Ingyen áram és víz: ígéretek május 1-jén

Események

városliget, gyermeknap, ep választások
Vágólapra másolva!
Több pártrendezvény és szabadidős program várja országszerte az embereket május 1-jén. Az Origo percről percre követi az eseményeket. 
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül55 bejegyzés
11:17
május 01, 2015
Vágólapra másolva!

Nagy Futam

Május 1-jén már harmadszor lesz Nagy Futam Budapesten. A közönség testközelből figyelheti meg az autóversenyzés sztárjait a belvárosban, és látványos légi bemutató is lesz.

11:21
május 01, 2015
Vágólapra másolva!

Éljen május elseje!

Elmélyült tudásomat a világról a május elsejei felvonulásokon alapoztam meg. Ott jöttem rá például, hogy a Föld, az öreg sárgolyó valójában hungarocellből van, a tetején vörös csillaggal >>> az Origo szubjektív emlékezését itt olvashatják.

11:21
május 01, 2015
Vágólapra másolva!

Thürmer nem adja föl

11:22
május 01, 2015
Vágólapra másolva!

Nyitnak a strandok

Május elsején megkezdődik a strandszezon: a Dagály és Palatinus már várja a vendégeket, a többi strand egy hónap múlva nyit ki. 

12:07
május 01, 2015
Vágólapra másolva!

Jól lehet közlekedni

Hiába vártuk, a jeles nap okán nem a világ proletárjai egyesültek a Hősök terén, hanem mindenféle külföldi turisták. Ők viszont sokan. Ellenben a város jól közlekedhető – jelentette helyszíni tudósítónk a Városliget mellől. 

12:22
május 01, 2015
Vágólapra másolva!

Sokan várnak szűrésre

Ha ön lufiárus, ne jöjjön a Városligetbe! Ilyen értelemben ugyanis telt ház van. Más értelemben nincsen. Az egészségügyi szűrősátornál hosszú a sor.

Rengeteg lufit lehet venni a Városligetben Forrás: Origo

12:32
május 01, 2015
Vágólapra másolva!

A katolikusok is ünnepelnek

Május elsején Szent Józsefet, a munkások védőszentjét ünnepli a katolikus egyház, és példaképül állítja a munkások elé – mondta Beran Ferenc plébános az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

 

Szent Józsefre a XIX. századtól emlékeznek mint a munkások védőszentjére. 1891-ben május 1-jén volt a híres párizsi munkástüntetés, és ugyanabban az évben adta ki az egyház az első szociális enciklikáját – emlékeztetett.

 

A Rerum novarum enciklika kifejezetten a munkások helyzetével foglalkozott, rámutatott nyomorúságos helyzetükre, és arra ösztönözte az egyház vezetőit, hogy megkülönböztetett figyelemmel forduljanak a munkások felé – mondta.

12:34
május 01, 2015
Vágólapra másolva!

Drágaság

Aki kijön a ligetbe, sok pénzt hozzon. Egy sajtos-tejfölös lángos 800, egy kávé 300 forint.

12:42
május 01, 2015
Vágólapra másolva!

200 ezer forintos minimálbért

A milliárdos vagyonok egyszeri, 40 százalékos megadóztatását, legalább 200 ezer forintos minimálbért, nyolcórás munkáért megélhetést biztosító fizetést, a tényleges sztrájkjog visszaállítását, a vasárnapi pihenőnap megadását követelte május elsejei beszédében a Magyar Munkáspárt elnöke.

Vagyonadót vezetne be Thürmer Gyula Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

„Erős Munkáspártot! Ki az utcára! Be a parlamentbe!” – adta ki a jelszót mintegy száztagú, nagyrészt idősek alkotta hallgatóságának a Kodály köröndön Thürmer Gyula. A szónok szerint ha az Orbán-kabinet talán elődeinél többet tett is a dolgozók életkörülményeinek javításáért, azzal az volt a célja, hogy az emberek ne lázadjanak, ne akarják megdönteni a kormányt, a kapitalizmust.

12:53
május 01, 2015
Vágólapra másolva!

Olcsó a sör a Hajógyárin

A Jobbik Hajógyári-szigeten lévő rendezvényén tudósítónk jelentése szerint sokan vannak, főleg a 20-30 éves korosztály. Vona Gábor pártelnök sátras fórumán telt ház van. 290 forint egy korsó sör.

Sokan hallgatták Vonát Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

12:58
május 01, 2015
Vágólapra másolva!

