A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNGémesi Csanád
15:25VívásFares Ferjani-Csanad Gemesi
HUNMuhari Eszter
15:50VívásEszter Muhari-Sihan Yu
HUNEcseki Nándor | Madarász Dóra
17:15AsztaliteniszChun Ting Wong/Hoi Kem Doo-Nandor Ecseki/Dora Madarasz
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Orbán Viktor tusványosi beszéde percről-percre

Események

NÉMETH Zsolt; TŐKÉS László; ORBÁN Viktor
Tusnádfürdő, 2023. július 22. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (k), Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke (b) és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke (j) a miniszterelnök előadása előtt a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2023. július 22-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vágólapra másolva!
A harminckettedik Tusványost, azaz a Tusnádfürdőn megtartott nyári szabadegyetemet és fesztivált rendezik idén. Tusványos legfőbb programpontja Orbán Viktor beszéde. Az ő előadását várják legjobban minden évben. Orbán Viktor minden évben programbeszédet tart, előadásai a magyar sajtó mellett bekerülnek a világsajtóba is. A mostani beszédet is élőben közvetíti az Origo. 
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül31 bejegyzés
11:08
július 22, 2023
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor történelmi beszédei Tusnádfürdőn

A harminckettedik Tusványost, azaz a Tusnádfürdőn megtartott nyári szabadegyetemet és fesztivált rendezik idén. Tusványos legfőbb programpontja Orbán Viktor beszéde. Az ő előadását várják legjobban minden évben. Orbán Viktor minden évben programbeszédet tart, előadásai a magyar sajtó mellett bekerülnek a világsajtóba is. Az elmúlt évek legjelentősebb beszédeit itt idézzük fel.

11:13
július 22, 2023
Vágólapra másolva!

Miről beszél Orbán Viktor szombaton Tusványoson?

A magyar patriotizmus, a hazafiasság érzésének egyre elterjedtebb mivolta egyre több magyar látogatót vonz a Szabadegyetemre, amelynek egyik töretlen célja: őszintén, nyíltan, és kötetlenül beszélgetni a régió, Európa és a világ kulturális, valamint társadalmi átalakulási folyamatait kísérő problémáiról – mondta az Origónak adott interjújában ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász. A Századvég Alapítvány tanácsadója szerint Tusványos a '90-es évektől szimbolikusan is szakítani kívánt a posztkommunizmus nyomorúságával, izgalmas vitáival hozzájárult az európai integrációról vagy a polgári kibontakozásról szóló diskurzushoz is. A szakértő azt is elmondta, szerinte miről beszélhet majd Orbán Viktor miniszterelnök Tusványoson.

11:16
július 22, 2023
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Készül a beszéd

,Készül a beszéd'' – írta közösségi oldalán Orbán Viktor még csütörtökön.

11:29
július 22, 2023
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Hamarosan kezdünk!

11:36
július 22, 2023
Vágólapra másolva!

Megérkezett Orbán Viktor a színpadra

Megérkezett a színpadra Orbán Viktor kormányfő, Tőkés László református püspök, és Németh Zsolt, a külügyi bizottság vezetője. 

11:42
július 22, 2023
Vágólapra másolva!

Németh Zsolt: Ez a legfontosabb nemzetpolitikai műhely

Németh Zsolt arról beszélt, hogy Tusványos a magyar nemzetpolitika legfontosabb műhelye. 

11:48
július 22, 2023
Vágólapra másolva!

"A béke ideje"

Tőkés László református püspök arról beszélt, hogy a mostani tábor a béke idejéről szólt. Az ukrajnai háborúra csak diplomáciai megoldás van - tette hozzá. Tőkés felidézte, hogy Orbán Viktor tavalyi beszédét elítélte a romániai diszkrimináció ellenes tanács, miközben a román politikusok nacionalista és magyarellenes kijelentései ellen nem szólalnak fel. 

11:54
július 22, 2023
Vágólapra másolva!

