbiztosítás kiépítését - írták.

17:16
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Tokányt küld a gátra a MÁV

Az árvízvédelmi készültség miatt lemondta a MÁV Start Zrt. szombatra szervezett vállalati rendezvényét, a Jegyvizsgálók Szakmai Napját. Az eseményre megrendelt 1800 adag ebédet pedig felajánlották az árvízvédelemben dolgozóknak, így június 8-án szombaton tarhonyás marhapörköltet, illetve rizzsel készült hentes tokányt ehetnek a fővárosi partokon dolgozó önkéntesek - közölte a cég.

17:21
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Már a Külügy is ázik

A Külügyminisztérium Duna mellett levő, Bem téri épületében délután három órától leállítják a lifteket, mert az épület alsó szintjeinél már ott a Duna. Az épület alatti romnál, amelyet üvegpadlón keresztül látni, már ott a Duna.

17:29
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Illetékmentes lehet a segítség

Nemzetgazdasági Minisztérium kezdeményezi, hogy katasztrófaveszély vagy vészhelyzet idején ne kelljen tranzakciós illetéket fizetni ha a terhelendő vagy jóváírandó számla a Nemzeti Összefogás Számlaszáma. A rendelkezést a 2013-ban kezdeményezett korábbi átutalásokra is alkalmaznák, a javaslatról hétfőn dönt a Parlament.

17:35
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Szivárgó zsilip Szentendrén

Meghibásodott és szivárog a Nádastói-csatorna és a Dera-patak közötti zsilip, a hibaelhárítási munkálatokban búvárok is részt vesznek, jelenleg telepített szivattyúkkal emelik vissza a Nádas-csatornába átszivárgó vizet. Varga László, a helyi védelmi bizottság elnöke szerint a szivattyúk körülbelül annyi vizet nyomnak vissza, mint amennyi átszivárog.

17:42
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Mentegetőzik a pólós Navracsics

Forrás: MTI/Soós Lajos

Leányfaluról érkezett, ahol minisztériuma is részt vesz az árvízi védekezésben - mentegetőzött Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, amikor pólóban találkozott a brazil elnökhelyettessel.

17:45
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Dupla védvonal Nagymaroson

A gáttól nyolc-tíz méterrel hátrébb újabb védvonalat építenek ki Nagymaroson a közelben lévő házakban lakók biztonsága érdekében - közölte Petrovics László polgármester. A Dunával párhuzamos 100-120 éves házsor a korábbi áradásokat "egyetlen repedés nélkül" átvészelte, de a rekordmennyiségű víz miatt szükség van második védvonalra is. Így remélhetőleg senkinek sem kell kiköltöznie. Körülbelül 350-en dolgoznak a környéken, legalább 60 tűzoltó és a bükki mentőcsapat 60 tagja is segít, délután pedig 50 rendőrtiszti főiskolás érkezik. Estére a védekezők létszáma a 800-at is meghaladhatja. Nagymarosnál most 676 centiméteres vízmagasságot mérnek, vasárnap 742 centiméteren tetőzhet a Duna. Addig, illetve azt követően is figyelőszolgálatot működtetnek. A város lakói csak kedd körül lélegezhetnek fel.

17:51
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Pőrekocsik homokzsákokkal

Pőrekocsik homokzsákokkal Szőnyön Forrás: MTI/Máthé Zoltán

17:59
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Győrzámolyon bizakodnak

Győrzámolyon minden remény megvan arra, hogy sikeres lesz az árvíz elleni védekezés. Horváth Gábor, Győrzámoly polgármestere szerint a közel háromezres településről hatszázan vesznek részt harmadik napja a védekezésben. Van, aki a zsákokat tölti, és van, aki élelemmel látja el a gátnál dolgozókat. A szomszédos, legveszélyeztetettebb helyzetben lévő település, Győrújfalu felé futó töltésen folyamatosan dolgoznak. Mindenkit arra kér, egy szombat délig, az áradás várható végéig tartó nagy erőfeszítéssel akadályozzák meg, hogy a gáton baj történjen. "Ma éjjel csak az aludjon, aki nagyon álmos" - fogalmazott, hozzátéve, "ennek a soha nem látott összefogásnak meg kell legyen az eredménye".

18:03
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Győrladamér végzett

Győrladaméron már végeztek a védekezési munkálatokkal, a helyiek más településeknek ajánlják fel segítségüket. Kettinger János polgármester szerint abban, hogy három napja be tudták fejezni a védekezési munkálatokat, kezükre játszott a Mosoni-Duna menti település fekvése és az is, hogy itt - Győrzámolytól és Győrújfalutól eltérően - nem bontották el a folyamág-rehabilitáció keretében a gátat.

18:18
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

A partra csak gumicsizmában!

Forrás: MTI/Kallos Bea

18:40
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

A Kőröstől is jönnek

Hetven dolgozót vezényeltek át a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóságtól a dunai árvízi védekezéshez. A hétvégére további 56 embert helyeztek készenlétbe a gyors mozgósítás érdekében. Az igazgatóság állományából tapasztalt műszaki irányítókat és fizikai dolgozókat vezényelt át az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT). A szakemberek Esztergom, Almásfüzitő, Dunaszentpál és Győrzámoly térségében kapcsolódnak be a védekezési munkálatokba. A közlemény szerint a napokban az igazgatóság tehergépjárművei a Rába folyó torkolati szakaszához vonalvilágítási eszközöket és 230 ezer homokzsákot szállítottak át. - írta pénteken a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság.
18:42
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Árvízi szótár - tömlősgát

Tömlősgát: Nyomvonal erősített neoprénből (műgumiból) készült, lehorgonyzott tömlőből kialakított mozgógát. A tömlősgátat általában szivattyúzott vízzel töltik fel.
18:44
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Árvíz az Intercontinentalból

Fotó: Magócsi Márton - Origo

18:47
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Shabbat shalom!

"Ezért imádkozzék hozzád minden jámbor, a mely időben talál téged; bizony nagy vizek áradásakor ő hozzá nem érhetnek." - idézi Dávid királyt a Zsoltárok könyvéből (32:6.) Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija, aki árvizi közleményt küldött szerkesztőségünknek. Mindannyian imádkozunk azért, hogy a pusztító árvíz ismerjen gátat, és mindannyian egészségben és jólétben vészeljük át a következő napokat - írja Köves, aki több zsidó szent könyv árvízzel kapcsolatos magyarázatát is elküldte a vallási hagyományok felidézése mellett.

19:01
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Repülési tilalom

A Nemzeti Közlekedési Hatóság további repülési korlátozásokat vezetett be az árvíz miatt. Az Esztergom környékére vonatkozó légtérhasználati korlátozások mellett nem lehet repülni a Duna teljes magyarországi szakaszán a meder középvonalától jobbra és balra eső 3 - 3 km-es sávon, valamint a Duna medrének középvonalától Magyarország irányába eső 3 km-es sáv,azzal a feltétellel, hogy a légijármű nem lépheti át a Duna medrének középvonalát Szlovákia irányába. Bővebb információk a közlekedési hatóság honlapján.

19:05
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Orbán Pilismaróton

Forrás: Facebook/Orbán Viktor

19:09
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Csongrád megye is segít

A Csongrád Megyei Közgyűlés mai ülésén döntött arról, hogy egymillió forinttal segíti a napokban a Dunán levonuló rekordárvízzel szembeni védekezést. Az összeget a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság részére utalják várhatóan június 10-én, hétfőn.

19:13
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Orbán még mindig Pilismaróton

Forrás: Facebook/Orbán Viktor

19:16
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Pozsonynál már apad a Duna

Reggel óta Pozsonynál péntek délutánig közel 30 centiméterrel csökkent, Bősnél, Révkomáromnál és Párkányban ugyanennyivel emelkedett a Duna vízszintje. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet előrejelzése szerint a Duna alsó szakaszán először Bősnél, pénteken az esti órákban, majd szombaton délben Révkomáromban és vasárnap reggel Párkányban lehet a folyó vízszintjének tetőzésére számítani.
19:23
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

A horvátok is készülnek

Kelet-Horvátország is készül a Dunán levonuló hatalmas árhullám fogadására. A térségben egyelőre rendszeres árvízvédelmi intézkedések vannak érvényben, de Eszék közelében már a hadsereg is bekapcsolódott a munkába. Kiskőszegen (Batina) a Zöld-szigetet már elárasztotta a víz. A Duna árterében található drávaszögi üdülőtelepen napokkal ezelőtt kiürítették a nyaralók alsó szintjét, szigetelték a vezetékeket, áramtalanították az épületeket. Az Eszék közeli Nemetinben péntektől mintegy száz katona tölti a homokzsákokat.

19:27
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

A budai kerékpárút már járhatatlan

Egyik olvasónk jelezte, hogy a Lánchíd budai oldalán levő villamos, illetve gyalogos/biciklis alagút már teljesen járhatatlan, elöntötte a víz.

19:33
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Útlezárások Győrben

Az árvíz miatt lezárták a győri belvárosba vezető egyik hidat és az ipari parkba vezető utak egyikét. A járműforgalom elől már korábban elzárt Kossuth-híd belváros felőli oldalán, a Káptalandomb aljában annyira megemelkedett a Mosoni-Duna szintje, hogy ez a szakasz járhatatlanná vált, így a Püspökvárba csak a másik oldalról, jókora kerülővel lehet feljutni. A Reptéri út egy részén azért kellett leállítani a forgalmat, mert átcsapott a víz az ott folyó iparcsatorna töltésének tetején. Előbb az autóforgalmat állították le, így a délelőtti műszakból hazafelé tartó munkásokat szállító buszok még keresztülmehettek ezen a szakaszon, majd a buszközlekedést is leállították.

19:39
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Van esély, hogy bírja a gát

Komáromban már 820 centiméter a Duna vízállása, ez 19 centiméterrel haladja meg a valaha itt mért legmagasabb szintet, de a város polgármestere szerint minden esély megvan arra, hogy a hétfő hajnalra várt, 831 centiméteres tetőzést is állja a gát.

19:45
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Budapest felkészült az árra

A Duna várható tetőzése a jelenlegi adatok alapján június 10-e, hajnali 1 óra körül várható, a legmagasabb vízszint 895 centiméter, plusz-mínusz 5 centiméteres eltéréssel. A Fővárosi Vízművek védelmi képességeit jellemzően 9 és 9,10 méteres  - a Vigadó téri vízszinthez viszonyított - árvízi szintre építette ki, a vízminőséget folyamatosan biztosítják, így tudják garantálni a megfelelő minőségű ivóvizet is a lakosság számára - mondta Pesti Imre, Fővárosi Védelmi Bizottság elnöke mai sajtótájékoztatóján, aki szerint minden kőzműcég felkészült az árvízre. Az ELMŰ csak abban az esetben kapcsolja ki a víz  által veszélyeztetett hálózatokat és fogyasztási helyeket, amennyiben a katasztrófavédelem úgy látja, hogy az érintett közüzemi berendezéseket nem lehet a víztől megvédeni, és életveszélyes helyzet alakulhat ki.

19:54
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Vonatról pakolnak Szőnynél

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

19:58
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Töltésmeghágás

Az állapot, amely akkor következik be, ha a kialakuló árvízszint magasabb, mint a töltés koronaszintje, és a víz azon átömlik.
20:05
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Vének és Kisbajcs is veszélyben

Mecséren és Dunaszentpálon elkészültek a védművek, s úgy tűnik tartható a helyzet. Győrújfalun viszont folyamatos mérlegelést igényel, hogy a gát melyik részén a legsürgősebb a beavatkozás, s milyen a töltés állapota. Éppen ezért az összes szaktudást a helyszínre kértem: naponta többször ott fogunk tanácskozni, hogy ha szükséges, időben tudjunk döntéseket hozni egy esetleges kitelepítésről - mondta a megyei kormányhivatal vezetője a Kisalföldnek. Péntek délután a búvároknak a zavaros vízben kellett az egyes részeken feljött fóliát visszahelyezniük. A veszélyes pontokon azonnali beavatkozást kérek a szakemberektől. A töltés mögött hatalmas a víztömeg, egy nagyobb részen átszakadó gát más településeket - például Véneket és Kisbajcsot - is veszélybe sodorhatna - mondta.

20:11
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Ma 40 centit áradt a Duna

A Duna több mint negyven centimétert áradt pénteken, Nagybajcsnál pedig már a 900 centiméteres várt tetőzési szintet is meghaladta. A fővárosban 895 centiméteren várják a tetőzést hétfőre. Ez 35 centiméterrel haladja meg az eddigi legnagyobb vízállást.
20:15
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Rosszul lett a katasztrófacédő

Rosszul lett, majd kórházba került péntek reggel a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője, Juhász Attila, feladatait határozatlan időre a helyettese, Branyiczky Márk vette át - mondta Spitz Alexandra, a megyei katasztrófavédelem szóvivője.
20:18
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Sokat segít a Vöröskereszt

Az elmúlt három napban közel 10 ezer embernek nyújtott segítséget a Magyar Vöröskereszt a dunai árvízi helyzettel összefüggésben a fővárosban, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest megyében. A szervezet részt vesz az esetlegesen kialakítandó befogadó helyek kezelésében, üzemeltetésében és az érintett lakosság pszichoszociális ellátásában is. Ezen felül készenlétbe helyezte a rendelkezésére álló speciális árvízi mentőhajóit is, melyek szükség esetén rövid időn belül bevethetőek.
20:25
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Az Elbán is nagy a gond

