Milyen maszkot hordjunk? Mért jobb az FFP2 maszk?

Vágólapra másolva!
Talán a vírus előtti időkben nem igen foglalkoztak az emberek ennyit a maszkokkal, mint most. Egyre több országban vezetik be az FFP2 maszk kötelező viselését a boltokban és utazáskor. Már a szomszédos országokban is érvénybe lépett ez a határozat, készüljünk fel, vásároljuk időben online. Hagyományos sebészi szájmaszk vagy FFP2-es maszk?                Erre a kérdésre keressük a választ cikkünkben.
Vágólapra másolva!
Forrás: pexels

Jó-e a sebészi szájmaszk?

A sebészi szájmaszk csak rövid ideig használható és a védelmet is kevésbé kapja meg viselője, mert egy steril műtői környezetben teljesen más elvárásoknak kell megfelelni, mint egy ekkora pandémiás helyzetben. A sebészi maszk nem képes az apró részecskéket visszafogni. Most, hogy kötelezően kell viselni, már sajnos mindenki jobban megismerte a szájmaszkokat és azok fajtáit.

Az FFP2 maszk előnyei

Az FFP2 maszk lényegében részecskeszűrővel ellátott védőmaszk, amely védelmet nyújthat koronavírus ellen. FFP2 maszkok széles választéka kapható. Az FFP2 (Filtering Facepiece Particulare) szűrőosztályú maszk a baktériumok, vírusok, por, pollen és a szmog részecskék 95% -át megszűrik. A belélegzett levegő egy szűrőn áramlik keresztül, amely biztosítja a maszk biztonságos működését. Az új vírus mutációk miatt Ausztriában az átlagos textil maszkot órákon belül profi maszkra kell cserélni a lakosságnak. Kötelezően az egészségük védelmének érdekében.

Egyre több országban vezetik be az FFP2 maszk kötelező viselését a boltokban és utazáskor. Sebastian Kurz kancellár múlt vasárnap jelentette be, hogy a koronavírus gyors terjedése miatt Ausztriában jövő hétfőtől kötelező lesz az egyszer használatos, FFP2 típusú maszk viselete az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Már több szomszédos országban is érvénybe lépett ez a határozat. Az osztrák intézkedés után a németországi kormány is fontolóra vette, hogy az egész országban kötelezővé teszik az FFP2 maszk használatát.

A német kormány decemberben küldött FFP2-maszk vásárlási utalványokat annak a 31 millió állampolgárnak, akik 60 évnél idősebbek, és akiknek rosszindulatú daganatos megbetegedéseik vannak. Ők 15 maszkra jogosultak. A gyógyszerész szakszervezet szóvivője elmondása szerint ez a mennyiség eddig nem okozott problémát a gyógyszertáraknak, de amint az igények megnőnek, 80 millió darab maszk beszerzése már kihívást jelenthet nekik. Nagy-Britannia és Franciaország is hasonlóan kötelező FFP2 szájmaszkok viselésén gondolkodik, tehát a bevezetés ott is a „küszöbön áll”. Szakértők egybehangzó véleménye alapján már nem elég a sima textilmaszk.

Elvileg Magyarország az osztrák modellt tekinti követendő példának és követte is már. Ezért elképzelhető, hogy hamarosan itthon is kötelezővé teszik az FFP2 maszk viselését. Az biztos, hogy nem alaptalan a védekezés minél hatásosabb szorgalmazása. Hiszen eddig nagyjából több mint kétmillió ember hunyt el a világban COVID-19 fertőzésben. A fertőzöttek száma pedig lassan eléri a száz milliót. Ezek a számok egyre csak nőnek.

Fontos a megelőzés

Készüljünk fel az esetleges kötelező FFP2 maszk használatra, vásároljuk meg időben, amíg nem lesz hiánycikk ez a termék is, mint az első és második hullám alkalmával elfogyott termékek. Több hét és hónap kellett, hogy a hiányzó dolgokat újra kapni lehetett és mint mindenben itt is az ár fontos szempont. Mert amikor valamiből hiánycikk lesz az árat is megemelik viszonylag gyorsan. Arra minden esetben oda kell figyelni, hogy jó minőségű, hivatalos szabványoknak, engedélyeknek megfelelő szájmaszkokat rendeljünk vagy vásároljunk. Erre a legalkalmasabb és legkényelmesebb megoldás, ha online szerezzük be a szájmaszkokat, amelyet házhoz is szállítanak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!