Februárban indítja el a pert a magyar állam a ciánszennyezést okozó Aurul cég ellen<br/>

Vágólapra másolva!
A magyar állam várhatóan februárban nyújtja be kártérítési keresetét a Fővárosi Bírósághoz a romániai Aurul cég ellen a tavaly februári tiszai cián- és nehézfém-szennyezéssel kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

Szecskay András, a Szecskay Ügyvédi Iroda BBLP Moquet Borde vezetője szerint a Fővárosi Bíróság az első tárgyalást jó esetben az év végére, illetve a jövő év elejére írja ki.

A magyar államot képviselő nemzetközi ügyvédi iroda vezetője elmondta: a 18 ügyvéddel dolgozó iroda már 98 százalékban elkészítette a polgári peres eljárás több száz oldalas keresetlevelét, amelynek véleményezése és fordítása jelenleg még zajlik. Folyamatban van továbbá a Water Reseach Center angol tanácsadó cég kárbecslési eljárása is, amellyel a keresetlevélben szereplő 29,3 milliárd forintos magyar kárigényt hitelesítik.

A szakember megjegyezte: az alperes egyetlen mentsége az lehetne, ha a katasztrófa bekövetkezéséért elháríthatatlan külső okot nevezne meg. "Mivel a ciánszennyezés okainak kivizsgálására létrehozott nagybányai munkacsoport decemberi jelentése megállapítja, hogy nem az időjárás, hanem a bányászati létesítmények elégtelen műszaki állapota okozta a katasztrófát, így ez a jogi érv sem állja meg a helyét" - mondta Szecskay.

Gönczy János tiszai kormánybiztos a sajtótájékoztatón aggodalmának adott hangot, szerinte egy újabb szennyezés bármikor bekövetkezhet. A veszély elhárítására egy olyan ötoldali egyezményt javasol, amelyben az érintett országok - Ukrajna, Szlovákia, Románia, Jugoszlávia és Magyarország - környezeti kultúrájuk javítását garantálnák.

A kormánybiztos szorgalmazza továbbá azt is, hogy Magyarországon álljon fel egy olyan regionális ökológiai intézet, amely egységes monitoring hálózatot üzemeltetne, és a fejlesztéseket összehangolva felügyelne a Tisza vízgyűjtőjének biztonságára.

(MTI)

Ajánló:

képes összefoglaló

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről