Homokzsákokkal védekeznek a Balatonnál

Események

balaton, fonyódliget, Yvette, egyméteres hullámok, időjárás
Vágólapra másolva!
A viharos szél miatt országszerte kidőlt fák és leszakadt faágak nehezítik a közúti és a vasúti közlekedést. Sok helyen vannak áramkimaradások, több dél-balatoni településen pedig homokzsákokkal védekeznek a viharos szél miatti kicsapódó hullámok ellen. A viharos időjárás kezdete óta majdnem 1000-szer riasztották a tűzoltókat. Országszerte kiadós eső esik, a legerősebb széllökések meghaladják a 90-100 kilométer/órát. Majdnem háromezren maradtak áram nélkül11 ezer homokzsákHétvégére várják az árhullámotVasárnap süthet ki a nap
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül98 bejegyzés
21:37
május 14, 2014
Vágólapra másolva!

Kiöntött a medréből a Balaton

A Balaton körül több önkormányzatnál is vízkár-elhárítási készültséget, illetve védekezést rendeltek el a fokozódó viharos erejű északi-északnyugati szél és a várható jelentős mennyiségű csapadék miatt, ami a tó magas vízállása miatt több helyen is komoly gondokat okozhat.

A Balaton vízállása 128 centimétert mutatott szerdán, ami 18 centiméterrel meghaladja az engedélyezett maximumot. A döntéshozók az elmúlt hónapokban, eltérően a korábbi évek gyakorlatától, tartósan magasan tartották a tó vízszintjét, hogy egy aszályos nyár esetén is maradjon elég víz a mederben a szezon végégig. A vízügy korábbi nyilatkozatai szerint a Balaton víztükre erős szélben 30-50 centimétert kileng keresztirányban, ami azt jelenti, hogy az erős északi szél a vízálláshoz képest 15-25 centiméterrel magasabb vízszintet okozhat a tó déli partján.

Egyméteres hullámok Fonyódligeten Forrás: Sonline.hu/Márton László

Horváth Ákos, az Országos Meteorológiai Szolgálat Siófoki Obszervatóriumának vezetője az MTI-nek elmondta, csütörtök hajnalban, illetve délelőtt várják a balatoni vihar tetőzését, amikor a tó körül több helyen lesznek 100 kilométer/órás erejű széllökések, Balatonmáriafürdő és Szigliget vonalában pedig még ennél is erősebb szél várató. A viharos erejű széllel jelentős csapadék is érkezik.

Siófokon már áll a gát

A sonline.hu szerint Fonyódligeten már kilépett a medréből a víz. Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere arról számolt be az MTI-nek szerda délután, hogy a Balaton már több helyen elöntötte a település strandjait, a parti sétány járhatatlan, és kezd megjelenni a víz a partközeli utcákban is. "Imádkozunk, hogy megússzuk a vihar tetőzését nagyobb vízkár nélkül, mert a vízkiöntések ellen igazán nem tudunk védekezni" - fogalmazott a polgármester, aki elsőfokú helyi vízkár-elhárítási készültséget rendelt el 24 órás szolgálattal.

Fonyódliget Forrás: Sonline.hu/Márton László

Kolumbán Tünde, a siófoki önkormányzat sajtóreferense közölte, hogy a polgármester fokozott készültséget rendelt el, figyelőszolgálatot működtetve a Balaton-parton. Mivel a tóban egy métert meghaladó hullámok várhatóak, számolni kell azzal, hogy a víz kicsap a partra. Siófok mélyebben fekvő területein kora délutántól homokzsákokból nyúlgátat építettek, és az éjszakai készültségről is gondoskodtak. A védekezési munkálatokba szükség esetén közmunkásokat is bevetnek.

A sajtófelelős emlékeztetett arra, hogy a közelgő vihar sokban hasonlít a négy évvel ezelőtt, szinte pontosan ebben az időszakban érkező Zsófia nevű ciklonra. Ekkor csúszott meg egyebek közt a Sió partfala, aminek következtében leszakadt a csatorna partján haladó kerékpárút mintegy 150 méteres szakasza.

Fonyódliget Forrás: Sonline.hu/Márton László

Bázelné Mihályka Szabina, Somogy megyei katasztrófavédelmi szóvivő azt mondta, hogy több Balaton-parti településen - Balatonbogláron, Balatonlellén, Zamárdiban és Siófokon - már a védekezést is elrendelték a polgármesterek a tó magas vízállása és az egyre erősödő széllökések miatt a parthoz közeli épületek megóvása érdekében. A védekezésben a járási mentőcsoportok is részt vesznek, homokzsákokkal óvják az ingatlanokat a víztől. A siófoki és a marcali katasztrófavédelmi kirendeltség mozgósította az önkéntes tűzoltó egyesületeket, hogy szükség esetén bevethetőek legyenek.

21:39
május 14, 2014
Vágólapra másolva!

Nem járnak a vonatok a Dombóvár-Gyékényes vonalon

Nem közlekednek a vonatok a Dombóvár-Gyékényes vasútvonalon Taszár és Baté között - közölte a MÁV szerda késő délután az MTI-vel. A közlemény szerint Taszáron egy fa dőlt a vasúti pályára és elszakította a felsővezetéket, ezért a vonatok helyett autóbuszok viszik az utasokat a két település között.

Az átszállások és a hosszabb menetidő miatt az erre közlekedő vonatok utasai 35-40 perc késésre számíthatnak. A Dombóvár-Gyékényes vonalon előreláthatóan a késő éjszakai órákig tart ez a rendkívüli állapot, illetve a helyreállítás - tették hozzá.

21:42
május 14, 2014
Vágólapra másolva!

A Petőfi-sétánynál eléri a partot éri a víz

Az Origo helyszíni tudósítója szerint hatalmas a szél a siófoki partszakaszon, szinte a másik szavát sem lehet érteni a zúgástól. A Balaton vízén tarajos hullámok látszanak, a Petőfi-sétánynál a partot éri a vízszint. Pár utcával beljebb a város felé viszont az egészből semmit sem lehet észlelni, szinte szélcsend van.

21:45
május 14, 2014
Vágólapra másolva!

Több száz hektárnyi szántót öntött el a Rába

Komoly árhullám vonul le a Rábán, lakott területek és termőföldek is veszélyben vannak, de beindult az árvízi védekezés is, aminek köszönhetően eddig sikerült megvédeni a belterületeket, az árterületen lévő szántóföldek és melléképületek azonban víz alá kerültek - mondta Körmenden a vidékfejlesztési miniszter, aki szerdán a helyszínen tájékozódott az árvízi védekezésről. A rábai helyzetről bővebben itt olvashat.

21:50
május 14, 2014
Vágólapra másolva!

Az összes fát ki fogja csavarni a szél

Ha kiönt a víz, akkor a parton lévő összes fát ki fogja dönteni a szél - mondta az Origo tudósítójának egy parti büfés Széplakalsón. Szerinte ugyanis a kiöntő víz fel fogja lazítania  földet a fák gyökerénél, és a szél sora fogja őket kicsavarni. Négy évvel ezelőtt, amikor legutoljára volt ekkora vihar, ugyanez történt.

21:59
május 14, 2014
Vágólapra másolva!

Somogyban fákat dönt ki a szél

Somogyban ágakat tört le, fákat döntött ki a szél szerdán - közölte a megyei katasztrófavédelmi szóvivő az MTI-vel. Nemeskisfaludon felsővezetékre zuhant és fennakadt egy faág, a megyeszékhely útjain három helyen pedig kidőlt fa akadályozta a forgalma. Szentán a villanyvezetékre dőlt rá egy nyárfa, de a gyors beavatkozásnak köszönhetően a vezeték nem sérült meg, Sávolyon egy melléképületre borult rá egy nyárfa, amelyet a szőkedencsi önkéntes tűzoltók távolítottak el.

Ráksiban, Vízvár és Somogytarnóca külterületén, Somogyacsa és Somogydöröcske között szintén fákat csavart ki a szél, akadályozva a forgalmat, Siófokon két esetben ugyancsak a tűzoltók segítségére volt szükség közúti, illetve gyalogos forgalmat veszélyeztető megdőlt fa miatt - mondta a szóvivő.

22:03
május 14, 2014
Vágólapra másolva!

Az Aranypartnál már kiöntött a víz

Tudósítónk szerint a siófoki Aranypartnál a Balaton már kiöntött a medréből. Ezt a parttól pár méterre lévő tócsák jelzik.

22:12
május 14, 2014
Vágólapra másolva!

Csütörtökre az egész országra figyelmeztetéseket adtak ki

Egy megyére elsőfokú, az ország többi területére másodfokú figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat a várható sok eső, viharos szél, illetve heves zivatar miatt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint Hajdú-Bihar megyére nem adtak ki másodfokú figyelmeztetést, de a várható felhőszakadás, heves zivatar, sok eső és a viharos szél miatt ott is citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére a viharos szél miatt adták ki a narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést. Ezeken a területeken a legerősebb széllökések a 90 kilométer/órát is meghaladhatják.

A csütörtökön várható jelentős mennyiségű csapadék miatt ugyancsak másodfokú figyelmeztetést adtak ki Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala és Pest megyére, valamint Budapestre. Ezeken a területeken 24 óra alatt több mint 30 milliméter eső hullhat.Emellett több megyére elsőfokú figyelmeztetéseket adtak ki a várható viharos szél, a heves zivatar, sok eső, illetve felhőszakadás miatt.

22:24
május 14, 2014
Vágólapra másolva!

Kiskacsák úszkálnak Zamárdi utcáin

Zamárdi alacsonyan fekvő részein 10 centiméteres víz áll a partmenti utcákon lévő nyaralók udvarán - jelentette helyszíni tudósítónk. De még az egy sarokkal beljebb lévő utcákon is áll a vłz, a szakaszosan elöntött utcarészeken kiskacsák úszkálnak. Homokzsákokat és embereket azonban sehol sem látni

22:41
május 14, 2014
Vágólapra másolva!

Nyolcméteres fa dőlt az útra Győrben

Győrre már koradélután lecsapott a vihar – írja a Kisalföld. A Rónay Jácint utcában a szél bontotta egy családi ház tetejét a szél, ott hárították el a veszélyt, a Radnóti utcában pedig nyolc méter magas fa dőlt az útra.

23:08
május 14, 2014
Vágólapra másolva!

Orkán tombol Fonyódon

Orkánerejű szelet tapasztalt tudósítónk a fonyódi Balaton-parton, még a autóajtót is csak nagy nehezen lehet kinyitni. A víz itt is kicsapott a partra, a település szélén hatalmas víztócsák vannak. A parton álló házak azonban sötétek, láthatóan senki sincsen otthon.

23:15
május 14, 2014
Vágólapra másolva!

Hajlottak a fák Balatonföldváron

23:22
május 14, 2014
Vágólapra másolva!

Folyamatosan cseng a telefon a Somogy megyei tűzoltóknál

Folyamatosan cseng a telefon a műveletirányítási központban – mondta Bázelné Mihályka Szabina tűzoltó hadnagy, megyei katasztrófavédelmi szóvivő a sonline.hu híprtoálnak – Nemeskisfaludon egy felsővezetékre zuhant és fennakadt egy faág, amelynek eltávolításához a böhönyei önkormányzati tűzoltókat hívták. Majd három esetben a megyeszékhely útjain képeztek forgalmi akadályt a kidőlt fák, amit a kaposvári tűzoltók vágtak ki motoros láncfűrésszel.

23:34
május 14, 2014
Vágólapra másolva!

A nádat is bevitte Fonyódra a viharos szél

"Túl magasan hagyták a Balaton vízszintjét" -magyarázta az Origo tudósítójának egy fonyódi vendéglátos, hogy miért okoz ekkora bajt az Yvette-vihar. Pedig szerinte hasonló viharok évente többször is előfordulnak. Most azonban 10 centiméter mély, egybefüggő vízréteg borítja be a partmenti fonyódi utcát, és még az első házsor kertjeiben is álla  víz. Az egyik kerítéshez a szél egy 2x3 méteres nádból álló hordalékot is kisodort. A vendéglátós szerint azonban az áradás senkit sem érdekel.Tudósítónk sem találkozott se gáttal, se emberrel a parton.

23:40
május 14, 2014
Vágólapra másolva!

Döglött halakat is visz az ár

A fonyódi Árpád utcában is áll a víz tudósítónk szerint, ami viszont már nem partmenti utca, hanem beljebb fekszik a parttól. A parttól számított másáodik utcát is víz borítja, és a partmenti házak kertje is víz alatt van. Döglött halakat is látni.

23:40
május 14, 2014
Vágólapra másolva!

Viharos szél a déli parton

00:05
május 14, 2014
Vágólapra másolva!

Ilyet még soha nem láttak Fonyódon

Rendszeresen előfordul, hogy a szél kifújja a vizet a partra, de ilyet még sohasem láttam, hogy ennyit fújjon ki – mondta az Origónak egy fonyódligeti tábor alkalmazottja. Ő ma árvízvédelmisekkel is találkozott, tudósítónk azonban még egy szakembert sem látott a Balaton-parton.

00:07
május 14, 2014
Vágólapra másolva!

Házak víz alatt Fonyódon

Fotó: Hajdú D. András - Origo

00:39
május 14, 2014
Vágólapra másolva!

Befolyt a víz Balatonfenyvesre is

Balatonfenyvesnél a tó már nem csupán befolyt a partmenti házak kertjeibe, hanem sok helyne már teljesne körülzárta a házakat is, és most ott hullámzik az udvaron - jelentette helyszíni tudósítónk. A szél ott is nagyon erős, még az egyhelyben állás is gondot okoz.

00:43
május 14, 2014
Vágólapra másolva!

Csapdában lévő autó - képgaléria

A képre kattintva galéria nyílik, amely megmutatja, hogyan csapott le a vihar a Balatonra Forrás: MTI/Varga György

01:01
május 14, 2014
Vágólapra másolva!

A strand is víz alatt van

15-20 centis víz áll a balatonfenyvesi strandon - állította helyszíni tudósítónknak egy balatonfenyvesi lakos. Ez azt jelenti, hogy a több száz négyzetméteres strandot teljesen beteríti a víz.

01:18
május 14, 2014
Vágólapra másolva!