Tőkés László: A párbeszédnek és az összefogásnak nincsen alternatívája

Tőkés László arról is beszélt, hogy sajnálatos, hogy a román-magyar párbeszéd idén sem jelent meg a tusványosi napirenden. Úgy látja, elengedhetetlenül fontos, hogy a román és magyar érdekek mentén előbb-utóbb megvalósuljon a stratégiai partnerség, de ez nem lehet az erdélyi magyarok helyzetének javítása nélkül és az autonómia biztosítása nélkül. Ma totális passzivítást mutat Brüsszel a kisebbségi jogok iránt, ami a nemzetközi helyzetnek is köszönhető - tette hozzá. Tőkés szerint a magyar-magyar párbeszéd is rendkívül fontos lenne az erdélyi magyarság körében. A párbeszédnek és az összefogásnak nincsen alternatívája.  

11:59
július 22, 2023
Vágólapra másolva!

"Nem akarunk Európa migránsai lenni"

Tőkés László beszédében felajánlotta a közvetítő szerepet a különféle erdélyi magyar szervezetek között. Nem akarunk Európa migránsai lenni, és nem szabad áltatni sem másokat, sem magunkat. El kell jönnie a cselekvés idejének - mondta a püspök. Teljesen egyértelmű, hogy nem szabad belesodródni az ukrajnai háborúba, mert a kárpátaljai magyarság megmaradása forog kockán. 

Tőkés László szerint idővel el fog jönni a tárgyalás ideje, és akkor adott esetben terítékre kerülhet a határon túli magyarság autonómia-igénye is.  

12:01
július 22, 2023
Vágólapra másolva!

Az európai keresztény civilizáció védelmezője Magyarország

1456 júliusában ezen a napon aratott fényes diadalmat Hunyadi János Nándonfehérvárnál, és naponta ezt hirdeti a déli harangszó - idézte fel Tőkés László. A történelem kísértetiesen ismétlődik, mert ma is az európai keresztény civilizáció védelmezője Magyarország, és a békeprojekt egyik legkövetkezetesebb vivője - zárta a püspök. 

12:04
július 22, 2023
Vágólapra másolva!

Így jött létre a magyar-román kormányfői találkozó

Németh Zsolt felhívta a figyelmet arra, hogy a mostani Tusványos nélkül nem jött volna létre Orbán Viktor és Marcel Ciolacu román miniszterelnök bukaresti találkozója. Köszönetet mondott a román hatóságoknak, hogy fenntartják a tábor biztonságát és nyugalmát. 

12:08
július 22, 2023
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: A kereszténységért folytatott küzdelemben szükségünk lesz a román ortodoxiára is

Orbán Viktor kormányfő a beszéde elején arról beszélt, hogy a kereszténységért folytatott küzdelemben szükségünk lesz a román ortodoxiára is. Minden évben okoz némi fejtörést, hogy miről is kéne beszélni. Felidézte, hogy a román külügy küldött neki egy iratot, hogy miről kell beszélnie, és miről nem. Nem szabad arról beszélni, ami román érzékenységet sért, így a kollektív kisebbségi jogokról, de ezek léteznek és megilletik az itteni magyarokat. Ne beszéljünk nem létező romániai területi egységekről, itt Erdélyről és Székelyföldről lehet szó, de soha nem állítottuk, hogy ezek romániai területi egységek lennének. 

12:11
július 22, 2023
Vágólapra másolva!

Ezt nem fogja megszabni Magyarország

Azt is tanácsolták, hogy ne tüntessük fel rossz színben a nyugati értékeket, de ezek ma a gender, a háború és a migráció, ezek maguktól is rossz színben tüntetk fel magukat - mondta a kormányfő. Mindezekkel szemben azt ajánlotta a románoknak Orbán Viktor, hogy a román elnöknek nem fogják megszabni, hogy miről és mit mondhat. A schengeni tagságot teljes mellszélességgel támogatja Magyarország, és a magyar uniós elnökségnek ez a kiemelt célja - tette hozzá. Új miniszterelnök, új esély, ő a 20. romániai miniszterelnök amióta hivatalban vagyok, de bízunk benne, hogy ez tényleg új esély lesz.   

12:14
július 22, 2023
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: A világ erőegyensúlya elmozdult

A világ erőegyensúlya elmozdult, mivel a második világháború után 80 évig erőegyensúly volt a világban - mondta a kormányfő. Ennek első 45 évében odaadtak az angolszászok minket a szovjeteknek, majd pedig egy szabad korszak kezdődött, maikor háború nélkül kivezették a szovjeteket. Ma pedig Kína elmozdította az erőegyensúlyt - mondta a kormányfő.    

12:19
július 22, 2023
Vágólapra másolva!

Veszélyes a helyzet

Az Egyesült Államok lett, míg Kína van - mondta a kormányfő. Ezt a problémát meg oldani. Kína egy termelési erőmű lett - hívta fel a figyelmet Orbán Viktor. Az történt, hogy a nyugati ipari forradalom és a globális kommunikációs forradalom idejét 30 év alatt megtette Kína. A helyzet azért veszélyes, mert az Egyesült Államok úgy nőtt fel, hogy ő az első számú ország a világban, és ez hittétellé vált. Minden egyes kihívási kísérletet visszavert az USA, így a Szovjetuniót és az Európai Uniót is - tette hozzá. 2010-ben az USA és az EU is 22-23 százalékot adott a világteremléshez, míg ma az EU csak 17-et, az USA pedig 25-öt. Minél nagyobb a GDP-d, annál nagyobb a befolyásod nemzetközi küzdelemben. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az USA dominanciája folyamatosan gyengül.   

12:22
július 22, 2023
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Nincsenek állandó győztesek és állandó vesztesek a világban

Nincsenek állandó győztesek és állandó vesztesek a világban - mondta Orbán Viktor. A nemzetközi intézményekben is változás történik, így Kína is létrehozta a sajátjait. Ázsia és Kína teljes nagyhatalmi öltözetben áll előttünk, van önbecsülésük és távlatos tervük. Véget akarnak vetni a megaláztatás évszázadának - tette hozzá. Vissza akarják szerezni a dominanciát Ázsia felett. Az USA által vallott egyetemes értékeket pedig kinevetik a kínaiak - mondta a kormányfő. Ma úgy élünk, hogy napról napra haladunk az összeütközés felé. 

12:26
július 22, 2023
Vágólapra másolva!

"A háború nem elkerülhetetlen, ha a világ képes új egyensúlyt találni"

A fő kérdés, hogy elkerülhető-e a kínai-amerikai összeütközés háború nélkül. A világpolitikában most a legveszélyesebb pillanatban vagyunk, amikor az első helyen lévő nagyhatalom látja magát a második helyre süllyedni- tette hozzá. A szemben álló felek nem a szándékokból, hanem a képességekből látják egymást - ismertette a kormányfő. A mi életünkre nézve ebből az következik, hogy a két nagy közötti katonai összeütközés esélye nagyobb, mint bármikor. De a háború nem elkerülhetetlen, ha a világ képes új egyensúlyt találni, de ebben nekünk nem osztottak lapot. 

A nagyoknak el kellene fogadnia, hogy két nap van az égen - mondta Orbán Viktor. Az USA-ban is látják a bajt, aminek a fő jele, hogy egyre több amerikai vezető ment Pekingbe - tette hozzá. Miközben a japánok is fejlesztk a seregüket. Az új egyensúly beállítása nem fog menni egyik napról a másikra, és ez egy egész nemzedéknyi időt igényel. 

12:31
július 22, 2023
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Szorongás gyötri, és bekerítve érzi magát az Európai Unió

Szorongás gyötri, és bekerítve érzi magát az Európai Unió és Európa, mivel hétmilliárd ember veszi körül őket - Ez egy gazdaság és gyenge unió - mondta Orbán Viktor. A kormányfő szerint egy zavaros világot lát maga körül Európa. A miniszterelnök ismertetése szerint az IMF országlistája alapján az látszik, hogy 2030-ban kiesik az első tízből Olaszország, Franciaország és Nagy-Britannia és a tizedik helyre esik vissza Németország. Európa olyan, mint egy kiöregedett bokszbajnok, és ebből egy elzárkózás következik
- mondta a kormányfő. Erre van kifejezés, ami kockázatcsökkentést és leválasztást jelent. Oroszországot leválasztották az európai gazdaságról, de a világ többi részéről nem lehet elvágni Moszkvát. Ezzel párhuzamosan pedig Európa elveszíti a versenyképességét, mivel az energia ára kétszerese lett itt, mint a világ többi részén.   

12:35
július 22, 2023
Vágólapra másolva!

Birodalom, vagy nemzetek?

Orbán Viktor ismertetése szerint a nyugati cégek nagy része továbbra sem hagyja el Oroszországot, mivel 3,5 milliárd dollárt fizettek be az ottani költségvetésbe. Éppen ezért az OTP ukrajnai támadása semmi más, mint hungarofóbia - tette hozzá. Birodalom, vagy nemzetek? - tette fel a kérdést a kormányfő. A britek távozása miatt a szuverenista tábor jelentősen meggyengült - ismertette a kormányfő. Jelenleg csak a lengyelek és a magyarok állnak a szuverenista tábor mellett. A föderalisták nyíltan ki akarják szorítani a szuverenistákat, és ennek egyik példája volt a magyar baloldal külföldi finanszírozása. Orbán Viktor bízik benne, hogy 2024 után egy kedvezőbb egyensúlyi helyzet lehet.  

12:40
július 22, 2023
Vágólapra másolva!

"Ma a migrációt és a gendert nem lehet liberális alapon visszaverni"

Magyarországnak tisztában kell lennie önmagával, és azt az utat kell folytatni, amit 2010-ben elkezdett az ország a húsz zavaros év után - mondta Orbán Viktor. Szellemi és gazdasági alapjai is vannak ennek az új korszaknak. Az új magyar alkotmány a legfontosabb megkülönböztetés a többi európai országtól, míg a magyar alkotmány középpontjában a »mi« áll, addig a többi esetében az egyén.  

A kormányfő szerint a magyar szellemi kiindulópont, hogy az emberi életben azok a legfontosabb dolgok, amiket az egyén nem tud megszerezni egyedül. Ezek közé tartozik a szabadság és a béke - tette hozzá. Az összes jó dolog a másokkal való együttműködésből származik. 

A kötődés alkotmánya a magyar, ezzel szemben a liberális alkotmányok az egyéni szabadság nevében elutasítanak bizonyos dolgokat - mondta Orbán. Jó döntés volt 2011-ben, hogy a magyar keresztény alkotmányt megvalósították. Ma a migrációt és a gendert nem lehet liberális alapon visszaverni. 

12:44
július 22, 2023
Vágólapra másolva!

Elszámoltathatatlan brüsszeli elit

Orbán Viktor felhívta a figyelmet arra is, hogy merő illuzió volt a kereszténység nyugati elutasítása 200 évvel ezelőtt, mivel mára hedonista pogányokká váltunk. Ez fekszik az EU és Magyarország közötti konfliktus mélyén - tette hozzá. LMBTQ-hadjáratot folytat Brüsszel, lecserélné a népességet. 

Szomorúnak nevezte, hogy a litvánok megsemmisítették a korábbi gyermekvédelmi törvényüket. Létrejött egy európai politikai osztály, amely elszámoltathatatlan - tette hozzá. Ebben a helyzetben harcolni kell, mert nem kívánjuk, hogy mindenkinek ugyanaz legyen a hite, de ahhoz ragaszkodunk, hogy van közös kultúránk, és ezt mindenáron meg fogjuk védeni. Nem fogunk kompromisszumot kötni, és nem engedünk se a politikai és a pénzügyi zsarolásnak. 

12:49
július 22, 2023
Vágólapra másolva!

Két meteor érkezett

Orbán Viktor a magyar gazdasági modellről azt mondta, hogy a magyar gazdaság teljesítménye megháromszorozódott 2010 óta. 2030-ra 160 ezer milliárdos GDP-t szeretnénk, és ez azt jelentené, hogy az uniós fejlettség 85-90 százalékán lennénk. 2030-ra 85 százalékra akarják emelni a foglalkoztatottságot - tette hozzá. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy 1,2-ről 1,5-re emelték a termékenységi rátát, de ez még nem a legjobb. Éppen ezért tovább kell növelni a családtámogatásokat. Ezek szépen és jól néznek ki, de van itt egy bökkennő, mert három év alatt két meteorral is összeütközttünk, az egyik a COVID volt, míg a másik a háború.    

12:53
július 22, 2023
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: 2024 július környékén történhet meg, hogy visszatérünk a korábbi pályára

A második háborús meteor sajnos letérített minket a pályáról - mondta a kormányfő. 2024 július környékén történhet meg, hogy visszatérünk a korábbi pályára, de a legnehezebb időszakon már túl vagyunk. 

Nagyon nehéz volt az első félév, mert az infláció sokkal magasabbra nőt, mint a bérek, de a második félév már könnyebb lehet. Ha mindent jól csinálunk, akkor a 2024-es EP-és önkormányzati választás idején már jó pályán leszünk. Nagy világügyekben észnél lenni, a világgazdaságban összeköttetéseket kötni, az uniós ügyekben harcolni
- zárta a beszédét a kormányfő.   

12:53
július 22, 2023
Vágólapra másolva!

Jönnek a kérdések

Jönnek a kérdések Orbán Viktorhoz. 

12:59
július 22, 2023
Vágólapra másolva!

Szinte minden témában kérdezték a kormányfőt

A kérdések a külpolitikai ügyektől Szoboszlai Dominik liverpooli igazolásáig terjedek. 

13:02
július 22, 2023
Vágólapra másolva!

Strukturális magyarellenesség érvényesül Romániában

A strukturális magyarelleneségben lehet összefoglalni az úzvölgyi román politikát. Egy szándékosan kiépített magyarellenesség működik - mondta kérdésre Tőkés László. Ennek legfőbb célja, hogy a kivándorlást erősítse - tette hozzá. A magyar közösség minden erőtartaléka fokozatosan felemésztődik ebben a harcban - vélte a püspök. Ez egy kamarillapolitika eredménye - tette hozzá. 

13:09
július 22, 2023
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Tudomásul vesszük, hogy két nap van az égen

Orbán Viktor miniszterelnök a keleti nyitásra vonatkozó kérdésre azt mondta, hogy a nyolc milliárdos világpiacot kell választani. Magyarország már rajta van a világpiacon, mivel dél-koreai, kínai és japán befektetők érkeznek a legnagyobb számban, most végre képesek vagyunk helytállni a világpiacon - tette hozzá. Mindezt meg kellett tanulni, és végre versnyképesek vagyunk. Nem egy bezárkozó EU-ra van szükségünk - tette hozzá. Tudomásul vesszük, hogy két nap van az égen. 

13:13
július 22, 2023
Vágólapra másolva!

Így szerezzük meg az uniós pénzeket

Orbán Viktor kérdésre elmondta, hogy amikor uniós pénzről beszélünk, akkor van az RFF (ebből nem kaptunk semmit, és kétséges, kapunk-e valaha), míg a másik az unió hétéves költségvetéséből járó források. Magyarország nagyjából 2 milliárd eurót kap az uniótól évente - tette hozzá. Nemzetgazdasági értelemben ez nem nagy összeg, és úgy feltüntetni, hogy ezen múlna a magyar gazdaság léte, az egy buta gondolat - tette hozzá. Az indirekt hatása lényegesen nagyobb, mert ha nem kapjuk meg, akkor drágábban kapunk hitelt. 

Orbán Viktor kifejtette, hogy a terv, hogy mivel az unió módosítani akarja a költségvetést, és az egyhangúságot igényel, így tartani fogjuk a pénzeszsákot és haza fogjuk hozni ezeket a forrásokat.  

13:16
július 22, 2023
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Ebben az esetben vétózni fogunk

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a magyar rendszer parlamenti, és nem elnöki. A magyar rendszerben szétterítik a felelősséget a népfelség elve alapján - tette hozzá. Brüsszelben óvatosan kell haladni, és a vétóval csínján kell bánni. Most ilyen ügy a költségvetés mellett a külpolitika ügye. A németek azt javasolták, hogy ne lehessen külügyi kérdésekben vétózni - ismertette Orbán Viktor. Ha ez megtörténne, akkor megszűnne a szuverén magyar külpolitika, és ilyenkor vétózni fogunk.  

13:21
július 22, 2023
Vágólapra másolva!

Lesz-e felvidéki magyar egység?

A kormányfő egy másik kérdésre azt mondta, hogy a magyar agrárium egy óriási boom előtt áll, és nem lehet szembeállítani a magyar agráriumot és az akkugyárakat. Orbán Viktor szerint a felvidéki magyarok esetében meg kell oldani az egység problémáját. Akkor érjük el a 2,1 termékenységi arányszámot, ha egységes családtámogatási rendszer lesz a Kárpát-medencében, de ezt csak akkor lehet megtenni, ha jól mennek a dolgok. 

13:25
július 22, 2023
Vágólapra másolva!

Vége a kormányfői beszédnek

Véget ért Orbán Viktor tusnádfürdői beszéde, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!