Halálos áldozata is van a vasárnapi viharnak

eső, zivatar, időjárás, Budapest, szakadó eső, esővíz, csapadékvíz, vihar, felhőszakadás, 2020.06.14.
Időjárás Budapesten 2020. június 14-én
Vágólapra másolva!
Néhány megye kivételével az ország döntő részén károkat okozott a vasárnapi vihar, több mint 400 alkalommal kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak. Veszprém megyében halálos áldozata is volt a heves esőzésnek: Tótvázsonyban egy nőt elsodort a megáradt patak - foglalta össze a tegnapi felhőszakadás okozta károkat az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.
Vágólapra másolva!

Több mint négyszáz bejelentés érkezett a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz a vasárnap délutáni viharos erejű szél és felhőszakadás miatt.

A Veszprém megyén is végigsöprő vihar miatt tegnap harminc riasztás érkezett délután három órától éjfélig, a tűzoltókat jellemzően elöntött udvarok, pincék, garázsok, alagsori helyiségek miatt hívták szivattyúzni. Tótvázsonyban, illetve Tótvázsony és Pécsely között egy-egy autót vontattak ki drótkötél segítségével, a kocsik a hirtelen lezúduló csapadék következtében felduzzadt vízelvezető árkokba csúsztak. Ugyancsak Tótvázsonyban egy embert emeltek ki a település patakjából, mert elsodorta a zivatar következtében kialakuló villámárvíz.

A tűzoltók mentőkötéllel emelték ki az áteresznél fennakadt nőt a vízből, majd átadták a mentőknek, de nem sikerült újraéleszteni.

Ősi település több utcáját a hirtelen lezúduló eső miatt körülbelül ötszáz köbméter hordalékvíz öntötte el. A tűzoltók udvarokból, pincékből, épületekből távolították el a vizet, óvták meg az értékeket. A megyében öt alkalommal kidőlt fa miatt vonultak az egységek, huszonkét helyszínen esővizet távolítottak el, és három árokba csúszott járművet is kiszabadítottak szorult helyzetéből.

A hivatásos és önkéntes tűzoltókat, valamint az önkéntes mentőszervezeteket kidőlt fák, leszakadt vezetékek, valamint vízkárok miatt riasztották Budapesten.

Több helyen metróaluljárókat is elöntött az eső, de számos fővárosi közlekedési főútvonal is víz alá került.

A belvárosi Alkotmány utcában egy hatalmas platánfát gyakorlatilag gyökerestül csavart ki a szél, ráadásul úgy, hogy az egy arra haladó furgonra zuhant, amelyben egy család ült, de szerencsére senki nem sérült meg. A fát a budapesti tűzoltók láncfűrésszel feldarabolták, majd megszüntették a forgalmi akadályt. A tizenegyedik kerületi Kovászna utcában szintén egy öles fa okozott problémát, ugyanis az a szél miatt megtört, és csupán egy mellette álló másik fa tartotta. A veszélyes helyzet megszüntetéséhez komoly technikai háttér is kellett a fővárosi tűzoltóknak – tűzoltó-autódaru és létrás tűzoltóautó is érkezett a helyszínre.

Egy metrópótló busz az elárasztott Budapesten 2020. június 14-én Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Mávinform hétfői közlése alapján a Keleti pályaudvaron a jegykiadó automaták továbbra sem működnek, illetve az alagsori pénztárakban sem lehet vasúti jegyet venni.

A vasárnap délutáni zivatar okozott műszaki meghibásodást, dolgoznak a megjavításon.

A Keletiben a 6-os vágány mellett található nemzetközi pénztárakban vásárolhatják meg a jegyeket. A Nyugati pályaudvaron is a nemzetközi pénztáraknál váltható jegy.

A vasárnapi vihar a Pest megyei hivatásos és önkéntes tűzoltóknak is rengeteg munkát adott. Összesen negyvenhárom tűzoltói beavatkozás volt, tizennégy esetben leszakadt faágakat vagy kidőlt fákat kellett eltávolítaniuk, huszonkilenc esetben pedig a felgyűlt csapadékot szivattyúzták ki az érintett ingatlanokból.

Fejér megye északi részén több települést elöntött a villámárvíz tegnap:

helyenként fél méter magasan hömpölygött a víz az utakon.

A lezúduló eső betört a lakóházak udvarára, pincéket, alagsori helyiségeket öntött el a Vál-völgyi településeken. Vértesacsán a patak kilépett medréből. A tűzoltók hetvenkét alkalommal szivattyúzással segítették a víz visszahúzódását, tizenkét alkalommal kidőlt fa miatt avatkoztak be. A hordalékos, sáros víz Gyúrón két, Vértesacsán egy családi házba is befolyt. A három épületet összesen tizennégy ember hagyta el ideiglenesen.

