A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1

Egyre kevesebben mennének szavazni

Vágólapra másolva!
Az MSZP a Fidesz nyomában van a biztos pártválasztók körében az Ipsos közvélemény-kutatása szerint, de mindkét pártnak csökkent a támogatottsága. Egyre kevesebben mondják azt, hogy elmennének szavazni, a pártoknak saját híveik felrázásra is koncentrálniuk kell.
Vágólapra másolva!

Az Ipsos júliusi közvélemény-kutatása szerint a nyár közepére kifejezetten alacsonnyá vált a választói aktivitás, ugyanis mindössze 34 százalékuk venne részt egy szavazáson. A kutatás alapján különösképpen a fiatalok, az alacsony iskolázottságúak és a szakképzetlenek számítanak rendkívül passzívnak. A biztos elmenetelt ígérők aránya folyamatosan csökken, négy évvel ezelőtt 47 százalék, nyolc éve 52 százalék, tizenkét éve pedig 54 százalék volt.

A biztos pártválasztók körében a Fidesz 33 százalékos, az MSZP 30 százalékos támogatást élvez, míg a Jobbik a szavazatok 22 százalékát, az LMP pedig 8 százalékát kapná, a Demokratikus Koalíció pedig egy százalékkal maradna el a parlamentbe kerüléstől.

Závecz Tibor, az Ipsos véleménykutatási igazgatója pénteken az MTI-hez eljutatott közleményében hangsúlyozza: az alacsony részvételi hajlandóság miatt a biztos pártválasztók körében közölt adatokból csak "óvatosan érdemes következtetéseket levonni".

A pártoknak saját híveik felrázásra is koncentrálniuk kell

A teljes népesség körében a Fidesznek és az MSZP-nek is 1-1 százalékponttal csökkent a támogatottsága az előző hónaphoz képest, vagyis a kormánypárt népszerűsége 16 százalékos, a szocialistáké pedig 14 százalékos. Ennél valamivel nagyobb az LMP vesztesége, az eddig mért legmagasabb, júniusi 6 százalékosról 4 százalékosra szűkült a bázisa.

A Demokratikus Koalíció támogatottsága a legstabilabb, lényegében megalakulása óta a népesség 2 százaléka áll mögötte. Valamelyest erősödött a Jobbik, a pártot ezúttal a választásra jogosultak 10 százaléka preferálja. A pártoktól távolságot tartók aránya 49 százalékról 51 százalékra emelkedett.

Az Ipsos szerint a pártoknak "saját híveik felrázásra is koncentrálniuk kell, jelenleg ugyanis eléggé enerváltnak tűnnek". Majdhogynem egyformán állnak ebben a vonatkozásban: a Fidesz, az MSZP és az LMP támogatóinak 53 százaléka érzi magát annyira elkötelezettnek, hogy meggyőződéssel állítja: akár azonnal leadná a voksát - fogalmaz Závecz Tibor. Megjegyzi: a Jobbik és a DK tábora "valamivel nagyobb lendületben van", 57 illetve 59 százalékuk menne el egy mostani választásra.

Az Ipsos 2012. július 11. és 18. között, ezerötszáz választókorú személyes megkereséses megkérdezésével végezte felmérését.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!