A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2

Füvező diákok járnak elterelésre

Vágólapra másolva!
Az elterelési szolgáltatást nyújtó ambulanciákon szinte kizárólag olyan 18-25 éves alkalmi drogfogyasztók fordulnak meg, akik középiskolában vagy főiskolán tanulnak. Az is jellemző, hogy elsősorban marihuánás cigaretta miatt lebukott fiatalok jelentkeznek a fél évig tartó elterelésre, bár elvétve akadnak speed- vagy ecstasyfogyasztók is.
Vágólapra másolva!

Jelentősen megnőtt a forgalom a drogambulanciákon, mióta a kormány visszaállította az 1999 előtti drogszabályozást. E szerint ha elterelésen vesznek részt a rendőrség által lefülelt alkalmi drogfogyasztók, akkor mentesülhetnek a büntetés alól.

Az egészségügyi és az ifjúsági tárca egy közös májusi rendeletben meghatározta az elterelés főbb követelményeit. Utóbbi minisztérium júniusban pályázatot írt ki azon szervezetek számára, amelyek vállalják, hogy megelőző-felvilágosító szolgáltatást nyújtanak az alkalmi kábítószerhasználóknak. A pályázaton harminc szervezet szerepelt sikerrel. Ezeknek július elsején kellett hozzálátniuk az új feltételrendszer szerint működő eltereléshez.

Az [origo] által megkérdezett ambulanciák munkatársainak elmondása szerint elsősorban olyan fiatal alkalmi fogyasztók fordulnak hozzájuk, akik ellen marihuána használata miatt indult rendőrségi eljárás. Lencse Menyhért szociális munkás, a fővárosban működő Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Ambulancia munkatársa elmondta: 17 és 25 év közötti fiatalok kerülnek hozzájuk.

Ők rendszerint arról számolnak be, hogy azért indult ellenük eljárás, mert utcai igazoltatás során marihuánás cigarettát találtak náluk, illetve a hatósági vizeletvizsgálat kimutatta, hogy fogyasztottak kábítószert. Lencse elmondása szerint csak elvétve fordul elő, hogy valaki speed vagy ecstasy miatt kerüljön hozzájuk elterelésre, és az is ritka - bár volt már rá példa -, hogy 30 év feletti alkalmi fogyasztókat fogadtak. A munkatárs elmondta azt is, hogy a többség vagy tanul, vagy dolgozik, ezért sokuknál nehéz megfelelő időpontot találni a foglalkozásokra.

Ha valaki ellen droghasználat miatt rendőrségi eljárás indul, és az illető az elterelést választja, akkor az ambulancián először egy állapotfelmérő teszten esik túl. Ekkor a szakorvosok eldöntik: alkalmi fogyasztóról, rendszeres használóról vagy esetleg függőről van-e szó.

A Kék Pont esetében az elterelésen részt vevő alkalmi használóknak havonta háromszor kell megjelenniük az ambulancián. Első héten egy legfeljebb 15 fő részvételével zajló személyiségfejlesztő önismereti csoportfoglalkozáson kell megjelenniük, a következő héten egy csoportos előadást hallgatnak meg, majd újabb egy hét múlva egyéni konzultáció következik.

Lencse Menyhért elmondása szerint amikor márciusban hatályba lépett az enyhített jogszabály, akkor szinte megrohamozták őket azok, akik eltereléssel akartak mentesülni a büntetés alól. Olyan sokan jelentkeztek, hogy májusban 40-50 fős várólistát kellett írnuik, és még most is ezt a lemaradást próbálják behozni. Helyzetüket könnyítheti ugyanakkor, hogy az ifjúsági tárca pályázatának köszönhetően a főváros több részén is működni kezdtek a megelőző-felvilágosító szolgáltatást nyújtó intézmények.

A Lencse által elmondottakhoz hasonló tapasztalatokról számolt be a Szegeden működő Dr. Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drog-centrum munkatársa, Farkas Kornélia is. Farkas elmondása szerint a megnövekedett forgalmat mi sem mutatja jobban, hogy míg tavaly összesen mintegy 80 ember fordult meg náluk, addig idén már 130-nál tartanak. Közülük 80-90 olyan akadt, aki alkalmi drogfogyasztóként elterelésre jelentkezett. Átlagéletkoruk 18-19 év, és szinte mindegyikük tanul középiskolában, főiskolán vagy egyetemen.

A szegedi drogcentrum munkatársa szerint bár a hozzájuk kerülők többsége úgy érzi, hogy minél hamarabb túl szeretne esni az egész procedúrán, a fogalalkozásokon nem tapasztalnak ellenállást részükről. Akadt olyan is, aki a megelőzési program befejezését követően is szívesen visszajárt volna hozzájuk.

A legtöbb alkalmi fogyasztónak ugyanakkor nyilvánvalóan azért fontos, hogy részt vegyen a foglalkozásokon, mert a hatósági eljáráskor fenyegető büntetést csak akkor úszhatja meg, ha az elterelést végző intézmény írásos igazolást ad arról, hogy végigcsinálta a fél évig tartó programot.

Pethő András

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!