Naplemente felcsapó hullámmal

Balatonfenyves, 2014. május A viharos északi szél miatt kicsap a Balaton vize a balatonfenyvesi szabadstrandnál. A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: MTI/Varga György

01:36
május 14, 2014
Vágólapra másolva!

Csütörtök reggel jön a java

A vihar előreláthatólag csütörtök hajnalban és délelőtt fog tetőzni, akkor 100 kilométer/órás erejű széllökések várhatóak a Balatonnál. Tudósításunkat most befejezzük, reggel folytatjuk a fejleményekkel.

10:20
május 15, 2014
Vágólapra másolva!

Homokzsákok vannak, áram nincs

Tudósítónk szerint csütörtök reggel nagyobb a szél a Balatonnál, mint tegnap éjszaka volt. Szabadifürdőn a part nagy részét már elöntötte a víz. Az üdülőtelepek házai között felhúzott homokzsákok viszont megtették a hatásukat: csak egy nagyobb tócsa látszódik mögöttük. A házban, ahol fotósunkkal töltötték az éjszakát, nem volt áram, a lift sem működött.

10:24
május 15, 2014
Vágólapra másolva!

Somogyban késnek a vonatok

Több vasútvonalon is kidőlt fa, illetve felsővezetéki zárlat okoz késéseket. 

A Barcsról Pécsre közlekedő vonat kénytelen várakozni, miután Darány és Szigetvár között fa dőlt a sínekre. A Dél-balatoni vasútvonalon Fonyód és Balatonszárszó között van zárlat a felsővezetékben, itt is várakoznak a vonatok.

A Mávinform a korábban azt közölte az MTI-vel, hogy a Siófok-Kaposvár, a Pécs-Barcs-Gyékényes, illetve a Dombóvár-Kaposvár vasútvonalon kell késésekkel számolni.

Dombóvár és Kaposvár között hajnali 4 óra óta nincs feszültség a vasúti felsővezetékben, emiatt a villanymozdonnyal közlekedő vonatok nem tudnak útnak indulni a Dombóvár-Kaposvár-Gyékényes vonalon. Taszárnál leszakadt a felsővezeték, emiatt Baté és Taszár között a pálya el van zárva a vonatközlekedés elől. Egy ott maradt vonatot, amely Dombóvárról Nagykanizsáig közlekedik, dízelmozdony visz majd tovább, de a helyreállításig a MÁV-Start vonatpótló autóbuszokat rendelt.

A Dombóvár-Kaposvár-Gyékényes vasútvonalon 30-40 perces késésekkel kell számolni.

A hajnali órákban az első vonat a Kaposvár-Siófok közötti vonalon Tab és Kapoly között várakozott több mint egy órán át egy pályára dőlt fa miatt. Ugyancsak kora reggel a Pécs-Gyékényes vonalon közlekedő első vonat Barcs és Középrigóc között volt kénytelen vesztegelni, ott is kidőlt fa okozott gondot. Ezeken a helyszíneken már eltávolították a fákat, megindult a vonatközlekedés.

10:28
május 15, 2014
Vágólapra másolva!

Estétől kezd majd csendesedni a vihar

Országszerte kiadós eső esik, a legerősebb széllökések meghaladják a 90-100 kilométer/órát. Huszonnyolc dunántúli járásra adott ki második szintű (narancs) riasztást a viharos széllökések miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). 90-100 kilométer/órásnál is erősebb széllökések lehetnek az Alpokalján, a Dunántúli-középhegység térségében és a Balaton környékén. A riasztást többek között Fonyód, Siófok, Székesfehérvár, Veszprém és Zalaegerszeg környékére adták ki.

Előbb keleten kezd kevésbé fújni a szél, majd a Dunántúlon péntekre virradóan.

10:32
május 15, 2014
Vágólapra másolva!

Giga pocsolyák Siófokon

Siófokon a parttól száz méterre lévő utakon is áll a víz, egy-egy 20 méteres szakaszon. Ezek a nagy vízfelületek nincsenek közvetlen összeköttetésben a Balatonnal. Tudósítónk szerint elképzelhető, hogy a talajból, a csatornából jön a víz. 

10:34
május 15, 2014
Vágólapra másolva!

Kétszázszor riasztották a tűzoltókat

A szerdán érkezett viharos szél miatt éjfélig majdnem kétszázszor riasztották a tűzoltókat, azóta is tucatjával érkeznek a segélyhívások szinte az egész országból - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Elsősorban a Dunántúlon voltak gondok, a legtöbb riasztást Somogy megyéből kapták. Jellemzően a viharos erősségű szél miatt kidőlt fákhoz, leszakadt faágakhoz riasztották őket. A tűzoltókhoz mintegy 20 épületkárról érkezett bejelentés. Egy esetben a szél annyira megbontotta a tetőszerkezetet, hogy a ház lakhatatlanná vált.

10:36
május 15, 2014
Vágólapra másolva!

Éjszaka több helyen volt áramszünet

Öt megyében 12 településen volt átmenetileg áramszünet.

10:38
május 15, 2014
Vágólapra másolva!

Hétvégére várják az árhullámot

Árvízi védekezés van a Rábánál, a 86-os utat homokzsákokkal védik. Emellett a Balaton déli partján is egyes partmenti településeket homokzsákokkal védenek. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője szerint a sok eső miatt a Sajó és a Hernád mentén kell számítani a legkomolyabb árvízi védekezésre. Az árhullámot a hétvégére várják.

10:39
május 15, 2014
Vágólapra másolva!

Ázik az egész ország

 Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökre az egész országra figyelmeztetéseket adott ki a viharos szél, a jelentős mennyiségű csapadék, felhőszakadás, illetve heves zivatarok miatt.

A viharos szél miatt másodfokú figyelmeztetés van érvényben Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém és Zala megyében. Ezeken a területeken a legerősebb széllökések a 90 kilométer/órás erősséget is meghaladhatják.

Emellett a várható jelentős mennyiségű csapadék miatt Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala és megyében valamint Budapesten van érvényben ugyancsak másodfokú figyelmeztetés. Ezeken a területen 24 óra alatt több mint 30 milliméternyi eső hullhat.

10:41
május 15, 2014
Vágólapra másolva!

2900 homokzsák a Balatonnál

Somogy megye több Balaton-parti településén homokzsákokkal védekeznek. Éjfélig Balatonbogláron 40 nyaralót védenek 200 homokzsákkal és figyelőszolgálat is működik, Balatonlellén öt házat vettek körbe 1200 homokzsákkal, itt is figyelőszolgálat dolgozik, Zamárdiban a balatonendrédi vízfolyás partját magasították meg 600 homokzsákkal, Siófokon egy mélygarázst óvnak 500 homokzsákkal, a városban ugyancsak figyelőszolgálat dolgozik, Fonyódon pedig egy 300 méter hosszú sávot védenek az Árpád parton 45 emberrel és 400 homokzsákkal. Az öt helyszínen összesen 2900 homokzsákot helyeztek el.

10:51
május 15, 2014
Vágólapra másolva!

Nehéz elhagyni a meleg szállodát

„Rohadtul nincs kedvem elmenni innen” – mondta egy siófoki szálloda recepciósa, aki percek óta tanácstalanul álldogál a szálloda bejárata előtt, az éjszakai műszakját követően. Fél órát kellene hazafele sétálnia, de nagy a szél, és hideg is van (az utó kijelzője szerint 10 fok). Tudósítónknak azt mondta, hogy a szállodának csak egy cendége van, de ebben az is közrejátszik, hogy nincs szezon.

10:53
május 15, 2014
Vágólapra másolva!

Se lámpa, se rendőr

Siófokon több közlekedési csomópontnál egyáltalán nem égnek a közlekedési lámpák. Se sárga villogó fények nem égnek, se se rendőr nem irányítja a forgalmat. A fával övezett sétányokat beborítják a falevelek és az akár 2-3 méteres letört ágak.

10:55
május 15, 2014
Vágólapra másolva!

Ilyen hajózni a viharos Balatonon

11:04
május 15, 2014
Vágólapra másolva!

Kamionszállítmány borult a Kőröshegyi völgyhídon

Az M7-es autópálya Letenye felé vezető oldalán, a Kőröshegyi völgyhídon leborult egy kamion rakománya. A 121-es km-nél néhány perce megkezdődött a műszaki mentés, ezért mindkét oldalon megállították a forgalmat. Aki teheti, Zamárdi és Balatonszárszó között használja a 7-es főutat. 

Frissítés: felfüggesztették a műszaki mentést, újra mindkét oldal járható, de Letenye felé csak a külső sávon lehet közlekedni. Legyenek nagyon figyelmesek, és vezessenek lassabban, mert a környéken nagyon erős szél fúj!

11:05
május 15, 2014
Vágólapra másolva!

Nem járnak a balatoni kompok

A viharos időjárás miatt a Balaton a komp és a személyhajó járatok ma nem közlekednek. 

11:12
május 15, 2014
Vágólapra másolva!

11 ezer homokzsák

A Balaton teljes partszakaszán 490 ingatlant mintegy 11 ezer homokzsákkal védenek, két telepített, nagy teljesítményű, valamint két mobilszivattyú dolgozik folyamatosan. Hat településen - Siófokon, Zamárdiban, Balatonlellén, Balatonbogláron, Fonyódon és Balatonfenyvesen - civilek, önkéntes tűzoltók, a vízügy szakemberei, az önkéntes mentőszervezetek tagjai és a hivatásos állomány vesz részt a védekezésben.  

A hivatásos tűzoltó egységeket az esetek többségében kidőlt fák és leszakadt faágak eltávolításához riasztották. Öt esetben légvezetékek károsodtak, két esetben vasúti felsővezetéket szakított le a vihar, illetve egy-egy esetben a vasúti pályát, épületet és személyautót rongáltak meg a kidőlt fák. 

11:13
május 15, 2014
Vágólapra másolva!

Majdnem háromezren maradtak áram nélkül

Jelenleg a Dél-Dunántúlon 2847 fogyasztó van áramellátás nélkül. A hibák elhárításán folyamatosan dolgoznak, de az időjárási körülmények miatt helyenként ismétlődő hibák lépnek fel.

11:24
május 15, 2014
Vágólapra másolva!

Segít a Balcsi

„Többször segít a Balcsi” – mondta reménykedve egy siófoki pincér. Sok év tapasztalata alapján azt mondta, hogy az örvény szerű légáramlatok miatt a viharok sokszor a Balaton fölött tombolják ki magukat, és így a part menti településekre már kevésbé érnek el. 

11:25
május 15, 2014
Vágólapra másolva!

Felborult egy pótkocsis teherautó

A 77-es főúton Tótvázsony és Nagyvázsony között a 15-ös km-nél felborult egy pótkocsis teherautó. Teljes az útzár, megállították a forgalmat. 

11:38
május 15, 2014
Vágólapra másolva!

Fák dőlnek a villanyvezetékekre Borsodban

Fákat döntött villanyvezetékekre a viharos szél Borsod-Abaúj-Zemplén megye több településén, az áramszolgáltatás rövid ideig szünetel, folyamatosan dolgoznak az üzemzavar elhárításán. Főleg észak-borsodi településeken, Izsófalván és környékén okoz fennakadást a viharos szél.

11:45
május 15, 2014
Vágólapra másolva!

Ezt műveli Yvette a Balatonon

Kilépett a medréből a Balaton. Fotó: Hajdú D. András - Origo

Homokzsákokkal védekeznek a Balaton partján. Fotó: Hajdú D. András - Origo

Faleveleket, faágakat sodort le a szél. Fotó: Hajdú D. András - Origo

12:06
május 15, 2014
Vágólapra másolva!

141 kilométer per órás széllökést is mértek

 A viharos időjárás kezdete óta több helyen a 100 kilométer per órát is meghaladta a szél sebessége, a legerősebb, 141 kilométer per órás széllökést a Veszprém megyei Bakonyban lévő Kab-hegyen regisztrálta az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A legtöbb csapadék eddig a Dél-Alföldön hullott, több helyen 15-20 milliméter. Csütörtök reggelig Szegedről 35 milliméter körüli mennyiségről érkezett jelentés, míg Kübekházán 40 milliméter mértek az elmúlt 24 órában. 

12:09
május 15, 2014
Vágólapra másolva!

Másfél órát késhetnek a vonatok

Több helyen megindult a vonatközlekedés, de továbbra is jelentős, akár másfél órás késésekre is számítani lehet a dél-balatoni vasútvonalon. 

a Budapest-Fonyód-Nagykanizsa, illetve Keszthely vonalon jelentős, 30-40 perces, vagy akár egy-másfél órás késésekre kell készülni. A legnagyobb gondot a dél-balatoni vasútvonalon okozza a viharos erejű szél, több helyen zárlat van, Balatonboglárnál kidőlt fa rongálta meg a felsővezetéket. Emiatt Balatonlelle-felső és Balatonboglár között nem közlekedhetnek a vonatok. A zárlat miatt nincs áram a felsővezetékben Balatonszárszó-Fonyód-Nagykanizsa, illetve Balatonszentgyörgy és Keszthely között. A MÁV-Start a dél-balatoni vonal egy szakaszán vonatpótló buszok beállítását tervezi.

Dombóvár és Kaposvár között viszont megindult a vonatközlekedés, miután Taszárnál helyreállították a hajnalban leszakadt felsővezetéket. A Dombóvár-Kaposvár-Gyékényes vasútvonalon is helyreáll a menetrend, a villanymozdonyok ismét közlekedhetnek. 

Ha vonattal szeretne utazni, indulás előtt érdemes itt tájékozódnia.

    

12:12
május 15, 2014
Vágólapra másolva!

Ágak és levelek terítik be Siófok utcáit

Széllökések a Balatonon. Fotó: Hajdú D. András - Origo

Ezt hagyta Yvette a siófoki utcákon. Fotó: Hajdú D. András - Origo

12:34
május 15, 2014
Vágólapra másolva!

Szinte az egész országban riasztás van érvényben

Az Országos Meteorológiai Intézet térképe. Forrás: Met.hu

12:43
május 15, 2014
Vágólapra másolva!

Egy 18 méteres fát tört ketté a vihar

A siófoki Palace Disco előtt a vihar kettétört egy kb. fél méter átmérőjű fát. A fatörzsből három méter a földben maradt, a letörő 15 méteres felső rész pedig kidönött egy lámpaoszlopot. A Palace dolgozói reggel vették észre a történteket, azóta próbálják feldarabolni és eltakarítani a kidőlt fát. Egy zöld küllő fióka még a kidőlt fa törzsében maradt.

Siófokon kettétört egy fát a vihar. Fotó: Hajdú D. András - Origo

Zöld küllő fióka Fotó: Hajdú D. András - Origo

12:57
május 15, 2014
Vágólapra másolva!

10 centis a víz Zamárdi utcáin

Zamárdiban a partra vezető, merőleges utcákon egybefüggő, körülbelül 10 centis vízfelület áll.  Egy-két ember takarítja a hordalékot, tudósítónk pár perce egy gallyakkal telepakolt teherautót látott. A párton állva a vízcseppek a talajjal merőleges, olyan erősen csapódnak az ember arcába, hogy az fáj, mintha jégeső lenne. 

12:57
május 15, 2014
Vágólapra másolva!

Mátrafüreden nincs áram

587 fogyasztónál nincs áram Mátrafüreden, miután fák dőltek a vezetékekre. Az áramszolgáltató egyelőre nem tudja megmondani, hogy mikorra tudják elhárítani a hibát.

13:02
május 15, 2014
Vágólapra másolva!

Szikrázó vezetékek Vas megyében

Tizenhatszor riasztották fakidőléshez a viharos erejű szél miatt az elmúlt egy nap során a tűzoltókat Vas megyében, egy esetben pedig leszakadt, szikrázó vezetéket kellett áramtalanítaniuk és eltávolítaniuk - közölte csütörtökön a Vas Megyei Katasztrófavédelemi Igazgatóság hivatalvezetője. Személyi sérülés nem történt, de a hivatásos és önkéntes tűzoltóknak is sok a dolguk, többször vágtak ki veszélyes fákat még kidőlés előtt, illetve elöntött pincékből is szivattyúzták a vizet.

13:04
május 15, 2014
Vágólapra másolva!

Egy miskolci általános iskolánál is leszakadt egy vezeték

Faágak, gallyak hevernek az utakon Borsod-Abaúj-Zemplénben a viharos erejű szél miatt, Miskolcon, az Olvasztár utcában pedig egy általános iskola közelében elektromos vezeték szakadt le a viharban. Az utakon több helyen gallyak hevernek, a nagy forgalmú 26-os úton több helyen is letört faágakat kell kerülgetni. A széllökések Edelény térségében a legerősebbek, 90 kilométer/órásak. A viharos erejű szél egész nap kitart, délutánra pedig zivatar is érkezik.

13:07
május 15, 2014
Vágólapra másolva!

Budapesten se parkoljanak a fák alatt!

A Főkert is közleményben inti óvatosságra a budapesti lakosokat: "a nagy erejű szél ágakat, gallyakat szakíthat le a közparkokban, illetve a városban bárhol. Megkérjük a lakosságot, hogy fokozott figyelemmel közlekedjenek a fák közelében, lehetőség szerint ne tartózkodjanak, ne parkoljanak a fák alatt huzamosabb ideig."

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország nagy részén, így Pest megyére is riasztást tett közzé a viharos szél miatt. Ma a várható legerősebb széllökés meghaladhatja a 70km/h-t, a várható csapadék mennyiség 24 óra alatt elérheti a 30 mm-t.

 

13:23
május 15, 2014
Vágólapra másolva!

Halottja is van a szerbiai esőzésnek

Egy ember életét vesztette Belgrád Umcari nevű külvárosában, mert a figyelmeztetések ellenére nem volt hajlandó elhagyni otthonát, az esőzések okozta áradások miatt az országban eddig több mint 500 személyt evakuáltak. A beszámolók szerint 21 településen hirdettek rendkívüli helyzetet a magas vízállás, illetve a megáradt folyók miatt. Nyugat-Szerbiában mintegy 100 ezer háztartás maradt áram nélkül. A hivatalos információk szerint a víz mindenhol iható, a kiáradt folyók nem veszélyeztetik a vízvezetékeket.

13:25
május 15, 2014
Vágólapra másolva!

Motorosra dőlt egy fa

Megsérült egy motoros Kaposváron a viharban, amikor rádőlt egy fa a Pécsi utcában. A motorost a tűzoltók szabadították ki a fa alól, majd megszüntették a forgalmi akadályt.

13:32
május 15, 2014
Vágólapra másolva!

Száz bejelentés Somogyból

A viharos erejű szél Siófokon az Erdei Ferenc utcában megbontotta egy ikerház tetejét, a Bajcsy-Zsilinszky utcában pedig egy 12 méter magas fa több ága leszakadt, amely a gyalogosforgalmat veszélyeztette. Marcaliban egy nyolc méter magas tuja dőlt az útra. Kaposváron, a Bajcsy-Zsilinszky utcában a gimnázium épületére dőlt rá egy fa, senki sem sérült meg. Kadarkúton egy leszakadt felsővezeték akadályozta a közlekedést, Szennán szintén egy villanyvezetékre dőlt rá egy fenyőfa, a kaposvári tűzoltók gyors beavatkozásának köszönhetően a vezeték nem sérült meg. Kadarkúton megbontotta a szél a speciális iskola tetőszerkezetét, a diákokat egy közeli középiskolában helyezték el ideiglenesen.

13:40
május 15, 2014
Vágólapra másolva!

Békéscsabán sincs áram

Villanyvezetékre dőltek fák az erős vihar miatt Békéscsabán, több mint ötszáz lakásban nincs áram. A békéscsabai hivatásos tűzoltók láncfűrésszel távolítják el a fát a vezetékekről, a szolgáltató a kárelhárítási munka idejére kapcsolta ki az áramot.

13:50
május 15, 2014
Vágólapra másolva!

Zamárdi víz alatt

Kiönött a Balaton Zamárdiban. Fotó: Hajdú D. András - Origo

Kiönött a Balaton Zamárdiban. Fotó: Hajdú D. András - Origo

Kiönött a Balaton Zamárdiban. Fotó: Hajdú D. András - Origo

13:52
május 15, 2014
Vágólapra másolva!

Mátrafüreden ismét van áram

Újra működik az áramszolgáltatás a Heves megyei Mátrafüreden, a csütörtök reggeli, 587 fogyasztót érintő hibát elhárították. Jelenleg nincs komolyabb gond az áramszolgáltatással a megyében, kisebb kimaradásokat viszont még okozhatnak a viharban letört faágak.

14:01
május 15, 2014
Vágólapra másolva!

Félpályás útlezárások

Fakidőlés miatt félpályás lezárás van érvényben a 65-ös főúton Hőgyésznél a 22-23 km között és a 611-es főúton Kaposszekcsőnél a 4-es km-nél

14:18
május 15, 2014
Vágólapra másolva!

200 km-n árvízi készültség

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság közleménye szerint a Rábán Szentgotthárd és Körmend térségében 24,7 km a Murán 43,4 km, és megelőző jelleggel a Sajó és a Hernád mentén 130,2 km töltésen van I. fokú (összesen 198,3 km) készültség. A következő napokban a Duna teljes magyar szakaszán folytatódik a vízszintek emelkedése. Budapestnél az árhullám tetőzése a jövő hét elejére várható, 450 cm alatti értékkel. 

14:22
május 15, 2014
Vágólapra másolva!