Több száz kilométer hosszú árhullám alakult ki pénteken az Elba németországi szakaszán, a hatóságok elhúzódó védekezésre számítanak, a gátak erősítésén több mint százezren dolgoznak. Drezdánál csupán 16 centiméterrel csökkent a vízállás péntek délutánra az előző nap mért 876 centiméteres csúcsértékhez képest. A szászországi fővárostól légvonalban majdnem 200 kilométerre fekvő Magdeburgnál, Szász-Anhalt tartomány fővárosánál pedig ugyanekkor már 700 centiméter feletti vízállást mértek, ami meghaladja a 2002-es nagy árvíz idején feljegyzett 672 centiméteres rekordot. A tetőzést vasárnapra várják. Június elején mindkét városnál 2 méter körüli a megszokott vízállás.
20:40
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Gyűjtenek a reformátusok is

A Magyarországi Református Egyház Zsinatának Elnöksége 2013. június 16-ra, vasárnapra országos adakozást hirdet az árvízkárosultak megsegítésére és az elhárítási munkálatok költségeinek enyhítésére. Bővebb információ itt.

20:49
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

A lezárt rakpart bénítja Pestet

Még erős a forgalom, lassú a haladás a Dunával párhuzamos utakon, a hidakon és a hidakhoz vezető utakon, így az Erzsébet hídon Pest felé, a Szabadság híd-Kiskörút és a József Attila utca-Széchenyi István tér-Lánchíd útvonalon, a Szent István körút-Margit híd útvonalon, a Rákóczi hídon Buda irányában. Telítettek a sávok a Lajos utca- Árpád fejedelem útja útvonalon, a Bem rakparton és a Szent Gellért rakparton,a Deák Ferenc tér környékén és a Széll Kálmán térhez vezető utakon - írja a BKK.
20:53
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Baján is készültség van

Baján elrendelte a polgármester a másodfokú árvízvédelmi készültséget, mivel a Duna vízállása pénteken reggel elérte a 800 centimétert. Zsigó Róbert, Baja fideszes polgármestere elmondta, hogy a mostani előrejelzés szerint, a Duna június 13-án, csütörtökön hajnalban tetőzhet Bajánál 970, plusz-mínusz 30 centiméteres vízmagassággal. A Nagy-Pandúr-sziget teljes kiürítését a tervezetthez képest korábbra kellett hozni, és azt pénteken reggel 8 órára befejezték. A gyorsan emelkedő víz miatt elrendelte a Petőfi-sziget kiürítését. Vasárnap délig mindenkinek el kell hagynia a szigetet, ahol a közszolgáltatásokat is ki fogják kapcsolni. Várják az önkéntesek jelentkezését is. Részletek Baja honlapján.

20:57
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Menekülnek a vadak

Az áradás elől menekülő vadak miatt pénteken 60 kilométeres sebességkorlátozó illetve a vadveszélyre figyelmeztető táblákat helyeztek ki a Baja és Szeremle közötti úton. Szombattól a helyi védelmi bizottság határozata szerint hasonló táblák kerülnek ki az 51-es számú útra az M9-es körforgalmi csomóponttól egészen Bajáig.
21:01
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Lezárták a 2-es útat

Teljes szélességében lezárták a 2-es főút Dunakeszi és Budapest közötti szakaszát, miután a Duna már az útig ér. Eddig a Dunakeszi felé vezető sávon lehetett közlekedni, péntek estétől teljes zárás van életben, mert az áradó folyó egészen az útig ér, s félő, hogy alámossa. A külső Váci út felől érkezőket az M0-sra, míg a Dunakesziről Budapest felé haladókat az Auchan-körforgalomnál a Pallag útra terelik. A 2-es főútnak erre a szakaszára a Volánbusz és a Budapesti Közlekedési Központ járatai sem hajthatnak be, a módosított útvonalakról az utazók a közútkezelő, illetve a közlekedési társaságok honlapjain juthatnak további információkhoz.

21:05
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Szombaton is felhőszakadás

Szombatra az egész ország területére elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Szombaton várhatóan a késő délelőtti óráktól a késő esti órákig szórványosan, az országban bárhol lehetnek zivatarok. A zivatarokat néhol jégeső, viharos szél, felhőszakadás kísérheti. A felhőszakadáskor kis területen rövid idő alatt több mint 30 milliméter eső hullhat. Nagyobb számban intenzívebb zivatarokra az ország középső harmadán van nagyobb esély. Szombaton a legalacsonyabb hőmérséklet 11 és 16 fok között valószínű. Napközben 24-28 Celsius-fokig emelkedhet a hőmérséklet.

21:08
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Nem az árvíz miatt késnek

Nem az árvíz, hanem műszaki hiba miatt 15-20 perccel hosszabb menetidővel közlekednek a vonatok a Budapest-Versenyház-Vác és a Budapest-Vác-Szob vasútvonalon péntek kora este. Rákosrendező állomáson meghibásodott a biztosítóberendezés, ez okozza a késéseket. A MÁV szakemberei megkezdték a hiba helyreállítását, amellyel várhatóan este fél nyolc körül végeznek. A menetrend szerinti közlekedés csak a késő esti órákban állhat helyre - mondta a Mávinform sajtóügyeletese.

21:19
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Kitelepítik Győrújfalut

Elrendelték Győrújfalu kitelepítését - mondta Orbán Viktor miniszterelnök péntek este kevéssel 7 óra.
21:21
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Így mentik a margitszigeti állatkertet

A margitszigeti kisállatkertet evakuálták ma a Fővárosi Állatkert munkatársai. Képek és videó ebben a cikkben.

21:25
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Nem jár a metró

Forgalmi okok miatt nem jár a piros metró az Örs és a Deák között - írta a BKK.

21:28
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Lezárják a Batthyhány téri aluljárót

A rendkívüli árvízi készültség keretében a BKK 2013. június 8-án, szombaton üzemkezdettől lezárja a Clark Ádám téri, Lánchíd alatti villamos-aluljárót és az M2-es metró Batthyány téri állomását.
21:30
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Ezért kell kitelepíteni

Győrújfalu kitelepítéséről Orbán Vitkor beszélt. A kormányfő azt mondta, hogy biztonsági intézkedésről van szó. "A gát egyelőre stabil, de a víz nyomása olyan nagy, hogy biztonsági okokból úgy döntöttünk, elrendeljük Győrújfalu kiürítését" - mondta a miniszterelnök. Orbán Viktor szerint mintegy kétezer embert érint az intézkedés.
21:37
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Kiderült mi a forgalmi ok

Gázolt a metró a 2-es vonalon, a Blaha Lujza téren, emiatt a szerelvények - mint az néhány bejegyzéssel korábban megírtuk - csak a Deák Ferenc tér és a Déli pályaudvar között közlekednek.
21:41
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Készülnek Vízivárosban

Tudósítónk azt jelentette Vízivárosból, hogy már nem csak a Battyhány tér és a Fő utca, hanem az eggyel beljebb levő utcákon is készülnek az árra. Homokzsákok vannak az Iskola utcában is, a Fő utcában pedig mindenhol a katasztrófavédelem hivatalos felhívásai olvashatók.

21:46
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Nem lehet megállni a Bem rakparton

Megállási tilalmat rendeltek ez az árvízi védekezés miatt Budán, a Bem rakparton ma este 10 órától.

21:57
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Lezárják a 11-est

Egy olvasónk Dunabogdányról azt írta, hogy feltehetőleg zárni fogják a 11-es utat Dunabogdány határában a Köbányára vezető híd alatt. A földet elkezdték odatermelni. Arról nincs hír, hogy Visegrád felé meddig és mennyire járható az út, de ha ott is zárni kell akkor Bogdányból csak erdőn keresztül lehet kijutni - írta.
22:07
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Munkáért ingyen utazhat

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium rendelkezése nyomán a helyközi közösségi közlekedési szolgáltatók menetrend szerinti járataikon díjmentesen szállítják haza a védekezésben résztvevőket. A kedvezmény 2013. június 7-én éjféltől az árvízi fenyegetettség fennállásáig lesz érvényben. A közlekedésért felelős tárca és a felügyelete alatt működő vállalatok a következő napokban elsősorban a bajba jutottak érdekében mozgósítják erőforrásaikat. A védekezésben, kármentésben dolgozóknak hazafelé nem kell majd fizetniük a személyszállító vasúttársaságok és a Volánok menetrend szerinti járatain. Az ingyenes utazáshoz mindössze a helyi Védelmi Bizottság vagy megyei katasztrófavédelmi igazgatóság hivatalos igazolására van szükség, amely a legegyszerűbben az odaútra szóló menetjegy lepecsételtetésével szerezhető be.

