A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A kordon uralta a megemlékezést

Vágólapra másolva!
A kommunizmus áldozatainak emlékére tartott fideszes rendezvény összes felszólalója a kormány bírálatára építette beszédét. Pokorni Zoltán alelnök meg is jegyezte, nyilván sok bírálat éri majd őket, hogy napi politikai témákkal foglalkoztak, de mint mondta: a diktatúra áldozatait sértenék meg, ha szó nélkül hagynék az "Apró-villában kiötlött hazugságokat".
Vágólapra másolva!

A különböző tudósításokból az derül ki, hogy a kommunizmus áldozatainak emlékére tartott rendezvényen a Terror Házánál kevesebben vettek részt, mint amire a Fidesz számított. A szervezők korábban azt jelezték, hogy több tízezer embert várnak. Az MTI helyszínen lévő tudósítói azt látták, hogy az Eötvös és a Vörösmarty utca közötti terület sem telt meg teljesen az Andrássy úton. A tömeg a Csengery utcánál a Terror Háza Múzeum előtt koncentrálódott, az út többi részén csak szellősen állnak az emberek.

Az [origo] által megkérdezett részt vevők elsősorban azért jöttek, hogy a kormányt bírálják, és csak másodikként említették az emlékezést. Ahogy egy férfi fogalmazott, azért jött, hogy "sokan legyenek". A megkérdezettek mindannyian azt mondták, hogy mindenképpen elmennek majd a Fidesz március 15-i tüntetésére.

Elsőként Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója mondott beszédet. "Hangszalagok, videófelvételek, leleplező újságcikkek, névtelen feljelentések keltik azt a benyomást, hogy a hétköznapi kis kommunizmusok itt vannak még velünk, hiszen fenyegetéssel, kordonnal, rendőri erővel, jogszabályok semmibevételével éppen azokat a véleményeket, kritikákat és felelősségre vonásokat próbálják meg elhallgattatni, amelyek a valódi demokráciák lényegét jelentik" - mondta Schmidt. A főigazgató szerint összefogásra és megértésre lenne szükség Magyarországon megosztottság helyett.

Másodjára Szájer József európai parlamenti képviselő, az Európai Néppárt parlamenti frakciójának alelnöke szólalt fel. Őt úgy konferáltak fel, mint akinek a javaslatára a Kossuth téri kordont lebontották. Szájer úgy fogalmazott, hogy "a szabadságjogaink köré is kordonok épültek, de ezeket le fogjuk bontani". "Néha elég egy kesztyű és egy csavarhúzó" -zárta beszédét. Tudósítónk szerint nem csak Schmidt és Szájer, hanem valamennyi szónok szövegében gyakoriak az aktuálpolitikai utalások. A tömeg a gumilövedékek, a kordon vagy a rendőrség említésére a miniszterelnök lemondását követeli.

Fotó: Hajdú D. András
Fotó: Hajdú D. András

Pokorni Zoltán alelnök beszédét történeti példákkal kezdte, majd akárcsak a többiek, ő is napi politikai kérdésekkel foglalkozott. Közölte: tisztában van azzal, hogy sokan támadják majd azért, mert a kormányt bírálta emlékező beszédében, de véleménye szerint az áldozatokat sértenék meg, ha szó nélkül hagynák az "Apró-villában kiagyalt hazugságokat". Nem diktatúra és nem is demokrácia az, ami ma Magyarországon van - mondta Pokorni. Az ellenzéki politikus kiemelte: egy demokráciában elképzelhetetlen, hogy hatalmon maradjon egy olyan miniszterelnök, aki elhazudja a választásokat hatalmon maradjon, egy igazi demokráciában, ha a nép bizalma megrendül a kormányban, akkor új választásokat írnak ki.

Fotó: Hajdú D. András
Fotó: Hajdú D. András

Az Andrássy út 60. szám elé mécseseket, gyertyákat helyeztek a részt vevők, akik közül többen zászlót is hoztak magukkal - jelentette az [origo] tudósítója. A 15 órára meghirdetett program késve kezdődött el a lélekharang kondulásával és a Himnusszal. Az emlékező nagygyűlésen jelen volt többek között Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, Szijjártó Péter, a párt szóvivője, valamint Rogán Antal és Balog Zoltán országgyűlési képviselők.

A Terror Házánál megjelentek a magukat Kossuth téri forradalmároknak nevezők is kormányellenes transzparenseikkel. Több, a Kossuth térről jól ismert utcai árus is feltűnt.

Kecskeméten együtt ünnepeltek a pártok

A Fidesz helyi szervezetének kezdeményezésére az önkormányzatban frakcióval rendelkező pártok politikusai együtt emlékeztek meg a kommunizmus áldozatairól vasárnap Kecskeméten. A közel 300 főnyi emlékező soraiban a fideszes politikusok mellett, szocialista és szabaddemokrata politikusok is megjelentek. Egyetlen kisebb atrocitás történt, amikor egy idős hölgy Brúszel Lászlóhoz, az MSZP helyi elnökéhez ment és felszólította, hogy távozzon. Zombor Gábor, Kecskemét fideszes polgármestere arra kérte az idős hölgyet, fogadja el azt, hogy a közös emlékezésre mindenkit meghívtak, aki emlékezni akart.

[origo] / MTI

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!