Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Kapott ingatlanokat a bizottság szakértőjének alapítványa is <br/>

Vágólapra másolva!
Jó néhány ingatlant kapott az államtól egy olyan debreceni alapítvány, amelynek kurátora egyben szakértője is annak a parlamenti bizottságnak, amelyik döntött az ingatlanok sorsáról.
Vágólapra másolva!

Civil szervezetek, alapítványok egy 1997-es törvény alapján ingyenesen juthatnak ingatlanok, ingatlanrészek tulajdonjogához a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) által kiírt pályázaton. Az ingatlanjuttatási pályázatokat elbíráló parlamenti bizottság egyik szakértőjének alapítványa tizennyolc ingatlant nyert el a pályázaton - tudta meg a Népszava.

Az alapítvány kuratóriumi tagja a bizottság alelnökének, a fideszes Halász Jánosnak munkatársa. Halász ugyanakkor az elnöke az ingatlanjuttatási albizottságnak, amely döntött az ingatlanok sorsáról. Az albizottság elnökévé Halász Jánost, a Fidesz képviselőjét választották. Az albizottság legfőbb szempontja a szervezetek kiválasztásánál az volt, hogy helyi kötődésűek legyenek és társadalmilag a leghasznosabban tudják az ingatlant működtetni. Az albizottság ülései zártak voltak.

A Human Bridge Service Alapítványa 18, a Magyar Diákok Kultúrájáért Egyesület 22 ingatlanhoz jutott. A Human Bridge többek között 11 irodát kapott, de Mátraszentimrén hozzájutott egy 2500 négyzetméteres ingatlanhoz is. A Legfelsőbb Bíróság adatai szerint az alapítványt 1996-ban jegyezték be, kuratóriumi tagja másokon kívül Zámbori Tamás. A társadalmi szervezetek bizottságának tagjai elmondták, hogy Zámbori Tamás a parlamenti bizottság fizetett szakértője is. Béki Gabriella (SZDSZ) elmondta, hogy a bizottsági szakértőket frakciójelölés alapján választják ki. Tudomása szerint Zámbori a társadalmi szervezetek bizottságának állandó szakértője, és Halász János jelöltje volt erre a munkára. Halász Debrecen egyéni képviselője a parlamentben. Zámbori Tamás, a Bridge Human Service Alapítvány kuratóriumi tagja elismerte, hogy ő szakértőként a társadalmi szervezetek bizottságának is dolgozik. De, mint mondta, a főbizottságnak öt különböző albizottsága van, és ő nem vett részt az ingatlanjuttatási munkájában. Az ő munkáját más albizottságok vették igénybe. Elmondta, hogy még Debrecenből ismeri Halász Jánost, a bizottság vezetőjét, akivel civil szervezetek ügyében dolgoztak együtt. Zámbori szerint nem összeférhetetlen szakértői munkájával az, hogy országosan tizennyolc ingatlant kapott az alapítványa, mondván, hogy neki semmilyen ráhatása az albizottság ügyeire nem volt. Zámbori úgy gondolja, hogy az albizottság az alapítvány tevékenységi köre alapján döntött a javukra. Az alapítvány valóban végzett nonprofit munkát, többek között a debreceni Nagyerdőt takarították ki. Arra a kérdésre, hogy mit kezdenek az elnyert ingatlanokkal, Zámbori elmondta, hogy civil szervezetek számára regionális nonprofit hálózatot és "inkubátorházat" szeretnének létrehozni, a mátraszentimrei ingatlant pedig táboroztatásra használnák fel.

Halász János, az albizottság elnöke szintén kizárta, hogy összeférhetetlenség állna fenn. Halász azt mondta, hogy az albizottság munkájában csak a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) szakértői vettek részt. Halász jelentős közhasznú szervezetnek tartja Zámboriék alapítványát, szerinte ezért juthattak számos ingatlanhoz. Arra a kérdésre, hogy ismerte-e korábban is Zámborit, a képviselő úgy válaszolt, hogy a főbizottságnak tíz szakértője van, és mindegyiket ismerte korábban is. Mint elmondta, ő maga 1987 óta dolgozik a civil szférában és szerinte nem baj, ha a képviselők ismerik azt a területet, ahol dolgoznak. Halász szerint személyes kapcsolatuk semmiképpen nem játszott szerepet az albizottság döntéseinél.

(Népszava)

Ajánló:

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről