Megszavazta a Ház az Iszlám Állam elleni fellépést

Vágólapra másolva!
Az ISIS elleni fellépés-, és a Quaestor-alap létrehozásának támogatását kérték az Országgyűléstől napirend előtt a kormánypártok. A Jobbik vizsgálóbizottsága a nagykoalícióban 15 éve folytatólagosan elkövetett brókercsalásokat tárná fel. A honvédelmi életpályamodell esetén az ötpárti egyeztetés konszenzus-közeli törvényt eredményezett – derült ki a törvényjavaslat vitájából. Percről percre követtük a plenáris ülést.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül32 bejegyzés
11:03
április 14, 2015
Vágólapra másolva!

LMP: fenntartható fejlődés

Várhatóan ősszel dönt a milleniumi fenntarthatósági célokról az ENSZ. Schmuck Erzsébet (LMP) kezdi a napirend előtti felszólalásokat. Több mint 3 milliárd ember él kevesebb, mint napi 2,5 dollárból, évente 800 ezer gyermek hal éhen. A korábbi célok megbuktak: nőtt a szakadék a szegények és a gazdagok között. A környezetvédelem területén még rosszabb a helyzet. A biológiai sokféleség csökkenése és a talajpusztulás drámai. 2013-ban öt uniós tagállamban a lakosság egyharmadát veszélyezteti a szegénység. Az öt tagállam közül az egyik Magyarország, gyermekszegénységben pedig sereghajtók vagyunk. 

11:06
április 14, 2015
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter válaszol

A környezetvédelem helyzete még a szociális helyzetnél is rosszabb. Magyarország nem kerülheti el, hogy szembenézzen ezekkel a gondokkal - véli az LMP.

A külügyminiszter a multilaterális diplomáciáról és az ENSZ fenntarthatósági céljainak kialakításáról beszél. A magyar kormány aktívan részt vesz a tárgyalásokban - mondta. A nemzetközi fejlesztési programokra a GDP 0,33 százalékát fordítanánk az Európai Unió 0,7 százalékos javaslatával szemben. 

11:15
április 14, 2015
Vágólapra másolva!

Gúr Nándor is a szegénységről beszél

Az MSZP-s Gúr Nándor "Normális életet Magyarországon" címmel szólal fel a szegénység ellen. A minimálbér vásárlóereje 5000 forinttal kevesebbet ér, a közszférában öt éve változatlanok a bérek, a munka törvénykönyve nehezíti a munkavállalók helyzetét. 

11:18
április 14, 2015
Vágólapra másolva!

Kiterjesztették az ingyenes étkezést

Idén szeptembertől már 320 ezer gyermeknek jár napi háromszori ingyenes étkezés. A Fidesz-kormányhoz képest a szocialisták csigatempóval emelték a minimálbért - reagált Rétvári Bence. 

Gúr Nándor bekiabálása miatt Lezsák Sándor ülésvezető elnök leállította az államtitkárt, hogy fegyelemre intse a szocialista frakciót. 

11:21
április 14, 2015
Vágólapra másolva!

Ételcsomagosztó operatív program

Rétvári Bence a pedagógus-életpályamodellel és a ma elfogadandó rendvédelmi életpályamodell béremeléseivel folytatja. A szocialisták ehhez képest elvették a közszféra dolgozóinak a 13. havi bérét, ami 8 százalékos bércsökkenést jelentett. 

Az első operatív program az ételcsomagosztó program volt, amelyet az unióban elfogadtunk - tudtuk meg. 

11:25
április 14, 2015
Vágólapra másolva!

A Jobbik bróker-vizsgálóbizottsága

Volner János a Jobbik kezdeményezéséről beszél brókerügyekben. 15 éve folyó csalásról van szó. A szocialista kormányok 300 milliárdot adtak brókercégeknek. A Fidesz 2010-ben eltussolta a Quaestorral szembeni feljelentést, és kitüntette a pénzügyi felügyeletért felelős Szász Károlyt. Ő maga 171 millió forintos csalás miatt tett feljelentést a Postabankkal szemben, de elodázták a vizsgálatot. A Jobbik javaslatait az MSZP és a Fidesz nagykoalícióban szavazta le. 

11:27
április 14, 2015
Vágólapra másolva!

Kulcsár-ügy: 12 éve nincs felelős

Ha a kormány elkötelezett lenne brókerügyben, akkor törekedne a Kulcsár-ügy lezárására. A Jobbik azt is kéri, hogy nyilatkozzon a kormány: kik vettek ki pénzt az utolsó héten a Quaestorból.

11:29
április 14, 2015
Vágólapra másolva!

A Jobbik és az egyesült baloldal

Répássy Róbert válaszában felsorolja azokat az MSZP-s képviselőket, akik aláírták a Jobbik javaslatát. Kétségeit fogalmazta meg, hogy a Jobbik és az egyesült baloldal kezdeményezése bármire juthatna. Ezzel szemben a kormány albizottsága már felállt a bűncselekmény kivizsgálására, és az igazságszolgáltatás is rohamléptekben intézkedik. 

11:31
április 14, 2015
Vágólapra másolva!

Rossz társaságba keveredtek

Ráadásul házszabályellenes a javaslatuk, mert folyamatban lévő ügyekben nem indítható bizottsági vizsgálat  - összegzett Répássy. Nagyon rossz társaságba keveredtek, és nyilván a tapolcai választások előtt nem árulták volna el, hogy kikkel akcióznak a Parlamentben.

11:33
április 14, 2015
Vágólapra másolva!

ISIS-agresszió

A kereszténydemokrata Vejkey Imre az ISIS-agresszióról beszél. A keresztények kétharmada elmenekült Irakból és Szíriából. Több mint 100 keresztény templomot romboltak le a térségben. 

11:36
április 14, 2015
Vágólapra másolva!

Eljött a cselekvés ideje

Az ENSZ is felszólított a cselekvésre. A kereszténydemokraták számára elfogadhatatlan, hogy több keresztény hal meg, mint a kereszténység első századában.

11:40
április 14, 2015
Vágólapra másolva!

Hende: az emberiség értékei veszélyben

Nemcsak a kereszténység értékei, hanem az emberiség értékei kerültek veszélybe. Muszlimok és nem muszlimok együtt küzdenek az Iszlám Állam ellen - válaszol Hende Csaba. Amennyiben a magyar kormány felhatalmazást kap, magyar katonák segíthetik a helybeliek felkészítését. A miniszter az Országgyűlés támogatását kérte.

11:43
április 14, 2015
Vágólapra másolva!

Szocialista brókerbotrányok

A botrányokat a jegybanki felügyelet tárta fel, ami példa nélküli a szocialista kormányok semmittevéséhez képest. Baumax, Hajdú-Bét, Globex - emlékeztetett Rogán. A szocialisták alatt nem volt kártalanítás. Ezzel szemben a Buda-Cash, a Hungária Értékpapír Zrt. és a Quaestor esetében is gyors kártalanítás várható - mondta Rogán Antal. 

11:47
április 14, 2015
Vágólapra másolva!

Nem polgári peres úton

Ezúttal a pénzintézeteknek kell várniuk a polgári peres út lezárására, míg - összesen 73 károsult kivételével - az emberek azonnal megkaphatják a pénzüket, ami szintén példa nélküli a korábbiakhoz képest.

11:48
április 14, 2015
Vágólapra másolva!

Gyors cselekvés

Tállai András szerint az igazságügy gyors lépései találkoznak az emberek igazságérzetével. Gyorsan cselekedett a jegybank, a kártalanítás ügyében az Országgyűlés és a gazdasági minisztérium is, amelynek pénzügyi csomagja hamarosan a Ház elé kerülhet. 

11:52
április 14, 2015
Vágólapra másolva!

Nem jelent különleges előnyt

A Quaestor-törvény célja, hogy a brókerbotrány károsultjainak ugyanolyan feltételeket biztosítsanak, mint a Buda-Cash vagy a Hungária Zrt. károsultjainak - mondta Tállai András. 

A hétfős Quaestor-albizottság 4 tagja kormánypárti, 3 ellenzéki, elnöke Szűcs Lajos - jelentette be Lezsák Sándor.

11:54
április 14, 2015
Vágólapra másolva!

Honvédelmi életpályamodell

Kezdődik a honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvény módosításának a vitája (T/4030). Galambos Dénes (Fidesz) a törvényalkotási bizottság álláspontját ismerteti. 

