Tíz busszal érkeztek migránsok Letenyére

Események

Vágólapra másolva!
Lejárt a határzár feloldására adott szerb ultimátum, Horvátország azonban továbbra sem engedi be a Szerbia felől érkező kamionokat, Szerbia erre válaszul megtiltotta a horvát teherautók belépését és a horvát termékek bevitelét. A helyzet még tovább fokozódhat, miután a magyar kormány azt tervezi, hogy hétvégén vagy legkésőbb jövő hét elején lezárják a magyar-horvát határt. A portálunknak nyilatkozó politikusok szerint "sokkal durvább" helyzetekre kell felkészülni, mint a röszkei átkelő lezárása után. A szerdai EU-csúcson megállapodás született: egymilliárd eurót adnak a Közel-Keletnek - erről döntöttek az állam- és kormányfők szerda éjszaka. Donald Tusk szerint a határok védelme közös feladat, Angela Merkel egyetértett Orbán Viktorral, hogy Törökország megnyerése kulcskérdés. Kövesse az eseményeket az Origóval percről percre!
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül55 bejegyzés
09:14
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

A horvát miniszterelnök nevetségesnek nevezte a szerb kormányt

Szerbia megtiltotta a Horvátországban regisztrált, illetve a horvát árut szállító teherautók belépését az ország területére, miután szerda éjfélkor lejárt a horvát határzár feloldására adott belgrádi ultimátum. "Sajnálom, ezek az intézkedések nevetségesek. Azt terveztük, hogy holnap megnyitjuk a határt, de így nem fogjuk" - mondta Zoran Milanovic horvát miniszterelnök a Jutarjni List című horvát lap tudósítása szerint.

A Közel-Keletről Szerbián át Horvátországba tartó migránsáradat miatt Zágráb a múlt héten lezárt a Szerbiával közös nyolc határátkelőhely közül hetet, majd hétfő éjféltől leállította a nyolcadik, a Batrovci-Bajakovo átkelőn a Horvátországba irányuló teherforgalmat is, ami miatt végeláthatatlan kamionsor alakult ki a határ szerb oldalán. 

09:20
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

A Századvég szerint télen is jönnek majd a menekültek

Előreláthatólag nem csökken számottevően a téli időszakban a bevándorlók száma - mondta a Magyar Hírlapnak Orbán Balázs, a kormánnyal szerződésben álló Századvég Alapítvány nemrég létrehozott Migrációkutató Intézetének főigazgatója. Szerinte 2012 és 2013 telén még valóban csökkent a Magyarországra érkező menedékkérők száma, 2014 telén viszont már egyértelműen növekedett arányuk. Orbán Balázs úgy gondolja, hogy a török menekülttáborokban folyamatosan, de télen különösen romlanak a körülmények, és néhány éve a szírek közül sokan inkább hazatértek a szülőföldjükre, de a migrációs spirál hatására most inkább Európa felé indulnak.

09:27
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

Albánokat toloncoltak ki Németországból

Németország szerdán száz albán menedékkérőt toloncolt ki, és október 2-áig további 450-et kényszerít területe elhagyására - jelentette be a tiranai német nagykövetség. 

10:36
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

A szakértő szerint Európa vezetői elkéstek

"Rendkívüli mértékben megkésett" volt a menekültválság fejleményeit és lehetséges megoldásait megvitató szerdai EU-csúcstalálkozó, amely ráadásul nem hozta meg a várt áttörést sem - mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő csütörtökön a köztévében. Úgy fogalmazott, az előre közzétett pontok nagy része olyan intézkedéseket tartalmazott, amelyeket már két éve meg kellett volna hozni.

10:37
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

Horvátország nem enged be szerbeket

Nem engedi be a szerb járműveket a területére Horvátország.

Zágráb a szerb állampolgárok beutazását is megtiltotta.

Ez a válaszlépés arra a belgrádi döntésre, amellyel megtiltották a horvát áruk behozatalát Szerbiába.

Beállt a határ Forrás: AFP/Oliver Bunic

Belgrád a blokáddal a szerb-horvát határ megnyitását akarta elérni: Horvátország lezárta az átkelőket, amikor a menekültek elkezdtek Szerbiából érkezni. Zágráb szerint Szerbia és Magyarország megállapodtak, hogy minden menekültet Horvátországba irányítanak.

10:51
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

Szlovén cégek perelhetik be Horvátországot

Beperelné a horvát kormányt a szlovén gazdasági kamara. Ljubljanában értelmetlennek és feleslegesnek tartják a zágrábi határzárat, és úgy ítélik meg, hogy az Szlovéniának, Ausztriának és Görögországnak is jelentős károkat okoz. A kamara jogi tanácsadó csapatot hozott létre, és azt javasolja a szlovén cégeknek, hogy együtt pereljék be a horvát kormányt.

11:38
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

"Orbán hajtogatja a magáét"

A horvát-magyar kétoldalú viszonynak kiválónak kellene lennie ahhoz képest, hogy az elmúlt időszakban mennyi energiát fektettünk bele - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben. Zoran Milanovic horvát miniszterelnök a csúcstalálkozó előtt úgy nyilatkozott, hogy "a magyar kerítést le kell rombolni". Zoran Milanovic elmondta, hogy sokat beszélgetett a magyar miniszterelnökkel, aki szerinte nagyon érdekes beszélgetőpartner. "Orbán hajtogatja a magáét, de igazából nem tudott meggyőzni" - mondta. Hozzátette: számára fontos, hogy ne rontsanak tovább a két ország viszonyán, amely az utolsó 25 évben - az Ina horvát olajipari vállalat körül kialakult ellentéteket leszámítva - jó volt. "Magyarország "OK" volt Horvátországgal" - szögezte le brüsszeli nyilatkozatában. Végül megjegyezte: "Megmondtam neki, hogy az én nevemben nem kell megvédenie a kereszténységet, nem kell, köszönöm".

Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozik a sajtónak az uniós tagállamok állam- és kormányfőinek a menekültválság ügyében összehívott rendkívüli csúcstalálkozója előtt Brüsszelben Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Kobza Miklós
11:53
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

Szijjártó: Nem bomlott meg a V4-ek egysége

Nem bomlott meg a visegrádi országok egysége amiatt, hogy Lengyelország a belügyminiszterek keddi találkozóján megszavazta a kvótarendszert - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Hozzátette, a V4-tagországok szuverén államok különböző adottságokkal, így természetesen előfordulhat, hogy fontos kérdésekben nem azonosan döntenek. Előfordulhat, hogy a kvótarendszerben történtek olyan változtatások, ami miatt Lengyelországnak mégis elfogadhatóvá vált a javaslat - mondta.

Ewa Kopacz lengyel kormányfő beszél (b2), mellette Robert Fico szlovák (b), Bohuslav Sobotka cseh (j2) és Orbán Viktor magyar miniszterelnök (j) a visegrádi országok kormányfőinek migrációs válságról tartott csúcstalálkozóján tartott sajtótájékoztatón szeptember 4-én Forrás: MTI/Máthé Zoltán
11:56
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

Kiutasítanak 550 albán menedékkérőt a németek

Németország szerdán száz albán menedékkérőt toloncolt ki, és október 2-áig további 450-et kényszerít területe elhagyására - jelentette be a tiranai német nagykövetség. Németország csütörtökön 190, szeptember 30-án 70, október 2-án pedig 190 albánt toloncol ki. Németország számos újsághirdetésben jelezte Albániában, hogy nem fogad be menedékkérőket az államból, mivel az nem minősül veszélyes országnak.

12:05
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

Rendőrök akadályozták meg a tragédiát

Sanyargatással elkövetett embercsempészés bűntette miatt emelt vádat a Szegedi Járási Ügyészség egy román férfi ellen. Március 26-án a férfi Röszkén beült egy mások által otthagyott kisteherautóba, majd Mórahalom térségében felvett 33 határsértőt, akiket fejenként 300-400 euróért Ausztriába akart szállítani. A társaival harminc embert zsúfolt be a raktérbe, az utoljára beszállók már rádőltek a bent kuporgókra, és kiegyenesedni sem tudtak. 

A raktérben érdemi szellőzés nem volt, így már rövid idő alatt jelentkeztek az oxigénhiányos állapot és a megnövekedett szén-dioxid-koncentráció első tünetei. A migránsok fokozott testi és lelki gyötrelemnek voltak kitéve, egészen addig, míg mintegy fél óra elteltével a rendőrök meg nem állították a járművet.

12:17
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

Tinédzser menekült halt meg a Csalagútban

Életét vesztette egy észak-afrikai tinédzser a Csalagút bejáratánál - írta a BBC. A fiatal a Franciaországot és Angliát összekötő alagútba akart bemászni, amikor elütötte egy tehervonat. 

12:21
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

Magyarország nemsokára lezárja a horvát határt

Még a hétvégén vagy legkésőbb a jövő hét elején lezárja Magyarország a horvát határt - tudta meg az Origo kormánypárti forrásokból. A portálunknak nyilatkozó politikusok szerint "sokkal durvább" helyzetekre kell felkészülni, mint a röszkei átkelő lezárása után. A teljes határzár következtében ugyanaz a rendszer lép életbe, mint a szerb határnál, azaz azt a menekültet, aki Magyarország területére lép, letartóztatják. Forrásaink szerint a horvátok szándékosan csökkentették a Dráva vízszintjét, hogy azon gyalogosan is át lehessen kelni. Ennek ellenére a folyó továbbra is nagyon veszélyes lehet, miután igen erős a sodrása.  

12:37
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

Zöldhatárra küldhetik a horvátok a menekülteket

Nem tudni, mi lesz a horvát válasz a magyar határzárra. A zágrábi kormány a B tervnek nevezte, hogy a menekülteket szervezetten a magyar és a szlovén határra szállították. Kormánypárti politikusok korábban többször emlegették, hogy létezne C terv is, de hivatalosan nem ismertették annak tartalmát. Eddig két lehetőségről szivárgott ki: az egyik szerint ha életbe lép a határzár, a horvátok nem a határátkelőhelyekre, hanem a zöldhatárra irányítanák a menekültek nagy csoportjait. A másik szerint a C terv azt jelentené, hogy Horvátország a menekülteket küldené vissza tömegesen.

Menekültek a horvát határ felé gyalogolnak a szerbiai Sid település közelében szeptember 22-én Forrás: MTI/Balogh Zoltán
13:10
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

Nem lehet közlekedni a Belgrád-Zágráb autópályán

Nem lehet közlekedni a Belgrád-Zágráb autópályán: a macedón sofőrök teherautóikkal blokád alá vették a batrovci-bajakovói átkelőt a szerb-horvát határon. A fuvarozók napok óta állnak a határon, mert Horvátország nem engedi be a Szerbiából érkező teherforgalmat. A macedónok szerint árujuk megromlott, és készek a határátkelőn lerakodni.

A romlandó árut szállítók sem mehetnek Forrás: AFP/Oliver Bunic

A horvát rendőrök megpróbálják felszámolni a blokádot, jelentette a Tanjug.

13:10
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

Tíz busszal érkeztek menekültek Letenyére

Szerdához hasonlóan csütörtök délelőtt is tíz busszal mintegy 500 illegális bevándorlót szállítottak a horvát hatóságok a letenyei határátkelőre. A migránsokkal teli buszokat a magyar rendőrök ezúttal is egyesével engedik a Letenye-Muracsány (Gorican) autópálya-átkelőhöz. A horvát buszokról magyar járművekre szállítják át az utasokat, miközben a származási helyükről is kikérdezik őket.

Menekültek a rendőrsorfallal szemben a magyar-horvát határon Beremendnél Forrás: MTI/Mohai Balázs
13:13
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

Menekülteknek ad almát egy gazda

Menekülteknek kínál almát egy gazda a horvátországi Apátiban (Opatovac) lévő fogadótábor közelében Forrás: MTI/Balogh Zoltán
13:20
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

Tovább tart a blokád

Amíg nem nyitják meg a horgosi átkelőt a menekültek előtt, a szerb járművek nem mehetnek Horvátországba, mondta Ranko Ostojic. A horvát belügyminiszter azt viszont

tagadta, hogy a szerb állampolgárok beutazását is magakadályoznák.

Belgrádi lapok korábban azt jelentették, hogy több szerb állampolgár beutazását akadályozták meg a horvát határrendészek. A horvát belügyminiszter most attól tette függővé a szerb-horvát határon kialakult blokád végét, hogy hány menekült érkezik Magyarországra Szerbiából. A zágrábi kormány szerint ugyanis

Budapest és Belgrád megállapodtak, hogy Szerbiából a menekülteket kizárólag Horvátországba küldik.

Amikor a magyar határzár után az első menekültek megjelentek a horvátországi átkelőknél, Zágráb lezárta határait a Szerbiából érkező teherforgalom előtt. Belgrád szerda éjjel válaszlépéseket vezetett be, és megtiltotta a horvát áruk behozatalát és a horvát járművek belépését. Erre válaszul szigorított Zágráb a már fennálló blokádon.

13:45
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

A Heti Válasz szerint László Petra nem rúgta fel menekültet

Egy internetes videóra és a Reuters fotóira hagyatkozva állítja a Heti Válasz, hogy László Petra nem buktatta fel azt a menekültet, aki gyermekével a karján futott a rendőrök elől Röszkén, a szerb-magyar határ közelében. A lap cikke szerint a férfi azután esett el, hogy egy rendőr kibillentette őt az egyensúlyából, és  "bár az esés miatt valóban közelebb kerültek egymáshoz", László Petrának, "a hátráló nőnek meg is emelkedett a lába, ám a férfit nem érhette el." A lap azt írja, hogy az N1TV volt operatőre ellen "virtuális lincselés" indult, amelyet Györfi András "internetes oldalak felfuttatásával foglalkozó vállalkozó" gerjesztett. A lap szerint Györfi nevéhez több pornóoldal is fűződik, de az MSZP volt képviselőjével, a csalás miatt börtönt is megjárt Zuschlag Jánossal is közös céget alapított.

Itt megnézheti a videót, és szavazhat is arról, hogy László Petra gáncsolt-e, vagy sem.

14:11
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

Még soha nem jött ennyi menekült

Szerdán érkezett a legtöbb menekült az idén, a tiltott határátlépést elkövetők száma a 10 ezret is meghaladta - derül ki az Országos Rendőr-főkapitányság statisztikájából. Az adatsor szerint 102-en a szerb-magyar, 9 939-en a horvát-magyar határszakaszon érkeztek Magyarországra. Idén eddig 242 093 menekülttel szemben intézkedtek a rendőrök, a legtöbben eddig szeptember 14-én érkeztek, akkor 9380 illegális bevándorlót regisztráltak egyetlen nap alatt.

14:14
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

Nem a kormányt hibáztatják a magyarok

A megkérdezettek 87 százaléka ellenzi az illegális bevándorlást, legtöbben gazdasági okok és terrorveszély miatt – derül ki a Nézőpont Intézet a Heti Válasz megbízásából, 2015. szeptember 6–12. között, 1000 fő telefonos megkérdezésével készült reprezentatív közvélemény-kutatásából. A felmérés alapján a lakosság egyértelmű többsége (55 százalék) támogatja a magyar-szerb határon létesített határzárat, míg az Európai Unió által szorgalmazott menekültkvótákat csak kevesebb mint harmaduk (28 százalék). A magyar kormányt a teljes népesség mindössze 5 százaléka tartja felelősnek a menekültválságért.

Orbán Viktor Brüsszelben Forrás: Origo
14:16
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

Merkel együttműködne az USA-val és az oroszokkal

A menekültválság megoldásához együttműködésre van szükség az Egyesült Államokkal, Oroszországgal és a Közel-Kelettel - mondta Angela Merkel német kancellár Berlinben. Angela Merkel hangsúlyozta, hogy a menekültválság "nemzeti, európai és globális" kihívás.

14:33
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

Milliós károkat okoz a horvát-szerb határzár

A horvát-szerb határ lezárása a teherforgalom elől naponta körülbelül egymillió eurós kárt okoz mindkét országnak - írta a Vecernje Novosti című szerb napilap. Legalább 150 olyan horvátországi vállalat van, amely Szerbia területén is értékesíti termékeit - közöttük több mint húsznak szerbiai leányvállalata is van -, és legalább ennyi szerbiai cég szállít árut a szomszédos balkáni országba. Alexander Vucic szerb kormányfő szerint Szerbiában nem lesznek ellátási gondok, mert a horvát árut szerb vagy más áruval válthatják ki. Marko Cadez, a szerbiai gazdasági kamara elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a károsult szerbiai cégek közös pert indíthatnak a horvát kormány ellen. A markáns véleményéről ismert szerb szociálisügyi miniszter, Aleksandar Vulin a többi kormánytagnál élesebb hangvételben nyilatkozva egyenesen rasszizmusnak nevezte a horvát határzárat. Kiemelte: ilyen mértékben még a kilencvenes évek háborúinak idején sem szakadt meg a kommunikáció a két ország között.

14:40
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

László Petráról posztolt Paulo Coelho

László Petráról írt Instagram-oldalán Paulo Coelho. A brazil író egy képet is posztolt a magyar operatőrnőről, ami alá azt írta:

"László Petra gonoszságától Cristiano Ronaldo jóságáig, kevesebb mint tíz nap alatt. Tudom, hogy nem mindennapos, de milyen reményt keltő kivétel"



15:16
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

Kerülőúton léphetnek horvát területre a szerbek

 

A horvát kormány Twitter-üzenetben közölte, hogy Bosznia-Hercegovina és Magyarország felől beléphetnek a Szerbiában regisztrált járművek és a szerb állampolgárok is Horvátországba.

15:19
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

A szerbek szerint fasiszta időket idéz a horvátok lépése

Tiltakozó jegyzéket küldött a szerb külügyminisztérium a belgrádi horvát nagykövetségnek, amelyben elítélte azt, hogy horvát tilalom miatt a szerb állampolgárok, illetve a szerb rendszámú járművek nem léphetik át a határt. A jegyzék az intézkedést a második világháború idején fennálló, fasiszta Független Horvát Állam intézkedéseihez hasonlítja. A szerb kormány azt kéri a horvát szervektől, hogy azonnal hagyjanak fel ezzel a gyakorlattal.

Menekültek a horvátországi Apátiban (Opatovac) felállított fogadótáborban szeptember 22-én Forrás: MTI/Balogh Zoltán
15:21
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

"Küldjék a menekülteket Magyarországra!"

"Napok óta azt kérjük Szerbiától, hogy ne árasszon el bennünket migránsokkal, amíg nem történik változás, Zágráb nem enged a szerb-horvát határzárból" - közölte Zoran Milanovic horvát miniszterelnök csütörtöki rendkívüli sajtótájékoztatóján. Kilencezer illegális bevándorló túl sok egy napra, ezen változtatni kell - mondta. "Vagy küldjék őket Magyarországra, vagy tartsák Szerbiában" - tette hozzá.

Zoran Milanovic horvát kormányfő Forrás: AFP/Thierry Charlier
15:25
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

Őrültségre nincs válasz

Szerbia nem reagál a horvát kormány legutóbbi lépéseire, arra, hogy nem engedik be a szerbiai rendszámú járműveket Horvátországba - közölte Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök, aki szerint "a gazdasági intézkedésekre lehet válaszolni, de az őrültségre nem". "Azt hittük, már régen elmúlt az az idő, amikor az autóbuszra felszállva bárki azt mondhatta, hogy te, te és te, nem mehetsz tovább". Vucic szerint az európai uniós vezetők egyértelműen megmondták, méghozzá Horvátország képviselői előtt, hogy ebben az ügyben Szerbia nem, csak Horvátország tehető felelőssé.

15:52
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

Keleti pályaudvaron készült fotót posztolt az olasz miniszterelnök

"Végre elmondhatjuk, hogy a migráció európai kérdéssé vált" - írta a Facebookon Matteo Renzi olasz kormányfő, aki egy fekete-fehér fotóval illusztrálta posztját, amely Budapesten, a Keleti pályaudvarnál készült. Az olasz miniszterelnök szerint a brüsszeli tanácskozás győzelem azok számára, akik Itáliához hasonlóan a kezdetektől közös európai bevándorlási politikát szorgalmaztak, "nem rövidlátó és egoista nemzeti bezárkózást". Szerinte a legutóbbi EU-csúcson a szolidáris Európa győzött.

A poszthoz csatolt képet Zsíros István budapesti fotós készítette, tegnap írt róla a The Guardian című brit lap is.

Sono stati necessari sei mesi e tre vertici europei, ma con la decisione di stanotte possiamo finalmente dire che l’...

Posted by Matteo Renzi on 2015. szeptember 23.
15:56
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

Mentőautóval segített a Prezi

Napokon belül több millió forintot gyűjtött a Prezi startup vállalat stábja a menekültek megsegítésére: az adományból az önkéntes orvosokat összefogó Medical Aid-csoport egy mentőautót vett, ami mozgó orvosi rendelőként járja a menekülttáborokat - és már eddig is rászorulók százain segített.

16:16
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

Unortodox drótakadály

Zákánynál is épül a gyorsan telepíthető drótakadály (gyoda), de nem a szokásos pengés dróthurkot rögzítik, hanem hagyományos szögesdrótot telepítenek.

Katonák ideiglenes határzárat építenek a horvát-magyar határon, Zákány közelében Forrás: MTI/Varga György
16:25
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

Zágráb nem enged

"Napok óta azt kérjük Szerbiától, hogy ne árasszon el bennünket migránsokkal, amíg nem történik változás, Zágráb nem enged a szerb-horvát határzárból" - közölte Zoran Milanovic horvát miniszterelnök.

16:30
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

Az ellenzék is Orbánt dicséri

Egy konferencián Mesterházy Attila, az MSZP elnöke azt mondta, hogy támogatható a miniszterelnök hat pontja, amelyeket bemutatott Brüsszelben. Szent-Iványi István, a liberálisok külpolitikai szakértője, az SZDSZ volt európai parlamenti képviselője szerint is reálisak és jók a magyar miniszterelnök javaslatai. Igaz, ő azt is hozzátette, hogy a baj az, "ami előtte történt", mert felvetődik a kérdés, hogy annak alapján mekkora a hitele a javaslatnak.

16:36
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

Tehervagonnal zárják le a horvát-magyar határt

Egy pengésdrótos vasúti kocsi áll készen, hogy lezárja majd a határt.

Tehervagon a gyékényesi vasútállomáson, Zákány közelében Forrás: MTI/Varga György
16:37
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

Pénzt gyűjtenek az EP-ben

Az Európai Parlament kantinjában pénzt gyűjtenek a menekülteknek. Vagy 1 eurót lehet adni a pénztárnál, vagy pedig a fogyasztás 10 százalékát a kávézókban. A pénzt a belga Vöröskereszt kapja.

16:48
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

Vadászati tilalom a baranyai határnál

A Baranya Megyei Kormányhivatal vadászati tilalmat rendelt el a határvonaltól számított 5 km-en belüli területeken, a C82 és a D417 határjelek közötti szakaszon – írja a bama.hu.  Az intézkedést az indokolta, hogy a rendőrség és a honvédség erői a megye teljes szerb-horvát határszakaszán folyamatos műszaki munkálatokat és járőrtevékenységet végeznek. Emellett számítani lehet arra, hogy az érintett térségben menekültek is megjelennek.

16:51
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

A bajor CSU bírálja Ausztriát

A CSU bírálatát az váltotta ki, hogy ellenőrizetlenül áramlanak Németországba a bajor-osztrák határon keresztül menedékkérők a kisebb határátkelőknél és a zöldhatáron, ami annak tulajdonítható, hogy Ausztria az utóbbi két hétben a német hatóságokkal nem egyeztetett módon, buszokkal szállított regisztrált menedékkérőket a határra.

17:05
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

Tovább épül a drótakadály

Lázár János Kormányinfójának közvetítése alatt az az információs felirat jelent meg az M1 csatorna képernyőjén, hogy gyorstelepítésű drótakadály épül Szlovénia és Magyarország között. A felirat néhány perc után eltűnt, de szintén pár perc elteltével visszakerült.

A Kormányinfón Lázár János megerősítette az információt, azt mondta, ez a kerítésépítés elkerülhetetlen.

17:53
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

Tizenhárom embert utasítottak ki határsértés miatt

A Szegedi Járásbíróság tizenhárom ítéletet hozott határzár tiltott átlépésének bűntette ügyében csütörtökön - jelentette be a Szegedi Törvényszék szóvivője.

Juhászné Prágai Erika elmondta, a bíróság hat vádlottat egy évre, hetet két évre kiutasított Magyarországról. A vádlottak közül tíz ember szír, kettő afgán, egy pedig iraki állampolgárságúnak vallotta magát, és jellemzően a  mások által korábban kivágott kerítésen keresztül léptek magyar területre Mórahalom, illetve Ásotthalom térségében.


A bíróság ítéleteit a vádlottak és védőik tudomásul vették, így azok jogerőre emelkedtek.

18:07
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

Segítenek a lengyel tűzoltók is

Segélykonvolküldött Magyarországra a lengyel tűzoltóság: a matracokból, takarókból és hálózsákokból álló szállítmányt a lengyel vöröskereszt állította össze azoknak a menekülteknek, akik magyar területen haladnak át, vagy itt adnak be menedékkérelmet.

A lengyel tűzoltóság hozta el a helyi Vöröskereszt segélyszállítmányát Magyarországra Forrás: MTI / Komka Péter
18:31
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

Már tárgyalnak a határ lezárásáról

Már fél órája tart a nemzetbiztonsági kabinet ülése, ahol eldől, hogy Magyarország lezárja-e a horvát-magyar határt. Lázár János a Kormányinfón elképzelhetőnek tartotta, hogy a határzár miatt ismét olyan jelenetek lesznek majd, mint Röszkénél. 

18:34
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

Beszélni kell az osztrákokkal

A humanitárius korridorról szólva Lázár János úgy fogalmazott a Kormányinfón, hogy bármi történjék, Horvátországnak mindenképpen regisztrálnia kell a menekülteket. Mi meg tudjuk védeni a határokat, de ha más országok - például Németország és Ausztria - úgy döntenek, hogy ne védjük meg, mert a kerítés elfogadhatatlan, akkor a magyar kormány mérlegeli a humanitárius folyosó létrehozását.

Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter Forrás: MTI/Kovács Tamás

Ennek a lépésnek a következményeit azonban Ausztriának kell viselnie - tette hozzá. Fel kell venni az osztrákokkal a kapcsolatot, és tisztázni kell, mik a szándékaik.

18:38
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

Barcsra több mint ezer menekült érkezett

Barcsra több mint ezer menekült érkezett - közölte az M1 csatorna. A mintegy 1100 menekültet 15 óra körül húsz horvát busszal vitték a Dráva-hídhoz, a horvát-magyar határra, onnan rendőrök kísérték őket az ideiglenesen kialakított pihenőhelyre, ahol segélyszervezetektől élelmiszert, italt, gyümölcsöt kaptak, a kisgyermekeknek bébiételt adtak, és orvosi ellátásban részesítették azokat, akiknek erre szükségük volt. Egy rövid pihenő után a menekülteket a rendőrök a vasútállomásra kísérik, ahol egy 14-15 kocsiból álló szerelvénnyel a felszállás után azonnal elindítják őket Hegyeshalom felé.

19:09
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

Ferenc pápa: az USA is fogadjon be menekülteket

Ferenc pápa a migránsok befogadására szólította fel az Egyesült Államokat a washingtoni kongresszus két háza előtt tartott, történelmi jelentőségű beszédében csütörtökön.

19:10
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

Százezernél is több menekültet láttak el önkéntesek

Két hónapos  munkásságát összesítette egy kimutatásban a Migration Aid, önkénteseket segítő civil csoport.

Mint a szervezet kimutatásában szerepel, júliusban és augusztusban

összesen 116 ezer rászoruló menekültet láttak el a fővárosi tranzitzónákban.

Közel 50 ezer szendvicset, 140 ezer féllliteres ásványvizet, plédek és hálózsákok ezreit osztották ki a pályaudvarokon.

Az összesítésből az is kiderül, hogy az önkéntesek 7 millió forint értékben vettek BKV-jegyeket, 2,5 millió forintért pedig vonatjegyeket az átutazó migránsoknakA  Migration Aid Budapesten 160 aktív taggal, akár napi 14-18 órában vett részt a tranzitzónák üzemeltetésében, 

20:04
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

Konténerekben regisztrálnak

Regisztrációs pontként is szolgáló tranzitzónát alakítanak ki Letenyén a menekültek számára - közölte a Zala megyei kormánymegbízott.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal konténereket állít fel, amelyben egyszerre több migráns regisztrációját tudják végrehajtani.

20:24
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

A szlovénok nem tudnak a kerítésről

Elkerülhetetlen, hogy Szlovénia határára is kerítés épüljön, mondta a csütörtöki Kormányinfón Lázár János. A szlovén belügyminisztérium nem sokkal később úgy kommentálta a magyar Miniszterelnökség vezetőjének szavait, hogy nincsen tudomásuk a kerítésépítésről, de ha ilyen terv valóban létezik, Szlovénia külügyminisztériuma fog reagálni rá.

20:42
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

Már áll a drótakadály a magyar-szlovén határon

Előző hírünk úgy szólt, a szlovén belügyminisztériumnak nincs tudomása arról, hogy Magyarország és Szlovénia határán kerítés épülne. Ajánljuk a belügy tisztségviselőinek, hogy olvassák az Origót! Itt egy kép arról, hogy csütörtökön gyorstelepítésű drótakadályt húztak fel a katonák a magyar-szlovén határon, Tornyiszentmiklósnál. A képen a háttérben a szlovéniai Pince település .

MTI Fotó: Varga György

21:45
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

Zöldszám a Magyar Vöröskeresztnél

Az aktuális önkéntes lehetőségekről és a Magyar Vöröskereszt menekültügyi tevékenységéről lehet tájékozódni a segélyszervezet által indított új zöldszámon.

22:00
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

Vadászati tilalom a horvát határnál

Vadászati tilalmat rendelt el a magyar-horvát határ baranyai szakaszán a megyei kormányhivatal. Az intézkedést azzal indokolták, hogy a rendőrség és a honvédség tagjai a teljes baranyai határszakaszon folyamatos műszaki munkálatokat és járőrtevékenységet végeznek, valamint a térségben számítani lehet menekültek kisebb-nagyobb csoportjainak megjelenésére is.

22:38
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

Pluszpénzt ad a kormány

Mintegy 35 milliárd forint pluszforrást biztosít a migrációs nyomás kezelésére a kormány, 18,7 milliárdot a Belügyminisztérium, 16,4 milliárd forintot pedig a Honvédelmi Minisztérium használhat fel - derül ki a Magyar Közlöny csütörtöki számából.

22:59
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

Mennyi menekültet fogadjunk be?

Németországban a lakosság több mint kétharmada szerint meg kell jelölni a menekültek befogadásának felső határát - derült ki egy csütörtökön ismertetett felmérésből.

23:04
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

Fegyverrel pózoló menekültek

A Migration Aid nevű csoport szóvivője is értesült arról, hogy önkénteseik találkozhattak olyan migránsokkal, akiknek a Facebook-profilján szerepelt fegyveres fénykép - erről Zsohár Zsuzsanna beszélt az M1 aktuális csatorna csütörtök esti Híradójában. Hozzátette: szerinte ez nem egy ritka dolog annál, aki fegyvert fog a kezében. "Ezek az emberek két-három évet polgárháborúban éltek, nekik a mindennapjaikhoz tartozott" - nyilatkozta a szóvivő.

23:25
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

Nincs emigráns Edirnében

Az összes migránst átszállították csütörtökre az általuk kért török városba a bolgár-görög-török hármas határ közelében fekvő Edirnéből a török hatóságok.

23:49
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

Szijjártó beszélt szlovén kollegájával

A külgazdasági és külügyminiszter telefonon konzultált szlovén kollégájával, és tájékoztatta, hogy Magyarország nem épít állandó jellegű határvédelmi infrastruktúrát a magyar-szlovén határon.  Ha a fejlemények indokolják, hogy átmeneti, ideiglenes, fizikai határvédelemre lesz szükség, akkor annak létesítése kizárólag a szlovén féllel való előzetes egyeztetést követően kezdődhet meg - áll a Külgazdasági és Külügyminisztérium csütörtöki közleményében.

Ugyanakkor az Origo ugyanitt írta meg 18:42-kor és képpel is illusztrálta, hogy már áll a drótakadály a magyar-szlovén határon, Tornyiszentmiklósnál. Délután a szlovén belügyminisztériumnak sem volt tudomása a kerítésépítésről, erről 18:24-kor arról adtunk hírt

00:07
szeptember 24, 2015
Vágólapra másolva!

Meglepődtek a szlovénok

Szlovéniát meglepte a magyar kerítés a magyar-szlovén határon, amelynek építéséről Magyarország előre nem értesítette Ljubljanát - jelentette ki Bostjan Sefic, a belügyminisztérium államtitkára csütörtökön. Magyarország a kerítésépítésről csak később értesítette Ljubljanát - tette hozzá.

Karl Erjavec külügyminisztert is meglepte, hogy Magyarország nem értesítette Szlovéniát a kerítésépítés tervéről. A külügyminisztérium figyelemmel kíséri a fejleményeket, és felvette a kapcsolatot Magyarországgal - mondta.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!