A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
HUNAndrásfi Tibor
20:00VívásTibor Andrasfi-Koki Kano
HUNFucsovics Márton | Marozsán Fábián
20:45TeniszTallon Griekspoor/Wesley Koolhof-Marton Fucsovics/Fabian Marozsan
NyílNyíl

Többmilliárdos fejlesztés kezdődik a Semmelweis Egyetemen

PET-CT
Budapest első állami kézben lévő PET-CT készülékét mutatják be a Semmelweis Egyetem Nukleáris Medicina Központjában
Vágólapra másolva!
Több milliárd forint értékű felújítás, valamint fejlesztés kezdődhet meg a Semmelweis XXI. Fejlesztési Projekt részeként az ország egyetlen önálló orvosegyetemén. Ennek eredményeképp az oktatás, a kutatás és a gyógyítás feltételei is megfelelnek majd a XXI. századi orvosképzés követelményeinek - írja a Magyar Idők.
Vágólapra másolva!

A kormány 2017 végén hagyta jóvá a Semmelweis Egyetem fejlesztési tervét, a projekthez kapcsolódó intézkedésekről is döntés született. A Semmelweis egyetem az egyik legjelentősebb hazai orvosképző hely, alapításának jubileumi, 250. évében így olyan rekonstrukciók, korszerűsítési munkálatok indulhatnak az egyetemen, amelyek hozzásegítik ahhoz, hogy

2030-ra a világ 28 ezer felsőoktatási intézménye közül a legjobb száz, európai szinten pedig a legjobb öt gyógyító egyeteme közé emelkedjen.

Hallgatók a Semmelweis Egyetemen Forrás: Kovács Attila/Semmelweis Egyetem

A Magyar Idők cikkében azt írja, az egyik kormányhatározat szerint idén megkezdődik az egyetem klinikai tömbjeinek fejlesztése, ennek érdekében a kormány három ingatlant is vásárol a Tűzoltó utcai Elméleti Orvostudományi Központtal szemben. Így egy

közel 16 ezer négyzetméteres oktatási infrastruktúra-fejlesztésre nyílik lehetőség. A kormány támogatja a Semmelweis Egyetem Üllői úti Belső és Külső Klinikai Tömbjeinek bővítését is.

A kormányhatározat szerint az emberi erőforrások miniszterének január végéig kell javaslatot tennie a két tömb telephelybővítésére és infrastruktúra-fejlesztésére, mindezt a klinikai oktatás, kutatás és az ahhoz kapcsolódó betegellátás minőségének javítása érdekében. Ez teszi majd lehetővé, hogy

az egyetem Kútvölgyi úton működő klinikái 2019 végéig kiköltözzenek a Kútvölgyi kórház épületéből, mert azt az Észak- és Közép-budai Centrum, az új Szent János Kórház és Szakrendelő veszi át egy másik kormányhatározat szerint.

PET-CT készülék a Semmelweis Egyetem Nukleáris Medicina Központjában Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A határozat rendelkezik a Pulmonológiai Klinika kiköltözéséről is a Szent János Kórház területéről, a klinika június 30-tól az egyetem felújított, Tömő utcai épületében működik tovább. A kormány által biztosított

1,5 milliárd forintból megújul a külső klinikai tömb részét képező épület, de az összeg fedezi a klinika teljes eszközparkjának költöztetését is.

Bővítik a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáját is. Ennek érdekében a kormány felhatalmazta a nemzeti vagyon kezeléséért felelős minisztert, hogy vásárolja meg a tömbbel szomszédos egyik társasházat, valamint intézkedjen egy, a klinika tulajdonában álló másik épület korszerűsítéséről.

A kabinet döntése értelmében

a Semmelweis XXI. Fejlesztési Projektre szánt keretből idén 565 millió, jövőre pedig 3 milliárd 196 millió forintot a városmajori klinika transzplantációs részlegének bővítésére, a műtéti épület részleges átépítésére és a Határőr út 18. szám alatti épület korszerűsítésére fordítanak.

Kardiográfia gép a Semmelweis Egyetem, Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán Fotó: Csudai Sándor - Origo

A kormány döntött az egyetemhez tartozó Pető András Kar (korábbi Pető András Intézet) fejlesztéséről is. Ehhez a szakmai koncepció kidolgozása az emberi erőforrások miniszterének feladata, ugyancsak január 31-i határidővel.

Egy tavaly novemberben megjelent kormányhatározat szerint a Gyógyszerésztudományi Kar korszerűsítésének részeként létrehozzák a Hőgyes-Schöpf-Merei Gyógyszerkutatási Centrumot az évek óta kihasználatlan, egykori Bakáts téri kórház épületében - olvasható a Magyar Időkben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!