11:57
április 14, 2015
Vágólapra másolva!

Kósa ötpárti egyeztetése

Kósa Lajos a honvédelmi bizottságban összehívta a pártokat, ahol egyeztettek a módosító javaslatokról, és egyhangúan elfogadták mind a huszonvalahány módosítást - mondta Galambos. 

12:00
április 14, 2015
Vágólapra másolva!

Rendezi a magyar katonák helyzetét

Firtl Mátyás (KDNP) a honvédelmi és rendészeti bizottság ülésén elhangzottakról számol be. Az ülésen öt órán keresztül igazán konstruktív vita alakult ki, az ellenzék módosítóit is befogadták - mondta el. A törvényjavaslat végre rendezi a magyar katonák helyzetét, annak elfogadását kérte a Háztól. 

12:04
április 14, 2015
Vágólapra másolva!

Kétharmados törvény, nem pártpolitika

A törvény régóta feszíti a kormányt: hosszú kifutással rendezi, egy életen keresztül láthatóvá teszi az előmenetelt. Most, hogy a gazdaság jobban teljesít, és a költségvetés megengedi, mindenképpen szükség volt a Ház elé terjeszteni. Mivel nem pártpolitikai kérdésről van szó, minden módosítót figyelembe vettek, amelyek az alapelképzelésbe koncepcionálisan beleillenek. A szolgálati nyugdíj egykori rendszere nem illett bele - mondta Kósa Lajos a Fidesz-frakcióból. Szintén vita volt a munkavállalói érdekképviseletek kérdésében. 

12:05
április 14, 2015
Vágólapra másolva!

Kósa: Bíznak a támogatásban

Az eljárás rendkívül fárasztó volt, de a szűk idő ellenére sikerült egy olyan megoldást találni, ami valóban a nemzeté. A hadsereg a nemzeté, és a rendvédelem is a nemzeté - mondta Kósa Lajos. 

12:12
április 14, 2015
Vágólapra másolva!

Fejlesztésekre is szükség van

A törvényjavaslat világossá teszi, hogy a katonai karrier egyes fokozatainak eléréséhez mit kell teljesíteniük a katonáknak. Az állam szolgálatában lévő emberek életpálya-konstrukciója az oldalági leágazások lehetőségeit is végiggondolva. A honvédelmi és egyéb havária feladatokra is reagálni képes hadsereg felállításának teremti meg a feltételeit. Ugyanakkor nem tehetjük ölbe a kezünket, szükség van valódi fejlesztésekre is; a kormány erre a walesi NATO-csúcson kötelezettséget vállalt. A GDP 2%-os vállalása irányadó, Magyarország középtávon törekszik erre, minden évben emelkedő költségvetési forrásokkal - mondta Kósa Lajos.

12:15
április 14, 2015
Vágólapra másolva!

Demeter Márta, az MSZP szónoka

Az állomány kitartó és elkötelezett munkája az alapja a magyar hadseregnek, amiért megbecsülést érdemelnek. Öt év után a kormány végre felismerte, hogy az anyagi megbecsülés és a perspektíva megteremtése is fontos. Természetes, hogy az MSZP támogatja a béremelést, de a munkakörülmények javítása és a perspektíva területén még van tennivaló. 

12:20
április 14, 2015
Vágólapra másolva!

Az MSZP fenntartja a javaslatait

Jellemző a Fideszre, hogy egy-egy pozitív elemet negatív elemekkel ellensúlyoz. Az MSZP fenntartja azokat a javaslatait, amelyeket nem fogadott be a kormány. Továbbra is elvi kérdés a nyugdíjrendszer visszaállítása, a megnyirbált szakszervezeti jogosítványok visszaadása. Hatezer ember közalkalmazottként dolgozik a hadseregnél: ők  továbbra sem fognak részesülni béremelésben. Elvi kérdés a járulékbiztosítás a pszichikai okok miatt kikerülő emberek számára. Az MSZP nem fogadja el, hogy vezetői szinteken többszörös szorzókkal emelkedhetnek a bérek. Az önkéntesek és a túlszolgálat esetében is eltérő a szocialisták véleménye - mondta Demeter Márta.  

12:21
április 14, 2015
Vágólapra másolva!

