A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNCzifra Bettina Lili | Zoja Szekely
09:30TornaAszimmetrikus korlátok

Gallup: A Fidesz tartja előnyét az MSZP előtt

Vágólapra másolva!
Továbbra is jelentős az előnye a Fidesznek az MSZP előtt - derül ki a Gallup decemberi közvélemény-kutatásából. A felmérés szerint egy mostani választáson más párt rajtuk kívül be sem jutna a parlamentbe. A miniszterelnök tevékenységét valamivel többen ítélik jónak, mint egy hónappal ezelőtt, de a lakosság fele továbbra is elégedetlen vele.
Vágólapra másolva!

Alig történt változás a két nagy párt erőviszonyában az elmúlt egy hónap alatt a Gallup közvélemény-kutatása szerint. A választásra jogosultak teljes körében a Fideszre a megkérdezettek 32 százaléka voksolna, ez 1 százalékponttal kevesebb a novemberi méréshez képest.

Az MSZP tábora az összes választásra jogosult körében jelenleg 24 százalék, ami 1 százalékponttal magasabb az előző hónapi adatnál. A Gallup ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy mindkét párt esetében a statisztikai hibahatáron belül mértek csak változást.

Egy most vasárnap rendezendő választáson az SZDSZ-re 3 százalék adná voksát, az MDF 2 százalék, a MIÉP, a Munkáspárt és a Centrum Párt pedig egyaránt 1 százalékot kapna.

A Gallup decemberi elemzése megállapítja, hogy jelentősen nőtt azok száma, akik bizonytalanok a pártválasztást illetően. Tavaly júniusban még 20 százalék válaszolt így, idén decemberre ez a szám 37 százalékra emelkedett. Ezzel párhuzamosan csökkent a valamilyen pártot választók aránya. Míg 2002 júniusában még 80 százalék tartozott ebbe a körbe, most már csak a választásra jogosultak 63 százaléka. Még kevesebben - mindössze 48 százalék - vannak azok, akik biztosak a pártválasztás ügyében, és emellett biztosan el is mennének szavazni.

A valamilyen pártot választók közt az MSZP támogatottsága 2 százalékponttal nőtt november óta, és jelenleg 37 százalékon áll. A Gallup felmérése szerint a nagyobbik kormánypártot jócskán megelőzi a Fidesz, amelynek ugyan támogatottsága 1 százalékponttal csökkent az elmúlt egy hónap során, de így is 51 százalékon áll. A pártot választók körében az SZDSZ tábora 4, az MDF-é 3 százalék, a Munkáspárté és a Centrum Párté 2, a MIÉP-é, a Centrum Párté és a más pártoké pedig egyaránt 1-1 százalék.

A pártot választó biztos szavazók - azaz a választók 48 százaléka - körében is 2 százalékponttal nőtt az MSZP támogatottsága, és így ismét elérte az augusztusban mért 38 százalékot. A Fidesz tábora 52 százalékot tesz ki, 1 százalékponttal kevesebbet, mint novemberben. A felmérés szerint a kisebb pártok ebben a körben sem rendelkeznek elegendő támogatottsággal ahhoz, hogy átléphessék a parlamenti bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt. Az SZDSZ támogatottsági aránya 4, az MDF-é 3 százalék, a MIÉP-é és a Munkáspárté 2-2, a Centrum Párté pedig 1 százalék.

A kutatás kitért arra is, hogyan áll a két párt a biztos szavazók tekintetében. Az elmúlt öt hónap adatai szerint a Fidesz a szavazókorú népesség legalább egynegyedére számíthat biztos szavazóként, míg az MSZP csupán a választásra jogosultak kevesebb mint 20 százalékára.

A Gallup felmérése szerint jelentősen csökkent azok aránya, akik elégedettek a kormányfővel. Tavaly augusztusban még 56 százalék pozitívan vélekedett a miniszterelnökről, idén decemberben azonban már csak 36 százalék gondolkodik így. Igaz, a novemberi 32 százalékos mélyponthoz képest már ez is emelkedést mutat. Ezzel együtt megsokszorozódott azok száma, akik kifejezetten elégedetlenek a kormányfővel. 2002 augusztusában még csak 15 százalék vélekedett így, most decemberben ez az arány 48 százalék.

Az egész kormány teljesítményét illetően 1 százalékponttal nőtt azok száma, akik elégedettek, egyúttal azonban nőtt - méghozzá 2 százalékponttal - az elégedetlenek száma is. A decemberi elemzés szerint jelenleg a megkérdezettek 31 százaléka elégedett, 55 százaléka pedig elégedetlen a kormánnyal.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!