22:19
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Így zsákolták az állatokat

Forrás: Budapesti Állat- és Növénykert

22:25
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Nem jó az ivóvíz

A vezetékes ivóvíz fogyasztása csak forralás után ajánlott három Komárom-Esztergom illetve Pest megyei településen. Dömösön, Pilismaróton és Dobogókőn péntek estétől kell forralni a vizet. Ezekben a falvakban zacskós vízzel segítik az ellátást. Elképzelhető, hogy szombaton hasonló intézkedésre lesz szükség Almásfüzitőn is. Neszmélyen problémát okozhat, hogy 800 centiméteres vízállás felett meg kell szüntetni a vízszolgáltatást biztosító létesítmény áramellátását - írta az ÁNTSZ.
22:39
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Friss vízállások

Nagybajcs 900-ról 905-re, Komárom 814-ről 823-re, Esztergom 757-ről 766-re, Nagymaros 676-ról 689-re, míg Budapest 806-ról 817-re emelkedett a 19 órás adatok szerint.
22:44
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Tolnában is védekeznek

A Tolna megyei Bátán éjszaka is folytatják a megelőző védekezést .Jelenleg 114 ember dolgozik a település ártéri részét védő, két és fél kilométeres gát megerősítésén, magasításán, és éjszaka is több mint százan vesznek részt a védekezésben. A veszélyeztetett településrészen 53 ember él. A tervek szerint az ideiglenes védmű magasságát 60-70 centiméterrel emelik meg, a munkát vasárnapig fejezik be - írták a helyi katasztrófavédők.

22:51
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Menjen Bácsára zsákolni

Bácsára a depóba várnak önkéntes zsákolókat 20 óra után. Körülbelül 100-200 emberre lenne szükség - írták a Szigetközi Árvízi Hírek Facebook-oldalán.
22:55
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Befogadják a győrújfaluiakat

Dunaszigeten a Szelle Lovasudvar Panziójában 6 szoba várja a rászoruló kitelepítetteket (körülbelül 15 főt) - írta Sebestyén-Szellek Viola a szigetközi árvízi hírekkel foglalkozó Facebook-oldalon. Telefon: 00-36-30-838-44-80.

23:00
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Bezárják a győri körtöltést

A védekezés legfrissebb híre, hogy biztonsági okokból a vízügyi szakemberek bezárják a győri körtöltést - írta az Országos Vízügyi Főigazgatóság. A tájékoztatásuk szerint a várost az öblözet felől védi egy töltés, amit az 1954-es árvíz után építettek, számítva arra az eshetőségre, ha valamelyik folyó melletti fővédvonali töltés elszakadna, és a kitörő víz megindulna a város irányába. Ezekben az esetekben az úgynevezett lokalizációs töltések védik meg a várost. Amikor a települést nem fenyegeti rendkívüli árvíz, ez a körtöltés a keresztező közlekedési utaknál nyitott, nincs lezárva. Lezárás esetén, a forgalom ezeken az utakon megszűnik.
23:03
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Tepertős pogácsát sütnének

"Ha valaki tud olyan helyet, lehetőséget ahol ki lehet sütni 1000-1500 darabfagyos tepertős pogácsát, vagy valaki el tudná vinni olyan helyre ahol mindez megoldható akkor kérlek jelezzétek" - írták a Szigetközi Árvízi Hírek Facebook-oldalán. Telefon: 06-70-672-27-74.

23:05
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Esztergomnál megdölt a rekord

Péntek este Esztergomnál is elérte az eddigi legmagasabb vízszintet a Duna. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság legfrissebb adatai szerint péntek este 8 órakor már 771 centiméteres volt a folyó vízszintje. Esztergomban mostanáig 2002-ben volt a legmagasabb a vízszint, akkor szintén 771 centimétert mértek. Nagybajcsnál hajnali 3 órakor dőlt meg a dunai vízállás rekordja, amely - szintén 2002-ben - 875 centiméter volt. Komáromnál délelőtt 10 órakor haladta meg a dunai vízállás az eddigi rekordértéket. Itt az eddigi legnagyobb vízszint 802 centiméter volt, amelyet 2002-ben mértek.

23:14
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

A Gombold újra! is gyűjt

Az állami divatmecenatúra, a Gombold újra! is összefogásra buzdít. Elhalaszott rendezvényükön gyűjtést rendeznek az árvízkárosultak javára.

23:18
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Győrújfalu kitelepítésre várva

Forrás: MTI/Krizsán Csaba

23:22
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Árvíz felülről - videó

Forrás: Magyar Honvédség

23:26
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Nagymaroson átszakadt egy gát

A nagymarosi Váci úton egy időre átszakadt a gát, de gyorsan helyreállították - mondta az Indexnek a lap helyi tudósítója.
23:29
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Három falu elzárva

A Magyar Közút közleménye szerint országos közúton Pilismarót, Dömös és Kisoroszi nem megközelíthető. Összesen 128 kilométer úton van forgalomkorlátozás, teljes szélességében 37 út van lezárva. Bővebb információ a társaság honlapján.

23:34
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Kisoroszi víz alatt

Forrás: BRFK/H. Szabó Sándor

23:38
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Nincs szükség önkéntesekre

A Katasztrófavédelem az ETO Parknál tartott tájékoztatót. Erről írtak a Szigetközi árvízi hírek Facebook-oldalán. 
- Győrújfalu az egyetlen kritikus pont, Győrben és környékén elkészültek a védvonalak a szükséges magasságokban. 
- Ma éjjel sehol sincs szükség további önkéntesekre.
- A civil önkénteseknél jobban szervezett és tapasztaltabb 200-250 polgárőrre építenek, akiket mostanában a nagy Tesco parkolóból indítottak. 
- Az ETO parkolóból elinduló körülbelül 100-150 önkéntes számára pedig Mecsért és Koroncót jelölték ki, de ott sincs szükség további emberekre. 
- Ha van megmaradt étel vagy italadomány, azt este-éjjel lehet vinni a helyszínekre főleg, ha tudjuk, hogy ott és akkor van rá igény. Példaként említették Vének, Dunaszeg, Ladamér, Győrszentiván, Zámoly.

23:47
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Friss vízügyi adatok

A Vízügyi Főigazgatóság legfrissebb, 21 órai mérései szerint Nagybajcsnál 907, Komáromnál 827, Esztergomnál 771 (20 órai adat), Nagymarosnál 694, Budapestnél pedig 823 centiméteren áll a Duna vize.

23:50
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Komárom szlovák oldala este


Forrás: Bumm.sk

23:54
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Elmosta az ár az LMP-t

A Lehet Más a Politika közleményt írt, hogy a szombat délelőtt, 10:30-ra, a Margit híd pesti hídfőjéhez tervezett, a fenntartható folyamszabályozással kapcsolatos javaslatainkat ismertető sajtótájékoztatójukat elhalasztják.

00:00
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Délután Táton

Forrás: MTI/Kovács Attila

00:05
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Elindultak az első buszok

Rendőri felvezetéssel elindultak az első buszok Győrújbarátra. Egyelőre csak kevesen szálltak fel rájuk. Sokan autóval indulnak útnak. A rendőrök vigyáznak az elhagyott ingatlanokra és később majd egy-egy ember visszatérhet megetetni az állatokat. Azt nem tudják, mennyi ideig kell a lakóhelyüktől távol lenniük - írta a Győrplusz.hu.

00:08
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Kiterjesztik a veszélyhelyzetet

A Belügyminisztérium az árvízi helyzettel összefüggésben áttekintette a veszélyhelyzet kiterjesztésének és meghosszabbításának lehetőségét. A tárca pénteki közlése szerint áttekintették a fővárostól délre fekvő területek árvízi veszélyeztetettségét, és javaslatot tesznek a kormánynak, hogy arra a területre is hirdessenek veszélyhelyzetet. A BM arról is tájékoztatott, hogy javaslatot készítenek a veszélyhelyzet meghosszabbításának lehetőségéről a kormánynak, és erről az Országgyűlést is tájékoztatják.

00:20
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Gönyűnél direkt folyik a víz

A Facebookon írta valaki, hogy Gönyűnél átszakadt a gát. Felhívtuk a település jegyzőjét, aki elmondta, hogy a gáttal minden rendben van, csak a vízügyesek használnak egy olyan speciális fóliát, amin szivárog a víz, hogy csökkentse a víznyomást, de ez nem jelent gondot. A jegyző szerint a gátakat 99 százalékra megépítették, és minden élő ember azon dolgozik, hogy védjék a települést. 

00:25
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Kitelepítésnél nem lehet bemenni

Hiába minden próbálkozás, újságírók nem juthatnak be Győrújfaluba, tudtuk meg az ORFK Országos Törzstől. Azért hívtuk őket, mert napközben emailben értesítették a médiát, hogy tőlük kell engedélyt kérni "az árvízi helyzetben zárt területre, saját felelősségre" belépésre. Kitelepítés esetén viszont nem adnak ilyen engedélyt. Győrújfaluban egyébként éppen most viszik ki az utolsó 17 embert - mondták a rendőrségen.

00:25
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Szállás a kitelepítetteknek

Győrújfalui kitelepítettek számára van 5 szabad szoba a szigetközi Diamant Hotelben. Szobánként 2 felnőtt 2 gyerek minimum elfér. Családosok, ksigyerekesek, nyugdíjasok előnyben - írták a Facebookon. Bővebb információ a +36-96-671-470-es számon

00:32
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Így dolgoztak Tahinál

Forrás: Rácz Gergely

00:36
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Borkai mélyen lakik

Győr városa nincsen veszélyben - mondta Borkai Zsolt, Győr polgármestere a Győrplusz.hu-nak. Borkai elmondta, ő maga is a város egyik legmélyebb pontján, az Ergényi lakótelepen él, családja otthon van, nincsen szó arról, hogy csomagolni kellene Győrben. Győrújfalu lakossága higgadtan fogadta a döntést, napok óta lehetett rá számítani, le a kalappal az ott élő emberek előtt. Győrben természetesen minden rendelkezésre áll a Győrújfalun élők fogadására, azonban az elsődleges befogadó helyszín Győrújbarát, de sokan mennek Győrbe családhoz, rokonokhoz is - mondta a polgármester.

00:43
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Markoló a vízben

1:42-től markoló a Szentlélek térnél

00:50
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Győrújfalu le van zárva

Győrújfaluba nem engednek be újságírókat, ezzel a helyszínen szembesültek tudósítóink. Autójukat akkor állították meg, amikor rá akartak kanyarodni a településre vezető útra. A hatóságok azt mondták, gyalog sem mehetnek be. A környéken egyébként katonai teherautók hozzák-viszik a homokot, az út mellett rendőrök állnak, lépésben lehet csak haladni.

00:53
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

A 12-esen is a Duna az úr

Lezárták a 12-es főutat Vác és Verőce között, mert egy 5 kilométeres szakaszt elárasztott az áradó Duna. Kerülni Katalinpuszta felé lehet - írta a Magyar Közút.

00:58
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Komáromnál kész a gát

A komáromi ideiglenes védmű elkészült, az önkéntesek bevonására a gátépítéshez már nincs szükség. Komárom szőnyi városrészének védelmére 4640 méter hosszan három zsák széles és öt-hat zsák magas fóliázatlan gátat építettek. A többszázezer homokzsákot kézi erővel töltötték meg, vasúti kocsikon szállították a helyszínre és a vízügyi szakemberek irányítása mellett a honvédség közel kétszáz katonája helyezte el.

01:01
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Vita az útzárnál

Értetlenkedve fogadják a Győrújfalu előtt megállított autósok, hogy nem mehetnek tovább, jelentette tudósítónk, akinek az orra előtt keveredett hangos szóváltásba egy sofőr a rendőrökkel. A kereszteződésben közben 10-20 fiatal szemléli a helyzetet egykedvűen.

01:05
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Útlezárások Fejérben is

Az áradás miatt a következő utakat zárták le Fejér megyében:
- Dunaújvárosban, Halász sor, alsó Duna parti út, Üdülő sor, 
- Adonyban a Lórév felé vezető utat,
- Kulcson a hajós utcát és a Duna parti utcát,
- Rácalmáson az Esze Tamás, Páskom és Madách utcát,
- Ercsiben a Hajóállomás környékét.

01:09
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

A betegekről már gondoskodtak

Győrújfaluról 7 betegszállítást igénylő emberről gondoskodtak a hatóságok. Közülük 3 embert a mentőszolgálat Győrbe szállított kórházba, míg 4-et a hozzátartozók vittek el. A mentőszolgálat a biztonság kedvéért Nagybajcsról 4 betegszállítást igénylő embert szállított Győrbe. Győrújfaluban a mentők két járműve a helyszínen marad, de szükség esetén, a további települések esetleges kitelepítésekor újabb mentőkapacitást tudnak biztosítani - írta a megyei védelmi bizottság.

01:15
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Pszichológus is van

Győrújfaluban 10 busszal szállítják az embereket. Eddig összesen 29 embert vittek el a kijelölt befogadóhelyre, ahol orvos és pszichológus is várja a kitelepítetteket. A befogadó helyeken a járási tisztifőorvos közegészségügyi szemlét tartott.

01:32
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

12 kitelepített van a kultúrházban

Elvileg Győrújbarátra viszik a kitelepített embereket Győrújfaluból, de tudósítónk csak 12 emberrel találkozott a helyi kultúrházban. Ott azt mondták, egyelőre ennyien jöttek, a többiek nem akarják elhagyni a falut, és inkább kimentek a gátra. Az épület előtt sok a rendőr, a kitelepített kevesek pedig kávét, pogácsát kapnak.

01:41
június 07, 2013
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor dolgokat néz

Orbán Viktor újabb árvízi videót tett fel Facebook-oldalára. A videón egy tatabányai gyáravató után az árvízi védekezés munkálatait nézi meg. Önkéntesekkel beszél, katasztrófavédőkkel egyeztet és távcsővel kémleli a Dunát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!