Gaskó sztrájkot is szervezne

Kötélhúzással telik az ünnep, komoly viták vannak a munkavállalók, valamint a kormány és a munkaadók között – mondta Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke. Szerinte a márciusban kezdődött háromoldalú szakértői tárgyalásokon a kormány háttérbe vonul, nem avatkozik be a munkaadók és munkavállalók közötti megbeszélésekbe, ahol viszont „eléggé döcögősen mennek a dolgok”.

Gaskó István a sztrájktól sem riadna vissza Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Sztrájk szervezését sem zárta ki a Liga elnöke abban az esetben, ha a parlament tavaszi ülésszakán nem sikerül olyan törvényeket alkotni, amelyek segítik a megállapodások megvalósulását.

13:01
május 01, 2015
Vágólapra másolva!

450 forint a virsli

A Városligetben egy korsó sör 400, egy dobozos 550 forint, a virsli 450 forint. Az öntudatos magyar dolgozók leginkább kolbászt esznek, ami viszont 900 Ft/db. Jóléti állam vagyunk! – jelentette tudósítónk.

Nincsenek nagyon sokan a Városligetben Forrás: Origo

13:07
május 01, 2015
Vágólapra másolva!

Bíznak a győzelemben

A Hajógyári-szigeten egy üdítő 300, a kenyérlángos, a brassói és a pörkölt 1000 forint körül van. A Jobbik rendezvényén 10 emberből 7 azt mondta az Origo tudósítójának, hogy a 2018-as választást a radikális párt nyeri. Véradás is kezdődött. 

13:10
május 01, 2015
Vágólapra másolva!

Dejszen te is kommunista vagy?

Elcsíptünk egy beszélgetést. Két öregúr: "Hát te mit keresel itt, Béla?" "Dejszen te is kommunista vagy, nem, Sanyikám?" "De!" "Hát akkor?" "Hát akkor igyunk egy sört!"

Valaki már el is fáradt Forrás: Origo

13:20
május 01, 2015
Vágólapra másolva!

Motoros találkozó

Csepelen Pannónia motoros találkozót tartanak az egykori Csepel-művek területén. A motorosok hamarosan rendőri felvezetés mellett a városrészen is keresztülmennek. 

13:24
május 01, 2015
Vágólapra másolva!

Otthon ehettek

A dolgozók valószínűleg otthon fogyaszthatták el munkásmozgalmi értelemben vett villásreggelijüket (parizeres zsömle), mert a Városliget csak most telt meg. Maradjanak inkább otthon, bontsanak sört, és olvassák az Origo tudósítását!

Lassan telik meg a Városliget Forrás: Origo

13:33
május 01, 2015
Vágólapra másolva!

Fennakadás

A Jobbik rendezvényén apró fennakadás alakult ki, mivel az egyik autós nem tud kiállni, ráadásul egészségügyi okok miatt haza kellene mennie – jelentette a helyszínről az Origo tudósítója.

13:35
május 01, 2015
Vágólapra másolva!

Valaki csak levegőzni jött

Idős hölgy az egészségügyi szűrősátornál a ligetben: "Én már kiábrándultam a baloldalból, nem miattuk jöttem ki: elaprózódnak, mindenki a maga pecsenyéjét sütögeti, minket meg leszarnak." "Akkor miért tetszett eljönni?" "Levegőzni, fiam."

13:44
május 01, 2015
Vágólapra másolva!

40 év az átlagéletkor

Az úgynevezett fejszámolás módszerét alkalmazva kikalkuláltam, hogy az átlagéletkor 40 év – jelentette tudósítónk. A legtöbben ugyanis 4, illetve 76 évesek a Városligetben. Munkatársunk át is megy az örökifjú Lorán Lenke köszöntésére, aki 88. születésnapját ünnepli.

13:48
május 01, 2015
Vágólapra másolva!

Vona: Működésképtelen az EU

A Jobbik parlamenti vitanapot kezdeményez a halálbüntetésről – jelentette be Vona Gábor. A pártelnök a Hajógyári-szigeten tartott rendezvényen a nemzetközi egyezményeket nem tartotta akadálynak, ugyanakkor azt is közölte, hogy az Európai Unióból nem lehetne azonnal kilépni, mert Magyarország csődhelyzetbe kerülne.

Vona parlamenti vitanapot kezdeményez a halálbüntetésről Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Vona Gábor a beszédében működésképtelennek nevezte az uniót, és megemlítette, hogy a közeljövőben levélben fordul a kelet- és közép-európai országok pártjaihoz, azt kérve, pártpolitikai különbségeket félretéve lépjenek fel közösen annak érdekében, hogy az EU más irányt vegyen, és például bizonyos szektorokban piacvédelmet lehessen elérni.

13:52
május 01, 2015
Vágólapra másolva!

Kiszolgáltatottság

A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint az elmúlt öt évben lerombolták a magyar dolgozók védelmét garantáló legutolsó pilléreket is, az alkalmazottakra ráerőltették a munka új törvénykönyvét, és így a magyarok az Európai Unió legkiszolgáltatottabb munkavállalói lettek.

Kordás László a dolgozói szegénység ellen szervezett demonstráción pénteken, a budapesti Városligetben „rabszolga törvénykönyvnek” nevezte az új Mt.-t, amely – a korábbinál még rosszabb feltételekkel – mindenkire vonatkozik. Szerinte a hatalom saját alaptörvényével ellentétes, nemzetközi jogokat figyelmen kívül hagyó szabályokat ír elő, mint ahogyan azt 2012-ben az arányosított betegszabadság ügyében tette.

13:55
május 01, 2015
Vágólapra másolva!

A fagyizáshoz hideg van

A fagyiskanál érintetlen a Múzeum körúton. Nincs ugyan rossz idő, de ahhoz túl hideg van, hogy elnyaljunk egy sztracsatellát – jelentette tudósítónk. Majka, a szendvicsember nem kapott pihenőnapot május 1-jére.

Valakinek nincsen pihenőnap Forrás: Origo

14:00
május 01, 2015
Vágólapra másolva!

Köszöntés

Zéró a forgalom a városban, így nem csoda, hogy néhány perc alatt átért a munkatársunk a Nagymező utcába. Lorán Lenke várhatóan lakása ablakából fogadja a tűzoltózenekar köszöntését, de az is lehet, hogy lejön! Csonka Pici izgatott, Juszt László nem.

Csonka András izgatott volt a köszöntés előtt Forrás: Origo

14:08
május 01, 2015
Vágólapra másolva!

Együtt: A családok rosszabbul élnek

Az Együtt szerint hét évvel a 2008-as magyar és világgazdasági válság kezdete után a magyar családok rosszabbul élnek, mint akkor, több adót fizetnek, és sokaknak munkahely sem jut, ezen változtatni kell – mondta Szigetvári Viktor pártelnök. Kijelentette: el kell törölni az egykulcsos adót, jelen formájában meg kell szüntetni a közmunkát, a piac és az állam között olyan tisztességes együttműködést kell megvalósítani, amely „kerüli az elmúlt huszonöt év demagógiáját”, új munkahelyeket hoz létre, és segíti a lemaradókat.

14:10
május 01, 2015
Vágólapra másolva!

Mindig ilyen sok repülő száll el a város fölött?

„Nagyon kedvesek az emberek ebben a városban. Az éjszakai élet pedig fantasztikus" - mondta egy dél-koreai hölgy az Origo tudósítójának a Deák téren. Ő és a barátnője turistaként vannak itt. „Mindig ilyen sok repülő száll el a város fölött?" – kérdi a másik hölgy. Mint kiderült, nem ismerik a munka ünnepét.

14:12
május 01, 2015
Vágólapra másolva!

Nem kérnek a zokniból

A jobbikos kislányok nem szeretik a töltött zoknit - tudta meg tudósítónk, mivel inkább pizzát ennének. A Hajógyári-szigeten a nemzeti érzelmű motorosok rövid útra invitálják a gyerekeket, sokan állnak sorban.  

14:15
május 01, 2015
Vágólapra másolva!

Lorán Lenke nótázik

A nyolcvannyolc éves Lorán Lenke lejött az ünneplők közé. Meghatott. Tündéri. Éppen nótázik – közölte a helyszínen lévő tudósítónk.

Lorán Lenke meghatódott a köszöntésen Forrás: Origo

14:26
május 01, 2015
Vágólapra másolva!

Meg se álljanak a 99-ig

Egy utolsó boldog szülinapot! - int Csonka András a zenekarnak. Ja, nem úgy! – fogja a fejét. A dal felcsendülése után a művésznő azt mondja, senki meg se álljon 99-ig. Kicsi szívem, kicsi szám, boldog május elsejét kíván! – mondja búcsúzóul.

Így köszöntötték Lorán Lenkét Forrás: Origo

14:36
május 01, 2015
Vágólapra másolva!

Alapjövedelmet adna a PM

A Párbeszéd Magyarországért szerint az általuk kezdeményezett alapjövedelem bevezetése a megélhetés biztosítása mellett méltóságot is ad azoknak, akiknek nem jut munka. Tordai Bence, a PM szóvivője azt mondta, a jövőben biztosan szükség lesz olyan megoldásra, amely azoknak is megélhetést biztosít, akik munka nélkül maradnak, és a kiszolgáltatottságnak is véget kell vetni.

Hozzátette: egyetértenek a szakszervezetek azon követelésével, hogy a minimálbérnek el kell érnie a létminimumot, de ma csaknem egymillió ember fizetése ez alatt marad, és ezt a helyzetet is orvosolná az alapjövedelem.

14:40
május 01, 2015
Vágólapra másolva!

Vannak még vadhajtások

Vadhajtás vagyok – olvasható egy férfi pólóján a Jobbik majálisán. Ezzel vélhetően arra akart utalni, hogy Vona Gábor korábban arról beszélt, hogy a párt vadhajtásait le fogja nyesni.  

14:46
május 01, 2015
Vágólapra másolva!

Kötelező felelősségbiztosítást akarnak

Kötelező munkáltatói felelősségbiztosítási rendszer bevezetését szorgalmazza a Munkástanácsok Országos Szövetsége, hogy az autókra kötött biztosításhoz hasonlóan egy kockázatközösség jöjjön létre, biztosítva a munkahelyi balesetben megsérült munkavállaló kártérítését – mondta Palkovics Imre, a MOSZ elnöke. 

Az ügyben levelet írtak a nemzetgazdasági miniszternek, kérve, vegye fontolóra a javaslatot. Felidézte: ugyanebben a témában már korábban is nyújtottak be javaslatot a kormánynak, azt azzal utasították el, hogy nem kívánnak újabb terheket rakni a gazdaság szereplőire. Azonban másik súlyos érdek áll ezzel szemben, a munkavállalók egészsége, élete – hangsúlyozta Palkovics Imre.

14:55
május 01, 2015
Vágólapra másolva!

LMP: létminimumot mindenkinek

Az LMP szerint a legkevesebbet keresőknek is biztosítani kell a létminimumot. Ezt is tartalmazza a pártnak a dolgozói szegénység felszámolására tett hétpontos javaslata, amelyet Schiffer András társelnök ismertetett. A társelnök hangsúlyozta: nem a mesterségesen alacsonyan tartott bérekkel, hanem a munkaerő képzettségével kell felvenni a versenyt más országokkal.

Közölte azt is: emelnék a béreket a közszférában, csökkentenék a gyermekeket nevelők és az induló kisvállalkozások terheit, valamint a helyben termelt élelmiszerek áfáját, átalakítanák a közfoglalkoztatás rendszerét, és nemet mondanának az Európai Unió és az Egyesült Államok között kötendő szabadkereskedelmi egyezményre.

15:00
május 01, 2015
Vágólapra másolva!

Kőbányán halat főznek

A polgári dekadencia fellegvára ezekben az órákban – nem fogják kitalálni – Kőbánya! Sör? Virsli? Az egykori kommunista darázsfészek válasza: bor és halászlé. Az Óhegy parkban (a leendő Moszkva parkban) ugyanis halmajálist tartanak – jelentette munkatársunk a helyszínről.

Kőbányán hal- és bormajálist tartanak Forrás: Origo

15:10
május 01, 2015
Vágólapra másolva!

A Fidesz is megszólalt

A Fidesz-kormány 2010 óta következetesen képviseli a keményen dolgozó emberek érdekeit. Igazságos, egykulcsos, alacsony személyi jövedelemadót vezettünk be, és visszaállítottuk a családi adókedvezményt – olvasható a párt ünnepi közleményében. Ezzel összesen 3600 milliárd forintot hagytak a családok zsebében, 1300 milliárd forintot csak a családi adókedvezménynek köszönhetően. 

"Emeltük a minimálbért, és megőriztük a nyugdíjak vásárlóértékét, sőt az alacsony inflációval növeltük is. Csökkentettük a rezsit, és végigvisszük a bankok elszámoltatását. Ma a keményen dolgozó emberek figyelmet és támogatást kapnak a kormánytól" – szerepel a közleményben. 

15:16
május 01, 2015
Vágólapra másolva!

Biciklizés

300 gyerek és szülő tekert reggel a Római-parton – jelentette tudósítónk.

Sokan bicikliztek a Római-parton Forrás: Origo

15:20
május 01, 2015
Vágólapra másolva!

Straub Dezső is zsűriz

A halmajálison 37 csapattal halászléfőző versenyt tartanak az Óhegy-Moszkva parkban, és van egy 1000 literes bográcsuk is. A zsűriben olyan sztárok ülnek, mint Bay Éva, Bényi Ildikó és Straub Dezső. Dekadencia, a halszagú mindenit neki!

37 csapat szállt ringbe Kőbányán Forrás: Origo

15:22
május 01, 2015
Vágólapra másolva!

Valami épül a VIII. kerületben

Tudósítónk szerint valami épül a II. János Pál pápa téren. Megkérdeztük a téren lévőket, hogy szerintük mi lesz itt? „Vetélkedő!” „Táncmulatság!” „Közmunkások!”

Építkezés a II. János Pál pápa téren Forrás: Origo

15:29
május 01, 2015
Vágólapra másolva!

Varga Mihály Székelyföldről beszélt

Székelyföldet is be kell kapcsolni a gazdasági vérkeringésbe, erre Magyarországnak is szüksége van – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az I. Székely Fesztivál megnyitóján. A tárcavezető azt mondta, azért vállalta a rendezvény fővédnökségét, mert hiszi, hogy nemcsak a kultúra, a művészet vagy az oktatás kapcsolja össze a magyarokat, hanem nagyon fontos gazdasági csatornák is.
Varga Mihály hangsúlyozta: az a céljuk, hogy a Székelyföld bemutatkozhasson a fővárosnak, és azok a budapestiek, akik még nem jártak Székelyföldön, rácsodálkozhassanak arra, hogy ott milyen kincsek vannak, nemcsak gasztronómiai, hanem például kulturális vagy művészeti értelemben is.

 

15:32
május 01, 2015
Vágólapra másolva!

Beborult az ég

Mindenki dőljön hátra a székében, van sör is Kőbányán! De kapaszkodjanak meg a korsójukban: nem kőbányai. Be is borult az ég a Moszkva park felett – jelentette tudósítónk a helyszínről.

15:35
május 01, 2015
Vágólapra másolva!

Ingyen áramot és vizet ígért Gyurcsány

A Demokratikus Koalíció szerint a rendszerváltozás óta eltelt huszonöt év legalább az ország kétharmadának adósa maradt, ezért ennek az „elfeledett hatmillió” embernek kell igazságot adni. A DK olyan programot készít, amely rájuk hívja fel a figyelmet, és amikor a párt kormányra kerül, ezek az emberek az ország tisztességesen megfizetett, megbecsült tagjai lesznek – mondta Gyurcsány Ferenc pártelnök.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke ingyen áramot és vizet ígért Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Az elfeledett hatmillió ember programja című elképzeléseiket ismertetve közölte: kormányra kerülésük után öt éven belül szeretnék elérni, hogy a minimálbér ne legyen kevesebb a mindenkori létminimumnál. Ha kormányra kerülnek, elérik, hogy a cégek vezetői és tulajdonosai teljes vagyonukkal, korlátlanul feleljenek alkalmazottaik bérének kifizetésért – folytatta. Azt is szeretnék, hogy a legminimálisabb szükségletet fedező mennyiségű ivóvíz és áram ára nulla forint legyen – mondta Gyurcsány Ferenc.

15:42
május 01, 2015
Vágólapra másolva!

Kefirrel támadtak

Az ukrán hatóságok 15 fiatalt vettek őrizetbe a kommunisták május 1-jei kijevi rendezvényén, mert verekedést akartak provokálni. A rendezvényen a nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt aktivistái kefirrel leöntötték a Kommunista Párt elnökét, de az újságíróknak több jutott belőle, mint a pártvezérnek. 

15:53
május 01, 2015
Vágólapra másolva!

Mindennek van határa

Nem dőlt el a kőbányai halmajálison az évszázados vita. Hogy tudniillik melyik az igazi halászlé, a bajai vagy a szegedi. Az 1000 literes bográcsban az utóbbi fő, de van itt még káposztás halászlé is! Mindennek van határa – mondta az Origónak egy VOR-zakót viselő őshorgász. "Én már semmin nem csodálkozom" - mondja tudósítónk.

15:57
május 01, 2015
Vágólapra másolva!

Botrány Franciaországban

Miközben a megosztott francia szakszervezetek külön-külön ünnepeltek a május elsejei felvonulásokon, a szélsőjobboldali Nemzeti Front hagyományos párizsi nagygyűlésén a pártelnök Marine Le Pen beszédét először apja, a pártalapító Jean-Marie Le Pen, majd a Femen nőjogi szervezet aktivistái is megzavarták pénteken.

A pártelnök apja, a 86 éves pártalapító, aki a lányával köztudottan nincsen beszélő viszonyban, felment a színpadra, és megállt a pulpitus előtt, ahol Marine Le Pen éppen a beszédéhez készülődött. Jean-Marie Le Pen rá sem nézett a lányára – aki kényszeredett mosollyal szándékosan a jegyzeteibe bújt –, győzelemre emelte a kezét, és perceken át ünnepeltette magát a tömeggel. Aztán lement a színpadról, beült egy gépkocsiba, és elhajtott a helyszínről, a lánya beszédét nem hallgatta meg.

Miután Marine Le Pen belekezdett a beszédébe pénteken a párizsi Opera előtti téren, három félmeztelen nő a testén Heil Le Pen felirattal, kezében megafonnal megjelent egy erkélyen. A három aktivista a náci Harmadik Birodalmat megidéző nagy vörös zászlókat engedett le az erkélyről, és náci karlendítéssel üdvözölte a huhogó tömeget, mielőtt a Nemzeti Front biztonsági szolgálatához tartozó emberek erővel eltávolították őket onnan.

 

16:06
május 01, 2015
Vágólapra másolva!

Feltámadt a szél

Tartanak az időjárástól a Közmunka ünnepe szervezői. A szél akkor támadt fel igazán, amikor már majdnem készen lettek az építéssel - közölte tudósítónk. 

16:14
május 01, 2015
Vágólapra másolva!

Szálkafőzelék

Beszálltam a zsűrizésbe, de nem merem megmondani, melyik halászlé ízlett, mert meglincsel a kőbányai munkásmozgalom. Annyit üzenünk, hogy amelyikre azt szokták mondani, szálkafőzelék, az is finom – jelentette tudósítónk.

16:18
május 01, 2015
Vágólapra másolva!

Itt a közmunka ünnepe

Itt a közmunka ünnepe, mondja a rögtönzött rikkancs a II. János Pál pápa téren. „400 ezer munkahely. Most végre megtudjátok, milyen a közmunka. Próbáljátok ki az akadálypályánkat. Nagyszerű jutalmak vannak.”

A közmunkát ünneplik a II. János Pál pápa téren Fotó: Bielik István - Origo

16:20
május 01, 2015
Vágólapra másolva!

Tóbiás: Sok a visszaélés

A munka törvénykönyvének igazságtalanságait, az érdekképviselet ellehetetlenülését, a minimálbér emelését vetették fel problémaként a szakszervezetek az MSZP elnök-frakcióvezetőjének. Tóbiás József, miután több szakszervezet sátrát is felkereste, elmondta, a szakszervezetek arról beszéltek neki, hogy a munka hatályos törvénykönyve miatt sok visszaélés történik a munkaadói oldalon, teljes mértékben ellehetetlenül az érdekképviselet.

Tóbiás József a vasárnapi zárva tartásról is beszélt Fotó: Polyák Attila - Origo

Hozzátette: a minimálbér összegének 50 százalékos nettó emelését szorgalmazták a szakszervezetek, de felvetették a túlórák kérdését is. Mint mondta, a vasárnapi zárva tartás ügyében a szakszervezetek osztják az MSZP azon álláspontját, hogy mindaddig, amíg az emberek heti öt nap alatt nem tudják megkeresni a megélhetéshez szükséges pénzt, szükség van a plusz munkanapokra. Ha valaki többletmunkát végez hétvégén, 200 százalékos bérpótlék jár neki arra a napra – javasolta Tóbiás József.

16:27
május 01, 2015
Vágólapra másolva!

Horvátországban tüntettek

A sziszeki olajfinomító „megvédésére” szólított fel a cég szakszervezete pénteken, a horvát független szakszervezetek szövetségével közösen tartott tiltakozó megmozduláson – közölte az Index.hr horvát hírportál. A rendezvényen kétezren vettek részt. A finomító tevékenységét január 14-én ideiglenesen leállították, és csak nemrégiben indították újra. A horvát állam és a Mol tulajdonában lévő olajcég, az INA a leállást azzal indokolta, hogy a szokásos eljárásról van szó, és már évek óta szünetel a termelés arra az időre, amíg a tárolókban nem gyűlik össze elegendő hazai nyersolaj az újrainduláshoz.

16:37
május 01, 2015
Vágólapra másolva!

Több embert őrizetbe vettek az ünnepen

Több tucat embert őrizetbe vett a török rendőrség Isztambulban pénteken, mert a május elsejére elrendelt tilalmat megszegve a kormányellenes tüntetéseiről ismert Taksim téren akartak demonstrálni. Iránban évek óta most először tartottak munkásfelvonulást a jobb élet- és munkakörülményekért, Dél-Koreában pedig, a szöuli nagygyűlésen tízezrek tiltakoztak a munkaügyi és nyugdíjreform terve ellen.

Törökországban nem olyan békés az ünnep, mint Magyarországon Forrás: AFP/Yasin Akgul

16:44
május 01, 2015
Vágólapra másolva!

Valahol kosaraztak

Női kosárlabdameccset is rendeztek a munka ünnepén: BEAC - TFSE 67-58 NBI/b. Ezzel eldőlt, hogy ez a két csapat játszik majd a feljutásért az NBI-be.

Forrás: Origo

16:55
május 01, 2015
Vágólapra másolva!

Lassú haladás

A BKK tájékoztatása szerint lassú a haladás a Városligetben az Állatkerti körúton, a Hermina úton és a Kós Károly sétányon.

17:08
május 01, 2015
Vágólapra másolva!

Balatoni évadnyitó

Balatoni évadnyitó ünnepséget tartottak pénteken Keszthelyen. Ruzsics Ferenc (Fidesz-KDNP), a város polgármestere azt mondta, jó szezonban reménykedik. A polgármester a majálissal egybekötött, a tó partján megrendezett évadnyitón kiemelte a munkások és a munka megbecsülésének fontosságát. Magyarország uniós tagságáról szólva úgy fogalmazott: „bent vagyunk, ezzel együtt kell élnünk, és a lehetőségeket pedig ki kell használnunk, ez most nagyon nagy felelősség.”

17:15
május 01, 2015
Vágólapra másolva!

„Elég a megszorításokból”

Elég az életszínvonal csökkentésére irányuló, azaz a megszorításokra épülő európai uniós politikából – mondta Morvai Tamás közgazdász, a Munkáspárt 2006 tagja pénteken, a szervezet május 1-jei rendezvényén. Morvai Tamás szerint a megszorítások politikája már a gazdasági értelemben véve erősebb tagállamoktól is komolyabb áldozatot követel; Németországban például szétszakadni látszik a társadalom, és sok a munkanélküli. Hozzátette, hogy ezzel a „mindent maga alá gyűrő” politikával csak a Görögországban nemrégiben hatalomra került Sziriza nevű, baloldali radikális párt megy szembe.

17:28
május 01, 2015
Vágólapra másolva!

Kunhalmi: Újfeudalizmust épít a Fidesz

Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke azt mondta, nincs önmagában jobb- vagy baloldali jövő, csak közös jövő van. A Fidesz száz évvel ezelőtti politikát követ, újfeudalizmust épít, le akarja rombolni az emberek azon hitét, hogy kemény és tisztességes munkával előrébb lehet jutni – jelentette ki.

17:45
május 01, 2015
Vágólapra másolva!

Alattomos kórról beszélt Tóbiás

Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint Magyarország azért van bajban, mert a politikai jobboldal elsajátította a szélsőséges gondolatokat, és azoknak teret engedett. Tóbiás József a pártja Városligetben tartott rendezvényén azt mondta, a szélsőséges eszmék politikai korrupcióval társítva gyökeret vertek „a Fidesz-Jobbik világában”.

Tóbiás József szerint a Fidesz bántalmazza a társadalmat Fotó: Polyák Attila - Origo

„Beépült, mint egy egészséges testbe a vírus. Alattomos kór az, amely lerohanta és megmérgezte a társadalmunkat” – mondta. Ma a kormány nem védi, hanem megosztja és bántalmazza a társadalmat – összegzett.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről