Szárazság pusztít az üdülőparadicsomban, menekülnek a turisták

Vágólapra másolva!
Az utóbbi ötven év legsúlyosabb szárazsága pusztít Szicíliában, ami elriasztja a turistákat a nyári szezonban a szigeten való kikapcsolódástól. Mindez rendkívüli bevételi kiesést is okoz, de megkeseríti a lakosság mindennapjait is.
Vágólapra másolva!

Borzalmas vízhiányról beszélt Claudio Guarnieri, a szicíliai Agrigento térségének vízszolgáltatási felelőse szerdán, hangoztatva a problémákat, melyek leginkább a vízellátást érintik. A szálláshelyeken nincs folyamatos vízellátás. 

Szicília más részén öt-hét naponta biztosított a víz a háztartásokban, de van olyan település, ahol csak húsz naponta működnek a csapok.

Az önkormányzatok víztartályokkal biztosítanak vizet a lakosságnak, az üzletekben pedig nagy mennyiségben vásárolják a palackozott vizet.

Agrigento prefektusa szeptember 30-ig leállította a város három vízerőművét. A szintén szicíliai Palermo városában hétfőtől vezetnek be vízkorlátozást. Az Il Messaggero napilap a szállástulajdonos Giovanni Lopezt idézte, aki elmondta, hogy helyfoglalás előtt a turisták az iránt érdeklődnek, le tudnak-e zuhanyozni esténként a nagy forróságban töltött napok végén. Nem tudok, mit válaszolni - hangoztatta Giovanni Lopez.

Claudio Guarnieri szerint a szárazság okozta vízhiány " borzalmas, (...) súlyos, máshol kritikus" méreteket öltött. Hangsúlyozta, hogy 

tavalyhoz képest a több mint öt milliós sziget vízkészlete a felére csökkent.

Szicília először februárban vezetett be vízkorlátozást, amikor hivatalosan is szükségállapotot hirdettek. A szállodatulajdonosoknak külföldről kellett vizet vásárolniuk a vendégeik számára, mivel az ország nem tudja megfelelő ütemben ellátni a régiót.

Agrigento lakosai már június elsején a városháza előtt tiltakoztak a korlátozások miatt, azt skandálták, hogy "Vizet akarunk!".

Az egész országot sújtó csapadékhiány miatt 2023-ban kinevezett kormánybiztos Nicola dell'Acqua szerint infrastrukturális beavatkozásokra van szükség, amelyekre az utóbbi hetven évben nem fordítottak forrásokat sem állami, sem helyi szinten. Vízválságot jelentett az olasz csizma sarkában található Puglia tartomány is, elsősorban Foggia és Bari térségében. 

A közép-olaszországi Lazio, Abruzzo és Marche régió több önkormányzata is éjszakai vízstoppot rendelt el. A Marche-beli Ascoli városában, ahol több mint 45 ezren élnek, ötszáz eurós bírságot szabnak ki arra, aki megszegi az előírást, és éjszaka kinyitja a csapokat. 

Tilos az autómosás, kertlocsolás is. Basilicata tartomány közlése szerint a térség vízkészlete 210 millió köbméterrel kevesebb tavaly július közepéhez képest, és a rendelkezésre álló mennyiség az ilyenkor szükségesnek kevesebb mint egyharmada. A Liga párt a római alsóházban az évtizedek óta nem használt dél-olasz öntözőkutak működésbe helyezését sürgette.

A helyzetet bozóttüzek súlyosbítják:

Szicíliában év eleje óta már több mint tízezer hektárnyi terület égett le, harminc százalékkal több, mint 2023 ugyanezen időszakában.

Egy hete számoltunk be róla, hogy negyven fok feletti hőmérsékletet mértek Szicília és Szardínia szigetén, de Olaszország többi részén is rendkívüli hőség tombol azóta is. Az olasz egészségügyi hatóságok szerdáig hőségriadót rendeltek el. A riadó az északi Bolzano városától a szicíliai Palermóig minden települést érint. 

Júniusban egy másik népszerű olasz szigetre érkező idegenforgalom leállítását rendelték el. Capri polgármestere a vízhiány miatt lezárta a szigetet a turisták előtt.  

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről