Visszasírják a tévés tételhirdetést több iskolában

Vágólapra másolva!
Hajnali kelés, hosszas adminisztráció, pénzszállításra kitalált biztonsági tasakokban tárolt tételek - ezt is jelenti majd idén a gimnáziumokban az érettségi. Az oktatási tárca nagyon szigorú biztonsági intézkedésekkel szeretné megakadályozni a tételek kiszivárgását. Az általunk megkérdezett iskolaigazgatók között van, aki korszerűtlennek tartja a mostani rendszert, és visszatérne a régebben megszokott, tévés tételhirdetéshez.
Vágólapra másolva!

"A huszonegyedik században korszerűtlen papundekli dobozokban szállítani az érettségi tételeket" - mondta az [origo]-nak a Harsányi Gazdasági Szakközépiskola igazgatónője. "A rendszer közben egyre bonyolultabbá vált, egyre nehezebb az adminisztráció. Minden vizsga reggelén hat órára a jegyzőhöz kell majd menni a tételekért, fél nyolcra az iskolában kell lenni és három tagú bizottság előtt kell kibontani a dobozt" - sorolta. Az igazgatónő szerint nem igazságos, hogy a középiskolákra hárítják a felelősség jó részét: úgy vélte, tavaly sem innen kerültek ki a tételek.

"A diákokat minden apróság kibillenti. Tavaly nagy traumát okozott nekik, hogy újra kellett írni a matekot" - mondta, hozzátéve, hogy az új szabályokat az ő érdekükben is be fogják tartani. "Hosszú időn keresztül a tévéből tudtuk meg a tételeket, az nagyon biztonságos volt" - vélte az igazgató.

Az iskolákra nagy terhet rónak majd az új biztonsági intézkedések - ebben a legtöbb általunk megkérdezett iskolaigazgató megegyezett. "Sok pluszmunka lesz nekünk, hogy minden vizsga előtt el kell menni a kerületi jegyzőhöz, oda megbízólevelet kell vinnünk, felvenni a jegyzőkönyvet" - magyarázta a Trefort Ágoston Műszaki Szakközépiskola igazgatóhelyettese, aki ezzel együtt jónak tartja az új rendszert. Úgy vélte, "feltehető, hogy az idén semmi kiszivárogtatási lehetőség nem lesz".

"Tavaly nagyon trehány volt a biztonsági rendszer, hét-nyolc olyan pont is volt, ahol kikerülhettek a tételek, akár az iskolákból is" - magyarázta a Toldy Ferenc Gimnázium igazgatója az [origo]-nak. "Idén például már csak pár nappal a vizsga előtt nyomtatják ki a dolgozatokat. Tavaly még több hónapig érlelték őket valahol" - fogalmazott. Szerinte indokoltak a szigorú biztonsági szabályok, amelyek jóval biztonságosabbá teszik a rendszert, mint egy éve. "Meglátjuk, hogy beválik-e" - jegyezte meg.

Pénzt is szállíthatnának a tételek tárolóiban

Az Oktatási Minisztérium lényegesen szigorúbb intézkedéseket jelentett be csütörtökön az érettségi tételek titkosítására. A szolglati titoknak minősülő feladatlapok továbbadásáért egy év börtöbüntetés is járhat, de ezen túl is több szigorítás történt. Erre azért volt szükség, mert a tavaly bevezetett kétszintű érettségi rendszer első alkalmazásakor több ponton hibásnak bizonyult, a 2005-ös tavaszi érettségin a diákok már a vizsgák előtt napokkal hozzájuthattak a feladatsorokhoz.

Idén már a feladatsorokat készítő bizottságok tagjai sem fogják tudni, mik lesznek a kérdések az érettségin, ugyanis a végleges kérdéseket több alternatív feladatlap közül sorsolják majd ki a vizsgák előtti napokban. A végleges tételsort is csak közvetlenül a vizsgák előtt sokszorosítják. A kinyomtatott feladatlapokat az Oktatási Minisztérium Logisztikai Osztályán huszonnégy órás őrség mellett fogják becsomagolni olyan biztonsági tasakokba, amelyeket pénzszállításnál is lehet alkalmazni.

A tételek csak a vizsganap reggelén érkeznek a vizsga helyszínére. Addig a körzetközponti jegyző őrzi a lezárt csomagokat, hozzá pedig leplombált gépkocsin, a sofőr mellett legalább egy kísérő felügyeletével érkeznek a feladatlapok. Minderről jegyzőkönyv készül.

Az iskolaigazgatók a vizsgák reggelén, a jegyző által kijelölt helyen vehetik át a feladatlapokat. A középiskolákban, a lezárt csomagokat csak a vizsgák megkezdése előtt fél órával szabad kinyitni a tantestület három tagjából álló bizottság jelenlétében. Erről is jegyzőkönyvet kell felvenni.

Wirth Zsuzsanna

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről