A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
HUNAndrásfi Tibor
20:00VívásTibor Andrasfi-Koki Kano
HUNFucsovics Márton | Marozsán Fábián
20:15TeniszTallon Griekspoor/Wesley Koolhof-Marton Fucsovics/Fabian Marozsan
NyílNyíl

Ismét hallatott magáról a lázadó gimnázium

Vágólapra másolva!
Ismét fizetett hirdetésben adott hangot elégedetlenségének a budaörsi Illyés gimnázium a pedagógusok alacsony fizetése és az elhanyagolt oktatásügy miatt. Az iskola átfogó oktatási koncepciót és radikális béremelést követel, ellenkező esetben polgári engedetlenségi mozgalmat indít.
Vágólapra másolva!

"Tudják Önök azt, hogy a szeptemberi béremelést követően egy kezdő, főiskolát végzett pedagógus nettó 39 ezer forintot, egy tudományegyetemet végzett pedig nettó 45 500 forintot keres?" - olvasható a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola közleményében, amelyet egy országos napilapban fizetett hirdetésként tettek közzé. Az iskola először február 13-án adott fel hirdetést, amelyben a tanárok és az oktatás megbecsülését hiányolták.

Az iskola igazgatóhelyettese szerint azóta semmilyen előrelépés sem történt, ezért a tantestület, illetve a kezdeményezés támogatói ismét összespórolták a több mint 500 ezer forintot az újabb hirdetésre.

"Sikerként harangozták be a szeptemberi 20 százalékos béremelést" - jegyezte meg Árendás Péter igazgatóhelyettes, ám azt már kevesebben tudják, hogy ezzel együtt heti kettővel emelkedett a kötelező óraszám, s az emelés az egész évre elosztva alig jelent valamit. A gimnázium közleménye szerint a "példa nélküli mértékűnek minősített bérrendezést" követően egy egyetemet végzett, húsz éve pályán levő középiskolai tanár bruttó alapbére nettó 58 500 forintot tesz ki.

"A XXI. századi tudás alapú társadalom felépítésének nem lehet úgy nekivágni, hogy a tehetséges emberek mind otthagyják a pedagóguspályát" - mondta Árendás. Az igazgatóhelyettes szerint egyrészről a szakma a fásultság vagy a félelem miatt nem meri felemelni szavát, másrészt viszont szinte naponta biztatják őket kollégáik a fellépésre.

A lázadó iskola 2003. január 1-jéig radikális béremelést követel minden pedagógusnak. "Meggyőződésünk - olvasható közleményükben -, hogy az ország jelenlegi teherbíró képessége mellett ez elsősorban döntéshozói szándék kérdése."

Legalább ilyen fontosnak tartják, hogy tavaszig készüljön el - a szakma és a nyilvánosság számára követhető módon - egy olyan közoktatási koncepció, amelynek "sarokköveit" minden parlamenti párt elfogadja, és parlamenti ciklusokon átívelően garantálja érvényességét.

A nemrégiben az Oktatási Minisztérium által társadalmi vitára bocsátott pedagógusi életpályamodellről az igazgatóhelyettes úgy vélekedett: sok értékes pontot tartalmaz, de a tanárok anyagi megbecsültségén nem változtatna jelentősen.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!