Az "igen" kizárólag a béremelésnek szól

Támogatják a törvényt, de az "igen" kizárólag a béremelésnek szól - hangsúlyozta Demeter Márta az MSZP-frakcióból.

12:24
április 14, 2015
Vágólapra másolva!

Hibák és mulasztások

Az illetményfejlesztés elmaradása, a létszámhiányból fakadó leterheltség tekintetében csak mulasztás terheli a kormányt, de a szolgálati nyugdíj megszüntetése esetén súlyos felelősség is - kezdte felszólalását Schmuck Erzsébet. Az LMP mégis támogatja. 

12:29
április 14, 2015
Vágólapra másolva!

Jogszűkítés

A túlszolgálat a jövőben is legyen pénzben megváltható, az illetményemelés erre nem nyújt megoldást - véli az LMP. A törvényjavaslat korlátozza a honvédek személyes jogait, és túl magas erkölcsi követelményeket állít. A kormány elismeri, hogy az egészségkárosodás miatt kényszernyugdíjazottak lehetetlen helyzetbe kerültek: a kormány üzleti biztosítási rendszerrel próbálkozik, de a társadalombiztosításon keresztül nyújtott válasz jobb volt. 

12:32
április 14, 2015
Vágólapra másolva!

Etikai gumiszabályok

Staudt Gábor (Jobbik) szerint a 30 százalékos illetményemelés részletei ismeretlenek. A szerződéses veteránokat nem becsüli meg a törvény: úgy fogalmaz, hogy azok nem kívánatosak a hadseregben. Az etikai kódexet miniszteri rendeletben szabályozzák majd, amibe bármit beírhatnak, a törvényben ez egy gumiszabály.

12:36
április 14, 2015
Vágólapra másolva!

Hende Csaba válaszol

A honvédelmi miniszter egy 1993-as pillanatot idéz fel, amikor az első átfogó honvédelmi kódex megszületett. Az akkori törvény kidolgozásában államtitkárként vett részt, amit 99 százalékos többséggel sikerült elfogadni. Egyetlen ellenszavazat volt csak. Az ellenzék akkor és ma is úgy tekintett a honvédelemre, mint amely a nemzet egészét érinti. A mostani vita is konstruktív volt, és bízik benne, hogy az 1993-ashoz hasonló támogatottság születik. 

12:39
április 14, 2015
Vágólapra másolva!

Mindenkinek megköszöni

Hende Csaba és a kormány teljes egészében támogatja a módosításokat. Megköszönte az ellenzék kritikáját is, ami világossá teszi, hogy mi az, amiben nincs egyetértés. Annál nagyobb értékű az, amiben sikerült konszenzusra jutni. A kormány természetesen rendelkezésre bocsátja azt a 10 milliárd forintot, amely az illetményemeléshez szükséges, erre, ha megszavazzák, törvény is kötelezi.

12:45
április 14, 2015
Vágólapra másolva!

Nem lehet mindent törvényi szinten

"Amikor ön évtizedes mulasztásról beszél, akkor gondolom, tudja, hogy az első Orbán-kormány emelte meg akkor is, és nyolc év után most is a katonák illetményét. A túlmunka pénzben is elismerhető" - válaszolt Schmuck Erzsébetnek Hende Csaba. "Staudt Gábornak meg sajnos ünneprontó módon azt kell mondanom, hogy el kell olvasni a törvényt. A tiszti kar 15 százalékos, az altisztek 38 százalékos illetményemelésben, a szerződéses katonák 25 százalékos átlagos emelésben részesülnek majd. Amit ön kifogásol, az benne van a törvényben. Szerződéses veteránok pedig nincsenek. Végül az etikai kódexre csak annyit mondhatok, hogy nem lehet mindent törvényi szinten szabályozni, de az önkénynek még a veszélye sem merül fel" - összegzett a honvédelmi miniszter. 

12:52
április 14, 2015
Vágólapra másolva!

A mai nap folyamán döntenek

A kétharmados törvényről ma döntenek a szavazások sorában, az Iszlám Állam elleni fellépésről szóló, szintén kétharmados törvény előtt. A szavazások 11:10-kor kezdődnek, addig szünetet rendeltek el. Köszönjük a figyelmet! 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről