További iratokat vár a mentelmi bizottság Gyurcsány ügyében

Vágólapra másolva!
Nem született döntés az Országgyűlés mentelmi bizottságának keddi ülésén Gyurcsány Ferenc mentelmi jogának felfüggesztéséről a Sukoró-üggyel kapcsolatban. A bizottság további iratokat kért, azt nem árulták el, hogy milyeneket.
Vágólapra másolva!

További iratokat kér az ügyészségtől az Országgyűlés mentelmi bizottsága Gyurcsány Ferenc volt kormányfő ügyében. Rubovszky György, a testület KDNP-s elnöke a testület keddi zárt ülése után azt mondta, hogy erről hét igen és egy nem szavazattal döntöttek a tagok. Arra a kérdésre, hogy milyen iratokról van szó, a testület vezetője nem kívánt válaszolni. Mint rámutatott, zárt ülésen tárgyalt mentelmi ügyről van szó, amely magával vonja a titkosságot, de annyit elárult, hogy olyan bizonyítékokat kért be, amelyre az ügyészség az indítványát alapozta.

Határidő arra vonatkozóan nincs, hogy meddig várják az iratokat - tette hozzá a testület elnöke, aki hozzátette: Gyurcsány Ferenc jelezte, hogy szerdán délelőtt szeretne betekinteni az iratokba, Rubovszky szerint erre meglesz a lehetősége.

A kormánypárti politikus azt nem árulta el, ki szavazott a döntés ellen, de az ülés után kiderült, hogy a jobbikos képviselő, Szabó Gábor volt az. Szabó Gábor újságíróknak azt mondta, azért voksolt nemmel, mert úgy érezte, hogy a további iratok bekérése hozzájárulhat az ügy tárgyalásának elhúzódásához. A bizottságban "eddig más, hasonló esetben nem kértek be ennyire alaposan anyagokat" - fűzte hozzá.

Az ellenzéki képviselő leszögezte: a Jobbik szeretné minél hamarabb a vádlottak padján látni Gyurcsány Ferencet. Értékes napokat, heteket veszíthetünk, ha a Legfőbb Ügyészség nem a megfelelő ütemben továbbítja a testületnek az információkat - tette hozzá.

Más esetben is kértek utólag információkat

Göndör István, a bizottság szocialista tagja azt mondta, a döntést természetesnek tartja. Arról, hogy a jobbikos képviselő nemmel szavazott, az MSZP-s politikus azt mondta, egyértelműen látszik, hogy ez politikai döntés volt. Göndör emlékeztetett, hogy a héten tárgyalt mentelmi ügyeknél kettő is volt, amelyeknél utólag kellett információkat bekérni, és ez jobbikos képviselők esetében is megtörtént.

Az ügyészség hivatali visszaéléssel akarja meggyanúsítani Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfőt a sukorói kaszinóberuházással összefüggésben. Gyurcsány szerint politikai megrendelésre vizsgálódik az ügyészség, bár a korábbi kormányfő több ponton is felbukkan a zavaros ügyben. Az ügyről készített [origo]-összeállítást itt olvashatja.

Az LMP 2009 októberében jelentette fel Gyurcsány Ferenc volt kormányfőt hivatali visszaélés miatt a sukorói King's City-beruházás kapcsán. A volt kormányfő április 29-én a Facebookon jelentette be, hogy mentelmi jogának felfüggesztését kezdeményezte az ügyészség; jelezte, hogy ő is ezt kéri majd a Háztól, és kezdeményezte, hogy ügyében a mentelmi bizottság - a főszabálytól eltérően - nyilvános ülést tartson. A mentelmi jog felfüggesztéséről az Országgyűlésnek kell döntenie a mentelmi bizottság javaslata után a jelen levő képviselők kétharmados többségével.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!