A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Hőségriadót rendeltek el

hőség egész alakos fotó ÉVSZAK FOTÓ hőség IDŐJÁRÁS kánikula KÉPKIVÁGÁS KÖZTERÜLET lány mezítláb nyár ÖLTÖZÉK ÖLTÖZÉK KIEGÉSZÍTŐ SZEMÉLY szökőkút TÁRGY táska , 2013. július 29.
Fiatal nők hűsítik magukat a kánikulában a Szabadság téri szökőkútnál Budapes
Budapest, 2013. július 29. Fiatal nők hűsítik magukat a kánikulában a Szabadság téri szökőkútnál Budapesten 2013. július 29-én. A tartós hőség miatt erre a napra is tizenöt megyére a legmagasabb fokú, piros, a többi, északkeleti megyére pedig másodfokú, narancssárga figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Több megyében a viharos széllökések és heves zivatarok miatt ugyancsak másodfokú figyelmeztetés van érvényben. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Másodfokú hőségriasztást rendelt el az országos tiszti főorvos csütörtök déltől hétfő éjfélig - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat.
Vágólapra másolva!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban egyre melegebb léghullámok érkeznek Magyarország fölé, az előrejelzés szerint a legnagyobb hőség vasárnap várható, ekkor 25-28 Celsius-fok közötti középhőmérséklet valószínű, de a nagyobb városokban ennél melegebb is lehet.

Hétfőn enyhülhet

A kánikulában csak helyenként hozhat enyhülést egy-egy kisebb zápor, zivatar. Hétfőn visszaeshet a hőmérséklet.

Az ÁNTSZ arra figyelmeztet, hogy a nagy hőség bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt, de vannak különösen veszélyeztetett csoportok, például a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők.

A hőségben fontos testünk folyamatos hűtése és a rendszeres folyadékpótlás. Hétfőn jöhet az enyhülés, addig forró napokra számíthatunk Forrás: MTI/Kovács Attila

A tisztiorvosi hivatal és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt kéri, hogy az elkövetkező napokban:

  • Mindenki különösen ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre.
  • Kerüljük a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását.
  • Javasolt az is, hogy 11 és 15 óra között a tűző napon ne tartózkodjon senki
  • Használjunk naptejet a leégés ellen.
  • Ne hagyjuk a gyermekeket, állatokat parkoló autóban.
  • Aki teheti, töltsön több órát légkondicionált helyiségben.

A bárki által igénybe vehető légkondicionált helyiségek listája elérhető a fővárosi és a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok weboldalán.

Az autóval közlekedők figyelmére is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg, ők fokozott óvatossággal vezessenek. Akik a kánikulát vízparton töltik, napozás után hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

Hűtik Budapestet

Tarlós István főpolgármester utasítására a Főváros cégei mindent megtesznek, hogy enyhítsenek a lakosság hőségérzetén.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt.-nél ma déltől június 15-én éjfélig fokozott készenlét lép életbe, folyamatosan locsolják a budapesti közúthálózatot. A nappali műszakban elsősorban a lakótelepeket, sűrűn lakott városrészeket hűtik, éjszaka a budapesti fő- és közösségi közlekedési útvonalakat, így munkavégzésükkel nem akadályozzák a forgalmat.

Az aszfaltra permetezett vízzel enyhítik a forróságot - az útburkolat 50-60 fokra is felhevülhet - így csökkentik a lakosság hőérzetét, javítják közérzetüket, illetve lekötik a port és a polleneket. A locsolással átmenetileg 6-8 fokkal lehet lehűteni a burkolatot.

Tovább lesznek nyitva a strandok

A Palatinus strand és a Dagály strand és Uszoda visszavonásig meghosszabbított nyitva tartással - a Palatinus este 8 óráig, a Dagály strand este 9 óráig - várja a hűsölni vágyókat. A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. kezelésében lévő valamennyi strandnál a pénztárakhoz ingyenesen használható ásványvíz automatákat helyeznek ki.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!