A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Később tér vissza Zagyva ügyeire a Jobbik vezetése

Vágólapra másolva!
Mivel Zagyva György Gyula jobbikos képviselő jelenleg külföldön van, így a párt elnökségének egyik tagja szerint a vezetőség később értekezik a politikus vitatott szerepléseiről. Többek között kifaggathatják arról is, amikor pénteken rendőrök vitték el a Sziget Fesztiválhoz szervezett tüntetésről.
Vágólapra másolva!

Zagyva György Gyula képviselő ellentmondásos szerepléseivel, illetve azzal, hogy számíthat-e bármilyen retorzióra, később foglalkozik a Jobbik vezetősége - mondta az [origo]-nak kedden Szegedi Csanád, a párt elnökségi tagja. Zagyva tevékenysége a párt szűk körű vezetésén kívül várhatóan szóba kerül a Jobbik kétnapos szeptemberi frakcióülésén is, amellyel az őszi parlamenti szezonra készül fel a párt. Balczó Zoltán elnökségi tag szerint azonban a frakcióülésnek még nincs kitűzött időpontja.

A Jobbik vezetősége hétfő délelőtt tartott tanácskozást, a párt több politikusa hétfőn erről arra hivatkozva nem akart nyilatkozni, hogy az itt hozott döntésekről Vona tart majd sajtótájékoztatót. Vona kedden azonban mindössze annyit közölt, hogy a Jobbik nem vállal közösséget a Magyar Szigeten elhangzott faji háborúról, zsidók lelövéséről szóló kijelentésekkel. Zagyváról csak annyit mondott, hogy nem zárják ki a frakcióból.

Zagyvát péntek este a Sziget Fesztivál bejáratánál vették őrizetbe. A politikus több tucat aktivistával eredetileg a nagyszínpadnál akart demonstrációt tartani - hivatalosan a magas benzinárak ellen -, a tüntetést azonban a rendőrség nem vette tudomásul. Zagyva hivatalosan nem jobbikosként, hanem a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) tiszteletbeli elnökeként vett részt a pénteki demonstráción. Előállítása után Zagyva élt a mentelmi jogával, vasárnapra azonban már azt kérte az országgyűlés mentelmi bizottságától, hogy függesszék fel a mentelmi jogát.

A képviselő neve pár hete azzal az augusztus eleji, a Magyar Szigeten elhangzott előadással összefüggésben is felmerült, amelyen Tyirityán Zsolt, a magát Betyárseregnek nevező szervezet vezetője egy faji háború elindításról beszélt, és azt mondta, hogy "el kell jutni oda, hogy egy gépkarabélynak az elsütő billentyűjét valaki meg tudja húzni, esetleg akkor, hogyha egy másabb bőrszínt lát". Tyirityán korábban többször is tartott már közös előadást Zagyvával, aki később a Magyar Nemzetnek azt mondta, nem hajlandó elhatárolódni Tyirityán kijelentéseitől "már csak bajtársiasság miatt sem". A kijelentések miatt vizsgálatot indított a Terrorelhárítási Központ (TEK) is.

Szegedi Csanád az [origo]-nak azt mondta: a hétfő délelőtti tanácskozáson áttekintették az elmúlt hetek eseményeit, amire azért is szükség volt, mert a párt vezetői közül az elmúlt időszakban többen is szabadságon voltak. Szegedi arról nem akart beszélni, hogy a megbeszélésen hogyan értékelték Zagyva tevékenységét, ezt azzal indokolta, hogy ilyen kérdésekben csak Vona szólalhat meg.

Arra a kérdésünkre, hogy Zagyva számíthat-e bármilyen retorzióra, Szegedi azt felelte: Zagyváról csak úgy születhet döntés, ha vele is megbeszélik a történteket, jelenleg ez azonban nem lehetséges, mivel a politikus külföldön van. A Jobbik elnökségi tagja hozzátette: elsőre ugyan nem tűnik túl szerencsésnek a Sziget Fesztivál területére szervezett akció, de az ügyben csak úgy tud véleményt mondani a párt, ha meghallgatják Zagyvát. A Magyar Szigeten történteket azonban lezártnak tekintik - tette hozzá Szegedi.

Hétfőn a Jobbik több tagja is arról beszélt az [origo]-nak, hogy Zagyva pénteki őrizetbe vételét nem tartják szerencsésnek a Jobbikban. Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője azt mondta: bár Zagyva HVIM-es aktivistaként vett részt a tüntetésen, az akciót könnyen összemoshatják a Jobbikkal, miközben a pártnak szerinte nem volt semmi köze hozzá. Egy parlamenti párt számára nem biztos, hogy egy ilyen jellegű demonstráció a legszerencsésebb megoldás, hogy egy problémára felhívja a figyelmet - mondta Mirkóczki. Losonczy Pál, a Jobbik budapesti frakcióvezetője pedig "hülyeségnek" nevezte a demonstrációt.

Zagyva hétfőn erről az [origo]-nak azt mondta: mivel nem Jobbik-tag, hanem egy szövetséges szervezet tagjaként ül a párt frakciójában, "nem úgy működik, hogy egyes ügyek miatt rászólnak, hanem le szoktak ülni, és megbeszélik a dolgokat". Zagyva szerint Vonával eddig mindig meg tudták beszélni az egyes ügyeket. A pénteki őrizetbe vételről azt állította, hogy korábban a rendőrség tudomásul vette a demonstrációjukat. Zagyva szerint az őrizetbe vétel során számos jogsértést követtek el a rendőrök.

Fidesz: Tisztázni kell, melyik a Jobbik igazi arca
A Fidesz szerint a Jobbik szövetségesi politikája, Zagyva György Gyula előállítása és Vona Gábor keddi szavai után tisztázni kell, melyik a Jobbik igazi arca. A Fidesz keddi közleményében azt írta: a Jobbik a céljai eléréséhez olyan szélsőséges mozgalmakkal, csoportokkal is szövetséget kötött, amelyek "rendszeresen és nyíltan zsidóznak, és uszítanak a cigányok ellen". Vona Gábor, a Jobbik elnök-frakcióvezetője azonban keddi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a Jobbik nem vállal közösséget a Magyar Szigeten elhangzottakkal. "Akkor most hogy is van ez? A Jobbik egyszer köszönetet mond a radikális jobboldali csoportok támogatásáért, a következő pillanatban pedig teljes az elhatárolódás?" - olvasható a Fidesz közleményében.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!