A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1

Eltérő elvárások a pártok jelöltjeivel szemben

Vágólapra másolva!
A parlamenti pártok többsége több szűrön keresztül választja ki jelöltjeit. A Fidesz választmánya határozott arról, hogy a jövő évi választáson induló jelöltjeinek nyilatkozatot kell tenniük előéletükről. Közös elvárás, hogy a jelölt vállalja fel a párt által vallott értékeket és feleljen meg a törvényi előírásoknak. Ezen túlmenően azonban van, ahol kizáró ok lehet már a jelölt szexuális vonzódása is, ugyanakkor van, ahol nem számít, "ki honnan jött csak az, hova tart".
Vágólapra másolva!

A legnagyobb kormánypárt országos választmánya hétvégi ülésén határozatot hozott arról, hogy az országgyűlési választásokon a Fidesz színeiben induló jelölteknek nyilatkozatot kell tenniük. Az [origo]-hoz is eljuttatott dokumentum szerint a törvényben meghatározott kizáró okok (például összeférhetetlenség) mellett "vizsgálni kell, hogy a jelölt személyével kapcsolatban fennáll-e bármely, a jelölt megítélését esetleg negatívan befolyásoló körülmény". Ezzel párhuzamosan az aspiránsnak nyilatkoznia kell arról is, hogy volt-e ellene vagy családtagjai ellen büntetőeljárás, illetve van-e köztartozása.

A párt, mielőtt az alkalmasságról dönt, figyelembe veszi a jelölt magánéletét, közéleti feddhetetlenségét is. A nyilatkozat továbbá kiterjed arra, hogy a delikvens más pártnak volt-e tagja. Surján László, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség elnöke kérdésünkre elmondta, hogy az MKDSZ jelöltjeivel szemben támasztott követelmények megegyeznek a Fidesz elvárásaival. A szövetség és a Fidesz listájára vagy egyéniben induló politikusokra ugyanaz jellemző - mondta -, mivel az MKDSZ közös listát állít a Fidesszel. A dokumentumban említett, a korábbi párttagságra vonatkozó felvetésünkre az elnök azt mondta, hogy ennek igazán nincs következménye, hiszen nem arról szól a vita, ki honnan jött, hanem, hogy hova tart.

Noha a nyilatkozat nem egy merev szűrőrendszer, súlyos következménnyel jár, ha a jelöltről utólag kiderül, hogy elhallgatott dolgokat, azaz a nyilatkozat hamis - mondta Surján, aki kitért arra is, hogy a jelölteknek a pártvezetésen kívül bírniuk kell a helyi csoportok támogatását.

A kormánypártok közül az MDF eddig sem és ezt követően sem vár el jelöltjeitől nyilatkozatot, mert megbízik bennük - mondta Herényi Károly, az MDF szóvivője. A bizalom alapja, hogy az illető becsülettel és tisztességgel abszolválja az előző ciklust. A párt "reménybeli képviselőitől" a törvényi feltételek teljesítésén túl annyit vár el, hogy vallják magukénak az MDF nemzeti, keresztény, polgári értékeit, ami természetesen nem jelenti azt, hogy csak az lehet jelölt, akit megkereszteltek és betartja az összes szertartást. A jelöltséghez azonban fontos a humánum - figyelmeztetett a szóvivő.

Az FKGP-nél bizalmasan kezelik a kiválasztás kritériumait, ezért a jelöltekkel minden esetben személyesen a pártelnök beszélget el. Úgy tudjuk, hogy a kisgazdák elsősorban fiatal jelöltekre építenek a választásokon. Annyi tudható még, hogy a jelöltnek vallania kell az "Isten, Haza, Család" eszmeiségét, továbbá küzdenie kell a vidék felemelkedéséért is. Várhatóan - korlátozott anyagi lehetőségeik miatt - a jelölteknek be kell szállniuk a saját kampányuk finanszírozásába. (1998-ban 200 ezer forint volt a beugró a választásokba a Kisgazdapárt oldalán.)

Az SZDSZ helyi szervezeteire bízza a jelöltek kiválasztását. Gulyás József ügyvivő ennek módjáról azért annyit elmondott, hogy a szakmai és a politikai szempontok mellett nagy hangsúlyt fektetnek a jelölt személyes tulajdonságaira is: legyen jó kapcsolatteremtő és kommunikációs képessége, valamint empatikus készsége. A konfliktusos helyzeteket tudja jól kezelni és legyen kiterjedt kapcsolatrendszere mind a lakosság, mind a különböző érdekcsoportok felé. A helyi szervezetek meg tudják ítélni azt is, hogy az aspiráns megfelelő életvitelt folytat-e (nem támogatják, ha például valaki veri a feleségét) - ismertette az alulról jövő jelöltállítás előnyeit Gulyás József.

Ezzel együtt az SZDSZ - csakúgy, mint az összes párt - hangsúlyt fektet arra is, hogy a delikvens ellen ne legyen jogerős eltiltó határozat, és köztartozása se legyen. A szabaddemokraták helyi szervezetei több fordulóban döntenek a delikvensről, alaposan körüljárják az illetőt, hogy ne legyen támadható. Egy iskolaigazgató képviselő-jelölt iránt például a tanári kar és a diákok körében is érdeklődnek. Az SZDSZ pozitív értelemben fogalmaz meg elvárásokat - mondta a jelöltállításért felelős ügyvivő.

A MIÉP-nél ugyanakkor kizáró ok, ha a jelentkező homoszexuális. Akkor sem lehet a MIÉP képviselőjelöltje valaki, ha alkoholista, esetleg valamely népelnyomó szervezet (Munkásőrség, Nyilaskeresztes Párt, ÁVH) tagja volt korábban - mondta Győri Béla, a párt szóvivője. További elvárásaik, hogy amennyiben a jelöltnek - akár már képviselőként - tudomására jut valamilyen korrupció, azt a MIÉP becsületbíróságának és elnökségének a tudomására hozza, és hogy a párt minden célkitűzésével egyetértsen. Ezeket a vállalásokat a jelölt az aláírásával szentesíti, aminek ellenében a MIÉP finanszírozza az aspiráns kampányát.

Az MSZP-nek nincs különösebb elvárása a jelöltekkel szemben, csupán annyi, hogy feleljen meg a törvényi feltételeknek, legyen demokratikus elkötelezettségű, vállalja a baloldali értékeket, legyen büntetlen előéletű és tegyen vagyonnyilatkozatot - mondta Baja Ferenc pártigazgató. A szocialista párt jelöltjeit is a helyi szervezetek javasolják, amelyek különös tekintettel vannak arra, hogy a helyi közösség elfogadott tagja legyen az illető. A helyi szervezet döntése ellen csupán akkor emelnek vétót, ha a szervezet jelöltje veszélyezteti az MSZP hírnevét - mondta a pártigazgató.

A parlamenten kívüli Munkáspárt a jogi feltételek mellett csak annyit vár el a jelöltjeitől, hogy vállalják fel a párt választási programját. Az sem baj, ha a delikvens nem tagja a pártnak és a felekezeti hovatartozás sem fontos - mondta Vajnai Attila, a Munkáspárt alelnöke. Céljuk továbbá, hogy minél több nő legyen a jelöltek között, ám a 30 százalékos elvárást nem tudták teljesíteni.

Bohus Péter

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!