Óriáshullámok vasárnapig

A Balaton déli partján lévő mély fekvésű területeket óriáshullámok öntötték el. Ez a helyzet az előrejelzések alapján legkésőbb vasárnapig megszűnik, ugyanis ekkorra lecsendesül a szél és délire fordul, aminek hatására a kiömlött víz vissza tud húzódni.

Jelenlegis apasztják a Balaton vizét, 25 m3/s vízhozammal. A Vízügyi Igazgatóság munkatársai 24 órás ügyeletet tartanak.

14:30
május 15, 2014
Vágólapra másolva!

20 épületben esett kár

A viharos időjárás kezdete óta szerda éjfélig csaknem 200, azóta pedig további több mint 400 esethez riasztották a katasztrófavédelem tűzoltó egységeit. Eddig több mint 20 épületben keletkezett kár. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság továbbra is tömeges bejelentésekre készül. A katasztrófavédelem központjaiban tömeges riasztások esetén rangsorolják az eseteket: az életveszély, illetve közművet érintő káresetek elsőbbséget élveznek

14:31
május 15, 2014
Vágólapra másolva!

Zamárdi víz alatt

Zamárdi víz alatt. Fotó: Hajdú D. András - Origo

14:42
május 15, 2014
Vágólapra másolva!

Nyugatra tart Yvette

A legfrissebb előrejelzések alapján a ciklon hatására holnap reggel 8 óráig jelentős mennyiségű, területi átlagban 20 mm-t meghaladó csapadék lesz a Rába, a Lajta, a Vág, a Mura, a Sajó és a Hernád környékén. A ciklon nyugatra tolódásával holnapra területi átlagban 20 mm-t meghaladó csapadékra van kilátás a Salzach, a Saalach, a Traun és az Enns vízgyűjtőin, de 18-20 mm további csapadék várható a Lajta és a Hernád vízrendszerében is.

14:47
május 15, 2014
Vágólapra másolva!

Nem járnak a vonatok a déli parton

A dél-balatoni vonalon szünetel a vasúti közlekedés, Székesfehérvárról egyelőre nem indítanak vonatokat abba az irányba. Több szakaszon kidőlt, vagy megdőlt fák akadályozzák a vonatközlekedést. A MÁV azt javasolja, aki teheti, a Székesfehérvár-Siófok-Fonyód-Nagykanizsa-Murakeresztúr-Gyékényes vonalon ne tervezzen utazást.

15:07
május 15, 2014
Vágólapra másolva!

Békésben is dőlnek a fák

Szerda délután óta 17 esethez riasztották a tűzoltókat. Mezőkovácsházán és Battonyán légvezetéket szakított le a szél, Szarvason, Békésszentandráson, Tótkomlóson, Orosházán és Mezőberényben úttestre, Békéscsabán járdára, Nagykamaráson pedig telefonoszlopra dőlt fa. A helyi hivatásos és önkéntes tűzoltók a forgalmi akadályokat felszámolták. Személyi sérülés nem történt. Békéscsabán több száz fogyasztónál nincs áram a Lencsési lakótelepen, mert két fa a villanyvezetékre dőlt. 

15:17
május 15, 2014
Vágólapra másolva!

Eközben Budapesten

Egy járókelő esernyővel az erős szélben Budapesten, a III. kerületi Vörösvári úton Forrás: MTI/Mohai Balázs

15:39
május 15, 2014
Vágólapra másolva!

Péntekre csitul a szél

A csütörtök éjszakai órákig az északi szelet kísérő legerősebb széllökések a Dunántúlon és északkeleten (főként Borsod-Abauj-Zemplén megyében) továbbra is meghaladhatják a 90 km/h-t. Az Alpokalján, a Dunántúli-középhegység térségében és a Balaton környékén 100 km/h-t meghaladó lökések is lesznek. A középső és délkeleti országrészben kevesebb helyen lesz viharos (60-70 km/h feletti) a szél.

Pénteken napközben inkább már csak a Dunántúl nyugati felén lesznek 70 km/h-t meghaladó, helyenként 80 km/h körüli széllökések.

16:05
május 15, 2014
Vágólapra másolva!

127-en ideiglenes szálláson

A szélsőséges, orkán erejű szél miatt 27 családi ház rongálódott meg a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tornanádaskán. A lakhatatlanná vált ingatlanokból lakosságvédelmi intézkedésként rendőri segítséggel 126 embert helyeztek biztonságba, ideiglenes elszállásolásra.

 

16:26
május 15, 2014
Vágólapra másolva!

Szerbiában három halottja van az esőzéseknek

Rendkívüli helyzetet rendelt el a szerb kormány az egész országban. Az ítéletidő miatt hárman meghaltak. egyikük Belgrád Umcari nevű külvárosában, miután a figyelmeztetések ellenére nem volt hajlandó elhagyni otthonát. A közép-szerbiai Topolán egy tűzoltót mentés közben elsodort az ár, és meghalt egy idős ember Újvidéken is. Eddig több mint 600 embert evakuáltak az áradások miatt, Nyugat-Szerbiában 100 ezer háztartás maradt áram nélkül.

Aleksandar Vucic miniszterelnök szerint "ez a legnagyobb víz okozta katasztrófa, amely valaha is történt Szerbiában". 

16:29
május 15, 2014
Vágólapra másolva!

140 liter víz egy négyzetméterre

Az utóbbi 24 órában négyzetméterenként 140 liter eső esett Belgrádban, ahol csütörtökön további 50 literre számítanak. Ez a szerb főváros háromhavi csapadékmennyiségének felel meg. A meteorológusok szerint legutóbb 117 évvel ezelőtt esett ennyi csapadék a városban - közölte Sinisa Mali, Belgrád polgármestere.

Az esőzések miatt Szerbia 1764 iskolája közül több mint 400-ban nincs tanítás, Belgrádban már szerdán iskolaszünetet rendeltek el a hétre.

A helyzetet súlyosbítja az erősödő szél. A heves esőzések mellett havazott is a Kopaonik- és Zlatibor-hegységben. A Kopaonikon reggel -3 Celsius-fokot mértek.

16:38
május 15, 2014
Vágólapra másolva!

Lassan javul csak az idő

Még csütörtök éjjel is lehet helyenként 100 kilométer/órás széllökés, de péntekre egyre többfelé veszít erejéből a szél. Pénteken helyenként még tartósan esik majd az eső, de a hétvége további részében már inkább zápor, zivatar várható. Lassan javul az idő, vasárnap több-kevesebb napsütés is lehet, és 22 Celsius-fokig is melegedhet a levegő - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök délután. Részletekért kattintson!

16:49
május 15, 2014
Vágólapra másolva!

Nem járnak a balatoni hajók

Leállították a balatoni kompközlekedést Szántód és Tihany között, és nem indulnak a személyhajó járatok sem a viharos erejű szél miatt – közölte a Balatoni Hajózási Zrt. A hajókat védett helyre vontatták és rögzítették. A zrt. vitorláskikötőiben folyamatos a szolgálat, hogy megelőzzék a károkat. A bérlők esetenként lazán kikötött hajóinak védelméről is gondoskodtak, ahol kellett, ott saját pótköteleikkel rögzítették őket. A komp- és hajóközlekedés esetleges újraindításáról péntek reggel dönt a cég vezetősége.

16:51
május 15, 2014
Vágólapra másolva!

Ledöntötte a szél az állványt

Viharban ledőlt állványzat egy felújítás alatt álló épületnél Debrecenben - további fotókhoz kattintson a képre! Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

17:12
május 15, 2014
Vágólapra másolva!

Házak áram nélkül Szabadisóstón

Reggel hét óta nincs áram négy 6-7 emeletes apartmanházban Szabadisóstón. Az egyik lakó szerint már fél 12-kor is azt mondta az áramszolgáltató, hogy dolgoznak a probléma elhárításán, de azóta sem történt semmi – jelentette kollégánk a helyszínről. 

17:34
május 15, 2014
Vágólapra másolva!

Akinek nem muszáj, ne vonatozzon a Balatonhoz

Székesfehérvár és Nagykanizsa között csak vonatpótló autóbuszok közlekednek, de a Budapest-Déli pályaudvar-Nagykanizsa vonalon egyik irányban sem kell gyorsvonati pótjegyet váltani. A dél-balatoni vasútvonalon több szakaszon kidőlt, vagy megdőlt fák akadályozzák a vonatközlekedést. Aki teheti, ne is tervezzen most utazást a Székesfehérvár-Siófok-Fonyód-Nagykanizsa vasútvonalon - kérték.

Szünetel a vasúti közlekedés a kidőlt fák miatt Gyékényes és Somogyszob, továbbá Kaposvár és Kaposmérő között is. A Mávinform azt javasolja az utasoknak, hogy indulás előtt tájékozódjanak a menetrendről és az aktuális helyzetről.

17:38
május 15, 2014
Vágólapra másolva!

Több százan áram nélkül Békéscsabán

Kisebb üzemzavarokat okozott a békés megyei áramszolgáltatásban, hogy a viharos időben  fák dőltek a villanyvezetékekre. Az EDF DÉMÁSZ áramszolgáltató szerint szerda este Battonyán egy vezetékre dőlt fa által okozott üzemzavar 40 fogyasztót érintett. Mezőkovácsházán letört faágak estek a vezetékre, ott 573 lakásban nem volt áram egy ideig.

Csütörtökön Békéscsabán a Lencsési lakótelep mögötti magánházas lakóövezetben két 30 méteres nyárfa dőlt a vezetékre, ami nem szakadt el, de a fák kivágása miatt áramtalanítani kellett a hálózatot, ami több száz lakást érintett.

Békéscsabán ezen kívül a szél letört ágak miatt 500 fogyasztónál átmenetileg szünetel az áramszolgáltatás. A hibaelhárítás folyamatban van.

17:43
május 15, 2014
Vágólapra másolva!

Sínekre dőlt a fa

A vasúti felsővezetékre borult fa eltávolításán dolgoznak szakemberek és tűzoltók Nagykanizsa közelében - további fotókhoz kattintson a képre! Forrás: MTI/Varga György

17:53
május 15, 2014
Vágólapra másolva!

Kidőlt fák Győr-Moson-Sopronban

Győrben étteremre dőlt egy húszméteres gesztenyefa, Csornán, Kapuváron és Bágyogszováton pedig utcára dőlt fa zavarta a forgalmat. Sopronban egy óvoda, Fertődön egy családi ház tetejét bontotta meg a szél. Egyik esetben sem sérült meg senki – közölte a Győr-Moson-Sopron megyei katasztrófavédelem.

18:29
május 15, 2014
Vágólapra másolva!

Ezerszer riasztották a tűzoltókat

A viharos időjárás szerdai kezdete óta 960 alkalommal riasztották a tűzoltókat. Sok épület - családi házak, kórház, iskola, idősotthon - rongálódott meg a viharos szélben, több tízezren maradtak áram nélkül. A kicsapódó hullámok miatt újabb tűzoltókat vezényeltek a Balatonhoz. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szerint 104 lakóépületben és 20 közintézményben keletkezett kár. Jellemzően tetőket, kéményeket rongált meg a viharos erősségű szél.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tornanádaskán 26 családi ház rongálódott meg a viharban. A tatabányai Szent Borbála Kórház tetejét öt négyzetméteren megbontotta a szél.

Tiszavasváriban egy általános iskola épületének tetején egy használaton kívüli kémény elvált a faltól, veszélyeztetve és a környező épületeket is. Hetven gyereket a szomszédos épületrészbe küldtek át, a szomszédos családi ház két lakosának kellett átmenetileg elhagynia az otthonát az omlásveszély miatt.

A Tolna megyei Gyönkön, a Táncsics utcában idősek otthonára dőlt egy fa. Kaposváron szintén egy kidőlt fa okozott balesetet, a Pécsi utcában egy motorosra dőlt rá egy fa.

Zalaegerszegen egy benzinkút tetejét bontotta meg a viharos erejű szél reggel, ez veszélyt jelentett a gyalogos közlekedésre és a közeli út forgalmára.

18:31
május 15, 2014
Vágólapra másolva!

Több tízezren áram nélkül

Országszerte több tízezren maradtak áramszolgáltatás nélkül. Csak az E.ON hálózatában harminc középfeszültségű vonalon van üzemzavar, a Dél-Dunántúlon több mint tizennégyezer, Észak-Dunántúlon majdnem ezernyolcszáz, a Tiszántúlon pedig több mint kilencszáz fogyasztónál nincs áram. Leginkább Kaposvár és Nagykanizsa környékén vannak zavarok – a katasztrófavédelem szerint.

Nincs áram a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bózsván, Nagyhután, Kishután és Pálházán, továbbá Miskolc egy részén. Csongrád megyében majdnem négyszáz, Bács-Kiskun megyében ötezer fogyasztónál nincs áram, és a Békéscsabán kidőlt fák miatt a megyeszékhely több mint félezer fogyasztója is szolgáltatás nélkül maradt.

18:32
május 15, 2014
Vágólapra másolva!

Baleset Csongrádban

Baleset helyszíne Csongrád mellett, a Bokros felé vezető úton, ahol az úttestre dőlt fa miatt két személyautó ütközött össze - további fotókhoz kattintson a képre! Forrás: MTI/Donka Ferenc

19:02
május 15, 2014
Vágólapra másolva!

Ledőlt a kémény

Csütörtök délutánig több mint ötvenszer vonultak ki a Jász-Nagykun-Szolnok megyei tűzoltók a vihar okozta károk miatt - közölte a megyei katasztrófavédelem. Fegyverneken a Táncsics utcában ledőlt egy családi ház kéménye, a tető is beszakadt. Szolnokon, a Magyar utcában egy nagyobb méretű hirdetőtáblát szakított le félig a szél, amely ezután mintegy tíz méter magason lógott, veszélyeztetve a járókelőket. Ugyancsak Szolnokon, a Pozsonyi utcában egy tűzfalat bontott meg a vihar.

19:19
május 15, 2014
Vágólapra másolva!

Leszakadt a közlekedési lámpa

Az orkán erejű szél csütörtökön belekapott és megrongált egy közlekedési jelzőlámpát Szombathelyen – olvasható a rendőrség honlapján. Jelenleg rendőri irányítással halad a forgalom Szombathelyen, a 86-os számú főút és a Rumi út kereszteződésében. A balesetben nem sérült nem senki.

19:35
május 15, 2014
Vágólapra másolva!

Tizenkét fa dőlt ki Budapesten

Tizenkét esetben kidőlt fák miatt riasztották a tűzoltókat ma Budapesten, két másik esetben pedig épületek tetőszerkezetét bontotta meg a szél. A III. kerületi Vihar utcában a bádoglemez lógott, egy VIII. kerületi épület tetején pedig cserepek lazultak meg. A II. kerületben egy tíz méter magas fa dőlt kerítésre, telefonvezetékre és egy autóra. A X. kerületi Maglódi úton szintén egy magas fa veszélyeztette a járókelőket, a IV. kerületben pedig egy tizenöt méter magas fa dőlt meg veszélyesen.

19:37
május 15, 2014
Vágólapra másolva!

Háromezer fogyasztó van áram nélkül Zalában

16 településen mintegy háromezer fogyasztónál szünetel az áramszolgáltatás Zalában - közölte csütörtökön a megyei védelmi bizottság. A megyében csütörtök délutánig 43 alkalommal vonultak ki a tűzoltók a szélvihar miatti káresetekhez.

19:54
május 15, 2014
Vágólapra másolva!

Késnek a vonatok

Zárlat és kidőlt fa miatt 30-40 percet késnek a vonatok a Dombóvár-Kaposvár-Gyékényes és a Székesfehérvár-Tapolca vasútvonalon csütörtök délután - közölte a Mávinform.

A kaposvári állomás teljes felsővezeték-rendszerében zárlat keletkezett, ezért a villanymozdonyokat nem tudják használni a vonatközlekedésben. A vonatokat dízelmozdonyok segítik át ezen az állomáson.

Káptalanfüred állomásépületére, illetve a vasúti pályára dőlt egy fa, amelynek nekiütközött egy motorvonat. A vonat szélvédője betört. A katasztrófavédelem munkatársai dolgoznak a fa eltávolításán, addig ezen a szakaszon nem közlekedhetnek a vonatok.

A Somogy megyét érintő vasútvonalakon az utasoknak továbbra is késésekre kell készülniük.

19:56
május 15, 2014
Vágólapra másolva!

Békéscsabán helyreállt az áramszolgáltatás

Békéscsaba valamennyi városrészében helyreállt az áramszolgáltatás csütörtök délutánra - közölte az EDF Démász dél-alföldi villamosenergia-szolgáltató cég.

A szerda este óta tartó viharos szél kisebb üzemzavarokat okozott a szolgáltatásban, több helyen fák dőltek a villanyvezetékekre. A cég közleménye szerint csütörtökön Békéscsabán a Lencsési lakótelep mögötti magánházas lakóövezetben két elöregedett nyárfa dőlt a vezetékre. A katasztrófavédelem úgy döntött, hogy ki kell vágni a fákat, ezért kérte a hálózat átmeneti feszültségmentesítését.

 

20:16
május 15, 2014
Vágólapra másolva!

Bajok vannak Csákánydoroszlónál

Veszélyesen bedőlt egy harminc méteres fa a 8-as főút fölé a Vas megyei Csákánydoroszlónál, a vasútállomás közelében, emiatt ezen a szakaszon lezárták az utat - közölte a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Vas megyében a tűzoltókat csütörtökön eddig több mint ötvenszer riasztották, zömmel kidőlt fák miatt, de az orkán erejű szél megbontott tetőket is, amelyekről a tűzoltóknak kellett eltávolítani a lelógó, veszélyessé vált részeket.

20:49
május 15, 2014
Vágólapra másolva!

Péntekre öt megyére adtak ki figyelmeztetést

A viharos szél miatt péntekre öt megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. Több helyen várható viszont jelentős mennyiségű csapadék, emiatt négy megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki a viharos szél miatt elsőfokú figyelmeztetést. Itt a legerősebb széllökések meghaladhatják az óránkénti 70 kilométeres erősséget.

Másodfokú figyelmeztetést Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala megyére adták ki. Ezeken a területeken 24 óra alatt további több mint 30 milliméternyi eső várható.

20:52
május 15, 2014
Vágólapra másolva!

Előmásztak a csigák

A fővárosi Pillangó utcánál megjelentek a csigák - további fotókhoz kattintson a képre! Fotó: Gilicze Bálint - Origo

21:18
május 15, 2014
Vágólapra másolva!

Megbontotta a szél a szombathelyi egyetemet

Megrongálta a viharos szél a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjának tetőszerkezetét - közölte a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. AKárolyi Gáspár téri épület tetőborítását mintegy 200 négyzetméteren bontotta meg a viharos szél, a feltépett darabokat átrepítette egy másik ház tetejére.

22:41
május 15, 2014
Vágólapra másolva!

Rendőrök járőröznek Tornanádaskán

Rendőrök vigyáznak a rendre a vihar sújtotta Tornanádaskán, ahol mintegy 130 embert kellett biztonságos helyre költöztetni - közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság. A rendőri jelenlétre a vagyonbiztonság miatt van szükség. Tornanádaskán az orkán erejű szél 27 családi házat rongált meg, amelyekből csaknem 130 embert kellett kiköltöztetni.

23:43
május 15, 2014
Vágólapra másolva!

Áramkimaradás Miskolcon

A viharos erősségű szél miatt Észak-Magyarországon, főleg a Bükk és Mátra térségében továbbra is előfordulnak a középfeszültségű elosztó hálózatban üzemzavarok - közölte az Észak-magyarországi Áramszolgáltató (Émász) Nyrt. A hibákat kidőlt fák, vezetékszakadások okozzák. Egy-egy házat, utcát érintő áramkimaradás elsősorban Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolcon és a környező településeken fordul elő.

23:45
május 15, 2014
Vágólapra másolva!

Lezárják a 7-es főutat Balatonboglárnál

Csütörtök este 10 órától várhatóan két napra teljesen lezárja a 7-es főút egy kilométeres szakaszát Balatonboglárnál a Magyar Közút Nonprofit Zrt. A 139-es és 140-es kilométerszelvények között található mintegy 150 platán közül 6-10 fa az orkán erejű széllökések nyomán balesetveszélyessé vált, ezért döntöttek a megyei katasztrófavédelemmel közösen az intézkedés elrendeléséről.

00:25
május 15, 2014
Vágólapra másolva!

Vonatpótló Siófok és Fonyód között

Péntek reggeltől Siófok és Fonyód között közlekednek vonatpótló autóbuszok, a Budapest-Siófok, illetve a Fonyód-Nagykanizsa-Gyékényes közötti szakaszon a tervek szerint már helyreáll a vonatközlekedés - közölte csütörtök este a Mávinform. A vonatpótló autóbuszokra Siófok és Fonyód között azért van még szükség, mert a csütörtöki viharos erejű szél Balatonbogláron több olyan fát is megmozdított, amelyek veszélyesek lehetnek.

01:18
május 15, 2014
Vágólapra másolva!

Kidőlt fenyőfa zárja el a 86-os utat

Húszméteres fenyőfa dőlt a 86-os útra a Vas megyei Egyházasrádócnál - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A fa eltávolításán a körmendi hivatásos tűzoltók dolgoznak, az utat teljes szélességében lezárták.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről