A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Az egész ország megérzi a tüntetést

Események

Vágólapra másolva!
Béremelésért, a munka törvénykönyvének felülvizsgálatáért, alkotmányos sztrájkjogért, a korkedvezményes nyugdíj és a cafeteria adózásának változatlanul hagyásáért demonstrálnak hétfőn a Liga Szakszervezetek. Reggel 7-től délután 4-ig félpályás útlezárásokat tartanak a fővárosban és több vidéki városban. A térképen jelzett helyszínek környezetében nehézkes lesz az autós közlekedés. Az adatok a rendőrségi egyeztetéseket követően folyamatosan frissülnek. Hétfőn reggel még indulás előtt vagy útközben mobilon olvassa az Origót, hogy a legnagyobb eséllyel kerülhesse el a torlódásokat.Küldjön Ön is fotót vagy videót a szerkesztőségünkbe! Ha a felvételeit felhasználjuk, akkor 10 000 forintos ClickShop kedvezménykuponnal ajándékozzuk meg.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül48 bejegyzés
07:18
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

A helyszínek

07:23
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Miért demonstrálnak a szakszervezetek?

  • A jövő évi, megfelelő nagyságú bérfejlesztésért.
  • A munka törvénykönyvének felülvizsgálatáért.
  • Az alkotmányos sztrájkjogot elvonó sztrájktörvény módosításáért.
  • A korkedvezményes nyugdíjrendszer megtartásáért.
  • A béren kívüli juttatások adózásának változatlanul hagyásáért.
07:25
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Folytatják jövőre is, ha kell

Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke szerint, ha a hétfői demonstráció sem segít a problémák megoldásában, a követelések teljesítésében, a jövő év elején további tiltakozó akciókra és sztrájkokra lehet számítani.

07:27
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Szinte az egész országot érinti a megmozdulás

A Liga tervei szerint az ország 62 pontján legalább 1600 gépkocsi lassítja majd a közúti forgalmat reggel 7 és délután 4 óra között.

07:35
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Zárlat az M3-ason és a 11-esen

A demonstráció miatt lezárják a külső sávot az M3-as autópálya bevezető szakaszán (a Szilas pihenőtől a Szentmihályi útig), a 11-es főút bevezető szakaszán a Batthyány utcában (a Szent István utcától a Mátyás király útig), valamint az Andrássy úton befelé (a Hősök terétől a Bajza utcáig).

07:49
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Lezárják a külső sávot az M5-ösön

Reggel 7-től 8 óráig lezárják a külső sávot az M3-as autópálya bevezető szakaszán a Szerencs utcától, az M5-ös autópálya bevezető szakaszán a Hofherr Albert utcától az Árpád utcáig, valamint az Egér úton a Kőérberki úttól a Balatoni útig. 

07:51
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

8 után erre lesz nehéz autózni Budapesten

Reggel 8 óra után a felvonulók a Hungária körút–Könyves Kálmán körút–Rákóczi híd, illetve az Egér út–Budafoki út útvonalon a budai alsó rakpartra mennek a Lánchíd és a Margit híd közötti szakaszra, ahol lezárják az Árpád híd felé vezető sávot. Az észak felé tartó forgalmat a Döbrentei térnél elterelik az Attila út és a Krisztina körút felé. Nagyobb torlódás esetén a Petőfi híd és a Rákóczi híd budai hídfőjénél is lezárhatják az alsó rakparti lehajtót!

08:09
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Az M3-as kezd beállni

Nagyon lassan, de halad a forgalom az M3-as bevezető szakaszán. Az autósok dudálnak, ahogy elhaladnak a forgalmat lassító konvoj mellett.

08:10
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

11 órától a Parlamenthez vonulnak

Várhatóan 11 órától a budai alsó rakpartról a Parlamenthez vonulnak a demonstráció résztvevői a Margit hídBalassi Bálint utca útvonalon, majd vissza az alsó rakpartra.

08:12
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Araszolnak a sztrádák bevezető szakaszán

Lelassult az előrejutás az M1–M7 közös bevezető szakaszán a gazdagréti felhajtótól, a folytatásában a Budaörsi úton, valamint az M3-as bevezető szakaszán az M0-s csomóponttól a Szerencs utcáig.

08:16
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Mi a helyet a buszsávval?

A buszsávot a demonstráció alatt sem szabad használniuk az autósoknak, csak akkor, ha a rendőrség oda tereli a forgalmat. Közben az M3-as autópálya fővárosi bevezető szakaszán a Szerencs utca után baleset történt, ez még nehezebbé teszi a haladást.

08:21
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Akár fél órával is nőhet a menetidő

Egyelőre nincsenek nagyobb fennakadások a közlekedésben, azonban még csak most állnak be a félpályás útlezáráshoz a demonstrálók – mondta Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút kommunikációs igazgatója a Mokkának. Vidéken 15-20 perccel nőhet a menetidő, Budapesten pedig félórás csúszással számolhatnak a közlekedők.

 

08:45
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Dugó az Egér úton

08:56
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Ezt mondta a tüntetés szervezője

09:00
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Pécsett három utat érint a demonstráció

Pécs belvárosában tart a demonstráció. A baranyai megyeszékhelyen az 57-es, a 6-os és a 66-os főutat érinti a forgalomkorlátozás.
• az 57-es főutat a 35-ös kilométerszelvénytől a 37-es kilométerszelvényig Pécs irányában
(javasolt kerülő útvonal: Üszögi út – Mohácsi út – 6-os főközlekedési út);
• a 66-os főutat a Komlói út 68. számtól az Auróra utca kereszteződéséig Komló irányában
(javasolt útvonal személyautóknak: Szabolcsi út – Árpád utca – Szabó István utca – Kedves utca – 66-os főközlekedési út);

• a 6-os főutat a Tüzér utca kereszteződésétől a Páfrány utca kereszteződéséig Pécs belváros irányában (javasolt kerülő út: Esztergár Lajos utca – Tüzér utca);

Forrás: Origo


• a 6-os főutat Mathiász János utca (Felsővámház utca) kereszteződésétől a Hengermalom utca kereszteződéséig Budapest irányába a menetirány szerinti jobb oldali forgalmi sávban (javasolt kerülő út: Basamalom utca – Mohácsi út).

09:07
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Győri menekülőutak

Félpályás útzár lassítja a forgalmaz az 1-es főút győri bevezető szakasza Ipar utcai kereszteződéstől az Iparcsatorna hídig.

Forrás: Origo

Az M1-es autópálya elkerülő szakasza a személygépkocsik részére díjmentes kerülő útként vehető igénybe a 19-es főúti csomópont és a 85-ös főúti csomópont közti szakaszon. Az elkerülőre a fentieken túl a 8136-os (Tatai) út csomópontban, a 82-es főút (Veszprémi út) csomópontban, a 83-as főút (Pápai út) csomópontnál lehet fel- és lehajtani. Győrön belül az Ipari Parkon keresztül, illetve az érintett szakasszal párhuzamos Pesti út–Mártírok út útvonalon lehet kerülni.

09:10
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Csongrád megyében is demonstrálnak

Itt az 5-ös és a 47-es úton kell a tüntetés miatt délután 4 óráig forgalomkorlátozásra számítani. A 47-es utat a Kastélykerttől mind Szeged, mind Hódmezővásárhely felé egy pályára szűkítik. Az 5-ös úton a Maty-éri pályánál lehet a ligásokkal találkozni.

09:13
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Elindultak a rakpartra

A demonstrálók elindultak a Hungária körút–Könyves Kálmán körút–Rákóczi híd, illetve az Egér út–Budafoki út útvonalon a budai alsó rakpartra, a Lánchíd és a Margit híd közötti szakaszra, ahol lezárják az Árpád híd felé vezető sávot.

Fotó: Szabó Gábor - Origo
09:19
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Miskolcon és Kazincbarcikán is lassítanak

Miskolcon három, Kazincbarcikán egy helyszínen kell félpályás útlezárásra számítani.

Forrás: Origo

- Miskolcon a 3-as számú főúton, a József Attila útnál a Metro kereszteződés és a Sajó-híd közötti 100 méteres bevezető szakaszon.

- Miskolcon a Pesti út bejövő oldalánál, a Mol-kúttól a 3-as számú főút 180. kilométer szerelvényéig a külső sáv 100 méteres szakaszán.

- Miskolcon a Pesti út kivezető oldalán, az Erzsébet királyné út kereszteződésénél található közlekedési lámpától mért 100 méteres szakaszon, a külső sávban.

- Kazincbarcika külterületén, a 26-os főúton a BorsodChem 4. kapuja után, Sajószentpéter irányába, a menetirány szerinti jobb oldalon.

09:32
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

A budai alsó rakparton halad a konvoj

A demonstrálók a budai alsó rakparton tartanak észak felé, illetve a Budafoki út – Dombóvári út útvonalon szintén a budai alsó rakpart felé. A Lánchíd és a Margit híd közötti szakaszon várhatóan 11 óráig lezárják az Árpád híd felé vezető sávot. Az észak felé tartó forgalmat a Döbrentei térnél elterelik az Attila út és a Krisztina körút felé. Nagyobb torlódás esetén a Petőfi híd és a Rákóczi híd budai hídfőjénél is lezárhatják az alsó rakparti lehajtót!

09:40
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

A Hősök tere jól autózható

09:41
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Lezárták a rakpartot

Lezárták a budai alsó rakpartot észak felé a Rákóczi híd és a Margit híd közötti szakaszon, dél felé lehet közlekedni. (BKK)

09:43
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Mobilalkalmazáson is követhetők az útlezárások

A Liganet.hu-ról letölthető mobilalkalmazással meg lehet nézni, melyik csomóponton mekkora torlódás alakult ki, és merre érdemes kerülni.

Gaskó István, a hétfői országos félpályás útlezárásokat szervező Liga Szakszervezetek elnöke azt mondta: bízik a megállapodásban a kormánnyal és a munkaadókkal. Hozzátette: azt remélik, a sztrájk ráébreszti a kormányt, hogy nagy a szakszervezeti követelések támogatottsága, és a munkaadói oldal is elgondolkodik azon, hogy hogyan, milyen mértékben teljesíthető az öt elemből álló követeléscsomag, amit a szakszervezetek letettek az asztalra.

Ha a demonstráció hatása elmaradna a várttól, akkor a szakszervezeti vezető szavai szerint még legalább két lépés van, egy tiltakozóakció – tüntetés vagy félpályás útlezárás –, valamint egy országos sztrájk.

09:45
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Elindultak a belváros elé

Az M3-as autópálya bevezető szakaszán elindultak a felvonulók a belváros felé. A 11-es főút bevezető szakaszán a Szent István utcától a Mátyás király útig, valamint az Andrássy úton befelé a Hősök terétől a Bajza utcáig a külső sávot délután 4 óráig zárva tartják. (BKK)

Fotó: Bielik István - Origo
09:48
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

14 km-es araszolás

Az M3-as autópályán Budapest közelében a 14-es km-től torlódik a forgalom a városközpont felé. (BKK)

09:58
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Tüntetők a Parlamentnél

Másfél tucat tüntető zárta el a parlamenti mélygarázs bejáratát. A demonstrálók "Nem a kirekesztésre!", illetve "Nem a megszorításokra!" feliratú transzparenseket feszítettek ki, és egyelőre akadályozzák, hogy az ülésre érkező képviselők leparkolhassanak.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

09:59
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

A Király utcában egy kukásautó sokkol

Forrás: Origo

10:05
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Gaskó optimista, de van B terv is

Bízik a megállapodásban a kormánnyal és a munkaadókkal Gaskó István, a félpályás útlezárásokat szervező Liga Szakszervezetek elnöke. Ha ez mégsem sikerül, akkor a szakszervezeti vezető szerint még legalább két lépés van, egy tiltakozó akció - tüntetés vagy félpályás útlezárás -, valamint egy országos sztrájk.

Fotó: Bielik István - Origo

10:06
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Olvasónk fotója a Rákóczi hídról

Liga tüntetés Forrás: Olvasói fotó - Origo

A képet Bezsényi György küldte nekünk, ezért egy 10 000 Ft-os ClickShop kedvezménykuponnal ajándékozzuk meg.

10:16
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Tovább vonulnak a rakpart felé

A felvonulók újabb csapata tart a Könyves Kálmán körút – Rákóczi híd útvonalon a budai alsó rakpart felé, amelyet észak felé a Rákóczi híd és a Margit híd közötti szakaszon lezártak, dél felé azonban lehet közlekedni.

10:22
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Az M0-stól csak lépésben

Az M3-as bevezető szakaszán az M0-stól csak araszolni lehet.

Fotó: Bielik István - Origo
10:45
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Az M3-asnál a legnagyobb a baj

A Közútkezelő szerint egyelőre nem okoznak nagyobb fennakadást a félpályás, forgalomlassító demonstrációk az országban. Egyedül az M3-as Budapestre bevezető szakaszán alakult ki a szokásosnál nagyobb torlódás.

11:01
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Tüntetők lassítják a forgalmat a 44-esen

A 44-es főút Békéscsaba és Kondoros közötti szakaszán a demonstráció szervezői járműveikkel elfoglalták az egyik sávot, így az érintett szakaszon csak egyetlen sávban halad a forgalom.

Forrás: Police.hu
11:02
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Bosszankodó és megértő autósok - Videó

Helyzetkép az Egér úton, bosszankodó és megértő autósokkal.

11:08
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

A M1–M7-esen: mint kés a vajban

A két sztráda közös fővárosi bevezető szakaszán gond nélkül lehet haladni, nem érezni a forgalomlassítás hatását.

11:21
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Kecskemét és Nyíregyháza

Országszerte összesen 62 helyszínen zajlanak reggel 7 óra óta a Liga szervezesében a forgalomlassító demonstrációk, a fotó Kecskemét határában, az 54-es főúton készült.

Kecskemét határában várakozik a konvoj. Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Nyíregyházán a László utcában haladtak járműveikkel a tiltakozók.

11:40
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Dohányosok állnak a rakparton

A Liga Szakszervezetek forgalomlassító tüntetése Forrás: olvasói fotó - Origo

Hétfőn dőlhet el hozzávetőlegesen 1200 dolgozó sorsa, hiszen a parlament várhatóan kora délután szavaz az állami dohányellátó felállításáról. Amennyiben a képviselők megszavazzák a törvénytervezetet, a dohányvállalatok kötelesek lesznek felszámolni értékesítési hálózatukat, és elbocsátani az érintett dolgozókat. A szakszervezet döntéshozókkal való egyeztetési kísérletei eddig kudarcba fulladtak, az érdekvédelmi testület most forgalomlassító akcióval és álló demonstrációval hívja fel a figyelmet a törvényjavaslat veszélyeire, hogy így tiltakozzon a megszavazása ellen.

12:03
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Készenléti rendőrök a Parlamentnél

A készenléti rendőrök felszámolták a parlamenti mélygarázsba vezető Kossuth téri utat lezáró demonstrációt, és a garázsnak a rakpart felőli bejáratát eltorlaszoló tüntetést is. A demonstrálók leültek a földre, és azt skandálták, hogy "alkotmányt, demokráciát, jóléti államot!", ezért a rendőrök csak ölben tudták elvinni őket.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

12:03
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Komárom-Esztergom megyei kerülőutak

A demonstrációk miatt több településen forgalomkorlátozásra kell számítaniuk a közlekedőknek Komárom-Esztergom megyében is.

Tatán a 8119. számú úton, a körforgalom és az 57+200. kilométerszelvény között lassítják a forgalmat. A rendőrség szerint kerülni Környe felől a Ring utca–Ipari Park felé, Tata irányából pedig a Dózsa György utca–Ipari Park felé lehet.

Tatabányán az 1. számú főúton az 58-58+600. kilométerszelvényben lassítják a forgalmat. Ajánlott kerülőútvonal az M1-es autópálya Tata és Tatabánya közötti díjmentesen igénybe vehető szakasza.

Komáromban a 13. számú főúton, az 5+700. kilométerszelvény és a 7+700 kilométerszelvény között is demonstrálnak, a közlekedők az útlezárást Ács és Nagyigmánd felé tudják elkerülni.

Oroszlány külterületén a 8119. számú úton a 42+800 és a 43. kilométerszelvénye között lassul a forgalom. Kerülni Környe felé a Környei út–Takács Imre út–Majki út felé, Oroszlányból pedig a Majki út irányába lehet.

12:27
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Félpályás útzár a Lánchídnál

12:44
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Végképp járhatatlan a budai alsó rakpart

Fotó: Szabó Gábor - Origo

A budai alsó rakparton a Lánchíd és a Margit híd között eddig ácsorgó kisbuszok most elindultak a Parlament felé. Az eddig északi irányban álló autók megfordulnak, így oda-vissza mindkét irányban elfoglalják a rakpartot.

13:12
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Megérkeztek a tüntetők a Parlamenthez

Forrás: Origo

A Parlament oldalánál több tucatnyi rendőr figyeli a gyülekező tömeget.

Forrás: Origo

13:21
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Én azt szeretném az angyalkától...

"Én azt szeretném az angyalkától, hogy a szüleink ne veszítsék el a munkájukat. Segíts kérlek teljesíteni! Szavazz nemmel a dohányipart érintő törvényekre!" Ez a felirat szerepel azon a csokoládén, amit petíció helyett kapnak meg a honatyák a dohányipari dolgozóktól.

A dohányipari szakszervezetek azért csatlakoztak a Liga demonstrációjához, mert hétfőn dőlhet el mintegy 1200 dolgozójuk sorsa azzal, hogy a Parlament szavaz az állami dohányellátó felállításáról.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

15:37
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Délután lehetnek fennakadások a forgalomban

A Magyar Közút Zrt tapasztalatai szerint a reggeli órákban az M3-as és az M5-ös autópálya bevezető szakaszán volt érezhetően nehezebb a bejutás. Az M3-as pályán Budapest határában körülbelül 2-4 kilométeres torlódás alakult ki, de sokan még időben le tudtak térni az M0-s autóútra, így volt lehetőségük kerülni.

Tapasztalataik szerint az autósok nagy része vagy szabadságot vett ki, vagy nem használta hétfő reggel a járművét, esetleg a tömegközlekedési eszközöket preferálták, így nagyobb torlódások az érintett helyszíneken nem alakultak ki, vagy legalábbis a szokásos hétfő reggeli csúcsidőszakhoz képest kevés helyen volt számottevő változás.

Ennek ellenére arra számítanak, hogy majd a délutáni csúcsban lehetnek fennakadások a közlekedésben, ezért arra kérik az autósokat, hogy utazás előtt tájékozódjanak. 

15:54
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Gaskó: Szimmpátiával találkoztunk

Az egész ország szimpátiával fordult a Liga Szakszervezetek országos félpályás forgalomlassító tiltakozóakciója felé - jelentette ki Gaskó István, az érdekképviseleti szervezet elnöke. Eddig a terveiknek megfelelően alakult a tiltakozó akció, országosan 52-54 ponton jelentek meg a félpályás útlezárásra, 1300-1400 autó és mintegy háromezer ember vett részt benne. Atrocitás, a tervezettnél nagyobb fennakadás nem volt - tette hozzá.

Az a tapasztalat, hogy az autósok szimpátiával kísérik az akciót és érintettnek érzik magukat, hiszen az emberek zöme vagy munkavállaló, vagy családtagjai, rokonai között van bérből és fizetésből élő ember - jegyezte meg. A hétfőn délután 4 óráig tartó országos akció eredménye kedden mutatkozhat meg, amikor a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma újból tárgyalóasztalhoz ül - hangsúlyozta Gaskó István.

A szakszervezeti vezető korábban a lehetséges további lépések között említette az országos sztrájkot is, amennyiben a demonstráció hatása elmarad a várttól.

16:07
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

A Jobbik kiáll a tüntetők mellett

A Jobbik egyetértését fejezte ki a demonstráló szakszervezetekkel. Sneider Tamás, az Országgyűlés jobbikos alelnöke arra szólította fel a kormányt, hogy fejezze be „a munkából élő emberek kizsigerelését”, és vegye intő jelnek, hogy már félpályás útlezárásokat tartanak az általa okozott problémák miatt.

16:48
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Még 41 helyen lassítják a forgalmat

Még negyvenegy helyszínen tart a forgalomlassítás. A legnagyobb torlódás az M3-as fővárosi bevezető szakaszán van. Egy arra járó kollégánk szerint kora délután itt kb. 5-8 percig tartott átjutni az útszűkületen. A tüntetést Nógrád és Tolna megyében már befejezték.

17:03
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Gaskó: Az egész ország szimpatizál velünk

Az egész ország szimpátiával fordult országos félpályás forgalomlassító tiltakozóakciója felé – mondta Gaskó István, az akciót szervező a Liga Szakszervezetek elnöke az MTI-nek. Összesen 1300-1400 autó és háromezer ember vett részt a demonstráción. Atrocitás, a tervezettnél nagyobb fennakadás nem volt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!