Vágólapra másolva!
Jó reggelt! Indítsa a napot az Origóval. Felhős lesz az ég és eshet is, így legyen Önnél esernyő. Holnap drágul a benzin, még ma tankoljon egy nagyot. Moziba menne este? Akkor olvassa el premierajánlónkat! És ne felejtse el felköszönteni Ivó nevű ismerősét. Ha érdekességet lát, fényképezze le és küldje el az Origo Facebook-oldalára vagy ha egy hírt érdekesnek tart, küldje el a hirugyelet@origo.hu címre.
Vágólapra másolva!

Időjárás

Ma napközben délnyugat felől változó vastagságú felhőzet sodródik fölénk írja a köpönyeg.hu. Elszórtan várható zápor, esetleg zivatar. A déli szél megélénkül. 20-21 fok köré melegszik délutánra a levegő.

Pénteken változóan felhős időre van kilátás, és továbbra is csak elszórtan fordul elő gyenge csapadék. Tovább emelkedik a hőmérséklet: kellemes, 20-25 fok közötti tavaszi meleg valószínű.

Forrás: Origo

Orvosmeteorologia

Front nem lesz felettünk, erős fronthatás tehát nem terheli szervezetünket, ám a csütörtöki humánmeteorológiai helyzetben az ízületi panaszokkal küzdők 70%-a tapasztalhatja a tünetei fokozódását. A magasban kezdődő melegedés legfeljebb a légköri változásokra fokozottan érzékenyeknél válthatja ki a gyenge melegfrontokkal járó tüneteket. Náluk az esetleges

fejfájás, migrén, levertség

hátterében meteorológiai okok is meghúzódhatnak.

Útinform

  • A IX., Kinizsi utcában a Közraktár utca közelében gázvezetéket javítanak, útszűkületre számítsanak.
  • A IX., Köztelek utcát lezárják 11 és 13 óra között demonstráció miatt.
  • 12 órától demonstráció miatt korlátozásra kell számítani a Városligettől a Hősök tere–Dózsa György út–Thököly út–Czázár András utca–Ajtósi Dürer sor–Dózsa György út–Thököly út–Rákóczi út–Nagykörút–Bajcsy-Zsilinszky út–Stollár Béla utca–Honvéd utca–Markó utca útvonalon.
  • A XVIII., Nefelejcs utcában a Lakatos útnál aszfaltoznak, emiatt korlátozásokra számítsanak.

Tervezze meg utazását!

A menetrendek.hu megújult oldalán komplex buszos és vonatos utak is megtervezhetők. A menetrendi adatokat a Volán Egyesülés és a MÁV szolgáltatja. Akár busszal, akár vonattal utazik, gyorsan, átlátható rendszerben kap információkat, sőt, a felkínált útvonalaknál megtalálja az adott útvonal jegyeinek árát is. Keresés után a járatokat több szempont (például utazási idő vagy átszállások száma) szerint is szűrheti és rendezheti, hogy könnyen kiválasztható legyen az optimális járat.

340 fölé megy a benzin

Még ma tankoljon egy nagyot, mert a benzin és a gázolaj is nagyot drágul pénteken. Emeli bruttó 9-9 forinttal a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát május 20-án, pénteken a Mol Nyrt. Az autósok 15–25 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között. Az emeléssel

a benzin átlagára 340-341 forintra, a gázolajé 335-336 forintra nő.

Legutóbb május 13-án változtak az árak, akkor a 95-ös benzin átlagára bruttó 2 forinttal csökkent, a gázolaj ára változatlan maradt.

Programok a WeLoveBudapest ajánlásával

Konyhaművészet képekben a Belvárosi Piacon - Rendhagyó és ingyenes tárlat nyílt a Hold utcai Belvárosi Piacon a Magyar Bocuse d’Or Akadémia, valamint Belváros-Lipótváros Önkormányzatának támogatásával. Az ország legjobb gasztrofotósai közül heten kaptak lehetőséget arra, hogy csoportos kiállítás keretében mutassák be képeiket, melyeket piaci környezetbe helyezve tekinthetnek meg a látogatók június elejéig.

Hús a pulton. Forrás: AFP

Metallica kiállítás - Igen alapos, kibővített formában jelent meg az idén 35 éves Metallica első két nagylemeze, az eredetileg 1983-mas Kill ’em All és az 1984-es Ride The Lightning. Ennek apropójaként nagyszabású kiállítás nyílt a RAM Colosseumban található Hírességek Csarnoka múzeumban. A magángyűjteményből származó Metallica-ereklyék mellett a magyar rockzene történetének egyedülálló kollekciója is látható. A múzeum csak szerdán, illetve hétvégén, szombaton és vasárnap látogatható.

Boldog névnapot kívánunk!

Május 19. az év 140. napja a Gergely-naptár szerint. Az évből még 226 nap van hátra.

Boldog névnapot kívánunk Ivó nevű olvasóinknak!

Ha Ön nem Ivó, de van ilyen nevű ismerőse, ne felejtse el felköszönteni! Az Ivó férfinév germán eredetű, a jelentése tiszafa. A szláv nyelvekben az Ivo az Iván beceneve. Női párja: Ivonn. Ma Aldvin, Alvián, Alvin, Bernarda, Bernardina, Buda, Celeszta, Celesztin, Celesztina, Dukász, Emiliána, Ivonn, Káldor, Milán, Milton, Tuzson, Vulkán, Yvonne nap is van.

Ezen a napon

  • 1971. május 19-én fellövik a Mars-2 űrszondát. Az űrjármű leszálló egysége 1971. november 27-én becsapódott a Mars bolygó felszínébe. Útja alatt tv-képeket sugárzott az égitest felszínéről. Ez volt az első sikeres Mars-expedíció.
  • 1974. május 19-én ifjabb Rubik Ernő feltalálta a Rubik-kockát.
  • Ma 43 éves Kovács Áron műsorvezető, énekes.
Kisó és Kovács Áron Forrás: Kiss Orsi

Ma este színház?

A Nemzeti Színház alábbi előadásaira még jegyek kaphatók:

  • 15:00 Shakespeare Összes - Gobbi Hilda Színpad
  • 19:00 Isten ostora - Bánffy Miklós: A nagyúr című műve alapján, Nemzeti Nagyszínpad
  • 19:00 Shakespeare Összes - Gobbi Hilda Színpad
  • 19:30 Nyáron, este fél tizenegykor - Udvaros Dorottya estje, Bajor Gizi Szalon
Tömegek állnak sorban a Nemzeti Színház jegypénztáránál Fotó: Nagy Attila [origo]

Mozipremierek a héten

  • X-men: Apokalipszis
  • Kivégzési parancs
  • A lánykirály
  • Ben Hur
  • A szerelem gyerekkel jön
  • Liliom ösvény
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!