A felhőszakadással és viharral összefüggésben csaknem hetven helyszínre riasztották a Komárom-Esztergom megyei tűzoltókat. A viharos erejű szél által kidöntött fák és a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék okozta kiöntések adták a legtöbb feladatot. A szél által kidöntött, megtépázott fákat motoros láncfűrész, máshol létraszer segítségével távolították el, a felgyülemlett csapadékot pedig kiszivattyúzták az elöntött helyekről.

Sárral és aszfaltdarabokkal borított utca Pilisborosjenőn 2020. június 14-én Forrás: MTI/Lakatos Péter

Bács-Kiskun megyében csaknem harminc bejelentés érkezett. A vihar elsősorban a Kecskemét közelében lévő településeket érintette, a legtöbb munkát Helvécián adta a tűzoltóknak. Jellemzően a pincékbe, mélygarázsokba folyó esővíz, valamint kidőlt fák, leszakadt, nagyméretű faágak eltávolításához kértek segítséget a lakosok. Személyi sérülés sehol nem történt.

A felhőszakadás és az erős szél miatt összesen huszonnyolc helyszínen kellett beavatkozniuk Jász-Nagykun-Szolnok megye tűzoltóinak. A legtöbb riasztás Szolnokról érkezett, de Újszászról és Kengyelről is kérték a tűzoltók segítségét. Leggyakrabban elárasztott pincékből kellett a vizet kiszivattyúzni, néhány esetben pedig kidőlt fákat, illetve leszakadt faágakat kellett eltávolítaniuk. Az esetek során senkinek sem esett baja.

A vihar után összegyűlt esővíz a Széchenyi lakótelepre vezető aluljáróban Szolnokon 2020. június 14-én Forrás: MTI/Mészáros János

A tegnapi vihar több Heves megyei településen is nagy károkat okozott, összesen tizenhárom alkalommal kérték a tűzoltók segítségét. Nagyrédén, Petőfibányán és Istenmezején fákat döntött ki a szél, amelyeket láncfűrészek segítségével távolítottak el a tűzoltók. A víz által leginkább érintett település Szűcsi és Ecséd volt.

Szűcsiben a nagy mennyiségű, hirtelen lezúduló eső következtében a patak kilépett a medréből, és csaknem harminc ház pincéjébe tört be.

A gyöngyösi hivatásos tűzoltók három szivattyúval avatkoztak be, a vízkárok csökkentése érdekében száz önkéntes és húsz közfoglalkoztatott százötven homokzsák elhelyezésével védte a házakat. Ecséd magasabban fekvő részéről az eső nagy mennyiségű sarat és hordalékot sodort az utcákra és a házak közé. Számos ingatlanba is betört a víz, néhol majdnem félméteres magasságban gyűlt össze.

Sok munkát adott a megye tűzoltóinak a vasárnap este hirtelen lezúdult csapadék Hajdú-Bihar megyében. Több mint tíz riasztás érkezett Berettyóújfaluból, ahol kivétel nélkül vizet kellett szivattyúzniuk a tűzoltóknak. Elsősorban udvaron és pincékben összegyűlt csapadékot kellett eltávolítani.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében tegnap négy helyszínen avatkoztak be a tűzoltók. Mádon, a Rákóczi utcában, Tiszakarádon pedig a Szőlős utcában egy-egy veszélyt jelentő fát távolítottak. A Mezőcsát és Gelej közötti úton nagyméretű faágak hasadtak le és akadályozták a forgalmat, Sátoraljaújhelyen, a Kossuth téren egy társasház pincéjéből mintegy hatvan köbméternyi vizet távolítottak el.

A Békés megyei Mezőhegyesen két lakótelep összesen hat háztömbjének pincéit árasztotta el az esővíz. A mezőkovácsházi hivatásos tűzoltóság egységei szivattyúzták ki a felgyülemlett csapadékot. Szintén Mezőhegyesen, a Kossuth és a Kozma Ferenc utcában egy nagyméretű fa szakadt villanyvezetékre.

A tegnapi napon Vonyarcvashegyen, Galambokon és Zalaegerszegen avatkoztak be Zala megye tűzoltói a vihar által kidöntött fák miatt, amiket motoros láncfűrész segítségével távolítottak el.

Villám csapott egy családi házba vasárnap délután a Győr-Moson-Sopron megyei Ravazdon, a Vörösmarty utcában.

A ház tetőszerkezete mintegy tíz négyzetméternyi felületen izzott. A tűzoltók rövid időn belül megszüntették az izzást a tetőszerkezeten. Senki sem sérült meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!