Összezavarta a plébánost az elviharzó szocialista képviselő

Vágólapra másolva!
Szinte minden résztvevő máshogy emlékszik arra a vasárnapi iszkázi misére, amelyen összekülönbözött a helyi plébános és a térség szocialista képviselője. Több résztvevő azt állította az [origo]-nak, hogy a plébános kemény kifejezéseket használva támadta a szocialista kormányokat, egy nő szerint azonban az MSZP-s jelölt és kísérete is kifogásolható módon viselkedett, cinikus megjegyzéseket tettek. Schwartz távozása egy résztvevő szerint összezavarta a plébánost, aki a hiszekegyet is elfelejtette elmondani.
Vágólapra másolva!

Faképnél hagyta a templomban a szerinte szégyenletes módon prédikáló katolikus papot Schwartz Béla, a térség MSZP-s képviselője és képviselőjelöltje - közölte vasárnap az MTI (erről bővebben itt olvashat). A Veszprém megyei, mindössze 300 fős lakosságú Iszkázban virágvasárnapi szentmisét tartott a község plébánosa, Kocsis Tamás. A katolikus pap miséjének vendége volt Schwartz Béla, az ajkai választókerület szocialista országgyűlési képviselője, aki az ajkai kistérség települései között megrendezett "A mi falunk a legjobb" verseny miatt érkezett Iszkázba.

Schwartz vasárnap azt mondta, hogy azért távozott a templomból, mert Kocsis - a püspöki körlevél felolvasása után - keményen támadta a szocialisták nyolc éves kormányzását. Az [origo] által megkérdezett résztvevők egyetértettek abban, hogy Kocsis "kemény dolgokat" mondott, és olyan témákról beszélt, amik nem valóak egy misére.

"Katolikus pap ne politizáljon" - jelentette ki határozottan a település függetlenként megválasztott polgármestere, Cseh József az [origo]-nak (a 2006-os önkormányzati választásokon függetlenként indult mindenki a polgármesteri pozícióért). Szerinte a plébános sarkította a választásokról szóló püspöki körlevelet, és igen keményen fogalmazott az MSZP-ről.

Egy, Schwartz közelében helyet foglaló idősebb nő azt mesélte az [origo]-nak, hogy neki elég volt a körlevél, nem akart többet hallani a politikáról a misén. Szerinte méltatlan volt, ahogy Kocsis politizált, de szerinte Schwartz és 4-5 fős kísérete is "tisztességtelenül, templomhoz méltatlanul viselkedett". "Cinikusan egyetértettek és gúnyos megjegyzéseket tettek, amikor a püspöki körlevelet olvasták fel" - mondta a nő, aki szerint csak a politikus és kísérői hagyták el a helyiséget. A nő nem látta személyesen, hogy Kocsis és Schwartz összeszólalkozott a misét követően, csak annyit hallott, hogy Schwarz több ember előtt kijelentette: beszélt Kocsissal, és szégyenteljesnek nevezte a miséjét.

Egy, a misén szintén részt vevő férfi csak annyit mondott, hogy szerinte semmi olyan nem hangzott el, amin bárki is megsértődhetett volna, de ennél többet nem kívánt mondani, mert szerinte "ez az egész a kettejük dolga". Egy másik részt vevő nő úgy emlékezett, hogy a plébános a körlevél felolvasása után felszólította a hallgatóságot, hogy "gondolja meg, hogy kire szavaz", és a szocialisták általa negatívnak tartott intézkedéseit - például a vizitdíjat - is megemlítette. Szerinte Schwartz távozása után a plébános láthatóan zavartan viselkedett a gyorsan letudott mise után a hiszekegyet is elfelejtette elmondani. A hölgy nem emlékezett semmilyen közbeszólásra Schwartzék részéről, szerinte mindenki nagyon tisztességes viselkedett a jelenlévők közül.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!